Autor Wątek: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)  (Przeczytany 579004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hajer

  • Opinii: (14)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 870
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fanatyzm jest przekleństwem narodów...
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8500 dnia: 11-09-2019, 20:25:34 »
Mielona wołowina, pasta curry, 1 cebula, pęczek dymki (interesuje nas tylko ta biała i jasnozielona cześć), czosnek wg uznania, kapusta pekińska. Mleczko kokosowe lub jogurt naturalny czy śmietana (aby zrobić trochę sosu)
Na patelni szklimy cebulę pokrojona w kostke i dodajemy na chwilę przetarty czosnek. Potem zrzucamy na talerzyk a na patelnie dajemy mielone aż się ładnie przypiecze. Nadmiar tłuszczu wytopiony z mięsa wylewamy ( przy gotowym mielonym z marketu potrafi być go dość sporo). Pastę curry mieszamy z wodą i dodajemy do mięsa razem z uprzednio przygotowaną cebulą i czekamy aż odparuje. Po odparowaniu kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Jeśli smakowo jest ok to dodajemy bazę na sos (smietana , woda i trochę mąki). Na ryż dajemy trochę pokrojonej kapusty, na to mięso a potem pokrojona dymka.
Ja stosuję pasty Konokwan bo są dość łatwo dostępne tylko trzeba pamiętać że opakowanie jest na ok 2-3 razy. O ile kapustę można sobie odpuścić to dymka jest dość ważna bo ładnie balansuje smak. Mam nadzieję że nic nie zapomniałem

Ed. Przepis to taka moja luźna inwencja i równie dobrze można wykorzystać mięso pokrojone w kostkę czy paski i niekoniecznie wołowe. Akurat dziś na takie padło bo chciałem ugotować co innego ale zapomniełem o kilku rzeczach w sklepie ;-)
« Ostatnia zmiana: 11-09-2019, 20:35:56 wysłana przez Hajer »
Może jestem pierdolnięty, że wciąż wierzę w TYLUzWAS
Pewnie pójdzie mi to w pięty
Może bardziej

Online Bernard_Szkurat

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 326
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8501 dnia: 11-09-2019, 20:30:07 »
Gitara, ale dwa pytanka:
Nie mozna zaczac od podsmazania miesa, i do juz podsmazonego dodac cebule i czosnek? Z pierwszym pytaniem, laczy sie drugie - Tluszcz to wszak smak. Na pewno zmarnowac go?

Offline Hajer

  • Opinii: (14)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 870
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fanatyzm jest przekleństwem narodów...
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8502 dnia: 11-09-2019, 20:44:03 »
Jeśli skorzystasz z mielonej z sklepu może po zrobieniu sosu okazać się bardzo wyczuwalny w smaku i zbyt tłusty. Mozesz dodać później cebulę jeśli chcesz ja poprostu wolę tak. Czesto też dodaję trochę poru i marchewki pokrojonej w słupki. A ryż można zastąpić makaronem udon lub soba.
Najłatwiej jest to przyrządzić na piersi z kurczaka pokrojonej w paski. Łopatka wieprzowa też jest bardzo dobra ale trochę bardziej czasochłonna. Ot z tymi pastami jest bardzo fajna zabawa i można zrobić wiele różnych dań na 1 bazie
Może jestem pierdolnięty, że wciąż wierzę w TYLUzWAS
Pewnie pójdzie mi to w pięty
Może bardziej

Online Bernard_Szkurat

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 326
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8503 dnia: 11-09-2019, 20:51:43 »
Rozumiem. Cos czuje, ze w weekend bede dzialal. Moze uda mi sie pochwalic, zanim zezre i nie bedzie czemu robic zdjecia..  :rotfl:

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (33)
  • *
  • Wiadomości: 3511
  • Troskliwy Miś
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8504 dnia: 11-09-2019, 21:02:28 »
Przepis inspirowany Azją, jednak za dużo tam tego wrzuć, przesmaż, wyjmij, odłóż, od nowa. W Azji wrzucasz po kolei, w odpowiedniej kolejności, i mamy danie.

W Azji odlać tłuszcz? Tylko żeby go za chwilę zużyć ;) Chociaż oczywiście do każdego dania trzeba dobrać odpowiednią część mięsa.
Otchłań czeka

Online Bernard_Szkurat

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 326
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8505 dnia: 11-09-2019, 21:04:46 »
No temu sie wlasnie uczepilem..

Offline RNL

  • Opinii: (54)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9824
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8506 dnia: 15-09-2019, 19:48:34 »
Sum, złowiony w piątek, miód od moich astro- pszczół, jabłko lokalne i importowane cayenne.
Rybę sprawiłem zaraz po powrocie z łowiska, w sposób podstawowy, dzisiaj wyfiletowałem, zostawiłem skórę.
Filety natarłem cayenne, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, w międzyczasie na patelni rozgrzałem miód- akacjowy akurat- aż się zaczął karmerlizować, dodałem masło klarowane, następnie filety na to, smażyłem aż były odpowiednio sztywne. Na drugiej patelce na maśle podduszone na chwikę niezupełnie cienkie plasterki jabłka ze świeżym tymiankeim z ogródka ziołowego na tarasie.








« Ostatnia zmiana: 15-09-2019, 19:52:20 wysłana przez RNL »
„Good luck, Mr. Gorsky”

Offline gadzeciarz

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (34)
  • *
  • Wiadomości: 2499
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8507 dnia: 15-09-2019, 20:17:16 »


"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"

Offline mar_kow

  • Opinii: (41)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 893
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8508 dnia: 15-09-2019, 20:50:12 »
(Obrazek został usunięty z cytatu.)

(Obrazek został usunięty z cytatu.)

Uć... Przypomniały mi się za dzieciaka świeżo zebrane rydze pieczone na znalezionej zardzewiałej blasze... Przyprawą była sól... :-* Niebo w gębie... :shy:

Offline Hajer

  • Opinii: (14)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 870
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fanatyzm jest przekleństwem narodów...
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8509 dnia: 15-09-2019, 20:55:32 »
Kurde srednio przepadam za rybami ale narobiłeś mi smaka :slini: muszę kiedyś spróbować suma
Może jestem pierdolnięty, że wciąż wierzę w TYLUzWAS
Pewnie pójdzie mi to w pięty
Może bardziej

Offline Madmartigen

  • Opinii: (6)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1294
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8510 dnia: 15-09-2019, 20:59:03 »
@gadzeciarz jak zwykle fajne fotki... umiesz narobić smaka.
Nie jestem próżny. Próżność to wada, a ja nie mam wad.

Offline RNL

  • Opinii: (54)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9824
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8511 dnia: 15-09-2019, 21:21:18 »
Kurde srednio przepadam za rybami ale narobiłeś mi smaka :slini: muszę kiedyś spróbować suma

Sum jest jedyny w swoim rodzaju. Warto jednak moim zdaniem jeść takie w przedziale 70-90cm. Później to już starawe, stłuszczone ryby. 70cm to wymiar ochronny w połowach na wędkę.
A tak naprawdę, jestem zwolennikiem C&R sumów, ten jednak nie przeżyłby wypuszczenia.
„Good luck, Mr. Gorsky”

Offline mar_kow

  • Opinii: (41)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 893
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8512 dnia: 15-09-2019, 21:25:39 »
Sum jest jedyny w swoim rodzaju. Warto jednak moim zdaniem jeść takie w przedziale 70-90cm. Później to już starawe, stłuszczone ryby. 70cm to wymiar ochronny w połowach na wędkę.
A tak naprawdę, jestem zwolennikiem C&R sumów, ten jednak nie przeżyłby wypuszczenia.

Ostatnio zajadam się wędzonymi - bardzo specyficzna konsystencja ryby...

Offline RNL

  • Opinii: (54)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9824
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8513 dnia: 15-09-2019, 21:27:28 »
Tak, bardziej mięsna niż rybia.
„Good luck, Mr. Gorsky”

Offline lobuz1

  • Opinii: (59)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8514 dnia: 15-09-2019, 22:41:07 »
Sum, złowiony w piątek, miód od moich astro- pszczół, jabłko lokalne i importowane cayenne.
Rybę sprawiłem zaraz po powrocie z łowiska, w sposób podstawowy, dzisiaj wyfiletowałem, zostawiłem skórę.
Filety natarłem cayenne, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, w międzyczasie na patelni rozgrzałem miód- akacjowy akurat- aż się zaczął karmerlizować, dodałem masło klarowane, następnie filety na to, smażyłem aż były odpowiednio sztywne. Na drugiej patelce na maśle podduszone na chwikę niezupełnie cienkie plasterki jabłka ze świeżym tymiankeim z ogródka ziołowego na tarasie.

(Obrazek został usunięty z cytatu.)

(Obrazek został usunięty z cytatu.)

(Obrazek został usunięty z cytatu.)

(Obrazek został usunięty z cytatu.)
Po co zostawiłeś skórę? W niej jest zazwyczaj ten nawiększy smrodek z dna :). Jak robię karpia ze skórą na patelni to skrapiam go gorącą wodą i zeskrobuję ten syf, później idzie cytryna, sól i pieprz.
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
BM 810-1401 M390,Buck 110 Slim S30VBOS,
Kazak Junior

Offline RNL

  • Opinii: (54)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9824
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8515 dnia: 15-09-2019, 22:51:54 »
Bo mam czyste jezioro z rakami i wydrami. Smrodku nie stwierdzono
„Good luck, Mr. Gorsky”

Offline lobuz1

  • Opinii: (59)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1411
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8516 dnia: 15-09-2019, 22:57:44 »
Bo mam czyste jezioro z rakami i wydrami. Smrodku nie stwierdzono

To super. Robiłeś coś na tej skórze?
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
BM 810-1401 M390,Buck 110 Slim S30VBOS,
Kazak Junior

Offline RNL

  • Opinii: (54)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9824
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8517 dnia: 15-09-2019, 23:09:31 »
Wytarłem ze śluzu :) a potem zacząłem smażyć skóra do dołu
„Good luck, Mr. Gorsky”

Offline gadzeciarz

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (34)
  • *
  • Wiadomości: 2499
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8518 dnia: 16-09-2019, 19:12:37 »
@gadzeciarz jak zwykle fajne fotki... umiesz narobić smaka.

Dzięki i fajnie że się podobają.
Dziś na działce krupniczek i pajda chleba ze smalcem własnej roboty



Oraz duszone mięsko i podsmażane ziemniaczki

"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"

Online szenkx

  • Opinii: (10)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4577
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8519 dnia: 19-09-2019, 21:35:30 »
Ciut się przyjarała, ale mi nie przeszkadzało zjeść całą  :rotfl: :rotfl:

Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.