Autor Wątek: Vis vs Bos  (Przeczytany 7166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cromcruah

  • knifemaker
  • Opinii: (7)
  • *
  • Wiadomości: 955
  • operator mopa
    • crom knives
Vis vs Bos
« dnia: 27-07-2005, 19:56:12 »
jak w temacie. ciekawi mnie jaka jest róznica w jakosci usług hartowniczych.
_________________________________________________
cromcruah - apostoł
omnia mea mecum porto
http://crom.glt.pl

Offline Lubomir

  • leniuch
  • knifemaker
  • Opinii: (3)
  • *
  • Wiadomości: 446
  • Płeć: Mężczyzna
(Bez tematu)
« Odpowiedź #1 dnia: 27-07-2005, 20:05:43 »
nie wiem jak BOS, ale mam wrażenie że mój AFCK ostrzy się trochę trudniej od noży z D2 które hartowałem w VISie. Co do trzymania ostrza to trudno mi się wypowiedzieć.
słyszałem o uczciwej i rycerskiej walce, nie chcę mieć z nią nic wspólnego

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9521
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: 27-07-2005, 20:08:53 »
Bez jaj ,a niby jak to sprawdzić ??? Musiały by być dwa identyczne nożyki ,te same założenia wynikowe a potem sprawdzenie efektów .  E...marnie to widzę .

Pmysł niezły ,ale konia z rzędem temu ,kto to sprawdzi.

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14773
  • Płeć: Mężczyzna
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: 27-07-2005, 20:29:34 »
nie mam pojecia jak to sprawdzic, ale mozna porownac sam proces harotwania (tzn. to, co ujawnia z niego ;) ). nie znalazlem akurat D-2, ale przyklad z netu jak Bos hartuje ATS-34

Cytuj
Heat treating:(as done by Paul Bos)
AST-34 is a secondary hardening steel. That means it gets harder with the freezing and tempering, usually gaining 2 -3 Rc points.
Heat to 1975 degrees F and soak for 40 minutes. Quench in Argon or rapid quench in air, straighten as necessary before freezing to 120 degrees F, than freeze to below 220 degrees F for 6 - 8 hours to transform retained austerities.
Double temper at 950 degrees F, 2 hours for each temper. This gives a final Rc of 59 - 60.


sadze ze nie chodzi o to ze Bos uzyskuje wieksza twardosc, w (VISie tez mogliby nizej odpuscic), ale dzieki skomplikowanemu procesowi (wymrazanie, itp) moze sobie pozwolic na wyzsza twardosc przy zachowaniu dostatecznej udarnosci.
tak mysle ;) wszelkie uwagi mile widziane :)
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline cromcruah

  • knifemaker
  • Opinii: (7)
  • *
  • Wiadomości: 955
  • operator mopa
    • crom knives
(Bez tematu)
« Odpowiedź #4 dnia: 27-07-2005, 20:31:20 »
fakt, wytonanie testów jest poz naszym zasiegiem ale ujmując sprawe na ligike

-czy vis ma mozliwosci technologiczne takie jak "konkurent"?
-czy jest mozliwe ze ma lepszy/nowoczesniejszy park maszynowy?
-czy ma równie dobrych/ lub -niech mi niektórzy wybacza bluźnierstwo- lepszych/ fachowców?
-czy ma doswiadczenie w obróbce stali stosowanych w nozoróbstwie?
-czy obsłucga klienta /doradztwo, rzetelność,terminowość/ jest porównywalna?1
-czy stosują inne "knify" np. wymrazanie?

jesli na powyższe pytania odpowiedz brzmiała by "tak" to mamy fajnie.
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 27.07.2005r.- 20:32 ]</span>
_________________________________________________
cromcruah - apostoł
omnia mea mecum porto
http://crom.glt.pl

