Reklama

Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)

Zaczęty przez afro, 24-10-2012, 15:41:52

gribol

Cytat: mariaczi w 08-07-2019, 18:01:26

Omlecik z sześciu jajek z szynką, cebulką i serem.

Najadłem się.

Wolę bardziej klasyczny styl omleta.
W tym wypadku z San Daniele, cebulka i gorgonzolą


Jan Kowalski

baklazan, pomidor, czosnek, rozmaryn, oliwki
baklazan wczesniej solony zeby puscil sok z goryczka i pozniej smazony


Oldoklo

Cytat: Jan Kowalski w 09-07-2019, 19:51:03

baklazan, pomidor, czosnek, rozmaryn, oliwki
baklazan wczesniej solony zeby puscil sok z goryczka i pozniej smazony

Kurcze zainspirowałeś mnie. Zapomniałem jakie to dobre, łatwe i proste. Dawno nie robiłemale zrobię
"Krytykować, potępiać i narzekać potrafi każdy głupiec – i większość głupców to robi. Ale aby zrozumieć i darować, potrzeba charakteru i samokontroli."

lobuz1


RR75

Wczoraj. Prosta, ale rewelacyjna pizza z tuńczykiem.


dziab

#8405

Po powrocie z Nicei - salade niçoise w wariancie: tuńczyk, jajo, anchois, sałata karbowana, cebula czerwona, papryka czerwona, fasolka zielona, oliwka czarna

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

Bernard_Szkurat


GarbatyAnioł

Nie ma takiej rury na świecie,
której nie można odetkać

Bernard_Szkurat

Pewnie nie ściągneli ''bresta'', dlatego tyle miecha na tym.


szenkx

Fasolka. Bulion na zupę na nóżce wieprzowej, indyczej szyi, całym kuraku, ogonie wołowym i oczywiście włoszczyzna.
Do tego dużo papryki, pomidory, kiełba i dużo czerwonej fasoli.

Tłuste jak $@$, tak jak lubię.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

jackdaniels11

Docelowo co ma być?
Po bretońsku?
Jeśli tak, to IMO- troszku rzadka.

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

szenkx

#8411
Cytat: jackdaniels11 w 21-07-2019, 18:43:51

Docelowo co ma być?
Po bretońsku?
Jeśli tak, to IMO- troszku rzadka.

Tak, zdecydowanie. Zagęści jeszcze się.
Trochę wygotuje itd no i mrozimy i za tydzień jemy :] dziś tylko sprawdzone

edit: jeszcze był domowy kebs z mielonej wieprzowiny.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

baw

Kebz z mielonej wieprzowiny to tak ortodoksyjnie bym rzekł ;)

Otchłań czeka

szenkx

Cytat: baw w 21-07-2019, 22:48:43

Kebz z mielonej wieprzowiny to tak ortodoksyjnie bym rzekł ;)

E tam :) Ja tych którym to nie przeszkadza.
W każdym razie wyszło spoko, tylko z zawijaniem mam zawsze problem.
Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Kormag



upload photo

Kompozycja:

produkt własny - buła, cebula, sałata, keczup, sos mango-habanero, kotlet

produkt kupny - ser, boczek, suszony pomidor.


gribol


jackdaniels11

#8416

Zapytam tutaj.
Szukam sprawdzonego przepisu na tiramisu.
Nigdy nie upiekłem żadnego ciasta i nie będę tego robił bo nie mam do tego serca.
Ale tiramisu piec nie trzeba.... :-)
Szukam deseru na imieniny ale wszystko ma być handmade

Goście chcą międzynarodowo, tam gdzie bywałem.

Przystawka- carpaccio z pieczonego buraka.
Zupa- tom kha gai.
Danie główne- sushi.
Deser? Pomyślałem o tiramisu.

Jeśli macie jakieś fajne pomysły to śmiało wrzucajcie.

