Autor Wątek: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)  (Przeczytany 522446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (31)
  • *
  • Wiadomości: 3372
  • Troskliwy Miś
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7560 dnia: 07-10-2018, 19:56:06 »
Ja się nie odnoszę do klusek, tylko do makaronu. Nie wiem skąd to się wzięło w polskich domach, że każda babcia, później mama, leje olej do wody, ale jest to błąd, niezależnie czy wlejesz pół łyżki czy pół litrwa.
Otchłań czeka

Offline lobuz1

  • Opinii: (33)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 951
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7561 dnia: 07-10-2018, 19:57:42 »
Bo chcą aby się nie sklejało. Wystarczy zamieszać co jakiś czas.
Nie ostrzę noży po alkoholu.

[S/Z] Steinhart Aquarius KMZiZ limitowany 12/33 czarny z powłoką DLC + 3 x Atlantic vintage

https://forum.knives.pl/index.php/topic,191420.msg2316432.html#msg2316432

Offline colover

  • Opinii: (10)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7562 dnia: 07-10-2018, 20:13:35 »

Jak się woda zacznie gotować to zakręcam łyżką wodę w garnku i wrzucam kluski ale powoli tak,żeby woda cały czas się gotowała .Za dużo klusek na raz ostudzi wodę i się rozwalą i powstanie krochmal.
Co jakiś czas zamieszam łyżką,bo kluski opadają na dno,żeby się nie skleiły.Lepiej gotować na kilka wrzutów niż na raz za dużą ilość.


Gdzieś czytałem, żeby przed wrzuceniem klusek zmniejszyć gaz, tak aby się woda nie gotowała.
Mają wtedy całkowicie gładką powierzchnię.
Teraz tak robię. Od wypłynięcia trzymam w wodzie ok. 8 minut. Nie mieszam.
I są rewelacyjne.
Tyle, że ja robię miękkie i delikatne, nie gumowate.
Leniwe gotuję tak samo. Nie rozpadają się, a są bardzo puszyste.

Offline Oldoklo

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 190
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7563 dnia: 07-10-2018, 20:26:16 »
Zainspirowany wczorajszym schabowym z forum zamówiłem dzisiaj całkiem dobry w Czarcim Młynie. A i rolada ze schabu podobno niezła.
hostowanie zdjęć
"Posiadanie prawa do krytyki nie oznacza, że się ma więcej rozumu, niż krytykowany"

Offline lobuz1

  • Opinii: (33)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 951
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7564 dnia: 07-10-2018, 20:29:43 »
@Oldoklo zrób cos sam a nie jesz tylko w Mlynie i pod lasem :)
Nie ostrzę noży po alkoholu.

[S/Z] Steinhart Aquarius KMZiZ limitowany 12/33 czarny z powłoką DLC + 3 x Atlantic vintage

https://forum.knives.pl/index.php/topic,191420.msg2316432.html#msg2316432

Offline Oldoklo

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 190
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7565 dnia: 07-10-2018, 20:38:31 »
@Oldoklo zrób cos sam a nie jesz tylko w Mlynie i pod lasem :)

Miałem robotę w postaci malowania desek na ogrodzenie a jeszcze trawkę trzeba było skosić no i nie wystarczyło czasu na gotowanie ale jak tylko skończę to cholerne ogrodzenie to ugotuję duuuuuużo. :D Na początek będą flaki bo nigdy jeszcze sam nie gotowałem.
"Posiadanie prawa do krytyki nie oznacza, że się ma więcej rozumu, niż krytykowany"

Offline FORESTER1973

  • Opinii: (101)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4365
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7566 dnia: 08-10-2018, 15:31:25 »

Gdzieś czytałem, żeby przed wrzuceniem klusek zmniejszyć gaz, tak aby się woda nie gotowała.
Mają wtedy całkowicie gładką powierzchnię.
Teraz tak robię. Od wypłynięcia trzymam w wodzie ok. 8 minut. Nie mieszam.
I są rewelacyjne.
Tyle, że ja robię miękkie i delikatne, nie gumowate.
Leniwe gotuję tak samo. Nie rozpadają się, a są bardzo puszyste.

Widzisz "co kraj to obyczaj" ja np nie widzę różnicy w gotowaniu z tłuszczem i bez wiec gotuję tak jak moja babcia,która była moim guru kulinarnym.

