Autor Wątek: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa  (Przeczytany 29043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Long Tom

  • sheathmakers
  • Opinii: (38)
  • ****
  • Wiadomości: 729
  • Płeć: Mężczyzna
Witam, wiem że to temat nie bardzo na to forum, ale przyznam, że nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w necie, a żona mnie podpuściła :).
Czy ktoś z Was ma może jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie?
Pozdrawiam LT
Long Tom Custom Sheaths
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,190.0.html

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9548
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #1 dnia: 17-09-2008, 13:21:51 »
Raz spróbowałem . Nóż ,każde z ramion ostrzysz jak pojedyncze dłutko , a płaską część wygładzasz całą (najlepiej na kawałku drobnego papieru wodnego)  .  Na tym samym papierze polerujesz sitko po stronie współpracującej z nożem . Niestety jeśli będziesz miał mocno poszczerbione ramiona ,może po naostrzeniu całość mieć luzy . U mnie się dało skręcić ,ale mało brakowało a byłyby luzy i po ptokach . 

Offline DonCipcio

  • to jest taki nowy zawód...
  • Władca Kieszeni
  • Opinii: (1450)
  • *
  • Wiadomości: 4326
  • Płeć: Mężczyzna
  • Jogibabu, brawo Yasiu!
    • ODWIEDZAJ CZĘSTO !!!
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #2 dnia: 17-09-2008, 13:23:38 »
ja ostrzyłem nóż pilnikiem, tak samo jak np. nóż od kosiarki do trawy  ;)
o ostrzeniu sitka nic nie wiem...
...złodziej i pijak, bo każdy pijak to złodziej!
Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję
SPRZEDAM

Offline Harry

  • Czysty
  • Opinii: (158)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 682
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mieć wielu przyjaciół, to nie mieć żadnego...
    • Tu znajdziesz odpowiedź na każde pytanie.
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #3 dnia: 17-09-2008, 13:25:33 »
Papier ścierny, wodną 800, stosuję i się sprawdza. Przynajmniej w starej, ręcznej maszynce do mięsa moich staruszków. W elektrycznych tylko napęd inny, więc też powinno być ok.
PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH!
Sprzedam to   |   Sprzedam tamto

Offline Long Tom

  • sheathmakers
  • Opinii: (38)
  • ****
  • Wiadomości: 729
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #4 dnia: 17-09-2008, 14:19:23 »
Dziękuję za szybkie odpowiedzi, mam nadzieję, że przydadzą się nie tylko mi. Pozwoliłem sobie wprowadzić pewne modyfikacje - nóże naostrzyłem kieszonkową osełką dodawaną do niektórych Vicków - łatwo jest utrzymać kąt (około 75 stopni), następnie ostrze i sitko na kamieniu 500, papierze wodnym 2000 i kawałku marmuru. Na oko wygląda bardzo dobrze, zobaczymy jak w praniu :)
Pozdrawiam LT
Long Tom Custom Sheaths
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,190.0.html

Offline Black knife

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 157
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #5 dnia: 17-09-2008, 14:58:52 »
Odpovím česky. Tohle mě zčásti živí, broušení. Dělám to na rovinné magnetické brusce. Jinak to je na prd. Při broušení musí být dokonalá rovina. Na novém kameni to jde velmi zdlouhavě, a nikdy ta rovina nebude opravdu rovná. Bez magnetického stolu a brusky je to prostě mizérie.

Offline melonmelon

  • Opinii: (100)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3649
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #6 dnia: 17-09-2008, 15:44:16 »
najbliższy warsztat ślusarski z szlifierką magnesową
zabielasz sitko z jednej strony, ostrzysz drugą
podobnie nóż
zabielasz od strony tępej
ostrzysz noże

i juz

pozdro
SZKOLENIE O OBRÓBCE CIEPLNEJ
http://forum.knives.pl/index.php/topic,159331.new.html#new


"(...)rozdęte ego podszyte kompleksem wykształcenia(...)"
emeryt

trochu stali na noże ??
http://forum.knives.pl/index.php/topic,155403.0.html
kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

http://www.melontools.com/

Offline wantacz

  • Opinii: (6)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 51
  • Płeć: Mężczyzna
  • Awatar Zastępczy
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #7 dnia: 17-09-2008, 15:46:25 »
Odpovím česky. Tohle mě zčásti živí, broušení. Dělám to na rovinné magnetické brusce. Jinak to je na prd. Při broušení musí být dokonalá rovina. Na novém kameni to jde velmi zdlouhavě, a nikdy ta rovina nebude opravdu rovná. Bez magnetického stolu a brusky je to prostě mizérie.

