Autor Wątek: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test  (Przeczytany 4038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« dnia: 05-08-2013, 11:16:46 »
Ten wątek został stworzony na potrzeby wymiany zdań i opinii o nożu Yahoo Wa- Gyuto 245mm przez użytkowników Pass Around , szczegóły akcji http://forum.knives.pl/index.php/topic,151582.0.html
« Ostatnia zmiana: 05-08-2013, 13:00:24 wysłana przez MichaelD »
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline wolfun

  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (21)
  • **
  • Wiadomości: 516
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #1 dnia: 17-08-2013, 01:37:12 »
Cześć,
 miałem przyjemność po raz pierwszy uczestniczyć w Pass Around, za co oczywiście wszystkim, którzy mi to umożliwili - Dziękuję.

Z góry uprzedzam, że moje wrażenia, zdjęcia oraz komentarze,  będą jak najbardziej subiektywne i według mnie muszą być obiektywne

       Nóż dotarł zapakowany w sposób profesjonalny (pewnie to standard, ale wcześniej nie widziałem na zdjęciach forumowych, jak noże mogą się przemieszczać), w pudełku, piankach i foliach, a także z ukrytą wiadomością - o czym za chwilę, otrzymałem cudną przesyłkę w szarym opakowaniu, którą bezzwłocznie chciałem otworzyć przy paczkomacie, ale mogłem wzbudzić niezdrowe zainteresowanie  służb ochrony rozmiarem tejże przesyłki oraz czułem że tajna wiadomość, niechybnie zawarta w TAKIEJ przesyłce może źle wpłynąć na postrzeganie mojej osoby u dyrekcji centrum handlowego, dlatego  szybkim krokiem przemieściłem się do Forum, znaczy Domu i otworzyłem: oprócz foli, gąbki i noża była zapewne tajną informacja zamieszczona w gazecie:

- co ciekawego oferuje Saturn w Szczecinie :rotfl: , ale ja nie o tym.

Dla potomnych, co by wiedzieli jak pakować:



 Wyjęty z opakowania – Duży ci on,  tak rzekła moja żona – patrząc na moich pomocników, trzeba przyznać jej rację:

Bo dla mnie to pierwszy nóż Yahoo, pierwszy Wa-Gyuto i pierwszy o takiej długości.–

Tak wygląda na tle moich pomocników kuchennych:


PRACA
 Nóż naostrzony do poziomu golenia(moje równie ostre, a co :) ), w mojej ręce, prawie dobrze leży, wyważony na wysokości puncy (fajnie jak dla mnie) dlatego zabrałem się do cięcia i nie gięcia.

Na początku musiałem się przyzwyczaić do jego długości, a jak pokazałem wcześniej, żaden z moich noży nie jest tak długi.

Odpuściłem opisy testu krojenia pomidora – obiektywno-subiektywne jest dla mnie stwierdzenie, że takowy nóż, od takiego majkera, po prostu płynie przez czerwony owoc.

A tu zdjęcie z pola walki:
 Zakupione zawczasu warzywa: marchew, cukinia, cebula, papryka ziemniaki, pieczarki, pomidory– posiekane zostały i pokrajane, na wszystkie możliwe sposoby –plasterki, pastereczki, kostki, paseczki łódeczki i takie tam



 Rodzina trochę dziwnie patrzyła, bo miało być Lecho (dla niewtajemniczonych leczo), co prawda niektóre warzywa były mocno „pokrojone”, bo przy siekaniu się zapomniałem i naprawdę dobrze się tym ostrzem pracowało przy kołyskowym siekaniu i dzięki temu większość warzyw była nie za twarda - ale za to dobrze pokrojona :) .
 Produkt końcowy jak zwykle, dobrze doprawiłem, wina dolałem, masła nie żałowałem i musiało być dobre…. :)
Co do samego noża i użytkowania:

 Siekanie – tylną częścią - bardzo dobre – długa dźwignia, dobra ostrość szlif odpowiedni, czegóż więcej, ale już długość noża przeszkadzała mi przy krojeniu warzyw w słupki środkową częścią – jestem przyzwyczajony do mojego Santoku, jakoś nie mogłem Się odzwyczaić.

