Autor Wątek: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around  (Przeczytany 7717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bieniek

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 507
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #20 dnia: 24-02-2012, 19:58:40 »


Możesz mi jakoś po ludzku wytłumaczyć co do rzeczy ma jakakolwiek grubość? Ten to mi wygląda na jakieś maks 3 przy rączce,
Acha to Yoshikane to dobel-bewel.  Ja wiem że niby kiritsuke to ma być singiel, ale np noże zakuri są też z Japonii a typowe dla regionu jest że używają tradycyjnie dobel-beweli, a nie singli. Nawet na JKI jest takobiki dobel.

Nie wiem w sumie jak to wytłumaczyć. Wiktorinox to nie jest zły nóż w swojej kategorii cenowej.

Tylko że dla mnie w tej kategorii to niestety tylko "produkty czekoladopodobne", żeby przypadkiem nie użyć tego słowa ponownie i nie napisać "gównopodobne" hehe   ;-)
I ten Exxent też tam jest, ale za rączkę, która zmywarki się nie boi, lepszy szlif i nazwę "japoński"[haha] jest kategorię wyżej. No i cieńszy, a może być cieńszy nad krawędzią również, a co się z tym wiąże...

Może to zboczenie wynika z faktu, że się rozpieściłem twardymi zabawkami?  ;P
Sawasdee,
bieniek

Offline PiotrB.

  • Szef działu
  • Opinii: (2)
  • *
  • Wiadomości: 2477
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #21 dnia: 24-02-2012, 22:37:20 »
Ano widzisz, pospiech jest wskazany przy "lapaniu" pchel. Czytaj uwaznie, ja pytalem o grubosc grzbietu Vickiego, a nie Yoshikane.  :D
Kazdy ma jakis "zbok" ;P Ja, to mam taki, nie lubie "podrobek" ;P
« Ostatnia zmiana: 24-02-2012, 22:43:16 wysłana przez PiotrB. »
To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Offline bieniek

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 507
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #22 dnia: 27-02-2012, 19:39:31 »
wiktorinoks 3mm
Yoshikane 4mm
Sawasdee,
bieniek

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #23 dnia: 07-03-2012, 18:49:32 »
Koziki w końcu doszły. Jakość wykonania całkiem niezła, początkowa ostrość... nie istniała. Po naostrzeniu na 15 stopni na stronę ujdzie, ale agresja cięcia tej stali jest taka sobie, później sprawdzę - może nie lubi polerowania. Generalnie wszystko in plus.
"Cofnij do tyłu..."

Offline bieniek

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 507
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #24 dnia: 07-03-2012, 18:52:37 »
za 180 PLN? kurcze myślałem że ta strona to ściema... A jednak!
Sawasdee,
bieniek

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #25 dnia: 09-03-2012, 00:47:55 »
No ciekawe dość rzeczy wyszły podczas zabawy z pilniczkami TSUBOSAN. Kto by pomyślał... a tu dość wysoko zahartowane...
"Cofnij do tyłu..."

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #26 dnia: 09-03-2012, 06:51:55 »
No ciekawe dość rzeczy wyszły podczas zabawy z pilniczkami TSUBOSAN. Kto by pomyślał... a tu dość wysoko zahartowane...
To znaczy ile ?? Powyżej 55 czy 60 HRC ??
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Exxent Professional Chefs knife 240mm - Pass Around
« Odpowiedź #27 dnia: 09-03-2012, 09:10:59 »
No właśnie wyszło na to że, powyżej 60 HRC, ale mniej niż 65, a mówiąc szczerze liczyłem na jakieś 50-55.
"Cofnij do tyłu..."