Autor Wątek: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??  (Przeczytany 109605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #720 dnia: 01-07-2019, 19:08:18 »
Z tego co dowiedziałem się teraz w sklepie, w Staub'e seria ciemno bordowa/brąz, granatowa, ciemna zieleń i z tego co pamiętam jasna zieleń, posiadają 4 krotne emaliowanie, szara, musztardowa 2-3 krotne, czarna 1, czerwona też chyba 1 ale ręki nie dam uciąć.
Hmmm... no tego nie wiedziałem, ciekawe. Ceny wszystkich serii są jednak takie same.
A co do reszty pytań to sugeruję jednak najpierw zajrzeć do podlinkowanego wątku, tam może być wiele sporo wyjaśniających informacji.

I tak na marginesie: jeżeli planujesz zakup jednej patelni, takiej uniwersalnej i do wszystkiego, to raczej kupił bym patelnię z powłoka nieprzywieralną, lub ewentualnie z węglówki (wątek o De Buyer jest na forum). Żeliwo jest super, ale jest wg mnie mniej uniwersalne. Nie wszystko na żeliwie zrobisz. Najlepiej mieć na wyposareniu i taką i taką, ale jak planujesz jedną, to moja opinia jest powyżej.
W przypadku zakupu garnka (a planujesz 3) to zdecydowanie powinieneś zaryzykować żeliwo (np 24-26 cm, najbardziej uniwersalny), bo gotowanie zup, gulaszy itp. w żeliwie to bajka. Możesz też coś w piekarniku upiec, a na upartego to i chleb lub ciasto też wyjdzie.

AMT Gastroguss i Woll to jednak ceniące się firmy a Ballarini z Amazonu za niecałe 150zł to różnica w cenie kilkukrotnie niższa.
Chyba na wstępie zapomniałem dodać, że taki Janusz zakupów ze mnie, bo mój AMT kosztował z pokrywką chyba ok. 200 zł, dlatego go mam ... ceny w polskich sklepach generalnie są powalające ...
« Ostatnia zmiana: 01-07-2019, 19:26:36 wysłana przez gribol »

Offline Morfeusz1805

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 15
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #721 dnia: 01-07-2019, 20:06:18 »
Cenę AMT sprawdzałem w Polsce, więc pewnie dlatego takie kosmiczne. Różnice w cenach Staub'a w Polsce nie są aż takie duże między poszczególnymi kolorami, albo są taki same. Najbardziej jest to widoczne na Amazonie.

Przeczytałem cały obecny wątek i  ten z linku który mi podałeś. Dużo jest tam tematu sezonowania i problemów z tym związanych, propozycji patelni żeliwnych surowych, trochę przepisów, ale o patelniach z glazurą w sumie chyba tylko Ty  się wypowiedziałeś. Ale mając tylko patelnię do naleśników, to ciężko się wypowiadać jak sprawuje się emalia w Staubach w szerokim zakresie jej używania. Także nie ma porównań do tych tańszych czy zrobionych z innego materiału.

Dlaczego patelnia Staub nie może być uniwersalna? Pomijam fakt że jest ciężka, ale De Buyer jest także ciężka a problemów z nią  może być o wiele więcej. 

Wiem że nie w temacie, ale możesz krótko scharakteryzować garnki Staub'a? Dlaczego tak je polecasz w porównaniu z innymi? Pomijam fakt  że są ekologiczne, nie ulatnia się nikiel jak w nierdzewkach, dobrze trzymają ciepło, można zapiekać w pierarniku. Jak sprawuje się powłoka, nic z nią się nie dzieje? Podczas gotowania gulaszu, gęstego sosu itp, nic nie przywiera? Korzystałem u znajomych z garnków Fissler, sam mam patelnię Zeptera którą dostałem w prezencie (raz  ją użyłem i  chyba pójdzie pod młotek) i rewelacji nie ma. Na Zepterze tylko jajecznica, którą skrobałem, ale Fissler który bardziej był testowany  podobnie zachowywał się jak w stare garnki emaliowane z Olkusza.

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #722 dnia: 01-07-2019, 22:09:56 »
Przeczytałem cały obecny wątek i  ten z linku który mi podałeś. Dużo jest tam tematu sezonowania i problemów z tym związanych, propozycji patelni żeliwnych surowych, trochę przepisów, ale o patelniach z glazurą w sumie chyba tylko Ty  się wypowiedziałeś. Ale mając tylko patelnię do naleśników, to ciężko się wypowiadać jak sprawuje się emalia w Staubach w szerokim zakresie jej używania. Także nie ma porównań do tych tańszych czy zrobionych z innego materiału.

