Reklama

Wracając kuchennymi drzwiami.....

Zaczęty przez upj, 14-02-2012, 22:28:03

upj

Taki zrobiony dla siebie . Szlif jednostronny dla "szmai" "mańkuta" czy jak to inaczej leworękich nazywają  :shades:
Długość całkowita 380 mm , ostrze 250 mm , grubość 1.5 mm , waga 162 g , rękojeść z czarnego orzecha amerykańskiego . Okucia z rogu bawoła wodnego .
Troszkę kiepskich fotek

Materiał to jeden  z nabytych w latach 80 tych kawałków stali , trudnordzewnej i używanej jako linijki przy krojeniu skóry . Szlifowany z zachowaniem wymogu schładzania , coby materiału nie odpuścić  :shades:
Pochewka , a raczej pokrowiec ochronny ze sklejki modelarskiej oklejanej dwustronnie bydlęcą skórką . Boki wykańczane woskiem szewskim .
Nożyk tego rodzaju chodził za mną od czasu wizyty Piotra i "łososiowania" u Przeszczepa . Piotr takie miał ale wszystkie pod prawą rękę , nie idzie nimi kroić lewą ( ręką  :cry:")
Zalety jednostronnego szlifu - odseparowuje odkrojone plasterki utrzymując jednocześnie ostrze przy rzeczy plasterkowanej  :D frajda krojenia niesamowita !!!

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie  :)

dar007

Ojoj. Tak troszkę bardziej rękojeść mogłaby iść do przodu. Alę oczyma wyobraźni widzę, wielkiego faceta w białym fartuchu, co to koperek sieka na dzięsiąte części mm. Janusz "żondzisz"

junasz

Mi tam do kuchni daleko zawsze było, to i docenić zalet użytkowych nie potrafię... ale wykonanie miodzio.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

simon

jak miło zobaczyć Cie znów wśród nożorobiących ;)
zabaweczka fajowa.... chyba też będę musiał jakiegoś kuchenniaka spłodzić ;)

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

upj

Cytat: simon w 15-02-2012, 08:11:57

jak miło zobaczyć Cie znów wśród nożorobiących ;)..........

i ja się cieszę  :)

wrath

o! upj wrócił ;-)
wyglądam Twoich nowych prac ;-)

HA! HA! ten arszenik był zatruty!

domino

Z chęcią bym popracował kuchennie tym cudem. Fajny, kształtny i ciemny. Mniam.
W imieniu wszystkich szmai gratuluję i zazdraszczam ;)

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.