Obowiązkowe losowanie jest IMO bez sensu. Kolejność powinna być dostosowana do użytkowników - nie każdy chce być pierwszy / ostatni chociażby z powodu zajętych terminów. Podobnie lepiej ustawić osoby mieszkające w tym samym mieście obok siebie żeby mogły sobie przekazać nóż, nie płacąc za wysyłkę.
Ok, a jak miałoby się takie dostosowanie odbywać? Na podstawie konsultacji społecznych? To na dzień dobry mamy miesiąc dysput o tym kto ma być gdzie na liście kolejkowej
Argument finansowy w ogóle do mnie nie trafia - większość uczestników PA płaci za przesyłki, mogą więc i inni. Ostatecznie, najtaniej jest w ogóle nie brać udziału w PA - bilety czy paliwo zużyte na przekazanie przedmiotu też kosztują.
a czemu to ma służyć ?
jak jest możliwość przekazania noża osobiście, bez tracenia czasu i pieniędzy na pocztę, to dlaczego z tego nie skorzystać ?
Ogólnemu usprawnieniu to ma służyć. A jeśli idzie o tracenie czasu, to chyba i tak najwięcej pożera go nie poczta, a np. osoby opóźniające przekazanie przedmiotu PA. Losowanie daje szansę na znalezienie się przed takimi osobami. Lub nie, zależy od Fortuny
Też czytam powyższe i zastanawiam się, co obowiązkowe losowanie kolejności może zmienić? Oprócz tego, że może utrudnić pewne sprawy?
Niespecjalnie wiem co losowanie mogłoby utrudnić? Ale oczywiście chętnie się dowiem
Mówiąc szczerze nie jestem jakoś specjalnie przywiązany do tego pomysłu, i nie będę go ze wszystkich sił bronił - była to propozycja, która jak widać nie została przyjęta najlepiej, choć mówiąc szczerze, większość argumentów contra uważam za bałamutne