Nie jesteśmy na fejsie, więc nie musisz pisać komunałów w stylu - Wszystko zależy od średnicy i długości styliska.
Sądzę, że w przywołanych przez Ciebie przekrojach stalowy będzie górą.
Po co tekst o takich samych przekrojach? Nikt nie stosuje takich rozwiązań, widać to nawet na zdjęciach tu przywołanych.
Niskie temperatury nie mają tu nic do rzeczy.
Nie wiem dlaczego nie ma siekier ze stalowym styliskiem. Podobnie jak Ty też tego nie wiesz. Może przeszkodą są np. koszty produkcji.
Tak naprawdę niewiele mnie to obchodzi. Stwierdziłem fakt na podstawie doświadczenia.
Własnie dlatego że jak sam piszesz nie jesteśmy na fejsie. Zdecydowałem się skomentować Twój wpis który zacytuje cały "Jeśli stal jest dobrze obrobiona to drewniane prędzej pęknie". Myślę że to zbyt uogólnione stwierdzenie które może wprowadzać w błąd. Takie miałem intencje i nic więcej.
Odpowiadając na Twoje pytanie "dlaczego nie ma siekier ze styliskiem stalowych " oczywiście w tych "średnich i większych" wymiarach, to odpowiedz jest bardzo prosta. Siekiera w której stalowy "styl" będzie przewyższał masą obuch będzie bardzo mało efektywna i ergonomiczna w przeznaczonej dla niej pracy. Co za tym idzie nawet w małych siekierkach stylisko aby zaoszczędzić na masie musi być ""wyżyłowane" a to w przeciwieństwie do działania "przewymiarowane" znaczna różnica. Tak się składa że dwa modele siekier o których dyskutowaliśmy w tym dziale mam u siebie. Na tą ze styliskiem metalowym nie postawię w terenie ani grosza.
Napisałeś że "niskie temperatury nie maja tu nic do rzeczy". Niestety z założenia tak nie jest siekiera musi być przeznaczona do pracy w niskich temperaturach. W zimę odbywała się ścinka drewna itp. Właściwości metalu w niskich temperaturach ulegają pogorszeniu.
Raptorartur ja wiem że my ze sobą na tym forum nie raz wymienialiśmy argumenty i nie sądzę aby w najbliższym czasie się to skończyło. Plus tego jest taki że może ktoś na jakiś umieszczonych na forum argumentach i racjach skorzysta.
Mam prośbę traktujmy nasze dyskusję jako wymianę poglądów i argumentów a nie zaczepki osobiste. Zwyczajnie nie znamy się ale każdy ma inne poglądy.
Ps. Flamberg masz racje co do tłumienia drgań Fiskarsa - katastrofa, oddałem za darmo. Masz rękę i czujce. Mam Husqvarnę z stylem z tworzywa sztucznego w mojej ocenie jest lepsza. Chcesz pomachać nią w ramach testów? Jeśli tak to proszę tylko o dres na pw. I I Napiszę tak "jak ja złamiesz to litra Ci wyślę". ale ważniejsza będzie dla mnie twoja opinia.