Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

OSTRE RĄBANIE- czyli kto czym rąbie

Zaczęty przez FORESTER1973, 05-02-2013, 21:45:27

donGÓRALesko

Na żywicę oraz soki z orzecha, wiśni, śliwy, bruszy polecam pastę BHP (robi robotę również na gumę i smołę)
lub szampon (który notabene usuwa wiele rzeczy wbrew logice np klej z naklejek)

Typ temperamentu: gniewny
Osobowość: paranoiczna
Czynności ekspresyjne: obronne
Funkcjonowanie interpersonalne: prowokacyjne
Styl poznawczy: podejrzliwy
Obraz ja: nienaruszalny

Ajron

Na żywicy nie testowałem, ale co do smoły etkiet i innych podobnych to Jowit. Handlowo jako cytrusowy rozpuszczalnik do klejów Spray - Kon na przykład. Przepaść w porównaniu z usuwaniem masłem czy olejem.

PS. Lepiej nie psikać na delikatną skórę bo nieco piecze. Przekonał się o tym pewien pewnie ciekawski 4 latek po tym jak zmywałem resztki kleju z rąk i postanowił sam siebie nieco popsikać.

V_N_Cf

Pasta BHP to wiadomo. Tylko zastanawiam się czy teraz jest inna niż kiedyś ;)
Co do stosowania szamponów to ja kiedyś użyłem pilingu  i o dziwo też całkiem sprawnie poszło, możliwe że chodzi bardziej o te granulki które ścierają żywicę ale byłem pozytywnie zaskoczony efektem.
Co do tłuszczy to warto też znać takie sposoby kiedy nie mamy dostępu do 'cywilizacji' , chcemy zadziałać na już lub tak jak Ajron wspomniał ktoś ma delikatną wrażliwą skórę.

Macie może jakieś sposoby na usuwanie żywicy z ubrań ?

donGÓRALesko

Cytat: V_N_Cf w 20-05-2019, 18:15:06

Pasta BHP to wiadomo. Tylko zastanawiam się czy teraz jest inna niż kiedyś ;)
Co do stosowania szamponów to ja kiedyś użyłem pilingu  i o dziwo też całkiem sprawnie poszło, możliwe że chodzi bardziej o te granulki które ścierają żywicę ale byłem pozytywnie zaskoczony efektem.
Co do tłuszczy to warto też znać takie sposoby kiedy nie mamy dostępu do 'cywilizacji' , chcemy zadziałać na już lub tak jak Ajron wspomniał ktoś ma delikatną wrażliwą skórę.

Swego czasu w pracy dostawaliśmy Rolandol 0,8kg z przydziału a że nie używałem jej za dużo to miałem niezły zapas
po kilku latach. Dobrze, że tak chomikowałem bo teraz przychodzi jakiś srocz (inna firma) bez porównania ze starymi partiami
jednak te nowe też już nie są takie jak kiedyś kumpel dostaje w innym zakąłdzie i też pamięta jak kiedyś wydajne i dobre były
("Kurła kiedyś to było") no i źródełko powoli się wyczerpuje ponieważ obdzieliłem Dziadka i ojca, którzy tez sobie ją chwalą.
Na żywicę z odzieży denaturat lub zmywacz do paznokci na małe plamy powinien pomóc

piomic

Cytat: donGÓRALesko w 20-05-2019, 17:06:57

polecam pastę BHP

Od pewnego czasu pastę BHP robię sobie sam, w dawkach aktualnie potrzebnych. Ciastko z ekspresu* plus mydło w płynie czy inne myjadło usunie z rąk wszystko. Tylko zostawia smrodek popielniczki więc trzeba poprawić samym mydłem.

* dla niekawowych zmielona kawa po ekstrakcji, fusy znaczy.

donGÓRALesko

Cytat: piomic w 20-05-2019, 20:25:22

Od pewnego czasu pastę BHP robię sobie sam, w dawkach aktualnie potrzebnych. Ciastko z ekspresu* plus mydło w płynie czy inne myjadło usunie z rąk wszystko. Tylko zostawia smrodek popielniczki więc trzeba poprawić samym mydłem.

* dla niekawowych zmielona kawa po ekstrakcji, fusy znaczy.

Polecam stary bezpiecznik też daje radę :P

piomic

Bezpieczników nie mam a ciastka kawowe produkuję po kilka-kilkanaście dziennie — co miesiąc ze 3kg kawy u mnie schodzi, duża część w ekspresie.

similas

Ehm... Emulsja Fast Orange, ewentualnie Abrasiva... a nie kombinować z zabytkową pastą be happy ;P

Terrorysta – mieszkaniec kraju bogatego w surowce naturalne.

FORESTER1973

Cytat: V_N_Cf w 20-05-2019, 18:15:06

...

Terpentyna ,używam stale i ma tę przewagę nad inną chemią ,że nie szkodzi ubraniom, nie odbarwia ,nie uszkadza membran ,nie odbarwia chyba,że jakaś chińska taniocha.
Nie należy nadmiernie trzeć tylko dobrze nasączoną szmatką gąbką rozpuścić żywicę na i w materiale.
Następnie dobre pranie bo zostawia zapach.

