Reklama

Ostrzenie nożyczek - kilka porad Adama Słodowego...

Zaczęty przez tenzin, 22-01-2008, 09:11:03

tenzin

Witam!,
Poniżej załączam kilka porad w temacie ostrzenia nożyczek.
Cytowany tekst pochodzi z książki Adama Słodowego  "Majsterskowanie dla każdego":


źródło: Adam Słodowy, Majsterskowanie dla każdego, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1991, s. 11.

Spojrzenie Adama Słodowego na kwestię ostrzenia nożyczek (*1):
" W czasie prac krawieckich okazało się, że nożyczki są tępe i nie przecinają cienkiej tkaniny. Jeśli w domu nie ma osełki do ostrzenia nożyczek, poradzimy sobie w sposób zastępczy, ale skuteczny.
Wystarczy, nożyczkami "obcinać" gładką szyjkę butelki, jak to przedstawiono na rys. 1. Po kilkakrotnym przesunięciu nożyczek następuje wygładzenie krawędzi ostrzy, co ułatwia przecinanie tkaniny. Zrozumiałe, że podany sposób, typowo "majsterkowy", jest tylko środkiem doraźnym, zastępczym i przy najbliższej okazji nożyczki naostrzymy na osełce lub szlifierce. Właściwe przyleganie ostrzy nożyczek jest zależne od dokręcenia śruby łączącej nożyczki. Jeżeli śruba łącząca samoczynnie się odkręca, należy jej końcówkę lekko rozklepać ,młotkiem (rys. 2). Łeb śruby łączącej i obracające się powierzchnie wewnętrzne należy nasmarować niewielką ilością tłustego kremu kosmetycznego."
(*1) źródło: Adam Słodowy, Majsterskowanie dla każdego, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1991, s. 11-12.

W dalszej części książki:

źródło: Adam Słodowy, Majsterskowanie dla każdego, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1991, s. 274.

Komentarz Autora (*2):
"Domowe nożyczki należałoby ostrzyć na szlifierce. We własnym zakresie można nożyczki dobrze naostrzyć na zwykłej płytce ściernej (osełce). Nożyczki ujmujemy  silnie, trzymając je w pozycji uwidocznionej na rys. 571a. W czasie szlifowania nie wykonujemy ruchów kolistych, lecz ostrze przesuwamy, jak wskazują strzałki na rysunku (pamiętajmy o polewaniu wodą).
Zeszlifowanej powierzchni krawędzi nożyczek nie należy polerować, lecz lepiej pozostawić mikroskopijne ślady ścierania.
Uwaga: Szlifujemy jedynie powierzchnie oznaczone na rys. 571b strzałkami P. Nie należy szlifować wewnętrznych powierzchni oznaczonych strzałkami W. (Powierzchnie oznaczone strzałkami W można szlifować wyłącznie na specjalnej szlifierce i prace te muszą być wykonane w warsztacie szlifierskim)."
(*2) źródło: Adam Słodowy, Majsterskowanie dla każdego, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1991, s. 275.

tylko pozory nie mylą

PODAJ DALEJ: www.psy.centaurus.org.pl
Dziękuję.

Grucha

No cóż, Słodowy to mądry facet. Na butelce nie ostrzyłem, ale od lat za to ostrze nożyczki całej rodzinie, sposobem opisanym w drugiej części wątku. Wskazówki A.S. są w moim mniemaniu prawidłowe.
ps. Ciekawy wątek


vrtel

moja babcia "kroiła" igłę albo cięła drobny papier ścierny


mathu

Ciekawe czy opisał też wymianę sprężynki w Axisie ;)