Impreza planowana na kilka godzin. Dania oczywiście w mikro porcjach. Może poza sushi, z doświadczenia wiem że zjedzą wszystko ile przygotuję :-)

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

gribol

#8417

https://www.youtube.com/watch?v=HykFyrhuyMk
https://www.youtube.com/watch?v=VznHPeAs96s
https://www.youtube.com/watch?v=daLUTGFpaOc
https://www.youtube.com/watch?v=oNFSAmRAxiA

Ja robię zawsze z przepisów Gennaro Contaldo i nigdy się nie zawiodłem. Ten ostatni też jest ok, zasadniczo robi to co Gennaro, więc też go podesłałem. Oczywiście na Youtube jest mnóstwo przepisów na Tiramisu, ale te są proste i klasyczne (tak mi sie wydaje)

Tak z porad praktycznych, jeżeli byś chciał skorzystać.
1. Najlepsze są te typowe biszkopty do Tiramisu, typu savoiardi z cukrem na wierzchu, dostępne przykładowo w Lidlu i wielu innych sklepach.
2. Jako alkoholu można użyć wielu różnych rzeczy. Najbardziej popularne jest amaretto, ale można też dać trochę Grand Marnier, Linoncello lub czegoś innego (Gennaro chyba daje w swoich przepisach Vinsanto, czy coś takiego). Jak robisz wersje dla dzieci, to dla nich najlepiej bez alkoholu, bo nie lubią tego gorzkawego posmaku.
3. Górę można posypać kakao, czekoladą, lub mixem tych dwóch rzeczy, ale najlepiej dopiero przed samym podaniem.
4. Gdybyś chciał krem ubogacić owocami, to jak dla mnie najlepsze są ananasy. Ale generalnie bez owoców, klasyczne, chyba nawet jest lepsze.
5. Nie wiem, czy będziesz decydował się na wersję z dodatkiem jajek, czy też nie. Jak byś miał jakieś wątpliwości, to wersja bez jajek też jest smaczna (Gennaro też robi taką w jednym z przepisów powyżej). Ewentualnie możesz zrobić Tiramisu pomijając dodawanie piany z białek, jeżeli ktoś miałby tego nie lubić, a dodać do masy żółtka.
6. Najlepiej wziąć prostokątne/kwadratowe naczynie dostosowane mniej więcej do wielkości biszkoptów, jeżeli robisz jedno duże Tiramisu. Jak robisz kilka/kilkanaście mniejszych porcji, to możesz upchać do pucharków, filiżanek, czy czego tam chcesz.


Jan Kowalski

#8418

robie tiramisu i moj przepis jest taki:
- ucieram zoltka jajek z cukrem z trzciny cukrowej, na kazde zoltko jedna lyzeczka cukru (u mnie 5 zoltek i 5 lyzeczek cukru)
- jak mam utarte zoltka dodaje mascarpone (500 g.), znowu mieszam robotem

wczesniej zrobilem w miseczce kawe rozpuszczalna, mocna, jak wystygnie dodaje do niej Amaretto (w sklepie jest z rozna zawartoscia % alk.),
- w tym roztworze zanurzam po kolei biszkopty, szybko zeby zbyt nie rozmiekly i ukladam z nich warstwe w foremce,
- na 'oko' dziele mase zoltkowo-mascarponowa i jej polowe wykladam na warstwe biszkoptow,
- posypuje na to kakao, delikatnie (Van Houten),
- na to kolejna warstwa biszkoptow zanurzonych w kawie z Amaretto,
- na wierzch reszta masy, wyrownac szpatulka, posypac na wierzchu kakao, wstawic do lodowki na 2-3h,... spozyc : )

biszkopty kupuje w Selgrosie (Vicenzono) albo w Lidlu (Savoiardi), mascarpone firmy z Piatnicy
piany z bialek nie dodaje, nie lubie, w sumie to najprostrzy deser, do zrobienia w kilkanascie minut
robie w szklanej foremce do pieczenia, wymiar mniej wiecej 24x15 cm, na dno wchodzi 10 biszkoptow na 1-dna warstwe, w sumie masz deser na 6 osob spokojnie


Pan

Cytat: marcin90-70 w 19-07-2017, 06:46:17
co robisz? Żyjesz, a nie poerdolisz sie w tańcu;)