Krojenie całą długością: dłuuugo się kroi - nóż dobrze i pewnie wchodzi, tnie i wychodzi, nie ważne miękkie czy twarde, tylko dla mnie za długi.

Warzywa „nie przyklejały się” do ostrza, nóż nie „ciął” deski, tylko produkty - dla mnie to ok., bo można zapanować nad jego ostrością, agresywność cięcia – subiektywnie, dla mnie bardzo dobra.

Mięso – przez cały czas jak był u mnie to przerobił: „odtłuszczanie” polędwiczek wieprzowych, krojenie karkówki, schabu, piersi z kurczaka, załapał się na robienie tatara dla 4 osób, – dobry zawodnik w kuchni, jednak dla mnie jest za długi – przy robieniu tatara to wyszło – chciałem, zaparłem się, że zrobię tatary Tym nożem, ale w połowie nie „czułem” przyjemności przy tej długości :) , dokończyłem już moim.

Odesłałem w miarę ostry, zresztą uważam, że Sawim więcej noży naostrzył niż ja:)

Podsumowując:

Miałem przyjemność używać bardzo dobrze wykonany nóż, dla mnie, jeżeli chodzi o krawędź ostrza, kształt noża i stal – chyba ideał.
 Stal – węglówka pewnie – bo czarniała z szybkością błyskawicy – zresztą yanagiba i opinelek służący, jako EDC :) równie szybko zmieniają kolor stali na czarny, a przez pewien czas używałem Santoku z D2 i łapał krople takie czarne, prawie jak ruda po dwóch dniach kiedy nie był używany, a właściciel tegoż santoku nie wie nawet co to lekka patyna – mhh może to kwestia bliskości morza?
Rękojeść – pięknie wykonana  :slini: nie uciekała z ręki, nawet będąc mokrą, dla mnie trochę za „gruba” do mojej dłoni.

Czy bym zakupił Ten nóż? – Nie, ponieważ dla siebie wybrałbym krótsze ostrze, z tej samej stali i o takim kształcie.
Czy bym polecił ten nóż?  – Tak, jeżeli użytkownik lubi dobrze zrobione, wyważone i o takiej długości ostrze z tej stali :)

Na koniec proszę o wszelkie uwagi, co do mojego opisu, pamiętajcie, że pisałem obiektywnie :)
 
 
« Ostatnia zmiana: 17-08-2013, 01:55:56 wysłana przez wolfun »
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Forum rządzi, Forum radzi, Forum nigdy Cię nie zdradzi......... chyba że przy wstawianiu zdjęć.

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #2 dnia: 22-08-2013, 10:13:20 »
Nóż postarałem się solidnie zapakować ( piankę i kartony mam w dużej ilości za darmo) , ponieważ nie miałem do niego Sayi czy Blade Safe. A wszyscy wiemy w jaki sposób pocztowcy obchodzą się z przesyłkami.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #3 dnia: 15-09-2013, 20:56:40 »
Cały nóż ma 406 mm, z czego 245 mm przypada na KT(w linii prostej od brody do czubka) a 150 mm na rękojeść. Głownia w najszerszym miejscu ma 47,5 mm a jej grubość to 3,5 mm. Przekrój rękojeści zmienia się od 18,5x26 mm do 22x28 mm. Jest wyważony  na ostrze, około 2,5 cm od początku KT. Grubość nad KT wynosi 0,2 mm. Waży 241 gramów. Krawędzie są przyjemnie zaokrąglone.

Wykonanie jest na bardzo wysokim poziomie, ale przyczepię się do dwóch baboli. Pierwszy to nieusunięty nadmiar żywicy przy otworze na tang.



Drugi babol już mniej widoczny(na zdjęciu nie udało mi się tego uchwycić) to minimalne dołki po szlifowaniu blisko początku KT. Są na tyle małe, że nie wpływają na wysokość krawędzi tnącej, więc jest to tylko kosmetyka.

