Autor Wątek: Dyskusja o rodzajach szlifów  (Przeczytany 1936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Dyskusja o rodzajach szlifów
« dnia: 19-11-2012, 00:55:06 »
"urasuki"? Ładne słówko, ale.... przecież to zwykły europejski nóż double bevel? Czy chodziło po prostu o szlif wklęsły, ale znów... ze zdjęć widać, że to pełny płaski :)
"Cofnij do tyłu..."

Offline jabberwocky

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2196
  • Płeć: Mężczyzna
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #1 dnia: 19-11-2012, 08:16:32 »
Sawim - może jeszcze powiesz że jest symetryczny? :>
-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #2 dnia: 19-11-2012, 08:53:54 »
Nie, w tym wypadku chodziło mi tylko o użycie terminu "urasuki" zarezerwowanego w zasadzie dla ostrzy single bevel.
"Cofnij do tyłu..."

Offline jabberwocky

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2196
  • Płeć: Mężczyzna
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #3 dnia: 19-11-2012, 09:25:42 »
no z tego co ja kojarzę to technicznie urasuki to właśnie wklęsły szlif na 'odproduktowej' stronie. I ten nóż jest tam owszem, wklęsły.
-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

Offline W. Irving

  • Opinii: (45)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3105
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pokażmy, że potrafimy pomagać :)
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #4 dnia: 19-11-2012, 16:50:33 »
"urasuki"? Ładne słówko, ale.... przecież to zwykły europejski nóż double bevel? Czy chodziło po prostu o szlif wklęsły, ale znów... ze zdjęć widać, że to pełny płaski :)

sawim, a ty miałeś ten nóż w ręcach ?? czy tak teoretyzujesz/trolujesz ??
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Offline rubicon

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 320
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #5 dnia: 19-11-2012, 18:20:58 »
Odpuście sawimowi Panowie, bo tu jak wskazuje cytat "znów... ze zdjęć widać", chodzi Mu bardziej o osobistą urazę / której nie podzielam/  i chęć złapania mnie na jakimś błędzie, po naszej kiedyś dość "gorącej" dyskusji. I w tamtym przypadku sawim wyrokował na podstawie zdjęcia, ja na podstawie posiadanego noża, o rodzaju szlifu KT w Kanetsugu Pro J, gdzie w końcu niezależnie od meritum sporu, powołałem się na regulamin Forum w celu ostudzenia dość podwórkowego stylu ataku.

Prędzej czy później złapie mnie na jakimś błędzie, bo absolutnie nie jestem nieomylny.
Ale jeszcze nie dzisiaj i chyba nie w tym przypadku :).

« Ostatnia zmiana: 19-11-2012, 18:22:41 wysłana przez rubicon »

Offline W. Irving

  • Opinii: (45)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3105
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pokażmy, że potrafimy pomagać :)
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #6 dnia: 19-11-2012, 20:15:36 »
 ;>

ja tam nie wnikam w Wasze spory i urazy osobiste. Miałem okazję noża poużywać, więc wiem, jaki to nóż. Jak kto teoretyzuje i na podstawie zdjęć wyciąga jakieś ostateczne wnioski, to mnie się nie spodobało i tyle. Zadałem więc autora opinii o europejskości noża proste pytanie...  :P

Pzdr
Tomek
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Offline rubicon

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 320
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #7 dnia: 19-11-2012, 20:25:28 »
Proste i zgadzam się w całej rozciągłości.
Bardzo mnie ciekawi ten nóż właśnie ze względu na rzadki szlif i związane z tym właściwości. Coraz mniej pobudzają mnie do analizy "magiczne" stale, coraz bardziej tradycyjne szlify. Zacząłem już dość intensywnie przerabiać swoje japończyki. Szlifierka pasowa i diamenty były w robocie całą sobotę. Cieszy mnie to.
Za rok, czy dwa, kiedy już ugruntuję sobie wszechstronnie pojęcie na temat wszelakich możliwości noży w kuchni, spróbuję podejść do tematu "custom". Prawdopodobnie nie jeden. I chcę być wtedy świadomym klientem i partnerem dla knifemakera.

