Autor Wątek: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???  (Przeczytany 8291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PapaPablo

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 329
  • HARDKORE 44 TEAM
1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« dnia: 10-10-2007, 21:25:40 »
prosze o info jak w tytule ...
G10 i sruby kupie

Offline bladerunner

  • Opinii: (40)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 246
  • Płeć: Mężczyzna
  • You have a knife day !
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #1 dnia: 10-10-2007, 21:30:20 »
Nierdzewna, tansza, "miekka" stal stosowana w szczególności do noży kuchennych.

PS. kolega napewno bedzie chciał zmienić tego nicka... ;)
« Ostatnia zmiana: 10-10-2007, 21:35:23 wysłana przez bladerunner_pl »
MICROTECH I NIE TYLKO sprzedam/wymienie
http://forum.knives.pl/index.php/topic,151608.new.html#new
kontakt mailowy---> BLADERUNNER_PL(at)WP.PL

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (66)
  • *
  • Wiadomości: 14001
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #2 dnia: 10-10-2007, 21:32:40 »
420HC, może Sandvik 12C27
CS czy CRKT?
od CS z mojego bardzo małego używania wynika, że nie jest bardzo zła, ale po kilkudziesięciu cięciach kartonu już nie goli ;)
ale trudno mi porównać bezpośrednio
łatwo się ostrzy
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline soballa

  • knifemaker
  • Opinii: (18)
  • *
  • Wiadomości: 1764
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #3 dnia: 10-10-2007, 21:33:09 »
LEŃ!

Użyj googli, Luke...

http://www.crkt.com/steelfct.html   Tu masz porównanie kilku popularnych stali, sam wywnioskujesz jaka jest mniej więcej jej jakość. Pozdrawiam.


Koledzy byli szybsi.
Żyję. Jak co komu wiszę, to proszę o kontakt.

Offline PapaPablo

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 329
  • HARDKORE 44 TEAM
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #4 dnia: 10-10-2007, 21:35:04 »

PS. kolega napewno bedzie chciał zmienić tego nicka...
Cytuj

kolega nie bedzie chcial zmienic tego nicka ale co by bylo fair pozostawie te kwestie otwarta do decyzji moderatora...


No i okazalo sie ze narazie, poki co , nicka zmienic sie nie da sz.p. bladerunner pl... dlatego podzielimy sie... ty go bdziesz uzywal w poniedzialek pomiedzy 7.00 rano a 7.30 rano a ja przez reszte tygodnia... :) zarty oczywiscie, obiecuje ze jak juz bedzie mozna to zmienie nicka na cos bardziej oryginalnego... pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11-10-2007, 03:10:14 wysłana przez bladerunner »
G10 i sruby kupie

Offline PapaPablo

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 329
  • HARDKORE 44 TEAM
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #5 dnia: 10-10-2007, 21:37:07 »
bo to jednemu psu na imie burek
 :shades:
G10 i sruby kupie

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (66)
  • *
  • Wiadomości: 14001
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #6 dnia: 10-10-2007, 21:37:46 »
...będzie chciał zmienić nicka, nie będziemy sobie robić sobowtórów, same z tym problemy. a kto pierwszy ten lepszy. przykro mi.
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline PapaPablo

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 329
  • HARDKORE 44 TEAM
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #7 dnia: 10-10-2007, 21:41:31 »
stal z CRKT
G10 i sruby kupie

Offline PapaPablo

  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 329
  • HARDKORE 44 TEAM
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #8 dnia: 10-10-2007, 21:43:00 »
rozumiem, czola chyle , nicka zmieniam...


pytanko do moderatora, jak tego nicka mam zmienic bo w moim profilu nie moge tejze opcji znalezc... ( nie naleze do najbardziej rozgarnirtych zwierzatek) ...
« Ostatnia zmiana: 10-10-2007, 22:34:47 wysłana przez bladerunner »
G10 i sruby kupie

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (66)
  • *
  • Wiadomości: 14001
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #9 dnia: 10-10-2007, 21:44:06 »
nie pisz piętrowych postów, tylko edytuj stare :P
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline rybak

  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 17507
  • Płeć: Mężczyzna
  • Cro Magnon
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #10 dnia: 10-10-2007, 21:53:48 »
Mam dwa fajne male kuchenniaczki od WMF z 1.4116 wlasnie.

"Europejska" nazwa to 45CrMoV15.

Cudow nie ma, ale do kuchni moga byc.
Kto przekuwa miecze na lemiesze, bedzie oral dla tych, co nie przekuli
---------------------------------------------------
The legacy is more intimidating than any opposition... WGFM

Offline Dexameth

  • Stoik nie z wyboru
  • Opinii: (254)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4758
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #11 dnia: 12-10-2007, 19:16:46 »
Zdaje się że CS sprzedaje ostatnio coś takiego pod nazwą " 4116 Krupp stainless " np. modeliki Finn Bear , Roach Belly itp.Nabyłem tegoż Finn Beara , w miarę przyzwoity ale nie miałem czasu się nad nim poznęcać...
Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Offline rybak

  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 17507
  • Płeć: Mężczyzna
  • Cro Magnon
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #12 dnia: 12-10-2007, 19:42:31 »
Zdaje się że CS sprzedaje ostatnio coś takiego pod nazwą " 4116 Krupp stainless " np. modeliki Finn Bear , Roach Belly itp.Nabyłem tegoż Finn Beara , w miarę przyzwoity ale nie miałem czasu się nad nim poznęcać...

Dokladnie tak.

Jak kogo to bardzo ciekawi, to kiedi zdaje sie o nich pisal kiedys.
Mnie sie nie chce szukac.
Kto przekuwa miecze na lemiesze, bedzie oral dla tych, co nie przekuli
---------------------------------------------------
The legacy is more intimidating than any opposition... WGFM

Offline matrix_w

  • Opinii: (4)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 22
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #13 dnia: 24-11-2007, 21:46:35 »
ja przeszukałem forum. trochę powiedzmy się dowiedziałem. chciałem jednak odgrzać ten wątek ze względu na skonkretyzowanie walorów tej stali. piszecie, że stal pomiędzy 420hc a 420 440c, dobra do kuchni ale w sumie nie wiadomo... ja ze swojej strony trochę pomacałem 'google'. rozjaśniłem i uzupełniłem swoją wiedzę inżynierską z metaloznastwa o składy i zawartości pierwiastków w stalach. gdzie niegdzie nawet udało się przez analogię dojść, że tego typu gatunki stali są przeważnie używane do noży przemysłowych kuchennych. natomiast mnie chodzi o walory jej użytkowe i przez Was ocenione. wiemy, że stal szybko się ostrzy, czy jest bardzo miękka? czy w folderach jest to stal porządana? czy raczej tańszeń maści. wasze opinie i
ewentualne użytkowe spostrzeżenia. jednym słowem, czy może ktoś podsumować tą stal?

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (66)
  • *
  • Wiadomości: 14001
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #14 dnia: 24-11-2007, 21:53:08 »
ostatnio doszukałem się, że to stal prawie identyczna z tą używaną przez Victorinoxa, do 440C wiele jej brakuje, za to łatwo się ostrzy na brzytwę

moim zdaniem minimum na przyzwoity nóż, tak bym to podsumował
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline matrix_w

  • Opinii: (4)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 22
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #15 dnia: 24-11-2007, 21:58:56 »
hmm. dzięki. dokładnie takiego porównania mi było trzeba. mnie się stal w victorinoxach bardzo podobała pod każdym wzdlędem. co do 'braków' do 440c - (czyli o ile zdążyłem się zorientować) najpopularniejsza w nożach ostatnimi czasy - jak daleko? są to różnice, które dla Ciebie na przykład dyskwalifikuą tą stal?