Dziś też gulasz tyle,że z pierogami /z mięsem i ruskie/ i gotowanymi też z odrobiną masła w wodzie


Offline ramor7

  • Opinii: (13)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 467
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7567 dnia: 08-10-2018, 16:12:58 »
Jest 99 , policzyłem  ;)

Mi wyszło 93.  8o ;)
Walkirie przyniosą świt.

Offline szenkx

  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4129
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7568 dnia: 08-10-2018, 21:00:38 »
Mi wyszło 93.  8o ;)

To przestać wpier$#% przez monitor, bo mu nie zostanie :]
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline balberith

  • Grudziądz
  • Opinii: (45)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 761
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7569 dnia: 10-10-2018, 08:33:09 »
Słodkie śniadanko :D
Ganzo jest jak laska z fiutem.

Offline FORESTER1973

  • Opinii: (101)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4365
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7570 dnia: 10-10-2018, 18:42:50 »
Sos do makaronu



i delicje dla ducha  ;P


Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (31)
  • *
  • Wiadomości: 3372
  • Troskliwy Miś
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7571 dnia: 11-10-2018, 15:55:59 »
Oczyściłem nieco atmosferę  ;-)

A grzyby zazdro.
Otchłań czeka

Offline szenkx

  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4129
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7572 dnia: 11-10-2018, 17:56:10 »
A ja chyba dziś pichcę :)







i jeszcze trochę innych. W tym 4kg jalapeno na bazę sosu.
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline lobuz1

  • Opinii: (33)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 951
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7573 dnia: 11-10-2018, 18:30:48 »
Świetnie, to już gotowe danie?
Nie ostrzę noży po alkoholu.

[S/Z] Steinhart Aquarius KMZiZ limitowany 12/33 czarny z powłoką DLC + 3 x Atlantic vintage

https://forum.knives.pl/index.php/topic,191420.msg2316432.html#msg2316432

Offline szenkx

  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4129
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7574 dnia: 11-10-2018, 18:31:33 »
Świetnie, to już gotowe danie?

Można tak po części powiedzieć. Na surowo też czasem lubię.
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline lobuz1

  • Opinii: (33)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 951
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7575 dnia: 11-10-2018, 18:36:29 »
Lubię papryczki. Wrzuć proszę jak robisz sos i pasteryzujesz :)
Nie ostrzę noży po alkoholu.

[S/Z] Steinhart Aquarius KMZiZ limitowany 12/33 czarny z powłoką DLC + 3 x Atlantic vintage

https://forum.knives.pl/index.php/topic,191420.msg2316432.html#msg2316432

Offline szenkx

  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4129
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7576 dnia: 11-10-2018, 18:44:54 »
Problem mam z proporcjami, bo zazwyczaj robię na czuja, ale generalnie jest bardzo prosty przy minimalnej ilości składników .

Pomidory z puszki, całe. Do blendera i miksujemy na gładko. Później do gara i na mały gaz.
Jalapeno jako baza pierwsza pokrojona z nasionami do blendera. W zależności od tego czy soczyste czy nie bardzo mogę dodać odrobinę przegotowanej wody.
Później reszta, zależnie od tego jak ostro chcemy.

Wszystko gotuje na małym ogniu.  Jak już zacznie trochę gęstnieć dodaję trochę miodu i octu jabłkowego.
Dalej na małym ogniu i próbujemy co jakiś czas.

W sumie soli i pieprzu nie daje.
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline FORESTER1973

  • Opinii: (101)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4365
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7577 dnia: 13-10-2018, 14:44:24 »

Offline Raku

  • Hrabia
  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 113
  • Płeć: Mężczyzna
  • Strike it rich!
    • RakuPL
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7578 dnia: 13-10-2018, 17:56:24 »
Dzisiaj gulasz z dzika na placku ziemniaczanym ;-)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka


Offline Oldoklo

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 190
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #7579 dnia: 13-10-2018, 19:59:40 »
Dziś, na życzenie żony, halibut z grilla. Ale jutro ja ustalam menu i w związku z tym flaki już się moczą.

"Posiadanie prawa do krytyki nie oznacza, że się ma więcej rozumu, niż krytykowany"