« Ostatnia zmiana: 19-11-2012, 20:35:07 wysłana przez rubicon »

Offline W. Irving

  • Opinii: (45)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3105
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pokażmy, że potrafimy pomagać :)
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #8 dnia: 19-11-2012, 21:19:04 »
Czoł(gi)em  8D

miałem okazję popracować tym nożem przez prawie tydzień i "spodobał" się mnie i innym domownikom. Wartością dodaną okazał się koniec narzekania na "zbyt ostre" noże w naszej kuchni. Po przetestowaniu Yahoo nasze okazały się raczej tępe.

Tu jest trochę moich "wypocin" na temat używania noża:

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,101416.msg735608.html#msg735608

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
powodzenia w losowaniu do Passaround  :kosunia:
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #9 dnia: 19-11-2012, 21:41:01 »
A tu się Kolega Rubicon myli - ja niczego do nikogo nie żywię, i nikogo na niczym nie łapię :) Posprzeczaliśmy się swego czasu, i ok, tak powstają nowe idee - teza/antyteza/synteza. Podobnie z opiniami o rzeczach - gdyby wszystkim podobało się to samo, to byłoby to bardzo drogie, i straszne kolejki by się po to coś ustawiały ;)
"Cofnij do tyłu..."

Offline pawelsz

  • Opinii: (29)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 602
  • Płeć: Mężczyzna
  • Piekielny Frecior ;P
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #10 dnia: 19-11-2012, 21:46:20 »
rubicon- co Ty pitolisz, jakie szlify itd ? jakie szlify itd, tosz ci lata zejdą zanim osiągniesz ten poziom co Yahoo
nie pitol tylko rób coś
ps
po moim teście ten nóż okazał się za ostry i za...delikatny, ale ja go chociaż pomacałem i używałem)

Offline rubicon

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 320
Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #11 dnia: 19-11-2012, 22:50:11 »
A tu się Kolega Rubicon myli - ja niczego do nikogo nie żywię, i nikogo na niczym nie łapię :) Posprzeczaliśmy się swego czasu, i ok, tak powstają nowe idee - teza/antyteza/synteza. Podobnie z opiniami o rzeczach - gdyby wszystkim podobało się to samo, to byłoby to bardzo drogie, i straszne kolejki by się po to coś ustawiały ;)
Jak najbardziej. Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie.

Tylko rubicon z małej litery bo mamy tu na forum też kolegę z prawidłowo geograficznie dużej litery :). A ja z małej... tak na przekór :).


Pawelsz, do głowy mi nie przyszło, żeby dorównywać Yahoo w czymkolwiek związanym z nożoróbstwem. Ale testuję swoje doświadczenia, już pozwalając sobie na nie tylko teorię i szeroko pojęte ostrzenie ale i ingerencję w więcej niż KT. I to mnie niespodziewanie cieszy, choć bolą błędy i pokaleczone palce.
Ale to wszystko będzie procentować właśnie kiedy zamówię kiedyś pierwsze customy. Nie dla szpanu i "mania" ale jako świadomy już wtedy, mam nadzieję, zleceniodawca. Im więcej wiem, tym więcej wiem że nie wiem więcej . Czy to nie proste ;)

Tomek, czytałem recenzję i właśnie ona mnie zachęciła do wpisania się Michałowi na listę pass. I przeraziła Pawelsza :) opcja "strugania patyka" niby do mięs z dodatkiem paznokcia !!!

A off topowo, Toż to nawet moim ulubionym krótkim Kukri od Extrema Ratio mam opory, po tym jak najpierw za szczenięcych durnych lat na Nordkapie,  zniekształciłem na "patyku" szlif pięknego Kukri od Mueli.
Do tego polecam serio zamiast tych wszystkich drogich i wyrafinowanych survivalowych mordulców z forum prosty i tani karczownik od Fiskarsa za 90 zet.
http://www.google.pl/imgres?hl=pl&client=firefox-a&hs=Vma&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1005&bih=589&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=a9fJcv5pVvsLNM:&imgrefurl=http://narzedzia24.info/fiskars-126000-kosa-tasak-karczownik.html&docid=uh-IylxjSTkmjM&imgurl=http://narzedzia24.info/product/image/2734/126000-2.jpg&w=450&h=365&ei=H62qUIzNFOiN4gTbrIGYCw&zoom=1&iact=hc&vpx=124&vpy=140&dur=1&hovh=202&hovw=249&tx=221&ty=101&sig=117500102937154997770&page=3&tbnh=177&tbnw=217&start=39&ndsp=25&ved=1t:429,r:53,s:0,i:232

Jeden leży na stałe w wyprawowej terenówce pod dywanikiem od strony kierowcy, drugi od pasażera, żeby się nie lenił. I nigdy żaden busz im się nie oparł. Ale już dość off bo zaraz nasz Moderator PiotrB. te facecje wytnie i przeniesie :)
« Ostatnia zmiana: 19-11-2012, 23:16:41 wysłana przez rubicon »

Offline PiotrB.

  • Szef działu
  • Opinii: (2)
  • *
  • Wiadomości: 2477
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #12 dnia: 20-11-2012, 14:46:31 »
Urasuki.... To po japonsku wklesly, czyli dotyczy wszystkich nozy ktore maja wklesly szlif. Nie dotyczy tylko single bevel'e, ale rowniez double. Ja mam zamowiony noz, ktory ma byc zrobiony w Kioto, Bedzie mial 39cm dl. ostrza, dwustronnie ostrzony, ale wlasnie z malym urasuki.

rubicon, juz Ci pisalem , nie komentuj pracy moderatora, ok?
Sawim, akurat ten noz ma urasuki z jednej strony
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 14:51:49 wysłana przez PiotrB. »
To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #13 dnia: 20-11-2012, 19:01:33 »
Definicja pochodzi z zknives.com, i wyraźnie jest w niej mowa o "single beveled Japanese knives":



http://zknives.com/knives/kitchen/misc/jpnktknvterms.shtml
"Cofnij do tyłu..."

Offline PiotrB.

  • Szef działu
  • Opinii: (2)
  • *
  • Wiadomości: 2477
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #14 dnia: 20-11-2012, 22:52:41 »
To, ze na jakiejs stronie jest napisane, to znaczy ze np. wierzysz we wszystko co jest napisane w wikipedii? To powiedz mi, jak facet w Kioto zrozumial ze chce noz z dwoma urasuki?
Napisane jest, ze wystepuje w single bevel, owszem, bo to typowe japonskie noze, bo nikt jeszcze nie zamawial noza kuchennego z dwoch stron urasuki. A poza tym, ktokolwiek zrobi noz z wkleslym z jednej strony ostrza, to bedzie urasuki, bo inaczej japonczykowi nie wytlumaczysz, jak nazywa sie ta strona ostrza.
« Ostatnia zmiana: 21-11-2012, 14:21:32 wysłana przez PiotrB. »
To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Offline sawim

  • Pauper Comiliton
  • Szef działu
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 3063
  • Non nobis, non nobis ...
Odp: Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #15 dnia: 24-11-2012, 12:01:30 »
Wiara ma tu do rzeczy zupełne nic (poza tym, ja nikomu nie wierzę z zasady)  :D Po prostu podałem źródło, IMO dość wiarygodne, i "znające się na temacie" :) I tyle.
"Cofnij do tyłu..."

Offline PiotrB.

  • Szef działu
  • Opinii: (2)
  • *
  • Wiadomości: 2477
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Dyskusja o rodzajach szlifów
« Odpowiedź #16 dnia: 24-11-2012, 16:50:25 »
ok, tylko forma odpowiedzi na urasuki, jest uproszczona, bo dotyczy standartowych nozy.
To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby