Autor Wątek: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test  (Przeczytany 10800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« dnia: 26-04-2013, 15:18:34 »
Ten wątek został stworzony na potrzeby wymiany zdań i opinii o nożu z tego tematu http://forum.knives.pl/index.php/topic,148602.0.html

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #1 dnia: 14-05-2013, 06:32:05 »
Ehm, ehm. Czyżby 75 słów to było aż tak dużo? :P

Offline Szuja

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1031
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #2 dnia: 16-05-2013, 17:53:09 »
Przepraszam że tak późno ale jakoś ciężko mi było znaleźć chwilkę gdy pogoda tak rozpieszcza ;]

Estetyka i pierwsze wrażenie:

Nóż trafił do mnie dobrze zapakowany i już podczas rozpakowywania wydał mi się przesadnie ciężki, na szczęście tylko wydał ale o tym później.
Nóż bardzo ładnie wysatynowany, szczególnie do gustu przypadł mojej małżonce.
Stal aż przyjemna w dotyku...

Ostrość i agresja ciecia:
Ostrość początkowa goląca włosy i co tu dużo mówić nie zadowoliła by chyba tylko purysty krawędziowego :winky: do domowego użytku w zupełności wystarczająca.
Agresji cięcia mi osobiście troszeczkę zabrakło ale nie zrozumcie mnie źle, jest jej sporo ale w porównaniu do VG-10 kai shun, czy INAZUMY było jej zauważalnie mniej.

Głownia - wykończenie, szlif, profil:
Być może dlatego że nóż ma szlif mniej więcej na 2/3 wysokości co jest jego zaletą i wadą.
Wadą bo kąt jest na pewno większy niż w przypadku szlifu pełnego płaskiego,
zaletą bo do tego noża nie przywiera dosłownie NIC, czego plaster jest większy niż wysokość klingi

Profil ostrza bez zbędnych epitetów i poematów po prostu zdaje egzamin.
Nożem pracuje się po prostu sprawnie.

Ergonomia:
o ile mogę się przyczepić do czegokolwiek w tym nożu to musi to nastąpić właśnie w tym punkcie, otóż:
nóż jest wyważony na koniec drewnianej rękojeści i o ile nie mam z tym wielkiego problema o tyle ta wyszlifowana jest na ostry kant i po mojemu uniemożliwia trzymanie noża w tym miejscu przez dłużej jak 3min.
Dupka rękojeści natomiast zakończona jest haczykiem który wygląda niepozornie aczkolwiek też lubi wbić się w rękę operatora.

Grzbiet klingi jest ładnie zaokrąglony i troszeczkę szkoda że broda od strony rękojeści też tak nie została potraktowana.

Nóż waży 129g co jak na 16cm ostrze wydaje się być sporą wagą ale wyważenie, szlif i stal sprawiają że tym nożem rewelacyjnie się szadkuje a przy krojeniu drobiu, czy innego mięsa, prawie wcale nie trzeba używać siły.

Podsumowanie:
Nóż mimo swych wad posiada zdecydowanie więcej zalet. BA, te wady można nadal naprawić.
Dam chyba jeszcze napisać później kilka słów swojej żonie bo jej bardzo przypadł do gustu.
Chyba najlepszą rekomendacją całości będzie to że ten nóż wydawał mi się na początku "za mały, za ciężki i w ogóle nie taki" a zacząłem rozważać zakup dokładnie tego poprawionego modelu lub nowego z moimi poprawkami :)

Foto:




To na koniec dodam jeszcze filmik:
« Ostatnia zmiana: 16-05-2013, 18:47:22 wysłana przez Szuja »
" No, try not...do or do not, there is no try " (c) Yoda

Co i gdzie?

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #3 dnia: 16-05-2013, 18:04:22 »
Dzięki za opinię. Cieszę się, że są wskazane wady, bo będę wiedział co poprawiać w przyszłych nożach. Ten nóż po PA zostanie odświeżony, wady pousuwam i pójdzie na aukcję ;)

Offline mamcar

  • Opinii: (584)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6343
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #4 dnia: 19-05-2013, 17:24:45 »

Nóż przekazał mi Szuja osobiście, za co mu dziękuję.

Na początek kartkę przecinał bez problemu, więc nie czułem potrzeby go ostrzyć. Choć moją uwagę zwróciły dwa punkty które kartkę "haczyły". Jakieś mikro wyszczerbienia, których normalnie bym nie zauważył.

Noża używałem amatorsko i ku mej uciesze okazywało się, że w takim zastosowaniu jego długość jest wystarczająca. Zaczałęm łaskawszym okiem spogladać na noże o tych wymiarach. Również inaczej podchodzę do twierdzenia że 21cm to minimum. Cóż tu dużo mówić, nożem fajnie się kroiło. Narzeczona jest podobnego zdania.



Nóż jest ładnie wykończony, choć trochę "smutny". Czarne piny, czarne przekładki, ciemna rękojeść. Na początkowych zdjęciach wyglądał radośniej. Jedyna moja uwaga, choć może się mylę. Na rękojeści jest stabilizowane drzewo, jednak część porów nie jest wypełniona. Nie wiem czy to standard po stabilizacji. Czy tylko moje mylne wyobrażenie tego jak powinno być.



Tak jak pisałem nożem się fajnie cieło, właściwie przez cały czas używania. Nie były to jakieś duże ilości materiałów. Dlatego zdziwiłem się gdy przed przekazaniem dalej, nóż miał problemy z cięciem kartek.

Dzięki za możliwość zapoznania się.


 

Offline wolfun

  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (21)
  • **
  • Wiadomości: 516
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #5 dnia: 19-05-2013, 18:58:38 »
Szuja - nie działa filmik, jakaś cenzura ;)?
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Forum rządzi, Forum radzi, Forum nigdy Cię nie zdradzi......... chyba że przy wstawianiu zdjęć.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #6 dnia: 19-05-2013, 19:18:12 »
mamcar, stabilizacja sama w sobie nie wypełnia ubytków drewna, przynajmniej tak podają na większości stron ;) Poza tym Redwood jest jednym najtrudniejszych gatunków do stabilizacji. Mogłem oczywiście dać inne, bardziej żywe drewno, ale miałem taką resztkę Redwood i akurat do tej rękojeści mi pasowała.

Poza tym... do krzywego blanka wrzucać jakąś super czeczotę? ;)

Offline Szuja

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1031
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #7 dnia: 20-05-2013, 07:58:45 »
Jak to krzywego?
Oglądałem czy klinga jest prosta i po mojemu jest...
Chyba że znów mam coś z oczami...
" No, try not...do or do not, there is no try " (c) Yoda

Co i gdzie?

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #8 dnia: 20-05-2013, 13:29:05 »
Jest krzywy, ale ze względu na zaokrąglony grzbiet już nie rzuca się tak w oczy. No i mówimy tu o odchyleniu czubka od osi o 0,5 mm ;)

Offline Ramrege

  • Opinii: (18)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 599
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #9 dnia: 25-05-2013, 17:31:16 »

Estetyka i pierwsze wrażenie:

Drewno umieszczone na rękojeści wygląda bardzo oryginalnie ale kolor trochę blado (soczystości koloru trochę brakuje).  Jako całość dość zgrabnie wygląda. Satyna pierwsza klasa. Mógłby być odrobinkę lżejszy jak na swoje wymiary.
Mimo starań nie zauważyłem żeby klinga była krzywa. :shy:

Ostrość i agresja ciecia:

Do mnie trafił raczej ze słabą ostrością którą trzeba było poprawić. Dwie małe szczerby z którymi nożyk zastałem jeszcze pozostały ale już mniej rzucają się w oczy.
Krojenie pomidorka i pieczarek to sama rozkosz. Miło, że większość ciętych warzyw nie przyklejała się do  bocznej powierzchni klingi (dlaczego o tym za chwilę) Jedynie krojenie cebuli nie było takie jak bywa przy bardzo cienkich japońskich klingach. Czuło się lekkie klinowanie-opór.






Głownia - wykończenie, szlif, profil:

Szlif wyjątkowo jak na kuchenniaka nie jest płaski. Linie gdzie się kończy widać prawie na każdym zdjęciu. To ok. 2/3 wysokości. Dzięki temu większe plasterki mają mniejszą szanse na przywieranie do klingi. Wyjątkowo jest to śmieszne (bo nowe) uczucie kiedy używamy palców lewej ręki jako ogranicznika (prowadnicy) do krojenia w cienkie paski i czujemy lekką zmianę grubości klingi. Pierwszy raz miałem okazję sprawdzić taką geometrię noża kuchennego.
Miło, że grzbiet został zaokrąglony natomiast można było również zrobić to samo  nad brodą w części wchodzącej w tang.



Ergonomia:

Jak zobaczyłem go pierwszy raz od razu pomyślałem, że nie będzie zbyt wygodny przy długim krojeniu. Ze względu na niedużą wysokość klingi byłem prawie pewien że będę uderzał palcami w deskę przy krojeniu. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne i krojenie używając „pinch gripa” odbywało się bez obijania sobie kostek o deskę.
Jedynym małym minusem było wykończenie okładek przy przedniej części gdyż właśnie w tym miejscu trochę wbijają się w dłonie. Do drugiej odłupkowej części rękojeści nie mam żadnych uwag ergonomicznych, bardzo ładnie wyprofilowana w stylu western ;)


Podsumowanie:

Bardzo fajny, ładny, podręczny, poręczny, nietuzinkowy pomagier - kuchenny. :) Bardzo przypadła mi do gustu geometria z niepełnym płaskim szlifem. Ogólnie rzecz ujmując świetna robota - jak pojawi się wersja z super aogami to ja jestem pierwszy w kolejce :D
IMO może grubość noża o takich wymiarach (gabarytach) mogłaby być mniejsza. W porównaniu np z Santoku 19cm Kanetsune widać różnicę w grubości ostrza. Niestety nie mam petty15 cm z którym najlepiej porównywać ten nóż.







Bardzo dziękuję Pumie za możliwość testowania noża :)

« Ostatnia zmiana: 25-05-2013, 17:33:10 wysłana przez Ramrege »

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #10 dnia: 25-05-2013, 18:05:15 »
Dzięki za opinię. Super Aogami nie będzie, bo nie mam dostępu, ale pomyślę nad 2 mm M2 albo jeszcze w głowie mam taki szalony pomysł na 1,5 mm Vanadis 10 :winky: Przy takim szlifie nawet 1,5 mm powinno dać wystarczającą sztywność. Cieszy mnie, że niepełny płaski pozwala na krojenie bez przyklejania się potraw.

Aha, rozumiem że nikomu przy użytkowaniu w kuchni nie pojawiły się żadne odbarwienia głowni?
« Ostatnia zmiana: 25-05-2013, 18:07:08 wysłana przez Puma »

Offline katz

  • Szef
  • Opinii: (132)
  • *
  • Wiadomości: 7518
  • Płeć: Mężczyzna
  • Ordo Theutonicus
    • Moje skóry
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #11 dnia: 31-05-2013, 00:14:23 »
Wyjąłem z tuby i już się do mnie uśmiechnął, podoba mi się, jedynie barwa drewna mogła by być żywsza.
Dla mnie rękojeść bardzo przyjemna, mokra nie ślizga się w ręku, żonie coś nie pasowało, niestety nie mogliśmy dojść co :)

Po wypakowaniu sprawdziłem ostrość był wystarczająco ostry, że postanowiłem go nie ostrzyć, a sprawdzić jak będzie trzymał ostrość do końca.
Pod światło widocznych było kilka mikro wyszczerbień. Nie wiem, czy nie trzeba by mu troszkę zwiększyć kąta ostrzenia, lub być może są to jakieś artefakty po hartowaniu które znikną po kilku ostrzeniach.

Profil bardo fajny, tak jak już koledzy pisali do noża nic nie przywiera. Mój ulubiony, zaokrąglony grzbiet od razu do mnie zagadał.
Pomidory, wędliny, suszone pomidory czy ogórek szły bezproblemowo.
Bardzo fajnie siekało się nim orzechy laskowe.

