Autor Wątek: Yahoo Fusion - Test  (Przeczytany 18979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Yahoo Fusion - Test
« dnia: 09-10-2010, 17:25:34 »
WSTĘP
W połowie lipca Janusz napisał do mnie z pytaniem czy nie chciałbym przetestować jednego z jego noży. Chyba nie muszę wam mówić jaka była moja odpowiedz :). Podczas rozmowy Janusz zapytał się mnie czy chciałbym przetestować coś specjalnego, ja jedynie poprosiłem (o ile to jest możliwe) by ostrze było wykonane ze stali węglowej/ narzędziowej, a szlif był jednostronny z szlifem wklęsłym (jap. Urasuki), reszta to już czysta fantazja makera. Po parunastu rozmowach przez Gadu-gadu i około miesiąca później otrzymałem nóż.

PIERWSZE WRAŻENIA, SPASOWANIE ELEMENTÓW
Nóż przyjechał do mnie z ostrzem zabezpieczonym tekturą i srebrną taśmą klejącą, osoby przyzwyczajone do ładnych kartoników czy pudelek mogą poczuć się zawiedzione. Co prawda ładne opakowanie jest miłym akcentem, lecz dla mnie nóż kuchenny to wyłącznie narzędzie i nic więcej. Brak pochewki na nóż nie był problemem, w czeluściach szuflady biurka udało mi się znaleźć jeszcze zapasowy protektor Victorinox BladeSafe. Nóż jak i palce innych domowników teraz są już bezpieczne.
Yahoo Fusion prezentuje bardzo wysoki poziom wykonania, oba szlify zostały ładnie położone. Okładziny na całym obwodzie idealnie przylegają do tanga, nie znajdziemy także ani jednej szczeliny pomiędzy G10 a stalą, co jest szczególnie ważne w nożu wykonanym z materiału podatnego na korozję. Brawo.

OSTRZE
Zacznijmy od rozmiaru .... klinga o długości 21,02 cm została wykonana z 3,52 milimetrowej polskiej stali narzędziowej NC6 zahartowanej w Instytucie w Poznaniu na 60HRC. Sześć centymetrów prostego odcinka krawędź tnącej od początku rękojeści przechodzi w łagodny brzuszek. Ostrze w najszerszym miejscu ma 48mm szerokości, czyli wystarczająco dużo by palce nie miały kontaktu z deską kuchenną. Nóż został wykonany z myślą o osobie praworęcznej. Z jednej strony mamy praktycznie pełen plaski szlif który przechodzi w zero grind, z drugiej strony jest szlif wklęsły (jap. Urasuki), który ma za zadanie zmniejszenie oporu cięcia. Czy jest to udana fuzja zgoła odmiennych stylów? Moim zdaniem tak, nóż pomimo sporej grubości zadziwiająco dobrze tnie. Przez okres około czterdziestu dni Fusion był używany jako jedyny nóż w kuchni. Obieranie i krojenie warzyw i owoców, usuwanie błon i tłuszczu z mięsa, wszystko zrobił nadspodziewanie dobrze. Przy krojeniu warzyw takich jak ziemniaki czy marchewki brak efektu rozłupywania, nie jestem w stanie powiedzieć czy jest to zaleta urasuki czy szlifu zero grind. Nóż tez bez żadnych problemów przeszedł test na dojrzałym pomidorze*
Siekanie orzechów włoskich, krojenie boczku wraz z chrząstkami czy takich twardych warzyw jak dynia piżmowa nie robiły na klindze żadnego wrażenia. Czubek noża to istna igiełka, na początku miałem poważne obawy o jego wytrzymałość, ale poza 0,2 - 0,3 mm ukruszeniem nic się z nim nie działo. Przyzwyczajony do japońskich noży gdzie czubek nie jest tak zaznaczony, miło zostałem zaskoczony szczególnie gdy trzeba było ciąć duże ilości cebuli w drobną kosteczkę.
Wypadałoby wspomnieć, że z powodu wklęsłego szlifu nóż ma tendencje do uciekania w lewo podczas szatkowania i krojenia, a gdy tniemy poziomo to krawędź tnąca idzie nam do góry. Jednak po około 30 minutach używania dłoń przyzwyczaja się do tego i dalsza zabawa z nożem nie przysparza nam już żadnych problemów.