Robiłem dokładnie tak samo, mam znajomego który ma na warsztacie szlifierkę magnesową i pod szlifował mi nożyk jak i samo sitko dzięki temu przylegają idealnie do siebie (zachodzi zjawisko adhezji) i elegancko ścinają mięsko. Ostrzenie każdego ramiona osobno spowoduje że KT nie będą w jednej płaszczyźnie i nie będą przylegały idealnie do sitka i będzie kiszka a nie mielone ;)

edzia: melonmelon był szybszy ;)
« Ostatnia zmiana: 17-09-2008, 15:48:04 wysłana przez wantacz »
Spyderco A.T.R., Camillus BK11,

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9548
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #8 dnia: 17-09-2008, 16:21:29 »
A doczytali o szlifowaniu współpracującej powierzchni ? ;)

Online Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4610
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #9 dnia: 17-09-2008, 21:31:25 »
Jak maszynka nie ma poszczerbionych krawędzi tnących, to wystarczy arkusz drobnego papieru ściernego położyć na płaskiej powierzchni, na tym położyć nóż i kilka naście razy po nim przejechać, sitka nie ruszać na początek no i nie szlifować za długo... Szkoda żeby dostała luzy po pierwszym ostrzeniu.
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline wantacz

  • Opinii: (6)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 51
  • Płeć: Mężczyzna
  • Awatar Zastępczy
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #10 dnia: 17-09-2008, 21:32:57 »
Doczytali doczytali  ;P tylko na pierze ściernym nie zrobisz tak równych powierzchni jak na magnesówce a wierz KO mi że będzie widać różnicę.
Spyderco A.T.R., Camillus BK11,

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9548
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #11 dnia: 17-09-2008, 21:35:22 »
Nikt z tego strzelał nie będzie , a kolega chciał sam się pobawić . Moze lubi tatara (lub klopsa ) z własnoręcznie naostrzonej maszynki ?

Edzia / Małżonka kolegi chciała ;) .

Offline dwie_sety

  • Opinii: (6)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 250
  • Płeć: Mężczyzna
Ostrzenie noża w maszynce do mięsa, proszę o porady
« Odpowiedź #12 dnia: 01-09-2011, 11:31:20 »
Wszystko co ostre z wiekiem tępieje, dotyczy to nie tylko mnie ale również mojej maszynki do mięsa. Mnie bystrości już nie przybędzie ale maszynkę pewnie można naostrzyć.
Podpowiecie jak się do tego zabrać w domowych warunkach?
« Ostatnia zmiana: 02-09-2011, 00:12:47 wysłana przez dwie_sety »

Online sawim

  • Pauper Comiliton
  • FT Member
  • Opinii: (61)
  • *****
  • Wiadomości: 2244
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Ostrzenie noża w maszynce do mięsa, proszę porady
« Odpowiedź #13 dnia: 01-09-2011, 18:06:10 »
[EDIT] Po scaleniu wątków ten post był bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 04-09-2011, 10:20:28 wysłana przez sawim »
Wyznaję KaTeizm. I Ewo-Łucjonizm.

Offline joggi

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #14 dnia: 01-09-2011, 18:19:26 »
Panowie noże w maszynce to to samo jak noże w nożyczkach.
Niestety trzeba naostrzyć. Sitko (jedna strona nożyczek) i noże druga strona nożyczek.
Z sitkiem nie ma problemu każda magnesówka (szybko i dokładnie) lub papier ścierny na szybie (wolno i do dupy) i noże (to samo). Jest przy nożach taki problem, że przy dużym zebraniu trzeba wybrać kąt(zebrać ta płaszczyznę która mięsko ucieka) a to tylko magnesówka.
« Ostatnia zmiana: 01-09-2011, 18:30:50 wysłana przez joggi »

Online sawim

  • Pauper Comiliton
  • FT Member
  • Opinii: (61)
  • *****
  • Wiadomości: 2244
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #15 dnia: 01-09-2011, 18:34:01 »
Złota Łopata jak nic  :D
Wyznaję KaTeizm. I Ewo-Łucjonizm.

Offline joggi

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #16 dnia: 01-09-2011, 18:44:23 »
Złota Łopata jak nic  :D
E nie tylko szpadelek :rotfl:

Offline Long Tom

  • sheathmakers
  • Opinii: (38)
  • ****
  • Wiadomości: 729
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzenie noża i sitka w maszynce do mielenia mięsa
« Odpowiedź #17 dnia: 01-09-2011, 20:07:06 »
Jejj, to już 3 lata na forum - wzruszyłem się :heart:
Sposoby z papierem ściernym okazały się do d..., a warsztatu z magnesówką nie znalazłem. Skończyło się na zakupie nowego noża i sitka.
« Ostatnia zmiana: 01-09-2011, 20:09:41 wysłana przez Long Tom »
Pozdrawiam LT
Long Tom Custom Sheaths
http://www.knives.pl/forum/index.php/board,190.0.html

Offline W. Irving

  • Opinii: (32)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2439
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzenie noża w maszynce do mięsa, proszę porady
« Odpowiedź #18 dnia: 01-09-2011, 20:39:51 »
Niech zyje szukajka...

http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=73544.0;topicseen

aleś mu q*a pomógł.

Popytaj kolego u takich co dorabiają klucze, albo u ślusarzy - magnesówka - to jest to magiczne urządzenie, o któ¶e masz pytać. Na nim w kilka minut naostrzą sitko i nożyk.

Pzdr
Tomek

Offline dwie_sety

  • Opinii: (6)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 250
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzenie noża w maszynce do mięsa, proszę o porady
« Odpowiedź #19 dnia: 02-09-2011, 00:14:07 »
Koszt takiej operacji przekracza koszt nowego sitka i noża :-(
Maszynki do mięsa istnieją dłużej niż magnesówki jak sobie wtedy radzono?
« Ostatnia zmiana: 02-09-2011, 00:16:07 wysłana przez dwie_sety »