Witam,
Korzystając z pomocy mocno inspirującego śląskiego towarzystwa zacząłem jakiś czas temu obserwować, próbować a w końcu zabrać się od podstaw za wykonanie własnych pomysłów. Początki są trudne, ale mając na miejscu pomoc Pi i Wojtasa na warsztacie aż żal byłoby nie wykorzystać możliwości i nie zrobić czegoś samemu.
Chciałbym w jednym wątku co jakiś czas pokazywać to co robię i podyskutować o tym, co mógłbym poprawić ( zdaje sobie sprawę, że dużo mi jeszcze pozostało do nauczenia się i wyćwiczenia). Wcześniej swoje prace zamieszczałem w wątku " Na mordorze każdy może " w dziale 3,14, ale nie chce mu tam dłużej śmiecić.
Obecnie zajmuje się takimi trzema hawkami:
Pierwszy z nich to kuty hammerhead z okrągłym obuchem (mocno upierdliwa sprawa, taki kształt) Jest to moja pierwsza praca zlecona. Z założenia miał to być obozowy tomahawk służący za siekierkę i młotek podczas spływów canoe (osoba zamawiająca potrafi nawet miesiąc spędzić na spływie). Życzeniem klienta było też zostawienie nagaru po hartowaniu.
![]()
![]()
Drugi to spontoon pipehawk, na który chorowałem od dawna ale nie udało mi się namówić Pi, żeby mi takiego zrobił na urodziny. Zabrałem się więc sam (z jego olbrzymią pomocą, sam bym tych szlifów nie zrobił) no i efekt jest jaki jest. Musze jeszcze poprawić wąsy i dalej szlifować ręcznie. Spontoon jest hartowany selektywnie, powinien mieć ciekawy rysunek na stali. Koniec niebawem
![]()
Powstaje też hawk pilotażowy serii taktycznej, więcej o hawkach tego typu już wkrótce
![]()
Hawki dają naprawde dużo frajdy, powiem wam