OSTRZENIE
Po wcześniejszych ustaleniach z Januszem, nóż nie został naostrzony. Zdecydowałem, że nóż będzie miał asymetryczną krawędź tnącą (90/10), o kącie ostrzenia 10 i 3 stopni na stronę. Do tego zadania posłużyłem się najpierw papierami ściernymi #320 i #500, następnie kamieniami wodnymi Bester #1200 i Suehiro Rika #5000. Cały proces zajął mi z 15-20min, a to z dwóch powodów. Po pierwsze, grubość nad krawędzią tnącą to zaledwie 0.22mm - 0.27mm  ( mierzone na 1mm). Po drugie, stal NC6 łatwo się ostrzy oraz, co bardzo ważne, zostawia niewielki drut, który łatwo jest usunąć. Podczas wyprowadzania krawędzi tnącej napotkałem jednak niewielki problem, 7,5 cm od początku krawędzi tnącej pojawiło się małe, półmilimetrowe wykruszenie. Po zmierzeniu grubości stali w tym miejscu, wynosiła zaledwie 0,157mm czyli bardzo mało. Dla przykładu, kartka papieru A4 (80m/m2) która stosowana jest powszechnie w biurze czy domu ma 0,121mm - 0,11 mm ! Z tego powodu kąt ostrzenia został zmieniony na bezpieczne 15 i 7 stopni na stronę, lecz po 4 tygodniach znowu kąt ostrzenia został zmniejszony, tym razem na 12 i 5 stopni na stronę, nowych wykruszeń już nie zaobserwowałem.
O ile kamieni wodnych i papieru ściernego używam, gdy nóż wymaga poważnego ostrzenia, to do samego odświeżenia krawędzi tnącej posługuję się pastą polerską i paskiem skórzanym naciągniętym na deskę, lub kamieniami Ultra-Fine z Tri-Angle Sharpmaker. Dwa lub trzy cykle po 9 pociągnięć z prawej i jedno z lewej strony, a z krawędzi tnącej znikają wszystkie wybłyszczenia i nóż znowu ostry jest jak żyletka.

TRZYMANIE OSTROŚCI
Yahoo Fusion wraz z nożem Victorinox Fiborox 5.2003.19 zostały poddane testowi na trzymanie ostrości. Oba noże zostały najpierw naostrzone na kamieniu Bester #1200 by pozbyć się wszelkich uszkodzeń krawędzi tnącej, następnie 20 pociągnięć na kamieniu Suehiro Rika #5000 celem usunięcia rys po poprzednim kamieniu. Test polegał na cięciu jednowarstwowego kartonu o grubości 3 milimetrów na 66 centymetrowe paski. Do testów zostało użyte jedynie 6 cm krawędzi tnącej, po czym utrata ostrości była porównywana z nieużywanym odcinkiem krawędzi tnącej. Sam test trwał do momentu, gdy nóż zaczął rwać kartkę papieru. Victorinox po 24 paskach tektury zaczął szarpać papier, stal NC6 poddała się dopiero po 74-tym pasku, lecz trzeba wspomnieć że na ostrzu Fusion po 12-stym pasku tektury pojawiło się małe wykruszenie krawędzi tnącej (w miejscu gdzie wcześniej były już problemy). Test postanowiłem kontynuować.

ODPORNOŚĆ NA KOROZJĘ
By sprawdzić jak stal NC6 zachowuje się w warunkach kuchennych postanowiłem przeprowadzić dwa testy na korozję. Pierwszy przeprowadziłem zaraz po otrzymaniu noża, drugi po około czterech tygodniach gdy warstewka patyny była wystarczająco gruba.
W obu testach nóż został dokładnie odtłuszczony, po czym na ostrze zostały nałożone trzy kawałki ręcznika kuchennego zanurzonego w occie spirytusowym, soku z cytryny i wodzie z kranu. Każdy z trzech nasączonych papierków pozostawał na ostrzu przez 15, 30, 60 i 90 minut.
Jak widać stal NC6 już po 15 minutach bez żadnej powłoki ochronnej szybko pokrywa się patyną, po 60 minutach wyraźnie widać rdzawy osad który pokrył ostrze. Gąbka do mycia naczyń, mleczko do czyszczenia i minuta szorowania sprawiły, że rdza całkowicie znikła a pozostały jedynie ciemne ślady. Po zabezpieczeniu ostrza patyną dopiero po 90 minutach widoczne były jakieś ślady rdzy, dlatego też mogę śmiało powiedzieć, że stal NC6 zabezpieczona warstewką patyny jest odporna na korozję. Stal nie zmieniała smaku potraw, ani też nie pozostawiała rdzawego śladu na produktach spożywczych i to bez względu na to, czy krojone było mięso, ryby, warzywa lub owoce.
Jedyny problem jaki napotkałem, wystąpił w trakcie obierania i krojenia trzech ananasów. Pomimo patyny stal zaczęła najzwyczajniej śmierdzieć, dlatego też do pracy wymagającej cięcia dużych dużych ilości owoców takich jak cytrusy, kiwi czy ananas zalecałbym jednak nóż z ostrzem ze stali nierdzewnej.
Sama pielęgnacja noża ze stali węglowej/ narzędziowej nie jest w żaden sposób uciążliwa. Yahoo Fusion był tak samo traktowany jak inne moje noże kuchenne, po wymyciu gąbką i płynem do naczyń nóż został jedynie wytarty do sucha.

