Autor Wątek: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)  (Przeczytany 573033 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 282
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8400 dnia: 09-07-2019, 06:03:28 »
Omlecik z sześciu jajek z szynką, cebulką i serem.

Najadłem się.
Wolę bardziej klasyczny styl omleta.
W tym wypadku z San Daniele, cebulka i gorgonzolą



Offline Jan Kowalski

  • Opinii: (44)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8401 dnia: 09-07-2019, 19:51:03 »



baklazan, pomidor, czosnek, rozmaryn, oliwki
baklazan wczesniej solony zeby puscil sok z goryczka i pozniej smazony
Ignavis semper feriae ; )
--
[SPRZEDAM] 5" CLIP-ON PHONE HOLSTER

Offline Oldoklo

  • Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 358
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8402 dnia: 09-07-2019, 22:18:39 »
(Obrazek został usunięty z cytatu.)

baklazan, pomidor, czosnek, rozmaryn, oliwki
baklazan wczesniej solony zeby puscil sok z goryczka i pozniej smazony

Kurcze zainspirowałeś mnie. Zapomniałem jakie to dobre, łatwe i proste. Dawno nie robiłemale zrobię
"Posiadanie prawa do krytyki nie oznacza, że się ma więcej rozumu, niż krytykowany"

Offline lobuz1

  • Opinii: (57)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1346
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8403 dnia: 11-07-2019, 19:00:54 »
Flądra gigant.

Offline RR75

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 116
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8404 dnia: 11-07-2019, 20:48:02 »


 Wczoraj. Prosta, ale rewelacyjna pizza z tuńczykiem.

Offline dziab

  • Opinii: (42)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2997
  • Płeć: Mężczyzna
  • dziabię!
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8405 dnia: 12-07-2019, 08:16:21 »
Po powrocie z Nicei - salade niçoise w wariancie: tuńczyk, jajo, anchois, sałata karbowana, cebula czerwona, papryka czerwona, fasolka zielona, oliwka czarna

« Ostatnia zmiana: 12-07-2019, 08:19:04 wysłana przez dziab »
Got mugs?

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 300
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8406 dnia: 18-07-2019, 21:21:09 »
Żeberka jagnięce z grila.


Offline GarbatyAnioł

  • Typowy Janusz nożownictwa, kiedyś zwali mnie Garbaty!
  • Opinii: (90)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3284
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię CF i jebać foty z netu FZN®
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8407 dnia: 18-07-2019, 21:25:49 »
Nie za dużo na tym mięsa :dodge:
Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Offline Bernard_Szkurat

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 300
  • Płeć: Mężczyzna
  • http://syriusztravel.blogspot.com/
    • Z nożami się łączy.
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8408 dnia: 18-07-2019, 21:29:24 »
Pewnie nie ściągneli ''bresta'', dlatego tyle miecha na tym.

Offline szenkx

  • Opinii: (10)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4548
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8409 dnia: 21-07-2019, 18:28:26 »
Fasolka. Bulion na zupę na nóżce wieprzowej, indyczej szyi, całym kuraku, ogonie wołowym i oczywiście włoszczyzna.
Do tego dużo papryki, pomidory, kiełba i dużo czerwonej fasoli.

Tłuste jak [email protected]$, tak jak lubię.



Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline jackdaniels11

  • Opinii: (37)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3325
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8410 dnia: 21-07-2019, 18:43:51 »
Docelowo co ma być?
Po bretońsku?
Jeśli tak, to IMO- troszku rzadka.
Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Offline szenkx

  • Opinii: (10)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4548
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8411 dnia: 21-07-2019, 18:56:26 »
Docelowo co ma być?
Po bretońsku?
Jeśli tak, to IMO- troszku rzadka.

Tak, zdecydowanie. Zagęści jeszcze się.
Trochę wygotuje itd no i mrozimy i za tydzień jemy :] dziś tylko sprawdzone



edit: jeszcze był domowy kebs z mielonej wieprzowiny.











« Ostatnia zmiana: 21-07-2019, 19:28:20 wysłana przez szenkx »
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (32)
  • *
  • Wiadomości: 3493
  • Troskliwy Miś
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8412 dnia: 21-07-2019, 22:48:43 »
Kebz z mielonej wieprzowiny to tak ortodoksyjnie bym rzekł ;)
Otchłań czeka

Offline szenkx

  • Opinii: (10)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4548
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8413 dnia: 22-07-2019, 09:07:40 »
Kebz z mielonej wieprzowiny to tak ortodoksyjnie bym rzekł ;)

E tam :) Ja tych którym to nie przeszkadza.
W każdym razie wyszło spoko, tylko z zawijaniem mam zawsze problem.
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline Kormag

  • Opinii: (13)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 148
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8414 dnia: 23-07-2019, 17:46:00 »


upload photo

Kompozycja:

produkt własny - buła, cebula, sałata, keczup, sos mango-habanero, kotlet

produkt kupny - ser, boczek, suszony pomidor.

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 282
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8415 dnia: 23-07-2019, 17:49:08 »
Apetyczny. Uwielbiam burgery.

