Reklama

Zmiany w regulaminie/ zasadach Pass Around.

Zaczęty przez MichaelD, 25-08-2011, 22:46:21

MichaelD

Jak widzicie Pass Around fajnie się w tym dziale rozwija.

Pomyślałem o dwóch zmianach:

1.) Osoby które przekazały już wcześniej nóż na rzecz Pass Around, powinny być w jakiś stopniu wynagrodzone. W kolejnych Pass Around taka osoba miała by gwarantowany udział w innych Pass Around

1 nóż przekazany na Pass Around = 1 gwarantowany udział w innym Pass Around.
2 noże przekazane na Pass Around = 2 gwarantowane udziały w innych Pass Around
itp.

..ale jeśli dany użytkownik tworzy Pass Around dla np 6 osób, to jedynie 50% (to trzeba jeszcze ustalić jaki dokładnie %), może mieć gwarantowany udział, a druga połowa będzie normalnie losowana. Gdyby było wiecej osób z gwarantowanym udziałem (te 50%) w PA to wtedy obowiązywała by zasada kto pierwszy ten lepszy. Użytkownik z Gwarantowanym udziałem, decyduje czy chce wykorzystać swój przywilej czy chce zostać jak inni normalnie wylosowany.

2.) Zabezpieczenie finansowe osoby które przekazuje nóż do Pass Around.
O ile wysyłając nóż przesyłką (przesyłka ubezpieczona) to jest on zabezpieczona. To co w przypadku gdy nóz podczas używania NIE zostanie celowo zniszczony (np upadnie i ostrze się złamie) lub zaginie ( włamanie do mieszkania, pożar) to osoba która przekazała nóż na PA nie powinna byc (moim zdaniem ) stratna ??   Gdyby nóż został NIE celowo uszkodzony/ zniszczony przez danego użytkownika, to wszyscy użytkownicy danego Pass Around składają się na pokrycie straty ( na początku zostanie ustalone ile nóż będzie warty, nie będzie to więcej niż zakup nowego takiego samego noża).
Co sądzicie o tych pomysłach   ?? Zasady chciałbym wprowadzić dopiero od następnych Pass Around.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Gyros

moim zdaniem sensowne przemyślenia, ale nie możemy tez upychać kogoś na gwarantowane passy, ponieważ ktoś kto nigdy nie brał udziału, a raz by chciał ma mniejsze szanse w stosunku do reszty PA.

Jeden umarł z przyczyn naturalnych. Nóż w sercu naturalnie powoduje śmierć.

MichaelD

Dlatego chce ustalić procent jaki by zajmowały osoby z gwarantowanym udziałem. Inna sprawa ze może tak być ze nikt nie wykorzysta swojego gwarantowanego udziału (tak jak w przypadku twojego PA, bo było więcej miejsc niż chętnych)

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

junasz

Hmmm...
ad 1) Nie uczestniczę / uczestniczyłem w onych akcjach to i wypowiadał się nie będę.
ad 2) Pomysł w istocie swej trafny wielce. Ewent. kłopoty dotyczyć mogą (dowolnoocennej niestety) kwestii winy testera... i o to właśnie rzecz cała zapewne się rozbić może... chyba, że "ofiarodawca" zrzekałby się każdorazowo (w formie do ustalenia przez prawników) praw do odszkodowań czy czego tam jeszcze.
I tyle w temacie:
1. chcą -  to dobrze,
2. kombinują - hmmm... to sprawdźmy czy pod papierem stosownym się podpiszą.

A wszystkim, co to najadą na mnie że rzecz niedozwolenie upraszczam (co też - w świetle obecnego bajzlu prawnego - zaprawdę czynię) proponuję, coby zaproponowali coś mądrzejszego.  ;P

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

killrathi

jestem za zabezpieczeniem finansowym. Wszyscy uczestnicy PA zrzutka na wskazane konto (czyje?) proporcjonalnie do ilości uczestników. Użytkownik po wysłaniu noża (i potwierdzeniu odbiorcy że doszedł w stanie nienaruszonym otrzymuje zwrot kaucji)
Ale z drugiej strony... czysto hipotetyczna sytuacja... nóż wart 500, 10 uczestników, zrzutka po 50. Trafia się nieuczciwy user i pod pretekstem przypadkowego zniszczenia noża zgłasza to organizatorowi. Organizator wypłaca właścicielowi noża równowartość przedmiotu, a nieuczciwy user cieszy się fajnym nożem za 1/10 ceny... Oczywiście nie wierzę, że ktoś taki bierze udział (i że w ogóle tacy istnieją  :dodge:) ale myślę że należałoby również opracować procedurę zabezpieczającą przed czymś takim.
co ja proponuję - wszyscy uczestnicy PA podpisują oświadczenie (akceptacja regulaminu) że odpowiadają materialnie za nóż który u nich przebywa. W myśl zasady: "popsujesz - kupujesz".

MichaelD

Temat założyłem ponieważ jeden z kolegów oferuje nóż na rzecz Pass Around wart ponad 300 USD (Yanagiba)  :)
- Chciałbym aby dalej Pass Around się rozwijało, czyli osoby przekazujące nóż swój nóż miały pewność, że jak nóż zostanie  zagubiony w trakcie przesyłki (dlatego przesyłkę ubezpieczamy) czy zostanie zniszczony to one nie zostaną na lodzie.