RĘKOJEŚĆ
Okładziny rękojeści zostały wykonane z zielono-turkusowego G10 i przymocowane czterema 3-milimetrowymi pinami z włókna węglowego. Rękojeść, tak samo jak i ostrze, została wykonana z myślą o osobie praworęcznej. Asymetrycznie wyfrezowana rączka sprawia, że nóż wyjątkowo dobrze trzyma się w "pinch grip". Na aplauz zasługuje także zaokrąglony "choil", który przy dłuższej pracy z nożem nie powoduje dyskomfortu. Rękojeść w najszerszym miejscu ma tylko 2,5 cm, dlatego też osoby z dłuższymi palcami mogą mieć problem z brakiem miejsca na środkowy i serdeczny palec. G10 zostało wykończone papierem ściernym #400 a następnie włókniną, przez co rękojeść w spoconej dłoni, bądź pokryta tłuszczem lub płynem do naczyń zaczyna się ślizgać. Według Janusza wypiaskowanie rękojeści prawdopodobnie rozwiązałoby ten problem.

PODSUMOWANIE
Ostrość początkowa - Nie dotyczy
Jakość wykonania - Bardzo dobra
Łatwość ciecia - Bardzo dobra
Trzymanie ostrości - Bardzo dobre
Łatwość ostrzenia - Dobra
Odporność na korozje - Przeciętna
Odporność na uszkodzenia - Dobra
Ergonomia rękojeści - Dobra
Pewność chwytu - Przeciętna

Kategorie: Bardzo słabe, Słabe, Przeciętne, Dobre, Bardzo dobre, Wspaniale


Dane techniczne:
Długość rękojeści: 12,3cm
Grubość rękojeści: 2,31cm
Szerokość rękojeści: 2,5cm
Długość całkowita: 33,7cm
Długość ostrza: 21,02 cm
Grubość ostrza przy początku szlifu: 3,52mm
Grubość ostrza mierzona w połowie(10,5cm): 3,42mm
Grubość ostrza na jeden centymetr od czubka: 1,03 mm
Grubość ostrza nad krawędzią tnąca (mierzona 1mm)
od 0,27mm 0,22mm
w najcieńszym  0,157mm
Waga: 218gram


* - Test na pomidorze


ZDJĘCIA:









Częściowy, zaokrąglony choil


Asymetryczne frezowanie rękojeści




Ladnie położony satin finish


Trzy ślady na rękojeści po mierzeniu twardości. Zdjęcia umieszczone przez Janusza. Nóż przed zamocowaniem okładzin z G10


Zdjęcia umieszczone przez Janusza. Nóż przed zamocowaniem okładzin z G10


Szlif wklęsły (jap. Urasuki).Zdjęcia umieszczone przez Janusza. Nóż przed zamocowaniem okładzin z G10


Papierki od lewej: Ocet spirytusowy, sok z cytryny, woda z kranu
1 = 15min, 2= 30 min



Papierki od lewej: Ocet spirytusowy, sok z cytryny, woda z kranu
3 = 60min, 4= 90min



1 = 15min


2 = 30min


3 = 60min, 4= 90min


Patyna z bliska przed kolejnym testem




Papierki od lewej: Ocet spirytusowy, sok z cytryny, woda z kranu
1 = 15min, 2= 30 min



Papierki od lewej: Ocet spirytusowy, sok z cytryny, woda z kranu
3 = 60min, 4= 90min



1 = 15min, 2= 30 min


3 = 60min, 4= 90min

« Ostatnia zmiana: 09-10-2010, 20:25:08 wysłana przez MichaelD »
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline Trollsky

  • Opinii: (101)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9838
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #1 dnia: 09-10-2010, 17:29:16 »
oby wiecej takich testów,
swietnie mi sie go czytało, opisujesz krok po kroku noz a nie tylko skupiasz sie na tym ze rdzewieje jak cholera.
Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Offline paproch

  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2720
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mathu, wróć!
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #2 dnia: 09-10-2010, 17:45:20 »
Ciekawy tekst.