Offline jackdaniels11

  • Opinii: (37)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3325
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8416 dnia: 24-07-2019, 19:02:07 »
Zapytam tutaj.
Szukam sprawdzonego przepisu na tiramisu.
Nigdy nie upiekłem żadnego ciasta i nie będę tego robił bo nie mam do tego serca.
Ale tiramisu piec nie trzeba.... :-)
Szukam deseru na imieniny ale wszystko ma być handmade

Goście chcą międzynarodowo, tam gdzie bywałem.

Przystawka- carpaccio z pieczonego buraka.
Zupa- tom kha gai.
Danie główne- sushi.
Deser? Pomyślałem o tiramisu.

Jeśli macie jakieś fajne pomysły to śmiało wrzucajcie.

Impreza planowana na kilka godzin. Dania oczywiście w mikro porcjach. Może poza sushi, z doświadczenia wiem że zjedzą wszystko ile przygotuję :-)
« Ostatnia zmiana: 24-07-2019, 19:04:54 wysłana przez jackdaniels11 »
Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 282
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8417 dnia: 24-07-2019, 19:25:28 »





Ja robię zawsze z przepisów Gennaro Contaldo i nigdy się nie zawiodłem. Ten ostatni też jest ok, zasadniczo robi to co Gennaro, więc też go podesłałem. Oczywiście na Youtube jest mnóstwo przepisów na Tiramisu, ale te są proste i klasyczne (tak mi sie wydaje)

Tak z porad praktycznych, jeżeli byś chciał skorzystać.
1. Najlepsze są te typowe biszkopty do Tiramisu, typu savoiardi z cukrem na wierzchu, dostępne przykładowo w Lidlu i wielu innych sklepach.
2. Jako alkoholu można użyć wielu różnych rzeczy. Najbardziej popularne jest amaretto, ale można też dać trochę Grand Marnier, Linoncello lub czegoś innego (Gennaro chyba daje w swoich przepisach Vinsanto, czy coś takiego). Jak robisz wersje dla dzieci, to dla nich najlepiej bez alkoholu, bo nie lubią tego gorzkawego posmaku.
3. Górę można posypać kakao, czekoladą, lub mixem tych dwóch rzeczy, ale najlepiej dopiero przed samym podaniem.
4. Gdybyś chciał krem ubogacić owocami, to jak dla mnie najlepsze są ananasy. Ale generalnie bez owoców, klasyczne, chyba nawet jest lepsze.
5. Nie wiem, czy będziesz decydował się na wersję z dodatkiem jajek, czy też nie. Jak byś miał jakieś wątpliwości, to wersja bez jajek też jest smaczna (Gennaro też robi taką w jednym z przepisów powyżej). Ewentualnie możesz zrobić Tiramisu pomijając dodawanie piany z białek, jeżeli ktoś miałby tego nie lubić, a dodać do masy żółtka.
6. Najlepiej wziąć prostokątne/kwadratowe naczynie dostosowane mniej więcej do wielkości biszkoptów, jeżeli robisz jedno duże Tiramisu. Jak robisz kilka/kilkanaście mniejszych porcji, to możesz upchać do pucharków, filiżanek, czy czego tam chcesz.
« Ostatnia zmiana: 24-07-2019, 19:28:01 wysłana przez gribol »

Offline Jan Kowalski

  • Opinii: (44)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8418 dnia: 24-07-2019, 19:55:12 »
robie tiramisu i moj przepis jest taki:
- ucieram zoltka jajek z cukrem z trzciny cukrowej, na kazde zoltko jedna lyzeczka cukru (u mnie 5 zoltek i 5 lyzeczek cukru)
- jak mam utarte zoltka dodaje mascarpone (500 g.), znowu mieszam robotem

wczesniej zrobilem w miseczce kawe rozpuszczalna, mocna, jak wystygnie dodaje do niej Amaretto (w sklepie jest z rozna zawartoscia % alk.),
- w tym roztworze zanurzam po kolei biszkopty, szybko zeby zbyt nie rozmiekly i ukladam z nich warstwe w foremce,
- na 'oko' dziele mase zoltkowo-mascarponowa i jej polowe wykladam na warstwe biszkoptow,
- posypuje na to kakao, delikatnie (Van Houten),
- na to kolejna warstwa biszkoptow zanurzonych w kawie z Amaretto,
- na wierzch reszta masy, wyrownac szpatulka, posypac na wierzchu kakao, wstawic do lodowki na 2-3h,... spozyc : )

biszkopty kupuje w Selgrosie (Vicenzono) albo w Lidlu (Savoiardi), mascarpone firmy z Piatnicy
piany z bialek nie dodaje, nie lubie, w sumie to najprostrzy deser, do zrobienia w kilkanascie minut
robie w szklanej foremce do pieczenia, wymiar mniej wiecej 24x15 cm, na dno wchodzi 10 biszkoptow na 1-dna warstwe, w sumie masz deser na 6 osob spokojnie
« Ostatnia zmiana: 24-07-2019, 19:57:49 wysłana przez Jan Kowalski »
Ignavis semper feriae ; )
--
[SPRZEDAM] 5" CLIP-ON PHONE HOLSTER

Offline Pan

  • Opinii: (44)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 630
  • Płeć: Mężczyzna
  • Życie jest piękne...
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #8419 dnia: 26-07-2019, 10:31:46 »
?utm_source=ig_web_button_share_sheet
co robisz? Żyjesz, a nie poerdolisz sie w tańcu;)