245 mm KT i 3,5 mm grubości na pełnym convexie sprawiają, że nóż nie jest najlżejszy. Czuć go w dłoni, ale mi osobiście bardzo pasował od pierwszego dnia, mimo że na co dzień używam lżejszego noża. Natomiast musiałem przyzwyczaić się do długości  po przejściu z Gyuto 200 mm. Po tygodniu jeszcze jest odrobinę za długi, ale z czasem na pewno bym się przestawił. W zestawieniu z Yanagibą 270 mm nie wygląda wcale na taki duży:
 


Jednak od mojego wysłużonego Gyuto 200 mm jest o wiele większy. Z tym nożem będę go porównywał, gdyż używam go na codzień. 2,3 mm N685 szlifowany płasko z lekkim convexem przy KT.
 


Nóż dotarł do mnie naostrzony przyzwoicie, ciął płynnie kartki, ale nie golił. Wystarczyło kilka pociągnięć na pasku aby włosy znikały z przedramienia.
Na pierwszy ogień poszła cebula. W porównaniu z moim lżejszym i cieńszym Gyuto siekanie wypadało zdecydowanie lepiej. Większa masa sprawiała ze nóż praktycznie sam siekał. Przy krojeniu w kostkę dawała o sobie znać większa grubość klingi, ale nie ma tragedii.

Obieranie pomidora poszło w miarę sprawnie, chociaż nieco mniej płynnie niż moim Gyuto. Nie wiem jak to wytłumaczyć, nóz Yahoo stawiał trochę większy opór przy obieraniu mimo że oba były naostrzone do poziomu golenia.

Jabłko i ziemniak nie sprawiły najmniejszych problemów, większa grubość klingi w ogóle nie jest zauważalna. Szlif convex sprawia, że ziemniaki nie przyklejają się do ostrza a większa waga znowu działa na korzyść noża.

Rozkrojenie dyni wymaga przyłożenia dużej siły, nóż się klinuje. Późniejsze cięcie na mniejsze kawałki idzie bardzo sprawnie, lepiej niż w przypadku mojego Gyuto.
 






Po krojeniu pomidora, cebuli i jabłka nie zauważyłem żadnych przebarwień na klindze. Dopiero krojenie limonki i zostawienie mokrego noża na 15 minut spowodowało pojawienie się lekkich przebarwień widocznych tylko pod światło. Nie jest to więc zwykła węglówka, podejrzewam stal z dużą ilością dodatków stopowych.

Zrobienie sałatki z kurczaka nie sprawiło żadnych problemów, ale w końcu co to za wyzwanie pociąć piersi z kurczaka, trochę kapusty pekińskiej, parę ogórków, cebulę, paprykę i oliwki :winky: Długość klingi czasami nieco przeszkadzała, ale może to kwestia przyzwyczajenia.

Następnego dnia pociąłem jeszcze kolejną dynię i przygotowałem sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem. Po tym wszystkim sprawdziłem jak tam z ostrością. Na skórce pomidora nóż się ślizgał, mimo że nie napracował się za bardzo. Parę pociągnięć na pasku wystarczyło żeby wrócił do ostrości golącej.

Podsumowując, jest to naprawdę fajny nóż,  rękojeść jest bardzo wygodna, wyważenie optymalne. Przebarwienia nie stanowią żadnego problemu pod warunkiem, że nóż jest po użyciu opłukany i wytarty szmatką, co u mnie jest standardem nawet dla stali nierdzewnych. Nieco sceptycznie podchodziłem do grubości klingi, ale okazało się że sprawdza się równie dobrze lub nawet lepiej niż cieńszy nóż. 

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #4 dnia: 15-09-2013, 21:10:48 »
Większa grubość noża 3.5 mm daje możliwość wykonania lepszego convexu ( ostrze będzie bardziej wypukłe) niż w przypadku 2mm.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #5 dnia: 15-09-2013, 21:37:04 »
Jak jest zbyt mocny convex to też źle IMO. Z tego co mierzyłem to tutaj nie jest maksymalnie wypukły, tylko coś pomiędzy krzywą kwadratową a liniową.

Offline Ramrege

  • Opinii: (18)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 599
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #6 dnia: 15-09-2013, 21:47:42 »
...Następnego dnia pociąłem jeszcze kolejną dynię i przygotowałem sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem. Po tym wszystkim sprawdziłem jak tam z ostrością. Na skórce pomidora nóż się ślizgał, mimo że nie napracował się za bardzo...