Jednego nie skumałem: nóż ma szlif tylko na jednym, prawym płazie?
By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

Offline PrzemoBK

  • Opinii: (31)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2740
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #3 dnia: 09-10-2010, 17:57:05 »
Dzięki, bardzo dobrze się czytało  :). Ciekawy test  :).

Offline Dexameth

  • Stoik nie z wyboru
  • Opinii: (337)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5211
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #4 dnia: 09-10-2010, 18:01:32 »
Robi wrażenie ogrom pracy i przemyślana metodyka  :) To się nazywa fachowy test - dzięki za lekturę
Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Offline killrathi

  • knifemaker
  • Opinii: (259)
  • *
  • Wiadomości: 8279
    • Killrathi Knives
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #5 dnia: 09-10-2010, 18:07:48 »
krojenie pomidorka robi wrażenie :)
Fajnie się czytało. Dzięki

nie odpowiadam na priv? pisz na [email protected]

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #6 dnia: 09-10-2010, 18:17:57 »
Tak
Ciekawy tekst.

Jednego nie skumałem: nóż ma szlif tylko na jednym, prawym płazie?

Tak.
Prosty rysunek z przekrojem noża




« Ostatnia zmiana: 09-10-2010, 18:20:56 wysłana przez MichaelD »
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline amper

  • RAMoholik
  • Moderator
  • Opinii: (122)
  • *
  • Wiadomości: 3603
  • Płeć: Mężczyzna
    • To mam
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #7 dnia: 09-10-2010, 18:20:19 »
Pełna profeska, przeczytałem z przyjemnością :shades:

Co do patynienia - co myślisz Michale, o położeniu jakieść "taktycznej", acz gładkiej powłoki? Myślę o czymś w stylu DLC i eee... gunkote?  :?
Jak by to się sprawdziło w kuchni? Przeszkadzałoby w pracy?
KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

Offline dbuzer

  • FT Member
  • Opinii: (512)
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Płeć: Mężczyzna
  • Latarki i Noże Mora of Sweden
    • mHunt.pl - Latarki i Noże Mora Of Sweden
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #8 dnia: 09-10-2010, 18:37:36 »
recka bardzo ciekawa, ale ten pomidor w teście to jakiś angielski modyfikowany jest  bo nijak się ma do naszego ładnego czerwonego pomidorka z ogródka ;)

www.mHunt.pl - Latarki i Noże Mora of Sweden 
Proszę pisać maile [email protected] bo nie dostaje powiadomień z forum że mam PW i są opóźnienia

Offline MYDEL

  • Opinii: (160)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 763
  • Płeć: Mężczyzna
  • MTT
    • MYDEL Testing Team
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #9 dnia: 09-10-2010, 18:44:00 »
bardzo fajny teksty... bardzo przyjemnie sie czytało  ;-)

wielkie dzięki  :grin:

Offline kajtek

  • Opinii: (38)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1598
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #10 dnia: 09-10-2010, 19:20:31 »
Bardzo dobry test:metodyka i opis. Takie testy czytam z przyjemnością.
samotny łowca spławikow

Offline maba

  • Opinii: (622)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 15681
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #11 dnia: 09-10-2010, 19:38:02 »
Rewelacyjny tekst :kopara: Dziękujemy!


P.S. Jasiu to umi!

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #12 dnia: 09-10-2010, 19:38:08 »
Cytat: amper
Co do patynienia - co myślisz Michale, o położeniu jakieść "taktycznej", acz gładkiej powłoki? Myślę o czymś w stylu DLC i eee... gunkote?  :?
Jak by to się sprawdziło w kuchni? Przeszkadzałoby w pracy?
Ciężko powiedzieć, trzeba by zrobić testy :D .Fallkniven kiedyś stosował powłokę Teflonowa w nożach z serii K1 i K2, ale się z niej wycofali. Według nich po przeprowadzonym teście-maratonie w zmywarce nie było żadnych widocznych ubytków na powierzchni Teflonu. Powloką taka jak Teflon w teorii powinna jeszcze zmniejszyć opór podczas ciecia, ale z drugiej strony nie chciałbym jeść łuszczącej się powłoki..