Najgorzej było z cebula, czuć, że trzeba docisnąć, no i tu dawał się we znaki lekko skrzywiony czubek.

WhyDuckowi oddałem także nieostrzony, więc test trzymania ostrości trwa.

Zdjęcia dodam jutro.

Dzięki za możliwość przetestowania noża mi się naprawdę spodobał.

Obiecane foty:





« Ostatnia zmiana: 04-06-2013, 16:35:02 wysłana przez katz »
Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

Offline WhyDuck

  • Szef wszystkich szefów PSYCHOTATA
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (171)
  • **
  • Wiadomości: 3763
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię pić piwo i palić skręty.
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #12 dnia: 04-06-2013, 16:20:17 »
Nóż dostałem od katza nieostrzony przez niego.
Ja sam również przez kilka dni posiadania i używania nie ostrzyłem go, chociaż, jakby był mój, to już by się załapał :)

Nie będę kopiował słów przedmówców, ani wstawiał swoich, gorszych fot.

Kilka spostrzeżeń:
Stal bardzo fajna. Nie wiem, co i jak długo robili poprzednicy, ale w pierwszym dniu mojego używania nóż był bardzo ostry. Nie jakoś scary sharp, ale wystarczająco, żeby płynąć przez pomidora.
Celowo i raz przypadkiem nie umyłem noża po użyciu. Po kilku godzinach nie znalazłem żadnej plamki- po umyciu nóż jak nowy.
Ciąłem warzywa, mięso i ryby. Rękojeść wygodna, ciut cienka, ale po chwili można się przyzwyczaić i jest dobrze albo bardzo dobrze, nawet po dłuższym używaniu ręka się nie męczy i jest wygodnie.
Klinga jak dla mnie za wąska, uderzałem kostkami w deskę- być może to kwestia mojego przyzwyczajenia do szerszych noży, może mojej amatorskiej techniki, ale nie wiem, czy nawet po oswojeniu mógłbym używać na dłuższą metę- po prostu wolę wyższe.
Zaogrąglony grzbiet nie sprzyja zgarnianiu pociętych rzeczy z deski, tu też widziałbym mniejsze krągłości.
Długość sensowna, klinga trochę krótsza niż dużych noży których używam w kuchni, ale również do szybkiego przestawienia się, jest ok.
Takie a'la santoku też wzrokowo przyjemne, lubię, ale nie zauważyłem praktycznych aspektów.

Warzywa ciut się kleiły- cebula, marchew, ale to raczej nieuniknione przy takim profilu. BTW: szlif ciekawy, prawie pełny płaski, z małym kątem różnicy.
Na początku wydawało mi się, że to niedoróbka, nie wyszło, ale po chwili, po oswojeniu przyjmujemy, że tak ma być i jest jak jest, nie ma bólu, a nawet jest fajnie, oryginalnie, nie widziałem noża z takim szlifem.


Podsumowując:
Fajny, wygodny, ostry, dobrze wykończony nóż z dobrą stalą.
Jakbym zamawiał pod siebie, to chciałbym sporo wyższy i jednak ciut dłuższy, reszta bez zastrzeżeń.
Chciałbym go mieć u siebie w szufladzie, na pewno nie leżałby bezczynnie.

Dzięki za możliwość poużywania. :)
« Ostatnia zmiana: 04-06-2013, 16:26:30 wysłana przez WhyDuck »


Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #13 dnia: 04-06-2013, 16:43:38 »
Dzięki za opinię. U mnie nie do pomyślenia jest żeby nóż tyle tygodni nie był ostrzony ;) Szlif jak i sam kształt noża są trochę eksperymentalne, bo to taki trochę przerośnięty petty, dlatego też taka wysokość a nie inna.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 16 cm ostrza z stali Elmax od Pumy - Test
« Odpowiedź #14 dnia: 12-10-2013, 09:15:15 »
2 miesiące temu nóż poszedł jako prezent dla siostry. Patrząc wstecz mogłem wspomnieć, żeby nie myła go w zmywarce :rotfl:





Prócz zniszczonej rękojeści standardowo pofalowana krawędź i lekko ukruszony czubek. Mam dzisiaj co robić ;)