Trochę zbyt szybki spadek ostrości IMO

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #7 dnia: 15-09-2013, 21:54:48 »
To zależy na jakiej desce kuchennej pracował. Sporo plastików i desek bambusowych bardzo szybko tępi krawędź tnącą.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #8 dnia: 15-09-2013, 21:56:36 »
No dość szybko, w sumie to już przed drugą dynią nie golił. Deska zwykła bukowa. Ja go nie ostrzyłem tylko zrobiłem kilka pociągnięć na pasku. Miałem sprawdzić jak po ostrzeniu, ale nie wymagał więcej niż polerki na skórze.

Offline K110

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Płeć: Mężczyzna
  • SĄ NOŻE!
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #9 dnia: 26-09-2013, 18:00:52 »
No to kilka słów ode mnie.

Jako, że nie miałem wcześniej do czynienia z customami, z niecierpliwością czekałem na swoją kolejkę w Pass Around. Nóż miałem po Pumie, a on wie jak się z nim obchodzić, więc dotarł do mnie w bardzo dobrym stanie - ostry!!!
Nie miałem wcześniej styczności ani z takim długim nożem, ani z rękojeścią WA - pierwsze wrażenie - ALE WIELKI NÓŻ.
Nie robiłem fotek samego noża bo we wcześniejszych postach i na forum jest już dużo fotek.
Od razu napiszę, że niestety nie grzeszyłem czasem ostatnio więc nóż u mnie się nie napracował, powiedziałbym że miał wakacje i tylko od czasu do czasu wkraczał do akcji. Dlatego, że nie mam dużego doświadczenia i super sprzętu do ostrzenia przekazałem go Ramrege bez podostrzania, ale w stanie ostrym.

O technikaliach, wadach i zaletach napisali koledzy, jak dla mnie ten nóż wygląda i tnie jak z filmików na youtubie, dlatego od razu wziąłem go na test pomidora. Muszę przyznać, że ostatnio ostrzyłem swoje noże kuchenne do stanu ostrego, ale w porównaniu do tego to zwykłe tępe pseudonoże.

No i test pomidora wypadł jak najbardziej pomyślnie, tzn nóż daję sobie spokojnie radę z pomidorem swobodnie leżącym na desce.

Do krojenia warzyw w kostkę czy grube plasterki super, do cienkich musiałbym się chyba przyzwyczaić. Wędlinę też kroi super. Ogólnie nie ma dla niego problemów, bardziej ja miałem problemy z opanowaniem długości. Wołowina czy kurczak to dla niego żadne wyzwanie, na kościach nie sprawdzałem.

Ogólnie jak dla mnie super - jak dla nożowego nooba - rewelacja.
Jedyne co zauważyłem do czego można by się przyczepić, a o czym koledzy nie napisali to nie idealnie symetryczna rękojeść, ale przynajmniej widać, że ręczna robota, a nie CNC :)

Żona jak zobaczyła możliwości noża i wymiary to zrobiła dwa kroki do tyłu - tak słowem podsumowania.

Dziękuję z możliwość udziału w Pass Around.
Jeśli pomimo wielu prób, coś Ci się w życiu nie udaje... próbuj dalej!

Offline wolfun

  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (21)
  • **
  • Wiadomości: 516
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #10 dnia: 08-11-2013, 23:19:15 »
Tak odgrzebałem - Yahoo powiedział cóż to za stal? - chyba że gdzieś już o opisane, a nie znalazłem.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Forum rządzi, Forum radzi, Forum nigdy Cię nie zdradzi......... chyba że przy wstawianiu zdjęć.

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #11 dnia: 09-11-2013, 07:52:18 »
Przekuta D2
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline Puma

  • Pożeracz burgerów
  • knifemaker
  • Opinii: (144)
  • *
  • Wiadomości: 1257
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yahoo Wa- Gyuto 245mm - Test
« Odpowiedź #12 dnia: 09-11-2013, 08:01:07 »
To by się zgadzało zarówno pod względem odporności na korozję jak i trzymania ostrości ;)