Autor Wątek: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)  (Przeczytany 568246 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Oldoklo

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 353
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8200 dnia: 19-05-2019, 21:24:48 »
@Oldoklo, w Czeladzi masz TKMaxx, tam zawsze była fajna oliwa, i na żywo.

Dzięki. W sumie widziałem ale nie za bardzo jarzę dlaczego takie towary pierwszej potrzeby jak oliwa czy makaron sa w sklepie wyprzedażowym.
"Posiadanie prawa do krytyki nie oznacza, że się ma więcej rozumu, niż krytykowany"

Offline Kormag

  • Opinii: (13)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 147
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8201 dnia: 21-05-2019, 10:55:29 »
Będzie burgerowy szał :)


Offline szenkx

  • Opinii: (10)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4536
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8202 dnia: 21-05-2019, 11:49:08 »
WOW, trochę burgerów będzie ;-)
Jakiś przepis na bułeczki, bo wyglądają fajnie.
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline Kormag

  • Opinii: (13)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 147
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8203 dnia: 21-05-2019, 13:43:56 »
Cenię sobie płaskie bułki do burgerów dlatego ten poniższy przepis mi bardzo pasuje, oto on:

Składniki:
    1 paczka suchych drożdży
    3,5 szklanki mąki pszennej typu 500
    1 szklanka ciepłej wody
    1/4 szklanka maślanki
    6 łyżek roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    4 łyżeczki lecytyny sojowej w proszku (można się obejść)
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    sezam

Wykonanie:

1.Do miski wlej szklankę wody, dodaj łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki i drożdże. Wymieszaj zaczyn dokładnie i odstaw na jakieś 10 minut. W tym czasie drożdże zaczynają się namnażać.

2. Następnie dodaj pozostałe składniki: mąkę, maślankę, cukier, sól, masło i lecytynę. Rozmieszaj wszystko drewnianą łyżką. Takie ciasto wyłóż na stół i zacznij wyrabiać minimum 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, miękkie i nie będzie się kleiło do rąk. W maszynie wyrabiaj ciasto także ok 10 minut.

3. Utwórz z ciasto kulkę i posmaruj olejem. Przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Pozwól ciastu wyrastać przez godzinę w ciepłym miejscu. Z kawałków ciasta uformuj kulkę takim sposobem, że starasz się krańce ciasta wtłoczyć pod spód zostawiając równą i jędrną powierzchnię na górze. Zupełnie jakbyśmy bułce robili lifting i starali się nadmiar skóry ukryć w środku pod spodem.

4. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą sylikonową. Roztrzep 1 jajko i posmaruj powierzchnię pędzlem dosyć szczodrze. Górę posyp sezamem. Ja dodałem czarny, bo akurat taki miałem. Bułki przykryj folią, ale tak, żeby nie dotykała powierzchni bułek. Pozwól im wyrosnąć ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte bułki piecz od 15 do 17 minut. Najlepsze są zaraz po przestudzeniu lub następnego dnia. Żeby przechować, najlepiej zapakuj je w indywidualne foliowe torebki i zamroź.

Od siebie dodam, że czas pieczenia dobieram pod swój piekarnik, lecytyna nie jest konieczna - robiłem z nią i bez niej i większej różnicy naprawdę nie ma. Bułki jak ze zdjęcia powyżej mieszczące spokojnie 200g porcje mięsa formowałem ze 115 g ciasta (wychodzi ok. 8 bułek).
« Ostatnia zmiana: 21-05-2019, 13:45:57 wysłana przez Kormag »

Offline lobuz1

  • Opinii: (55)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1338
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8204 dnia: 22-05-2019, 19:05:12 »
Eskalopki z indyka.

Offline Oldoklo

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 353
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8205 dnia: 25-05-2019, 22:25:02 »
Na obiedzie byliśmy w Dolce Vita w Dabrowie Górniczej. Piszę ku przestrodze bo jedzenie nie było dobre a zapłaciliśmy sporo.


Ale za to kolacja znakomita i w dodatku na powietrzu :D
"Posiadanie prawa do krytyki nie oznacza, że się ma więcej rozumu, niż krytykowany"

Offline jackdaniels11

  • Opinii: (37)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8206 dnia: 27-05-2019, 14:43:23 »
Rosół z węgorza
Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Offline GarbatyAnioł

  • Typowy Janusz nożownictwa, kiedyś zwali mnie Garbaty!
  • Opinii: (89)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3221
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię CF i jebać foty z netu FZN®
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8207 dnia: 27-05-2019, 18:23:00 »
Domowy kebab



Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 264
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8208 dnia: 27-05-2019, 18:28:53 »
Co za mieso uzyles? Jaki czas i temperatura pieczenia?