Do czyszczenie siekiery i odklejania gumy z fiskarsa to ja pisałem ale zaznaczylem ,że podszedłem do tego jak z oc pilarki,które wlaśnie wykonuje się benzyną.Czyszczenie tworzywa z gumą z żywicy za pomocą masła jest mało efektywne.
Tu sprawdza się lepiej WD40.

V_N_Cf

Dzięki wszystkim za sugestie i podzielenie się wiedzą :)

biathlon

Cytat: FORESTER1973 w 07-06-2019, 17:04:16

Terpentyna ,używam stale i ma tę przewagę nad inną chemią ,że nie szkodzi ubraniom, nie odbarwia ,nie uszkadza membran ,nie odbarwia chyba,że jakaś chińska taniocha.
Nie należy nadmiernie trzeć tylko dobrze nasączoną szmatką gąbką rozpuścić żywicę na i w materiale.
Następnie dobre pranie bo zostawia zapach.

W pełni się zgadzam do usuwania żywicy świetna i tania jest właśnie terpentyna, dodatkowo znakomicie rozpuszcza woski np. pszczele do powłok dekoracyjnych. Dodatkowo stosować można roztwory sody oczyszczonej, tak czyści się w przemyśle pasy bezkońcowe do szlifowania drewna sosnowego. To wszystko z tanich patentów. Droższe sposoby to rozcieńczalniki organiczne Jowat, SprayCon itp. Ewentualnie świetny środek do czyszczenia żywicy i jej przypalonych osadów z narzędzi ma firma Freud. Psikasz na narzędzie trochę się to spieni ale robi robotę bo frez, piła czy coś innego błyskawicznie robi się czyste.

FORESTER1973

Ale czy te środki są bezpieczne dla tworzywa?

biathlon

Cytat: FORESTER1973 w 08-06-2019, 17:07:03

Ale czy te środki są bezpieczne dla tworzywa?

Niestety nikt kto miał doświadczenie z próbami technicznymi nie odpowie jednoznacznie na to pytanie. Zdecydowanie zbyt dużo zmiennych w postaci materiałów i środków. W mojej ocenie jedynie soda może być w miarę bezpieczna przy odpowiednim stężeniu. Co do reszty najbardziej trafny jest zwrot z kart technicznych Jowat "wszystkie zamieszczone informacje pochodzą z naszej najlepszej wiedzy i doświadczeń, ale ze względu na różnorodność materiałów i warunków zalecamy przeprowadzenie testu" tak mniej więcej to brzmi. W zasadzie uniwersalna zasada w dobrym tego słowa znaczeniu  dla wszelkich porad i sugestii.

demon

Panowie rębacze - co sądzicie o markowych siekierach ze stalowym człon... no trzonkiem? Takich jak ta:

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

biathlon

Mam klona tego modelu tylko z logo Kershaw i rękojeścią jakiegoś gumo podobnego materiału. Co mogę o nim powiedzieć:
- rękojeść bardzo wygodna i fajna w chwycie
- stal ogólnie dobrej jakości
- do drobnych i delikatnych  ciosań ok
- średnia jakość wykucia
Niestety mojego zaufania nie budzi grubość "stylu" w tym przypadku metalu pomiędzy rękojeścią a obuchem. W moim egzemplarzu jest bardzo cienka i wątła. Bardzo wątpię czy ta konstrukcja jest w stanie przetrwać jakieś nadużycie czy nawet średnie mocno powiązane sękami pieńki.  Z tego powodu do lasu i wyjazdy jej nie zbieram. W zasadzie to od kilku lat leżakuje w budynku gospodarczym bo brak dla niej delikatnej roboty.

demon

Ok, gdy patrzę na fotki różnych marek to również zastanawiam się czy przejście z "trzonka" w obuch wygląda dość licho - czy takie naprawdę jest. Siekiera na fotce ma dość solidne ale inne wyglądają jakby miały wygiąć się w bok.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Swirek89

Cytat: demon w 15-06-2019, 20:49:09

Panowie rębacze - co sądzicie o markowych siekierach ze stalowym człon... no trzonkiem? Takich jak ta:

Miałem okazję używać tej siekiery i moim zdaniem lepiej kupić
https://www.toolstoday.co.uk/husqvarna-hatchet-axe
Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

Dżem

Mnie się kojarzy że sztućcem albo tasakiem masarskim. Bez klimatu.

Chwila, która trwa
Może być najlepszą z Twoich chwil...

biathlon

Cytat: Swirek89 w 16-06-2019, 07:35:44

Miałem okazję używać tej siekiery i moim zdaniem lepiej kupić
https://www.toolstoday.co.uk/husqvarna-hatchet-axe

Dobrze piszesz. To co polecasz jest znacznie pewniejsze i wszechstronne w użytkowaniu niż powyższy model siekierki mimozy.
Demon - to przejście trzonka w obuch jest słabe, bardzo słabe.

Raptorartur

Jeżeli stal w tych styliskach jest dobrze obrobiona to drewniane szybciej pęknie.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P