Od kilku miesięcy posiadam puukko od Marcina. To już kolejny nóż od Niego więc wiedziałem co dostanę. Bdb oc, ładnie doklejoną i oszlifowaną rękojeść, głownie wykończoną, aż żal używać. No, ale to węglówka i nóż kupiony do używania

Esteta mógłby się czepić wyjścia szlifu, ale dla mnie to tylko solidne narzędzie do używania, a nie egz gablotkowy. Ponadto w bdb cenie.
Nóż kupiłem bez pochwy, bo mam uniwersalną Jetronówkę i miał być noszony w plecaku. Z czasem zaczęło mnie denerwować nie dopasowanie i zamówiłem nową pod wymiar. Widać u Kogo. Na dodatek korespondencyjnie bez wysyłania noża. Pasuje idealnie

Wydumałem sobie, że nóż będzie służył jako terenowy kuchenniak. Dużo tutaj się nie zgadza, ale nie miało być łatwo i jak już mam czas na robienie ogniska czy pieczonek to się nie spieszę. Nóż ze wszystkim radził sobie wyśmienicie. Mógłby być dłuższy i lżejszy, ale chciałem mały, solidny. Poniżej 20cm. Na dodatek można pobawić się nim w drewnie bez obawy o uszkodzenie.
Stal nie ostrzy się szybko jak proszki, ale za to odwdzięcza się ostrością przez dość długo. Okładziny nie złapały szpar pomimo mycia w płynach i morzu

Głownia kilka razy myta takim druciakiem jak już nałapała za dużo przebarwień. Teraz jest delikatna patynka. Całość wygląda na nie wiele używaną, a trochę pocięła, pokroiła, kilka razy był ostrzony.
Nie ma noży do wszystkiego, ale posługując się nim z rozwagą, bez pośpiechu można naprawdę wiele.
Ja jestem zadowolony

![]()
![]()
![]()
![]()
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk