Jako pierwsza osoba z listy passaround otrzymałem do „pomacania” (bo wszak żaden poważny „test” to nie był) produkt firmy FUJITORA INDUSTRY CO.,LTD znany pod nazwą handlową Tojiro DP Cobalt Alloy Steel Series by 3-Layers Gyuto 210mm* (już sama nazwa zabija)

.
Nie będę się rozpisywał o technologii budowy ostrza typu DP Cobalt Alloy (...) 3-Layers – każdy zainteresowany znajdzie te informacje na stronie producenta http://tojiro.net/en/index.php . Na początek kilka informacji technicznych:
długość całkowita noża: ~ 334mm,
długość głowni: ~ 213mm,
grubość grzbietu 1cm od bolstera: ~1,95mm,
grubość grzbietu przy czubku: ~ 0,6mm,
grubość ~1,5mm nad KT mniej więcej w połowie długości ostrza: ~ 0,45mm,
(wszystkie powyższe pomiary dokonane suwmiarką, do tego w sobotę, w związku z czym powinny być traktowane z niejaką ostrożnością )

waga: 190 g
Po otwarciu estetycznego opakowania zawierającego oprócz samego noża także polską instrukcję jego użytkowania i konserwacji, takąż instrukcję w językach angielskim i japońskim, oraz foliową osłonę ostrza, skonstatowałem co następuje:
Rękojeść full tang w stylu „zachodnim” z Eco Wood (chyba sklejka), mocowana na 3 piny, dobrze spasowana.
Ostrze w stylu gyuto, cienkie, bez „brody”, szlif pełny płaski, dwustronny), wykonane wg. producenta z laminatu** – płazy z nierdzewki „13 chrome”, rdzeń z tajemnicy

też zresztą nierdzewnej. Ostrość fabryczna bez zastrzeżeń, właściwości tnące dobre +.
Jakość wykonania noża nie prowokuje do jakichś specjalnie negatywnych uwag, może z wyjątkiem niezbyt starannego wykonania przejścia bolster/ostrze. Ponadto MZ i „na oko” głownia ucieka delikatnie w lewo, nie upieram się jednak przy tym twierdzeniu, nie mam tego jak dokładnie zmierzyć.
Szlify wykonane poprawnie, z widocznymi śladami obróbki, KT około 15 stopni na stronę (znów „na oko”, możliwe że jest nawet trochę mniej), o wysokości ~1mm, niezbyt symetryczna, wyższa z prawej strony ostrza - trudno powiedzieć czy to zamierzona asymetria (producent o niej nie informuje), czy tylko niestaranność obróbki. Sympatyczny dobule bevel:
![]()
Z uwag natury ogólnej - rękojeść raczej dla osób z dużymi dłońmi. Długość ostrza, jego wysokość, grubość i ciężar optymalne dla noża „ogólnego zastosowania” w domowej kuchni, którym z powodzeniem da się wykonać większość prac kuchennych – ja przygotowałem nim kilka posiłków bez żadnych negatywnych doświadczeń.
O odporności KT na wykruszenia i trzymaniu ostrości nic nie piszę - nóż miałem zbyt krótko, mógłbym opisać te cechy na podstawie mego własnego Tojiro Petty DP 180mm, ale nie uważam tego za miarodajne, ocenę tych cech pozostawiając kolejnym userom. Noża nie ostrzyłem, nie było takiej konieczności, nie napracował się u mnie zbytnio.
Reasumując, sympatyczny kuchenniak, z niezłym stosunkiem cena/jakość***
Niestety nie dysponuję w chwili obecnej aparatem foto, w związku z czym ze zdjęć całego noża nici, jako zadośćuczynienie zamieściłem zdjęcia zrobione badziewnym „mikroskopem” – mam nadzieję, że coś na nich widać.
Dziękuję organizatorom akcji, nóż w regulaminowym terminie wyśle do kolejnej osoby z listy, czyli Kagemusha`y.
* Nr. katalogowy z opakowania noża F-808 to wg. producenta nie gyuto, a „Chef Knife 210mm”
** niespecjalnie jakoś to widać, może to jednak wynik łączenia nierdzewki z nierdzewką, z tym że trudno jakoś sensownie uzasadnić takie połączenie. Dla porównania zdjęcia laminatu Hiromoto Super Aogami (420J1 + AS):
Hiromoto:
![]()
Tojiro DP:
![]()
![]()
*** Biorąc pod uwagę ceny z pewnego zagranicznego portalu aukcyjnego.
EDIT - zapomniałem podać wagę noża
