Autor Wątek: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem  (Przeczytany 983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bogomir

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« dnia: 20-11-2013, 10:28:23 »
Posiadam  komplet noży kuchennych  firmy Fiskars  z najwyższej linii, chyba CHEF, zapomniałem nazwy serii. Z powodu bardzo wysokich parametrów stali  w nożach mam kłopot z ostrzeniem  stalką oczywiście fiskarsa,po naostrzeniu na szlifirce stalka sprawdza się do trzech tygodni i koniec, linia ostrza staje się grubsza i tylko się ślizga, chyba że użyję bardzo wielkiej siły  nacisku ale efekt jest mało zadawalający.Posiadam  też jeden nóz kuchenny kupiony w markecie za 10 zl i ostrzenie go stalką to przyjemność, coraz częściej go używam i zastanawiam się czy zakup kompletu noży  z wyższej pólki  za cenę około 1000 pln był dobrym wyborem,są jakieś ostrzałki  diamentowe w cenie od 1200 do 2000 pln ale to chyba przesada  i nie wiem jaki efekt po ostrzeniu?. Może ktoś  napisze jakie  ma doświadczenia z ostrzeniem.Pozdrawaim.

Offline Jumbo

  • NTN
  • Opinii: (82)
  • *
  • Wiadomości: 9105
  • Płeć: Mężczyzna
  • WKMN
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #1 dnia: 20-11-2013, 10:40:29 »
Na początek polecam gruntowne przejrzenie tego działu: http://forum.knives.pl/index.php/board,32.0.html
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
Zdjęcia z gór

Offline involeth

  • Opinii: (164)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1111
  • Cash is king
    • KLIK
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #2 dnia: 20-11-2013, 10:40:38 »
Stal w nożach Fiskars Chef De Lux ostrzy się prosto, łatwo i przyjemnie, ale nie na stalce. Stalka nie służy do ostrzenia, tylko może do podostrzania, ew. naprawiania wywiniętej krawędzi tnącej. Kup sobie płaska ostrzałkę ceramiczną lub diamentową firmy np. Taidea lub Diasam, zapłacisz nie więcej niż 100 zł, poczytasz forum , nauczysz się na tym ostrzyć z ręki i już nigdy nie napiszesz, że efekt jest mało zadowalający. Jak nie umiesz ostrzyć, to drogich noży szkoda katować, szczególnie na stalce.
Doświadczenia z ostrzeniem są opisane szeroko na forum w dziale "Nożowe co i jak ..." -> http://forum.knives.pl/index.php/board,32.0.html  Sugeruję poczytać, jest tego naprawdę sporo.

Online drazel

  • Opinii: (95)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2408
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #3 dnia: 20-11-2013, 13:16:50 »
też mozna miec pewne wątpliwości co do ostrzenia nozy na szlifierce...
marzy mi się swamprat / scrapyard

Online Raptorartur

  • Opinii: (22)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 879
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #4 dnia: 20-11-2013, 13:21:01 »
też mozna miec pewne wątpliwości co do ostrzenia nozy na szlifierce...
Kurde już widzę te iskry i szybko znikające ostrze...makabra

Offline chief

  • Opinii: (20)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 485
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tomek
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #5 dnia: 20-11-2013, 13:22:43 »
Kup osełkę fiskarsa taką z obrotowym kółkiem w Casto chyba 30 złotych. Siostrze kupiłem fiskarsy w komplecie z osełką i nawet kompletne beztalencie jest w stanie ostrość roboczą uzyskać.

Offline bogomir

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #6 dnia: 25-11-2013, 17:43:57 »
Stal w nożach Fiskars Chef De Lux ostrzy się prosto, łatwo i przyjemnie, ale nie na stalce. Stalka nie służy do ostrzenia, tylko może do podostrzania, ew. naprawiania wywiniętej krawędzi tnącej. Kup sobie płaska ostrzałkę ceramiczną lub diamentową firmy np. Taidea lub Diasam, zapłacisz nie więcej niż 100 zł, poczytasz forum , nauczysz się na tym ostrzyć z ręki i już nigdy nie napiszesz, że efekt jest mało zadowalający. Jak nie umiesz ostrzyć, to drogich noży szkoda katować, szczególnie na stalce.
Doświadczenia z ostrzeniem są opisane szeroko na forum w dziale "Nożowe co i jak ..." -> http://forum.knives.pl/index.php/board,32.0.html  Sugeruję poczytać, jest tego naprawdę sporo.

zamówiłem Ostrzałka Diamentowa Taidea T1031DD za 183 pln, jutro kurier dostraczy, ale  czy ona  ostrzy nóż  do  pieczywa który ma ząbki i mogą uledz  zeszlifowaniu? Dziękuję uprzejmie za porady kolegom z forum.