Offline GarbatyAnioł

  • Typowy Janusz nożownictwa, kiedyś zwali mnie Garbaty!
  • Opinii: (89)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3221
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię CF i jebać foty z netu FZN®
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8209 dnia: 27-05-2019, 18:34:29 »
3/4 giry z indyka
1/4 piersi z kurczaka
3 dni marynowania w jogurcie z przyprawami
ok.1,5h w 180 stopniach
Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 264
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8210 dnia: 27-05-2019, 18:45:13 »
Bajka.
Ja dwa razy probowalem robic gyrosa. Takie samo marynowanie, tyle, ze cienko pokrojonego karczku. W obu przypadkach, taka sama temperatura i czas, wyszlo ladnie spieczone na zewnatrz, surowe w srodku. Dopiero potem dowiedzialem sie od Greka z ulicy, ze pomimo tego, ze ma rotisserie, tak google mowi, ze sie to nazywa, On najpierw w domu zawija calosc w folie, i piecze, bardziej dusi przez 3-4 godziny w 150 stopniach, a juz na straganie dopieka.
Warte zapamietania.

Sam moge polecic inna opcje na kebaba/gyrosa:
Mieso przyprawione jak na, bez jogurtu, pieczemy pod przykryciem w niskiej temperaturze, podlane woda, przez 3-4 godziny. Jak na ''pulled pork''. Jak rozpada sie, rozrywamy calosc widelcem, i dopiekamy w wysokiej temperaturze, az sie przypiecze. Wymieszane ze wszystkim  co sie wytopilo, podawac jak kebaba.

Offline mariaczi

  • OSTRO ZBOCZONY
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (328)
  • **
  • Wiadomości: 3488
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8211 dnia: 27-05-2019, 19:19:56 »
Suszona a bardziej wypieczona mielona wołowina. Zamiast marynować w mazucie dodałem go do mięsa i wymieszałem. Rozciśnięte na blaszki i 100C z termoobiegiem.

Zajebisteee





Tapnięte z Note8

EDC: LM Free P4, Smini Ti, Ti Pen, Traser Survivor, Note8, Oakley Five Squared, Rush 12, Max C.M.C

Offline seven

  • Opinii: (77)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 333
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8212 dnia: 27-05-2019, 19:31:12 »
@mariaczi... litości... ja się, k$rwa jego mać, odchudzam...  :cry:



kocham wołowinę...  :slini:
co to mazut?  :slini:  :D
« Ostatnia zmiana: 27-05-2019, 19:33:01 wysłana przez seven »

Offline mariaczi

  • OSTRO ZBOCZONY
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (328)
  • **
  • Wiadomości: 3488
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8213 dnia: 27-05-2019, 20:20:57 »
@mariaczi... litości... ja się, k$rwa jego mać, odchudzam...  :cry:



kocham wołowinę...  :slini:
co to mazut?  :slini:  :D
Ja też jestem na diecie. Wołowina jest spoko, to nie jest tłuste mięso. Mazut to mieszanka nadająca smak.
EDC: LM Free P4, Smini Ti, Ti Pen, Traser Survivor, Note8, Oakley Five Squared, Rush 12, Max C.M.C

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 264
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8214 dnia: 27-05-2019, 20:31:37 »
@mariaczi Nie zgodzilbym sie. Jesli kupujesz kawalek chudej wolowiny, i owszem, ale kupujac mieso mielone, szczegolnie to tanie, mozesz sie spodziewac 15-20% tluszczu.

Offline mariaczi

  • OSTRO ZBOCZONY
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (328)
  • **
  • Wiadomości: 3488
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8215 dnia: 27-05-2019, 20:52:28 »
@mariaczi Nie zgodzilbym sie. Jesli kupujesz kawalek chudej wolowiny, i owszem, ale kupujac mieso mielone, szczegolnie to tanie, mozesz sie spodziewac 15-20% tluszczu.
Dokładnie 15% na etykiecie. Myślę że 10% tego wylałem podczas obróbki termicznej.
EDC: LM Free P4, Smini Ti, Ti Pen, Traser Survivor, Note8, Oakley Five Squared, Rush 12, Max C.M.C

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 264
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8216 dnia: 27-05-2019, 21:09:50 »
To mialem dopisac, ale nie chcialem juz edytowac, sprobuj zrobic burgera w innym stylu - przypraw dobrze mieso, jakas mieszanka przypraw, i pozwol sie wytopic tluszczowi, a przekonasz sie ile tego tam jest.

Offline Fred

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 5230
  • Płeć: Mężczyzna
    • se bloguje ;)
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8217 dnia: 27-05-2019, 21:20:04 »
Akurat burger zrobiony ze zbyt chudej wołowiny jest słaby :)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Offline GarbatyAnioł

  • Typowy Janusz nożownictwa, kiedyś zwali mnie Garbaty!
  • Opinii: (89)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3221
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię CF i jebać foty z netu FZN®
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8218 dnia: 27-05-2019, 21:28:42 »
Cytuj
Na początek antrykot, karkówkę, szponder, krzyżową mieszaną z polędwicą. Jeśli mięso jest wyjątkowo chude dokup jeszcze odrobinę tłuszczu wołowego. Jeśli nie masz pewności czy wybierzesz odpowiednie mięso poproś rzeźnika o pomoc. Ważne, aby w ostatecznym rozrachunku otrzymać stosunek mięsa do tłuszczu zbliżony do 8:2.
Cytat ze strony mięsnych zboczeńców :D
Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 264
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8219 dnia: 27-05-2019, 22:20:40 »
@Fred Mialem na mysli, ta mielona 15-20%, zeby sie przekonac ile tego tluszczu tam jest.