- Gdy nóż zostanie zniszczony/ skradziony przez osoby trzecie, to będziemy wiedzieli co robić.

- Każda z osób przekazująca nóż ma także prawo ustalić do jakiej grupy ma iść nóż (staż na forum: posty, komentarze z transakcji, czas rejestracji)

Ja wierzę, że na forum jak i naszym Pass Around jest dość wybrane grono FAJNYCH ludzi. Uważam, że ludzie jednak szanują czyjeś mienie i celowo nie uszkodzą/ nie przywłaszczą sobie noża, ale wiecie zdarzają się przypadki losowe.

Ramrege

Cytat: killrathi w 26-08-2011, 08:52:12

... Organizator wypłaca właścicielowi noża równowartość przedmiotu, a nieuczciwy user cieszy się fajnym nożem za 1/10 ceny... Oczywiście nie wierzę, że ktoś taki bierze udział (i że w ogóle tacy istnieją  :dodge:) ale myślę że należałoby również opracować procedurę zabezpieczającą przed czymś takim...

Myślę, że obligatoryjnie w takim wypadku trzeba będzie ofocić zniszczony nóż. Oczywiście zostaje sytuacja ,że nieuczciwy user zostawi przez przypadek nóż w tramwaju. Uważam, że w takim wypadku większość kosztów powinien wziąć na siebie taki ''gapa- kleptoman"

MichaelD

Cytat: Ramrege w 26-08-2011, 10:31:49

Myślę, że obligatoryjnie w takim wypadku trzeba będzie ofocić zniszczony nóż. Oczywiście zostaje sytuacja ,że nieuczciwy user zostawi przez przypadek nóż w tramwaju. Uważam, że w takim wypadku większość kosztów powinien wziąć na siebie taki ''gapa- kleptoman"

1.) Czyli w przypadku nieumyślnego uszkodzenia/ utracenia noża uzytkownik jest zoobwiązany zrobic zdjęcia/ skany ( lub wizyta innego użytkownika ) i wtedy następuje zbiorowa odpowiedzialność w celu zwrócenia wartości noża/ zapłaty za naprawę (np. pęknięta rękojeść) ?
- Pożar (zdjęcie mieszkania/ noża)
- Kradzież (skan z Policji)
- Uszkodzenie noża (złamanie ostrza, rękojeści)

2.) Gdy użytkownik nie będzie w stanie udowodnić, że to nie było celowe to odpowiada samemu ??

Ramrege

Cytat: MichaelD w 26-08-2011, 23:47:11

1...wtedy następuje zbiorowa odpowiedzialność w celu zwrócenia wartości noża/ zapłaty za naprawę (np. pęknięta rękojeść)...

2 Gdy użytkownik nie będzie w stanie udowodnić, że to nie było celowe to odpowiada samemu ??

1.Zgadza się. Ponadto decyzja o tym czy nóż idzie do naprawy czy kasa jest zwracana powinna być pozostawiona osobie dostarczającej nóż do Pass Around.

2. Właśnie tak

MichaelD

Dobrze. Ale jak to później wyegzekwować ??

PS. Proszę o głosowanie na nazwę dla nowego działu podrzędnego dla akcji Pass Around   
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,116799.msg903681.html#new

kajtek

Cytat: Ramrege w 26-08-2011, 10:31:49

Cytat: MichaelD w 26-08-2011, 23:47:11

1.) Czyli w przypadku nieumyślnego uszkodzenia/ utracenia noża uzytkownik jest zoobwiązany zrobic zdjęcia/ skany ( lub wizyta innego użytkownika ) i wtedy następuje zbiorowa odpowiedzialność w celu zwrócenia wartości noża/ zapłaty za naprawę (np. pęknięta rękojeść) ?
- Pożar (zdjęcie mieszkania/ noża)
- Kradzież (skan z Policji)
- Uszkodzenie noża (złamanie ostrza, rękojeści)

2.) Gdy użytkownik nie będzie w stanie udowodnić, że to nie było celowe to odpowiada samemu ??

Popieram
samotny łowca spławikow

MichaelD

W przypadku takich problemów, proponuje by użytownicy przelali w ciagu np 7, 14 czy 30 dni kalendarzowych (trzeba to ustalić) na wskazane konto.

Całe forum jak i akcje Pass Around, to kwestia zaufania pomiedzy użytykownikami...zaufania że nikt sobie noża nie przywłaszczy i że gdy bedzie taka a nie inna sytuacja to koledzy wywiążą się z obietnic.

MichaelD

Ja pasuje wam taki zapis ??
"W przypadku uszkodzenia lub utraty przedmiotu Pass Around, użytkownik, u którego nastąpiło to zdarzenie odpowiada osobiście i wyłącznie, i jest zobligowany w terminie do 21 dni kalendarzowych do przelania ustalonej wcześniej kwoty na podane konto.
W wyjątkowych sytuacjach losowych, podczas których nastąpiło uszkodzenie/utrata przedmiotu Pass Around (włamanie do mieszkania, pożar, wybuch gazu i inne zdarzenie o podobnym charakterze), użytkownik może wystąpić o przeprowadzenie procedury wyjaśniającej, której celem będzie udowodnienie, że zaszło dane zdarzenie losowe oraz oszacowanie uszkodzeń/strat jakie powstały. Odpowiedzialność w tej sytuacji będzie zbiorowa: wszyscy użytkownicy danego Pass Around są zobligowani w terminie 21 dni kalendarzowych do przelania ustalonej wcześniej kwoty na podane konto.
Wybór formy rekompensaty pozostawać będzie w kwestii właściciela przedmiotu Pass Around (zwrot pieniędzy lub pokrycie kosztów naprawy)."

Piszcze śmiało, bo do momentu gdy nie wstawię tego zapisku to nie umieszczę dwóch kolejnych akcji Pass Around  :D

Byniek

MichaelD - dla mnie nawet bez pisania, pewne rzeczy, fakty i zachowania są oczywiste.
Oczywiste jest to, że odpowiadasz za nóż, który testujesz od chwili odebrania go od kuriera (listonosza, poczty) do chwili nadania przedmiotu do kolejnej osoby (paczka ubezpieczona).
Każde uszkodzenie wyszczerbienie złamanie , i użytkowanie noża niezgodnie z jego przeznaczeniem ( rąbanie koszci pilowanie gwoździ cegieł itp) jest niedopuszczalne.
Biorący udział w PA - moim zdaniem powinien zanc wartość testowanego noża, i dopiero  mając świadomość ceny , podejmować decyzję Chce sie bawić i odpowiadać za nóż w takiej cenie czy nie , bo nie stać mnie na pokrycie kosztów w przypadku nawet przypadkowego uszkodzenia noża.( tak , aby nikt nie mógł pozniej powiedzieć ze nie wiedział ze noż kosztował 500 , 1000, czy wiecej bo jakby wiedział to by sie na niego nie pisał)

podsumowując- Chcesz nóż na testy, to Twoja odpowiedzialność za przedmiot jest bezdyskusyjna i nie zwalnia Cię z niej trzęsienie ziemi gradobicie i koklusz..

MichaelD

Może to jest rozwiązanie, nóż jest w twoich rekach i ty wyłącznie za niego odpowiadasz (od momentu otrzymania i wysłania przesyłki), takie rozwiązanie znacznie upraszcza sprawę (procedura wyjaśniająca ograniczona do minimum, a osoby do których nóż nawet nie został wysłany nie będą musieli płacić za czyjeś błędy)

A jeśli rzeczywiście  zdąży się taka sytuacja losowa i świat się komuś na głowę zawali, to założę się że znajdą się chętni by pomóc jak w przypadku kolegi Abd

Pojawiły się też dwa głosy o możliwości stworzenia składki na Pass Around czy Funduszu Pass Around. Jak wam się to w ogóle widzi??

Cytat

...zrobić członkostwo PA wtedy będzie kasa awaryjna

Cytat

Hej! A może stworzyć fundusz PA, coś na kształt funduszu testerów? Mam 1 nóż który moglibyśmy zlicytować i kupić wybrany w ankiecie nóż do PA.

kajtek

myślę że obie opcje mogłyby funkcjonować równolegle

samotny łowca spławikow

MichaelD

Fundusz Testerów (http://www.knives.pl/forum/index.php/board,31.0.html) ostatnimi czasy nie rozwija się tak prężnie jak Pass Around.
Zasugerowano mi aby wprowadzić opłaty, ale nie miesięczne ale od konkretnego Pass Around, tj płacisz symboliczna opłatę tylko za ten Pass Around w którym udział bierzesz. Kwota przeznaczona byłaby np zakup nowych noży.
Myślałem o takich kwotach:
Przedmiot Pass Around do wartości 250 PLN - 3 PLN, do 500 PLN - 5 PLN, do 1000 -  8 PLN, powyżej 1000 - 10 PLN

sawim

Proponuję wprowadzić do regulaminu zapis o OBOWIĄZKOWYM losowaniu kolejności udziału w PA, chyba że ewentualny ofiarodawca zażyczy sobie inaczej. Audaces fortuna iuvat  :D

"Cofnij do tyłu..."

MichaelD

Cytat: sawim w 18-02-2012, 09:42:16

Proponuję wprowadzić do regulaminu zapis o OBOWIĄZKOWYM losowaniu kolejności udziału w PA, chyba że ewentualny ofiarodawca zażyczy sobie inaczej. Audaces fortuna iuvat  :D

Zrobimy tak, iż jeśli nikt tutaj nie ogłosi przez 7 dni sprzeciwu od daty propozycji, to wtedy wejdzie to w życie od następnego Pass Around.

Ramrege

Do tej pory uwzględnialiśmy przekazywanie sobie z rąk do rąk to jak teraz miałoby to wyglądać. Kolejność zgłoszeń też jest pomysłem dobrym. Losowanie miało miejsce przy zbyt duża ilość chętnych i taka kolejność potem zostawała najczęściej.