Autor Wątek: Stal na nóż - noż tokarski ?  (Przeczytany 2287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gustaff88

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 7
Stal na nóż - noż tokarski ?
« dnia: 11-11-2011, 15:15:18 »
W moje łapki wpadł kawałek stali z noża tokarskie lutowanego z płytką ze stali szybkotnącej. Nie mam akurat fotki, ale cały "uchwyt" był pomalowany na czerwono (jeśli ma to znaczenie).

Z podobnego noża (mniejsze gabaryty) zrobiłem sobie klin do wybijania wierteł (i podobnych) na stożek Morse'a - wycięty na pożądany kształt, do pieca elektrycznego rozgrzanego na ok. 820-860 stopni C (nie pamiętam dokładnie) i do wody. Na Rockwell'u wyszło 47HRC...

I tak się zastanawiam czy taki materiał nada się na nóż... Jaka to stal? Jak powinna wyglądać obróbka cieplna? W jakiej temp. hartować? itd...

Offline Remington

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 177
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11-11-2011, 18:12:10 »
Stal pod płytki lutowane nie jest jakaś super. Zwykła narzędziówka. Co innego jak jest cały nóżzszybkotnącej, ale kto to zahartuje...

Offline Strzyż

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 1528
  • Płeć: Mężczyzna
  • Klub Miłośników Osobliwości.
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #2 dnia: 13-11-2011, 10:49:03 »
Trzony noży z węglikami są najczęściej z 55, jak zrobisz z tego głownię z miejscowym hartowaniem to wyjdzie bardzo ładny hamon i twardość będzie w sam raz.
Broni się jeszcze Zwierz Alpuchary!

Offline wrath

  • Opinii: (17)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 571
  • Płeć: Mężczyzna
  • ręka gniewu pijanych stochastyków
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #3 dnia: 14-11-2011, 20:34:33 »
miesiac temu  u aambelda klepalismy takiego 40-50 letniego noża, widia wypadła, a trzon teoretycznie ze stali 55 po wyżarzeniu klepał się równie ciężko jak k340, a 2 razy "ciężej" niż NC6 od melona. No chyba że to nie 55 była - dla orientacji nóż był polski....
HA! HA! ten arszenik był zatruty!

Offline Strzyż

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 1528
  • Płeć: Mężczyzna
  • Klub Miłośników Osobliwości.
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #4 dnia: 14-11-2011, 20:48:40 »
Niezbadane są wyroki opatrzności...
Broni się jeszcze Zwierz Alpuchary!

Offline gustaff88

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #5 dnia: 14-11-2011, 23:50:23 »
No zobaczymy jak to się będzie kuło, ale to za czas jakiś, bo muszę sobie palenisko zrobić  (na razie mam takie "palenisko", tj. improwizacja trochę...). To właściwie to materiał na próbę, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, wczesne początki...

A co do dalszej obróbki - po wstępnej obróbce mechanicznej normalizacja, hartowanie, odpuszczenie i wykończenie (tj. szlifierka i te sprawy). Dobrze kombinuje?

A temperatura hartowania? Te 800 z hakiem jak w przypadku klina czy inaczej próbować? Hartować w oleju ? - klin po obróbce mech. nie był normalizowany, bo nie miałem akurat takiej możliwości i podczas hartowania w wodzie trochę się wygiął. Olej rozgrzany do jakiejś temp. czy w "pokojowej"?

Co do normalizacji to rozgrzewa się do temperatury hartowania i wolno chłodzi (z piecem), tak? Piec (elektryczny) lepiej trochę uchylić drzwiczki, czy po prostu wyłączyć i niech się chłodzi?

Będę działał i informował o postępach... Pzdr!

Offline Strzyż

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 1528
  • Płeć: Mężczyzna
  • Klub Miłośników Osobliwości.
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #6 dnia: 15-11-2011, 00:36:06 »
Jeśli trafisz na 55 to nie będzie większych kłopotów, normalizacją zbytnio się nie przejmuj, ta stal wiele wybacza. Wystarczy że po kuciu podgrzejesz całość do ok 800 i włożysz w popiół choć bez tego też nic się stać nie powinno. Hartuj w wodzie tylko nie lodowato zimnej, niech ma 20-30stopni.
Olej zawsze się podgrzewa do ok 50 stopni, ma mniejszą lepkość-lepsza cyrkulacja-lepsze chłodzenie. Ważne żeby zanużyć równomiernym, płynnym ruchem i najlepiej pionowo bez przekrzywiania na boki. uzyskasz silnie odpuszczony, elastyczny grzbiet i twardą kt. Tak samo możesz postąpić z resorem. Jak się wygnie to podgrzej do temp ok 120-150 stopni-sprawdza się poślinionym palcem tak jak żelazko, jeśli wydaje krótki, intensywny syk (ciecz na palcu musi zasyczeć takim PSTRRT, jeśli to Ty krzykniesz Auuu! to znaczy że przegrzałeś-hartuj od nowa :D ) i prostuj możliwie miękkim młotkiem na kowadle puki nie ostygnie,jak nie zdązysz grzej jeszcze i prostuj dalej.
Powodzenia!
Broni się jeszcze Zwierz Alpuchary!

Offline homer

  • Opinii: (88)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3968
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #7 dnia: 15-11-2011, 00:51:41 »
Co innego jak jest cały nóżzszybkotnącej, ale kto to zahartuje...
Też onegdaj na to wpadłem, zorganizowałem sobie nóż tokarski z SW18 do przekucia i wtedy właśnie dowiedziałem się, że nikt mi tego nie zahartuje...
Gdybym się ożenił, musiałbym się zapracowywać jak ostatnie bydlę.

Offline gustaff88

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #8 dnia: 15-11-2011, 01:11:33 »
Jak się wygnie to podgrzej do temp ok 120-150 stopni-sprawdza się poślinionym palcem tak jak żelazko, jeśli wydaje krótki, intensywny syk (ciecz na palcu musi zasyczeć takim PSTRRT, jeśli to Ty krzykniesz Auuu! to znaczy że przegrzałeś-hartuj od nowa :D )
Z rozgrzaniem do danej temp. nie mam większych problemów, bo na ogół mam dostęp do piecy hartowniczych. A palenisko muszę do kucia zrobić i na spokojnie w domu działać...

Zrobiłem fotki noża:



czyli polski PFN... Może ktoś będzie wiedział czy to stal 55 czy nie ma reguły i firma "klepała" trzony z rożnych materiałów?
« Ostatnia zmiana: 15-11-2011, 23:37:06 wysłana przez gustaff88 »

Offline Strzyż

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 1528
  • Płeć: Mężczyzna
  • Klub Miłośników Osobliwości.
Odp: Stal na nóż - noż tokarski ?
« Odpowiedź #9 dnia: 16-11-2011, 11:24:38 »
Ja w tych nożach spotykałem zawsze stal która zachowywała się jak 55 (iskra, hartowanie, zgrzewanie, twardośc. Spektrum nie robiłem)
Sądzę że ta firma tryma się norm ale jak pisałem niezbadane są wyroki opatrzności.
Zrób to się przekonasz.
Broni się jeszcze Zwierz Alpuchary!