Offline Zodiak

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 828
  • Płeć: Mężczyzna
  • Życie jest do dupy, pół biedy jeżeli ładnej.
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #7 dnia: 25-11-2013, 17:52:00 »
Dobra rada. Czytaj, czytaj, czytaj. Na forum jest wszystko opisane. I jeszcze jedna uwaga na temat zasad pisowni, warto sprawdzić przed wysłaniem-patrz regulamin. Pzdr.

Offline involeth

  • Opinii: (164)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1111
  • Cash is king
    • KLIK
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #8 dnia: 25-11-2013, 17:55:54 »
zamówiłem Ostrzałka Diamentowa Taidea T1031DD za 183 pln, jutro kurier dostraczy, ale  czy ona  ostrzy nóż  do  pieczywa który ma ząbki i mogą uledz  zeszlifowaniu? Dziękuję uprzejmie za porady kolegom z forum.
Czyli jednak nie będziesz uczył się ostrzyć 'z ręki' :P Ta ostrzałka nie nadaje się raczej do noży z zębami.

Offline bogomir

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #9 dnia: 25-11-2013, 19:15:53 »
Czyli jednak nie będziesz uczył się ostrzyć 'z ręki' :P Ta ostrzałka nie nadaje się raczej do noży z zębami.
Jakie  są najbardziej uniwersalne kamienie, czy dwa wystarczą, np  600 - 2000 i 200 - 400? ( a z ząbkami jak ostrzysz?)

Offline grzegmis

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 120
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #10 dnia: 19-12-2013, 18:05:03 »
Co do ostrzalki  która kupiłeś, (moim zdaniem)  noz naostrzy, pewnie dobrze, ale nie wyprowadzi tak fajnie i dokładnie Krawędzi Tnącej jak na kamieniu wodnym.
Co do uniwersalności, wydaje mi się ze do b. Dobrego naostrzenia 1000, polerowanie 3000 (kamień taidea kombo -  mam polecam).
A jak nóż będzie mega tępy, najpierw na ostrzalce elektrycznej a potem kamień -  15 stopni i będzie cud efekt:-)

Offline CanisLupus

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 109
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #11 dnia: 20-12-2013, 14:36:42 »
Jeżeli nożem do pieczywa będziesz kroił pieczywo, to nie będzie pewnie wymagał ostrzenia przez kilka pokoleń.

Offline bogomir

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #12 dnia: 21-12-2013, 09:22:45 »
Rozumiem z Twojej odpowiedzi że producenci nie zalecają ostrzenia noży do pieczywa z ząbkami.

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • FT Member
  • Opinii: (68)
  • *****
  • Wiadomości: 2460
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Drogie, dobre noże kuchenne i kłopot z ostrzeniem
« Odpowiedź #13 dnia: 21-12-2013, 10:19:18 »

Na początek małe wyjaśnienie - noże Fiskars, niezależnie od linii/serii to nie jest wyższa półka, to najwyżej klasa średnia niższa. Ostrzałka, niezależnie od ceny, sama nie naostrzy noża, potrzebne są jeszcze umiejętności operatora, nie ma też większego sensu polerowanie stali nierdzewnych, gradacja 1000 w zupełności wystarczy, bardziej liczy się jakość KT, a nie stopień jej "wybłyszczenia". Noże ząbkowane oczywiście się ostrzy - po stronie ząbkowanej każde półkoliste "ostrze" oddzielnie okrągłym/półokrągłym kamieniem/diamentem, a po lewej stronie "na płasko". Stalki sprawdzają się przy miękkich stalach ~55 HRC, co wyjaśnia łatwość ostrzenia "noża za 10 zł". A uzywająć maszynki elektrycznej Taidea T1031DD trzeba albo bardzo uważać, albo od razu powiedzieć "do widzenia" czubkom swoich noży ;)
Wyznaję KaTeizm. I Ewo-Łucjonizm.