Dlaczego patelnia Staub nie może być uniwersalna? Pomijam fakt że jest ciężka, ale De Buyer jest także ciężka a problemów z nią  może być o wiele więcej. 

Wiem że nie w temacie, ale możesz krótko scharakteryzować garnki Staub'a? Dlaczego tak je polecasz w porównaniu z innymi? Pomijam fakt  że są ekologiczne, nie ulatnia się nikiel jak w nierdzewkach, dobrze trzymają ciepło, można zapiekać w pierarniku. Jak sprawuje się powłoka, nic z nią się nie dzieje? Podczas gotowania gulaszu, gęstego sosu itp, nic nie przywiera? Korzystałem u znajomych z garnków Fissler, sam mam patelnię Zeptera którą dostałem w prezencie (raz  ją użyłem i  chyba pójdzie pod młotek) i rewelacji nie ma. Na Zepterze tylko jajecznica, którą skrobałem, ale Fissler który bardziej był testowany  podobnie zachowywał się jak w stare garnki emaliowane z Olkusza.

Mam też obecnie patelnię Staub i Le Creuset takie normalne, więc trochę się rozwinąłem w tym zakresie. Nie polecam na nich robienia jajecznicy - zawsze przywiera. Sam nie sprawdzałem, ale ponoć słabo się spisują przy smażeniu rzeczy w panierce (np. schabowe). Reszta rzeczy wychodzi bezproblemowo.
Z powłoką nic się nie dzieje, nic nie przywiera, nic sie nie urywa, nie odpada, nie ma odprysków, rys itd. itp. Fajnie się ich używa i tyle. Resztę zalet sam napisałeś.
Prawda jest taka, że lepiej raz zobaczyć, niż dziesięć razy powiedzieć. Jak nie kupisz, albo u kogoś nie przetestujesz, to sie nie przekonasz.
« Ostatnia zmiana: 01-07-2019, 22:12:42 wysłana przez gribol »

Offline Morfeusz1805

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 15
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #723 dnia: 01-07-2019, 22:51:01 »
Dzięki za informacje. Pani z obsługi sklepu, która sądząc po rozmowie wiedziała co mówi, twierdziła że na początku nie należy smażyć jajecznicy ale coś ciężkiego, jakieś mięsiwa itp. rzeczy i zapiekać w piekarniku aby patelnia przystosowała się do warunków, wygrzała się. Po kilku tygodniach wszystko ma pływać po patelni. Podobno wszystko testują wcześniej a później dopiero sprawdzone rzeczy sprzedają. Ale generalnie coś chyba w tym jest, że szkliwo nie jest do końca nieprzywierające jak teflon czy granit.
A w garnkach  wszelkie gęste sosy i gulasze nie przywierają do dna jeżeli dłużej się tego nie pomiesza?

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #724 dnia: 02-07-2019, 06:36:42 »
na początku nie należy smażyć jajecznicy ale coś ciężkiego, jakieś mięsiwa itp. rzeczy i zapiekać w piekarniku aby patelnia przystosowała się do warunków, wygrzała się. Po kilku tygodniach wszystko ma pływać po patelni.
A w garnkach  wszelkie gęste sosy i gulasze nie przywierają do dna jeżeli dłużej się tego nie pomiesza?
Ooo.., ciekawe, człowiek całe życie się uczy. przetestuję to.
To zależy, co masz na myśli mówiąc dłużej. Jeżeli zostawisz np. sos do spaghetti na dwie godziny bez mieszania, to przywrze. Próbowałem robić paellę i dwadzieścia minut nie ruszałem ryżu, to była delikatna warstwa przypalenizny, i to chyba chyba nie taka, jaka powinna być w paelli. Wniosek - do paelli patelnia do paelli, żeliwo nie pasuje.
Nic się złego nie dzieje i nic nie przywiera, jeżeli wszystko robisz zgodnie ze sztuką. Gdybyś planował gotować gulasz bez mieszania, to wziąłbym coś nieprzywierającego, a nie żeliwo. Nie powiem, po jakim czasie sos przywrze do dna, bo aż tak nie sprawdzam moich garnków. Jak masz żeliwo, to trzeba co jakiś czas zamieszać.
Właśnie jestem po smażeniu jajek sadzonych na boczku. Wszystko odeszło, aczkolwiek musiałem lekko przejechać szpatułką po dnie w kilku miejscach, które się minimalnie przykleiły. Po przejechaniu reszta się ładnie ślizga. Podczas typowego smażenia do żeliwa zawsze jakaś drobinka może przywrzeć, pod tym względem faktycznie nie jest to aż tak nieprzywierające, ale potrawy nabierają chrupkości i smaku. Po przejechaniu szpatułką wszystko zawsze się odkleja bez problemu.
Powiem od razu, że żeliwo nie jest najprostsze w użytkowaniu i obsłudze, trzeba do niego przywyknąć, nauczyś sie poprawnie obsługiwać, ale się to wszystko zwraca. Ja się dalej uczę, nie wszystko wychodzi od razu, a i tak mi odpowiada.
« Ostatnia zmiana: 02-07-2019, 17:39:38 wysłana przez gribol »

Offline Kuba1989

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #725 dnia: 05-07-2019, 02:00:18 »
Wszystko jest ok tylko zależy:
- jaki rodzaj kuchni (gaz/indukcja);
- jaki rodzaj przygotowania posiłków (smażenie/duszenie);
- czy chcemy dbać o patelnię;
- czy zamierzamy przyrządzać kwaśne potrawy;
- czy nie przeszkadza nam teflon (w moim obeznaniu szkodliwy dla człowieka)

Ja już kiedyś podobny temat założyłem - niestety nie było jednoznacznej odpowiedzi.
Wychodzi na to, że trzeba mieć dużego żeliwniaka, żeliwniaka do grilla, stalówke do naleśników i jajecznicy, a jak Ci nie pójdzie to jeszcze tytanówkę z Lidla/|Tefala lub granitówkę z Ballerini. Lub coś zamienisz na stal nierdzewną z Ikei.
Co byś nie wybrał, o wszystko trzeba dbać - albo żeby nie zarysować, albo żeby zakonserwować.

Offline mamcar

  • Opinii: (532)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6048
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #726 dnia: 05-07-2019, 07:06:49 »
Wychodzi na to, że trzeba mieć dużego żeliwniaka, żeliwniaka do grilla, stalówke do naleśników i jajecznicy, a jak Ci nie pójdzie to jeszcze tytanówkę z Lidla/|Tefala lub granitówkę z Ballerini. Lub coś zamienisz na stal nierdzewną z Ikei.

I to jest kwintesencja tematu "patelnia szt 1" :-)

Offline kosma

  • Nożosfera.pl
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (147)
  • **
  • Wiadomości: 3898
  • Płeć: Mężczyzna
  • Skoro martwi się nie żywią Czemu żywi się martwią
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #727 dnia: 24-07-2019, 21:04:36 »
Misie jak się spisują obecne patelnie z Ikei? Mam patelnię 365 i długo dawała radę, ale teraz to co jest w ofercie to wygląda zupełnie inaczej. Czy coś z oferty Ikei jest warte polecenia? Potrzebuję nowej "ogólnoużytkowej" patelni ok. 28cm i głębszej - woka.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1245
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #728 dnia: 25-07-2019, 14:29:32 »
Ogólnoużytkowa czyli nieprzywierająca? Używam  takiej - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50292096/ . Na pierwszej po 2 latach zaczęły pojawiać się małe ubytki teflonu, więc zmieniłem na nową. Plus jest taki, że to nierdzewka, więc można uszkodzony teflon zebrać do zera i nadal używać.

Offline bfxXx

  • Opinii: (62)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 868
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #729 dnia: 25-07-2019, 16:00:46 »
Również mogę polecić tą co kolega wyżej.
Sprzedam narzędzia Gedore, Wera, Wiha
https://forum.knives.pl/index.php?topic=202935.new#new

Offline W. Irving

  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2954
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pokażmy, że potrafimy pomagać :)
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #730 dnia: 25-07-2019, 23:49:15 »
Ogólnoużytkowa czyli nieprzywierająca? Używam  takiej - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50292096/ . Na pierwszej po 2 latach zaczęły pojawiać się małe ubytki teflonu, więc zmieniłem na nową. Plus jest taki, że to nierdzewka, więc można uszkodzony teflon zebrać do zera i nadal używać.
ubytki teflonu ... - ciekawe kto ten "poteflon" zjadł :/
pozdro
T
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Offline GarbatyAnioł

  • Typowy Janusz nożownictwa, kiedyś zwali mnie Garbaty!
  • Opinii: (94)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3366
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię CF i jebać foty z netu FZN®
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #731 dnia: 31-07-2019, 21:03:27 »
Z innej beczki, czy na kuchence gazowej wok żeliwny ma sens? Temperatura i styk płomienia z metalem są wystarczające?
Zamówił bym na Ali :/
« Ostatnia zmiana: 31-07-2019, 21:19:13 wysłana przez GarbatyAnioł »
Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Offline W. Irving

  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2954
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pokażmy, że potrafimy pomagać :)
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #732 dnia: 31-07-2019, 22:26:48 »
Z innej beczki, czy na kuchence gazowej wok żeliwny ma sens? Temperatura i styk płomienia z metalem są wystarczające?
Zamówił bym na Ali :/
Mam wok żeliwny i kuchenkę na gaz. Sprawia się świetnie.
Mój ma płaskie dno (na zewnątrz, w środku gara jest sfera), więc stoi pewnie na ruszcie, jeżeli masz wok "sferyczny" z zewnątrz też, to będziesz zapewne potrzebował "adaptera" do postawienia go na palniku kuchenki.
Pozdro
T
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Offline GarbatyAnioł

  • Typowy Janusz nożownictwa, kiedyś zwali mnie Garbaty!
  • Opinii: (94)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3366
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię CF i jebać foty z netu FZN®
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #733 dnia: 31-07-2019, 22:36:24 »
Podlinkujesz chociaż foto adaptera?
Resztę sobie namierzę.
Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Offline W. Irving

  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2954
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pokażmy, że potrafimy pomagać :)
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #734 dnia: 31-07-2019, 22:51:48 »
Takie cóś :D na przykład
https://www.seriouseats.com/2014/05/the-wok-mon-converts-your-home-burner-into-a-wok-range-solution.html
Adapter, to szumna nazwa - pierścień z blachy, który oprzesz na ruszcie wokoło palnika i na tym postawisz wok, żeby się nie chybotał po palniku.
Pozdro
T

P.S.
wpisz w google'a "wok on normal stove adapter" i będziesz miał dużo obrazków osssochossssiiiiiii z tym adapterem :D
« Ostatnia zmiana: 31-07-2019, 22:54:56 wysłana przez W. Irving »
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Offline urbinek

  • Szlifierz kupnych płaskowników
  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 30
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #735 dnia: 11-09-2019, 22:37:59 »
Co do patelni stalowych - producent ma znaczenie?

Czy cokolwiek byle patelnia była z "wunglem" ?

Offline opiotr

  • Opinii: (3)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #736 dnia: 11-09-2019, 23:19:43 »
Bierz najtańszą ja mam 2 patelnię spinwar-u po jakieś 20 zł, polskie porządne patelnie. Jedna przy wygrzewaniu mi się lekko wybrzuszyła.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline Morfeusz1805

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 15
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #737 dnia: 12-09-2019, 18:32:22 »
Myślę że ma znaczenie.  Też mam taką ze Spinwar-u. Ścianki mają 1 mm grubości i nie jest to samo co 3 mm gdzie ciepło rozchodzi się bardziej równomiernie po całym dnie  a nie tylko głównie w miejscach styku z ogniem. Dlatego lepsze patelnie czy  garnki mają grube dna a nawet boki.

Offline opiotr

  • Opinii: (3)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #738 dnia: 12-09-2019, 18:59:39 »
Mam też 'grubą' żeliwną, przyznam, że lubiłem jej używać ale dla mojej jest za ciężka i ostatnio leży na dnie szafy. W spinwarze jakoś nie zauważyłem 'gorszego rozchodzenia ciepła'.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline adamadam01

  • Opinii: (22)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 857
  • At-AT
    • EDC Review
Odp: Patelnia sztuk 1, tylko jaka ??
« Odpowiedź #739 dnia: 29-09-2019, 13:07:41 »
Chcemy z żoną kupić teściowej nowe na indukcje, bo dopiero co zmieniła kuchnie i aktualnie lawiruje pomiędzy dwoma. Nie powiem, odczucia wizualne stoją u niej wysoko ;)
Wielkich wymagań nie ma - ot co by się nagrzewały równomiernie, nie przywierały potrawy nadmiernie i tyle.

Zastanawiam się czy warto kupować coś w tym stylu (pasuje do wystroju ;) )
https://allegro.pl/oferta/zestaw-3-x-marmurkowa-patelnia-non-stick-edenberg-8330496125?fromVariant=8376400435

Czy lepiej doinwestować w Tefala:
https://allegro.pl/oferta/patelnie-tefal-22-26-28-mineralne-ingenio-indukcja-8485580160?fromVariant=8485598225

Lub inne wyroby.
EDC Review - portal dla prawdziwych facetów :) https://www.facebook.com/edcreview/
http://edcrev.blogspot.com/