Panowie, na forum rządzi pikutek jednak dla mnie "fana pomidorów bez skóry", jako nóż do pomidorów nie jest optymalnym rozwiązaniem bo okrągła końcówka nie pozwala wyciąć korzenia po szypułce.
Znalazłem takie cudo, co też jest ząbkowane jak pikutek jednak ma spiczaste ostrze ->
'Victorinox nóż do jarzyn czarny 6.7633' lub 'Victorinox nóż do jarzyn czarny 5.0433'
Zdaję sobie sprawę, że ma tylko 8 cm, ale powinno starczyć.
Korzysta ktoś z takich noży i ma opinie?
Btw. która rączka jest lepsza i czym one się różnią?
Drugi temat to obieraczki - czym się różnią w użyciu te z jedną szczelnią od tej z dwiema oraz co daje to ząbkowanie? Czy ono jest zawsze lepsze bo dodatkowo można obrać coś miękkiego, czy w innych przypadkach np. przy ziemniakach się to nie nada?
'Victorinox obieraczka 5.0103'
'Victorinox obieraczka 7.6077'
Kolega na forum na wcześniejszych stronach polecał taką 'Victorinox obieraczka 7.6075', jednak bardzo nie lubię ruchomego ostrza w obieraczkach. Z czego wynika uznanie jej za lepszą niż ta '5.0103' ? Mam podobną (chyba sabatier) i to moja ulubiona.
i tak offtopicowo, może ktoś powiedzieć do czego służy taki nóż 'Victorinox nóż do jarzyn czarny 5.0503' ?