To niech służy.
thx : )
3,5 kg
to żeś się Pan narąbał 
jak szpadel ; )
Trochę zeszło. Próbowałeś dla przykładu inną siekierą?
...
Podany czas 2:30 to czyste rąbanie, czy wraz z układaniem na palecie jak na zdjęciu?
nie probowalem, tak jak wspomnialem to moj debiut
2:30 to tylko rabanie, pozniej ulozylem kiedy wszystko bylo porabane
wspomniales o innym drewnie... widzialem na swojej wsi jak tubylcy lupali sosne, to dopiero bylo kino: primo byli zdziebko nawaleni, secundo co kilka uderzen ostrza spadaly im ze stylisk i czulem sie jakbym ogladal w kinie jakis horror, tertio wspomniana sosna odbijala siekiery czesciej i mocniej niz moj dab
3tyg. temu miałem 4metry polnego dęba (odrosty,zrosty,poskęcany itd) do porąbania. Zeszło mi ciut ponad 4godz.
...
Na tą siekierę z olx też się czaiłem, ale dałem sobie spokój. Jak sobie ona radzi z sękatym drewnem?
jestem amatorem a nie zawodowcem ; ) dopiero sie ucze
100 zl za taka siekiere IMO nie jest wygorowana cena, sprzedajacy mial duzo telefonow (widac bylo po ilosci wejsc na aukcje), ktore go nakrecily i nie chcial negocjowac wartosci a poniewaz pojechalem z Gornej na Baluty, zabralem ja ze soba
tym bardziej ze mialem w perspektywie lupanie drewna a tym co mam byloby ciezko
https://forum.knives.pl/index.php/topic,145524.msg1685657.html#msg1685657na seku jesli sie od razu nie przylozy potrafi oskoczyc jak kazda inna, potrafi sie tez zatrzymac jesli uderzenie jest zbyt slabe ale rak od razu nie wyrywa
byc moze w przyszlym tygodniu znajomy kupi tego Fiskarsa do lupania, do ktorego byl podany wczesniej link w dobrej cenie, wtedy bede mial mozliwosc porownania jakosci pracy odmiennymi 'systemami' i podziele sie wrazeniami
pozdrawiam