Reklama

Paps - tomahawki od 2011-2013

Zaczęty przez paps, 02-07-2011, 17:12:34

paps

Witam,

Korzystając z pomocy mocno inspirującego śląskiego towarzystwa zacząłem jakiś czas temu obserwować, próbować a w końcu zabrać się od podstaw za wykonanie własnych pomysłów. Początki są trudne, ale mając na miejscu pomoc Pi i Wojtasa na warsztacie aż żal byłoby nie wykorzystać możliwości i nie zrobić czegoś samemu.
Chciałbym w jednym wątku co jakiś czas pokazywać to co robię i podyskutować o tym, co mógłbym poprawić ( zdaje sobie sprawę, że dużo mi jeszcze pozostało do nauczenia się i wyćwiczenia). Wcześniej swoje prace zamieszczałem w wątku " Na mordorze każdy może " w dziale 3,14, ale nie chce mu tam dłużej śmiecić.
Obecnie zajmuje się takimi trzema hawkami:

Pierwszy z nich to kuty hammerhead z okrągłym obuchem (mocno upierdliwa sprawa, taki kształt) Jest to moja pierwsza praca zlecona. Z założenia miał to być obozowy tomahawk służący za siekierkę i młotek podczas spływów canoe (osoba zamawiająca potrafi nawet miesiąc spędzić na spływie). Życzeniem klienta było też zostawienie nagaru po hartowaniu.

Drugi to spontoon pipehawk, na który chorowałem od dawna ale nie udało mi się namówić Pi, żeby mi takiego zrobił na urodziny. Zabrałem się więc sam (z jego olbrzymią pomocą, sam bym tych szlifów nie zrobił) no i efekt jest jaki jest. Musze jeszcze poprawić wąsy i dalej szlifować ręcznie. Spontoon jest hartowany selektywnie, powinien mieć ciekawy rysunek na stali. Koniec niebawem :winky:

Powstaje też hawk pilotażowy serii taktycznej, więcej o hawkach tego typu już wkrótce :winky:

Hawki dają naprawde dużo frajdy, powiem wam :)

The Hawk Family Member

bodzio.w1

Małe jest piękne, duży więcej może jeśli chodzi o noże.

>>>>>To mam<<<<<
https://forum.knives.pl/index.php?topic=57901.msg650625#msg650625

domino

Fajne, mi najbardziej się Hammerhead widzi :)
Ten taktyczny będzie taki prostokątny czy będziesz coś zaokrąglał?

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

paps

Taktyczny zostanie prostokątny. Linia już sprawdzona w praktyce, użytkuje się równie dobrze co tradycyjne hawki z łukową krawędzią tnącą.

The Hawk Family Member

Robin_L

Ja chcę taktycznego! Niekoniecznie tego ale już wiem że nie minie dużo czasu jak do Ciebie napiszę ;)

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

forester

obozowy i fajkowy zapowiadają się smakowicie :)
czekam na finisz ;-)

Pozdrawiam, Kamil.

Harny

Spontoon nigdy mi się nie podobał :P Szkarad na żywca jeszcze większy, niż się wydaje, ale o gustach itp. ;) Resztę będę oglądał i podmacywał z przyjemnością ;)

paps

Cytat: Harny w 03-07-2011, 02:21:19

Spontoon nigdy mi się nie podobał :P Szkarad na żywca jeszcze większy, niż się wydaje, ale o gustach itp. ;) Resztę będę oglądał i podmacywał z przyjemnością ;)

Liczy się szczerość ;D Mnie spontoony zawsze kręciły. Coś w sobie mają. Na pewno nie jest to użytkowość, ale...
The Hawk Family Member

FRN

Joł,

Pierwsze dwa to zacna klasyka będzie i jestem bardzo na TAK.

Do trzeciego mam małą uwagę, a mianowicie spike który ma zupełnie nie pasujące wyjścia do całości projektu. Będe lobbował nad zmianą ziomku.

Trzymam kciuki nad Twoimi dalszymi pracami.

killrathi

paps

Wersja taktyczna skończona. Tang nie miał być odsłonięty na dole, ale zbyt mocno przeszlifowałem górną część g10 i musiałem wyrównać, żeby krawędzie g10 były w równych odstępach od pinów. Powłoka przemysłowa dzięki uprzejmości Wojtasa, kolor jest fantastyczny.

The Hawk Family Member

drazel

heh. surowy jak cholera. moze jakiś toxic albo cośkolwiek?
lubię taktyczne hawki, ale ten ciut zbyt surowy :)
a na dole łomik mógłby być,co?

paps

W tym łomik nigdy nie był planowany. Z takim rozwiązaniem mamy kilka innych projektów. Na toxic przyjdzie czas gdy naucze się obrabiać g10, to jest mój pierwszy hawk tego typu ;)

The Hawk Family Member

porcelanowy

Powitoł
Nie lepiej by mu było z prostą rękojeścią?
Temu taktyku :)

Pipehawk debest, ale ci będzie serek wchodził w te dziurki...
:D

paps

Eee to jak serek będzie się tam gromadził to pieprze, nie kończe go  ;P

Z prostą rękojeścią wyglądałby tak:

Lepiej? Gorzej?

The Hawk Family Member

porcelanowy

Powitoł
Nie o wygląd, a o użytkowość mi chodzi :)
Pamiętam, że rzucanie tym baaaardzo proto (chyba jeszcze nie hartowany i projekt deko inny, ale też zakrzywiona rękojeść) w waszym ogródku szło mi o wiele gorzej niż tymi z prostym trzonkiem. Jakoś dziwnie się zawijała wokół ręki. Mam jednak też świadomość, że rzucanie nie jest jedynym zastosowanie hawka, niemniej ja nie używam ich do niczego innego ;) :)

paps

Cytat: porcelanowy w 06-07-2011, 13:44:30

Powitoł
Nie o wygląd, a o użytkowość mi chodzi :)
Pamiętam, że rzucanie tym baaaardzo proto (chyba jeszcze nie hartowany i projekt deko inny, ale też zakrzywiona rękojeść) w waszym ogródku szło mi o wiele gorzej niż tymi z prostym trzonkiem. Jakoś dziwnie się zawijała wokół ręki. Mam jednak też świadomość, że rzucanie nie jest jedynym zastosowanie hawka, niemniej ja nie używam ich do niczego innego ;) :)

Proto o którym mówisz będzie niebawem pokazane na forum. Myślę, że wstrzymajmy się z tą dyskusją do czasu pokazania tamtego hawka jak i filmiku z rzucania (na którym sa nagrane rzuty nawet z 20 metrów). Powiem tak - po dodaniu okładzin do tamtego hawka zmienił się sposób rzucania. Z bólem przyznaje, że latał lepiej od moich klasycznych hawków :)
The Hawk Family Member

cubix

Ciekawy, ale faktycznie mocno surowy... osobiście widziałbym drugą parę okładzin wyżej plus jakaś faktura na całym G10 i byłoby chyba super :) No i ta powłoka niestety kojarzy mi się z tą na tanich łopatach i grabiach :>

Proszę kontaktować się tylko i wyłącznie mailowo!

paps

Cytat: cubix w 06-07-2011, 13:59:58

Ciekawy, ale faktycznie mocno surowy... osobiście widziałbym drugą parę okładzin wyżej plus jakaś faktura na całym G10 i byłoby chyba super :) No i ta powłoka niestety kojarzy mi się z tą na tanich łopatach i grabiach :>

Tylko że druga para okładzin wyżej nie miała by sensu w tym hawku :) Następnym razem popracuje dłużej nad fakturą rękojeści, muszę tylko wymyślić taki toxic, który nie przeszkadza przy rzucaniu. Widziałbym tu coś takiego jak w hawku Anso/Voxa, ale póki co nie mam możliwości zrobienia takich:

Powłoka - rzecz gustu. Z uwagi na właściwości podoba mi się znacznie bardziej niż Gunkote. A najlepsze było by DLC..

The Hawk Family Member

tomski

Cytat: paps w 06-07-2011, 14:05:43

Powłoka - rzecz gustu.

Jak, dla mnie bomba i ta cytrynka na  okładzinach fajnie to rozświetla. Good work. Wrzuce fotki po testach ;)
Zakrzywiam obraz.

SMF spam blocked by CleanTalk