Cytat: dbuzer
...ten pomidor w teście to jakiś angielski modyfikowany jest  bo nijak się ma do naszego ładnego czerwonego pomidorka z ogródka ;)
Nie wiem czy zauważyliście ale filmik przedstawia nóż Bob'a Kramera. Filmik umieściłem by pokazać wam jak wyglądał test, Yahoo Fusion przeszedł test na dojrzałym pomidorze bez żadnych problemów, nóż ciał a nie miażdżył !!!. Jak dorwę się do kamery to umieszczę własne filmiki.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline dbuzer

  • FT Member
  • Opinii: (512)
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Płeć: Mężczyzna
  • Latarki i Noże Mora of Sweden
    • mHunt.pl - Latarki i Noże Mora Of Sweden
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #13 dnia: 09-10-2010, 19:40:24 »
kurde zwróciłem uwagę na napis początkowy ale jakoś nie zakodowałem że to nie Yahoo , hehehe, tak to jest
jak sie automatycznie czyta i ogląda wątki
www.mHunt.pl - Latarki i Noże Mora of Sweden 
Proszę pisać maile [email protected] bo nie dostaje powiadomień z forum że mam PW i są opóźnienia

Offline u99

  • Opinii: (190)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9417
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #14 dnia: 09-10-2010, 19:43:57 »
Bardzo ciekawy test i tekst. Profesionalne podejście do tematu budzi prawdziwy szacunek. Wielkie dzięki  :shades:

ps. kruca fuks, też się w pierwszej chwili nabrałem na film...  :P
*********************************************

Offline paproch

  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2720
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mathu, wróć!
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #15 dnia: 09-10-2010, 19:59:24 »
Dzięki za wyjaśnienie profilu głowni  :-*
By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

Offline boliron

  • Opinii: (25)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 354
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #16 dnia: 09-10-2010, 20:10:13 »
Jak miło poczytać o tym że ktoś profesjonalnie podchodzi do noży.
Nasuwa mi się pytanie co z jakimś "cięższym" zadaniem które czasem się zdaża w kuchni, a nie czarujmy się nie zawsze się leci po inny nóż.
Pije do fragmentów w których było mówione o wykruszeniu, wytrzyma?

P.S.
Też chcę potestować, tylko co będzie gdy przypadkiem dozna uszczerbku na zdrowiu

Offline jabberwocky

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2196
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #17 dnia: 09-10-2010, 20:19:03 »
Jednego nie skumałem: nóż ma szlif tylko na jednym, prawym płazie?

Ale przeczytałeś chociaż pierwszy akapit? (ma płaski z prawej i wklęsły z lewej ;>)
"poprosiłem (o ile to jest możliwe) by ostrze było wykonane ze stali węglowej/ narzędziowej, a szlif był jednostronny z szlifem wklęsłym (jap. Urasuki)"


EDIT:Przepraszam, nie zauważyłem że juz wyjaśnione.
-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #18 dnia: 09-10-2010, 20:23:24 »
Te micro wykruszanie na krawędzi tnącej pojawiło jedynie w jednym miejscu, możliwe ze Janusz zbyt mocno w tym miejscu docisnął nóż do szlifierki.  Po zmienieniu kata ostrzenia na 12/5 stopni problemów później już nie było.  Oprócz tego felernego miejsca różnica w grubości stali ( mierzone w 6 miejscach) to jedynie 0,05mm nie wiem czy nawet MarcinS mógłby osiągnąć taki wynik !!!

Mrożonych rzeczy nie kroiłem, nie próbowałem także noża na kościach. Wiec nie wiem jak by sie nóż zachował. Próbowałem natomiast na Dyni Piżmowej (tutaj w Uk znany jest jako Butternut Squash) skore to ma twardą, wiec trzeba pomoc sobie druga dłonią by coś takiego przeciąć.
« Ostatnia zmiana: 09-10-2010, 20:49:37 wysłana przez MichaelD »
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline obol

  • Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2853
  • Płeć: Mężczyzna
  • beyond reality - love & hate
Odp: Yahoo Fusion - Test
« Odpowiedź #19 dnia: 11-10-2010, 23:58:52 »
świetny text, miło poczytać o kategorii noży, które pracują najczęściej  :D egzotyczna mieszanka cech  :shades:
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D