Autor Wątek: Knife Sharpener Professional Sharpening System  (Przeczytany 70850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prosty

  • Opinii: (79)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1239
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #20 dnia: 04-08-2011, 12:45:52 »
też nie zrywałem kamienia, spotkanie z podłogą załatwiło mi kamień 1500 więc miałem wolną podstawkę :)

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #21 dnia: 04-08-2011, 20:25:06 »
Ja jednak staram sie nie dawac kamieniom takiej szansy.
Pytanko mam dodatkowe, jak wyglada sztywnosc samej podkladki bez kamyka? Mocno sie gnie?
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Moderator
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 2999
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #22 dnia: 04-08-2011, 21:12:31 »
Dość mocno. Ale sprawę załatwia mały magnesik z DX podczepiony na środku.
"Cofnij do tyłu..."

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #23 dnia: 04-08-2011, 23:58:45 »
Nie bardzo kumam gdzie i jak ten magnesik... dasz rade obfocic/narysowac?
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline Prosty

  • Opinii: (79)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1239
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #24 dnia: 05-08-2011, 07:27:59 »
... jak wyglada sztywnosc samej podkladki bez kamyka? Mocno sie gnie?
specjalnych testów nie robiłem, ale napewno dość łatwo jest wygiąć o kilka mm. Sztywne zrobiło się dopiero po naklejeniu plastiku i blachy z lidla

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Moderator
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 2999
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #25 dnia: 05-08-2011, 11:26:03 »
Nie bardzo kumam gdzie i jak ten magnesik... dasz rade obfocic/narysowac?
Nie mam akurat żadnego aparatu, więc z foty nici, ale magnesik idzie miedzy to stalowe ramię z kulka na końcu, a plastik z materiałem ściernym, mniej więcej w jego środku. Z podłożonym magnesikiem (czy czymkolwiek innym, akurat magnesik z DX ma odpowiednią grubość) nawet przy mocnym nacisku plastik nie ugina się... mam nadzieję, że to bardziej zrozumiałe, bo rysować nie umiem  ;)
"Cofnij do tyłu..."

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #26 dnia: 05-08-2011, 11:48:41 »
Aaaaa no teraz kumawszy :D
Zastanawiałem się po kiego grzyba magnes do plastiku i kamyka ;)
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #27 dnia: 14-08-2011, 00:33:47 »
Sorki że tak sam pod sobą  :-*

Sprowadza ktoś te sprzęty do kraju? Pewnie byłby popyt tylko dojście przydałoby się lepsze niż na jebaju (przesyłka dziwna)
Jakby ktoś, coś to jestem chętny ;) na zakup onego sprzęta.
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline tomaszzt

  • Opinii: (85)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 626
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #28 dnia: 14-09-2011, 17:27:36 »
Pytanko do użytkowników tego sprzętu : Jak się sprawuje w przypadku małych folderków (do 3,5 cal) i ....takich noży jak Hultafors czy Mora ?

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Moderator
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 2999
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #29 dnia: 14-09-2011, 18:14:24 »
Pytanko do użytkowników tego sprzętu : Jak się sprawuje w przypadku małych folderków (do 3,5 cal) i ....takich noży jak Hultafors czy Mora ?

W wypadku folderów to porażka - ten system jest przeznaczony do raczej dużych noży, z płaskimi szlifami. Koziki w typie zMory, czy Hultaja bez problemu jak sądzę. 
"Cofnij do tyłu..."

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #30 dnia: 14-09-2011, 19:45:09 »
A dlaczego porażka w małych folderach że tak spytam?
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Moderator
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 2999
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #31 dnia: 14-09-2011, 20:27:34 »
A co np. z kołkiem - odkręcać do każdego podostrzenia?  :? Trochu słabo. Poza tym grubość głowni i szlify - jak to ostrzyć, przykładać płaz czy szlif do stolika, i jaki się kąt uzyska? I długość - jesli kozik jest krótki, to trzeba podkładac coś między ostrze a "stolik", żeby je podnieść. O kwestii oklejania nie wspominam, bo jak ktoś chce mieć nie porysowane płazy w kuchenniaku to też oklejać musi. Reasumując, jak dla mnie skórka nie warta za wyprawkę, czyli właśnie porażka - do małych kozików lepsze są choćby systemy imadełkowe, czy V`ki. Albo rąsia  :D
"Cofnij do tyłu..."

Offline hobo

  • Opinii: (18)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #32 dnia: 14-09-2011, 23:07:20 »
Ja "mieszczę się" z kątem 20 stopni bez konieczności demontarzu kołka w folderze Gerbera, więc nie widzę tu problemu... może przy 15 byłby dylemat ale masz technikę back level. Ja przyjąłem płaz jako powierzchnię odniesienia ( też miałem ten problem ) - pytałem Kolegów i praktyka przy kolejnym ostrzeniu pokazała, że spokojnie można to opanować bez konieczności stosowania podkładek. Nie ma co drzeć szat o konieczność utrzymania założonego KT, ważna jest powtarzalność kąta na obydwu stronach ostrza a to masz zagwarantowane w tym systemie. Cytując poprzedników i dodając własne obserwacje: masz rozjechany KT, zmieniasz KT, chcesz zrobić ostrzenie na "lustro" - nie zawiedziesz się. Do bieżącego utrzymania ostrości noży - za dużo zabawy. Ja uznałem, że za te pieniądze ( w porównaniu z orginałem ) warto. Później nabyłem Triangle i ... każdy ma do spełnienia troszkę inne zadanie. Pozdrawiam - Hobo

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #33 dnia: 14-09-2011, 23:56:49 »
A bo widzicie, dla mnie taka ostrzalka to tworca wysokiego back bevela, a samo ostrzenie to juz dwa strzaly na strone na tranglu czy jakims recznym kamyku/diamencie i zrobione. W moim edc czyli gripie Ritterze zrobilem wysoki back bevel kilka miesiecy temu (tak, musialem odkrecic kolek) i nie mam z tym problemu, bo nastepny pewnie tez zrobie za kilka miechow. Przy robieniu bb nie interesuje mnie jaki jest kat, w edc czyli malych folderach robie go jak wysoko sie da i jest cacy. Jak mialbym do ostrzenia rozkladac sie na stole... nie dziekuje. Triangiel jest zawsze rozlozony w pokoju, wychodzac do roboty wyciagam noz z kieszeni, strzal z nadgarstka, 4 pociagniecia na brazowych i looz, tyle ostrzenia.
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19

Offline apoc

  • Opinii: (24)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1127
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #34 dnia: 15-09-2011, 06:28:40 »
Apropos, jakie kąty można uzyskać na tej ostrzarce? Producent oznaczył je jakoś?
Weapon unused is a useless weapon.

Offline hobo

  • Opinii: (18)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 53
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #35 dnia: 15-09-2011, 08:36:02 »
Apropos, jakie kąty można uzyskać na tej ostrzarce? Producent oznaczył je jakoś?
Zajrzyj na początek wątku - masz tam zdjęcia i opis ( w tym kąty ). Co do praktyki to masz płynną możliwość nastawy kąta. Zaznaczasz pisakiem ostrze noża przed ostrzeniem i "szukasz" najbliższego kąta poprzez nastawy na pionowej prowadnicy - szczególy znajdziesz na video ze strony orginału.
A bo widzicie, dla mnie taka ostrzalka to tworca wysokiego back bevela, a samo ostrzenie to juz dwa strzaly na strone na tranglu czy jakims recznym kamyku/diamencie i zrobione... Jak mialbym do ostrzenia rozkladac sie na stole... nie dziekuje. Triangiel jest zawsze rozlozony w pokoju, wychodzac do roboty wyciagam noz z kieszeni, strzal z nadgarstka, 4 pociagniecia na brazowych i looz, tyle ostrzenia.
Dokładnie - każde z tych urządzeń ma inne praktyczne zadanie do spełnienia. A że każdy z producentów chce nas przekonać, że jego jest to najlepsze i "do wszystkiego" do juz calkiem inna historia ;)

Offline Prosty

  • Opinii: (79)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1239
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #36 dnia: 15-09-2011, 11:38:47 »

.... Poza tym grubość głowni i szlify - jak to ostrzyć, przykładać płaz czy szlif do stolika, i jaki się kąt uzyska?

jeśli już musisz wiedzieć co do stopnia to można liczyć z proporcji 1/60 tzn: przy ostrzu o szerokości 60 mm podniesienie grzbietu o 1mm daje kąt 1 stopięń. podniesienie grzbietu o 20mm dało by kąt 20 stopni.
MichaelD dawał gdzieś taką tabelkę odnośnie ostrzenia z ręki na kamieniach wodnych.
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,109498.msg818809.html#msg818809

zasada jest ta sama, jeśli masz:
 ostrze grubości 3mm
szlif pełny płaski
i szerokość ostrza 30mm
to kładąc nóż na płaskim grzbiet masz uniesiony o 1,5mm w stosunku do poziomu.
czyli 1,5/30 daje 3/60 czyli kąt uzyskany na ostrzu był by o trzy stopnie mniejszy niż ustawiony wg oznaczeń.

w apexie przynajmniej można to bez problemu skorygować bo masz płynną regulację konta.

lansky system nie daje takiej możliwości kąty zmieniają się w zależności od grubości ostrza, szerokości ostrza, długości, miejsca złapania imadełka itp..
tutaj są moje wypociny na ten temat:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,14848.msg685975.html#msg685975


i tak w praktyce użycia apexa wystarczy wiedzieć że kładąc ostrze na szlifie uzyskujesz kąt o 2-3 stopnie mniejszy, jak chcesz to korygujesz jak nie chcesz nie korygujesz i tyle.


Cytuj
I długość - jesli kozik jest krótki, to trzeba podkładac coś między ostrze a "stolik", żeby je podnieść.


ja zdejmuje białą osłonkę, bez niej ostrzyłem małe ostrze vicka na 15 stopni i nic nie musiałem podkladać.

Cytuj
O kwestii oklejania nie wspominam, bo jak ktoś chce mieć nie porysowane płazy w kuchenniaku to też oklejać musi. Reasumując, jak dla mnie skórka nie warta za wyprawkę, czyli właśnie porażka - do małych kozików lepsze są choćby systemy imadełkowe, czy V`ki. Albo rąsia  :D

nawet licząc z oklejaniem chiński apexeprzeprofiluje ostrze dwa razy szybciej niż lanski (dłuższe i szersze kamieie robią swoje)

miałem system lanskiego i uważalem że jest ok, do momentu gdy użyłem apexa, lansky wylądował w szafie a potem na bazarku...

chińskiego apexa kupisz za te same pieniądze co podstawowy system lankiego a możesz ostrzyć i małego vicka i 25 cm szefa kuchni, lankim szefa bym nie próbował :)

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Moderator
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 2999
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #37 dnia: 15-09-2011, 20:42:37 »
jeśli już musisz wiedzieć...

"Jeśli już musisz wiedzieć" to ja z powodzeniem używam tego systemu, i to od dluższego czasu (mój podróbapex był chyba pierwszy na forum, i chyba powiniennem miec patent na zastosowanie z diamentami z Lidla :p), podobnie jak Lanskych, i róznych innych wynalazków ostrzących. I nawet sie zgadzam z tym co napisałeś, z tym że podkreślam - ja pisałem o PODOSTRZANIU, a nie o żadnym przeprofilowywaniu KT, bo do tego to owszem podróbapex bedzie lepszy, w przeciwieństwie do podostrzania do czego bedzie gorszy. Bo jak mawiała Babcia Acze - jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego :p A co do ostrzenia długiego kuchenniaka w systemie imadełkowym, to jeśli musisz wiedzieć, da się, i nawet z utrzymaniem stałego kąta - wystarczy przesuwać nóż w imadełku. I to jest takk samo wygodne jak ostrzenie małego fioldera na podróbapexie  :D 
"Cofnij do tyłu..."

Offline tomaszzt

  • Opinii: (85)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 626
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #38 dnia: 15-09-2011, 22:31:52 »
No dobrze, a jak  wygląda sprawa ze szlifem skandynawskim - układam nóż i "wyregulowuje" karetką kąt tak, aby kamień (czy lidlak) przylegał do powierzchni krawędzi tnącej ? Czy może jest inny sposób ?

Offline Pele76

  • Moderator
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 4687
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczna świnia na fecie ;)
Odp: Knife Sharpener Professional Sharpening System
« Odpowiedź #39 dnia: 15-09-2011, 22:36:21 »
Dokładnie tak, tak samo jak zwykłą KT tylko ta będzie w ciul wysoka i czasami może zabraknąć karetki ;) Ja jak robię back bevel w niektorych nożach, to karetka jest opuszczona do samego dołu i tam zablokowana, plastik na cokoliku ściągnięty i jadę.
Najpiękniejszym uczuciem, jakie możemy przeżyć,
jest odczucie tajemnicy. To ono jest źródłem autentycznej
sztuki, prawdziwej nauki. Ten kto nigdy nie odczuł tej emocji,
kto tego nigdy nie spróbował, jest jak umarły. Jego oczy są zamknięte.

  Albert Einstein



8,5/19