Offline melonmelon

  • Opinii: (103)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3691
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #16 dnia: 24-11-2007, 22:05:01 »
google rulez,gratulujemy knives inzynierów
jeśli chodzi o MAX twardość to ta pono zależy TYLKO OD ZAWARTOŚCI WĘGLA
jakoś nieczęsto stosuje się w folderkach stale o zawartści ponizej 0,7%
oczywiście pomijamy najtańsze (w końcu 4h13 najtańszą jest :))
jeśli chodzi o kuchnię
większość z nas ma stal tej klasy w kuchni i jesteśmy zadowoleni
skład chemiczny to nie wszystko
nalezy jeszcze wygooglać lub wyknisować info o obróbce cieplnej czy kuciu
a wracajac do tematu
mam santoku z victora z podobnej stali
pewnikiem fiskars też z tego mietkiego gówna jest
ALE W KUCHNI RZĄDZI KIMER!!! z 4h13
bo odpowiednią geometrię ma - a - ponoć to też ważne :)
i wystarczy

pozdro
SZKOLENIE O OBRÓBCE CIEPLNEJ
http://forum.knives.pl/index.php/topic,159331.new.html#new


"(...)rozdęte ego podszyte kompleksem wykształcenia(...)"
emeryt

trochu stali na noże ??
http://forum.knives.pl/index.php/topic,155403.0.html
kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

http://www.melontools.com/

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (66)
  • *
  • Wiadomości: 14001
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #17 dnia: 24-11-2007, 22:06:14 »
dla mnie nie dyskwalifikują - jest dostateczna, ale dużo osób poniżej 154CM mocno marudzi ;)
1.4116 dość szybko przestaje golić na cięciu kartonu, ale ogólnie jest dostatecznie, przynajmniej w moim nożu. tylko o trzymanie ostrości chodzi, odporność na korozję powinna być większa, większa też udarność od 440C. zależy tez co się tnie, jak jest ostrzony nóż, hartowanie (rozrzut), i tak dalej. bardzo trudno jest wyciągnąć ogólne wnioski, z którymi wszyscy by się zgadzali ;)
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline matrix_w

  • Opinii: (4)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 22
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 1.4116 Steel - jakiej to jakosci stal ???
« Odpowiedź #18 dnia: 25-11-2007, 10:35:42 »
dokładnie, znajomość zagadniem stali i użyteczność jej w nożu, to dwie różne sprawy. cały czas poszerzam wiedzę z tego zakresu,
głównie fora angielsko-języczne się bardzo ładnie spisują. dlatego też, staram się pociągnąć Was trochę za język, żeby nabrać wiedzy,
użytkowej, od rodzimych znaców tematu, którzy używali już nie jednego noża (przeznaczenie noża) jak i nie jednej w związku z tym stali.

dopytuję o tą stal, ze względu na nóż, który nabyłem niedawno. jest to crkt 'my tighe' - nóż bardzo mi się podoba. na razie nie miałem okazji,
mocno testować stali, jednak nie chcę jej 'przetestować'. za bardzo mi się nóż podoba, żeby go zniszczyć i przekonać się - ''o tak, czyli takiego
czegoś ta stal nie zniesie..." używać go mam zamiar jako edc, szybkie tępienie na kartonach - to nie problem, uwielbiam ostrzyć i polerować
ostrzę, jako utrzymanie noża. (lubię dbać o swoje narzędzia). czy szybko się w związku z tym 'zostrzy'? to zależy od podostrzania, gradacji
kamienia itp. wyszczerbić raczej się nie wyszczerbi, bo wszelkie dziwne prace do podważania wieczek itp., są do wykonania dzięki podszlifowaniu
w górnej części ostrza.

pytania dalej pociągne, czy na przykład podważanie w tym konkretnym nożu i tej konkretnej stali to zadanie z serii 'czujnych'? do spożywczych
zadań, jak rozumiem idealna stal. co z ostrzeniem kijków na ognisko, plastikami itp.? macie jakieś doświadczenia?