Offline Kubek

  • knifemaker
  • Opinii: (69)
  • *
  • Wiadomości: 3448
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nożownik, dla niemców knifemaker
    • www.kubekknives.pl
(Bez tematu)
« Odpowiedź #5 dnia: 27-07-2005, 20:44:04 »
Vis, jest hartownią, która robi nasze nożyki jako dodatek do wsadu. Nastawieni są głównie na hartowanie narzędzi, głowic frezarskich tokarskich itp. Oznacza to, że nasze noże traktowane są dokładnie w ten sam sposób co ww narzędzia. To z kolei oznacza brak możliwości wyboru twardości. Przykładowo D2 w Visie uzyskiwa 58-60HRC i nie będzie inaczej. Nie ma możliwości obróbki subzerowej. Piece mają dość nowoczesne i tu nie wiem, czy Boss ma lepsze, czy też nie. Terminowość jest pierwsza klasa, oddaję w poniedziałek i w środę od rana towar czeka na mnie gotowy do odbioru. Doradztwo, właściwie nie istnieje, wchodzisz, pytasz czy zahartują, gość mówi że tak, uścisk dłoni i się rozchodzicie. Czy mają doświadczenie lub lepszych fachowców? Doświadczenie, to oni mają, w końcu robią w metalu parę razy dłużej niż Boss, ale fahowców czy mają dobrych, to nie wiem. Robią swoje wedle określonego reżimu technologicznego i tyle.
W sumie, to i tak mamy fajnie, że ktoś w ogóle hartuje nasze nożyki.

Offline cromcruah

  • knifemaker
  • Opinii: (7)
  • *
  • Wiadomości: 955
  • operator mopa
    • crom knives
(Bez tematu)
« Odpowiedź #6 dnia: 27-07-2005, 20:48:23 »
i to chciałem wiedziec
ale co do wrzucania z wsadem to chyba miałem szczescie, bo zachartowali mi na taką twardośc /62 HRC/ jak chciałem. to sprawdzałem juz w katowicach wiec lipy nie wciskali.
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 27.07.2005r.- 20:48 ]</span>
_________________________________________________
cromcruah - apostoł
omnia mea mecum porto
http://crom.glt.pl

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
(Bez tematu)
« Odpowiedź #7 dnia: 27-07-2005, 22:11:21 »
a mi hartuja z wymrazaniem czy bez i w ogole jak chce w instytucie obrobki plastycznej itez je st fajnie.

Offline obol

  • Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2853
  • Płeć: Mężczyzna
  • beyond reality - love & hate
(Bez tematu)
« Odpowiedź #8 dnia: 28-07-2005, 14:44:08 »
a czemu ja nic o takiej mozliwości nie wiem ????
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
(Bez tematu)
« Odpowiedź #9 dnia: 04-08-2005, 08:28:12 »
Co do hartowania u Bosa to jest pare różnic
1.Wszystkie ostrza odpuszczane przy pomoc sprezonego powietrza, z jednego prostego powodu Paul nie moze sobie pozwolić aby nastapił SNAP podczas tradycyjnego odpuszczania w oleju czy wodzie
2. Wybierasz sobie dowolna twardosc(ograniczana mozliwosciami stali)
3. Potrójne odpuszczanie
4. Wymrazanie, w Visie nie dostepne, w Nitrex tak, ale jedynie ich odział w Świebodzinie ma taka mozliwosc, ograniczenie jest takie ze musi byc conajmniej 10 kg, ale sie jeszcze zobaczy co da sie w tej sprawie zrobic  :p \

Troche info z Bladeforums o plusach wymrazania
WEAR RESISTANCE:
"Here is a list of the percentages of wear resistance gained for various tool steels. The first number represents the gain by cold treatment (-110F), the second that by computer controlled deep cryo
(-310F).

AISI # Description of steel (-110 F) (-310 F)
D-2 High carbon/chromium die steel 316% 817%
A-2 Chromium cold work die steel 204% 560%
S-7 Silicon tool steel 241% 503%
52100 Bearing steel 195% 420%
O-1 Oil hardening cold work die steel 221% 418%
A-10 Graphite tool steel 230% 264%
M-1 Molybdenum high speed steel 145% 225%
H-13 Chromium/moly hot die steel 164% 209%
M-2 Tungsten/moly high speed steel 117% 203%
T-1 Tungsten high steel steel 141% 176%
P-20 Mold steel 123% 130%
440 Martensitic stainless 128% 121%
430 Ferritic stainless 116% 119%
303 Austenitic stainless 105% 110%
8620 Nickel-chromium-moly steel 112% 104%
C1020 Carbon steel 97% 98%
AQS Graphitic cast iron 96% 97%
A-6 Manganese air work cold die steel 73% 97%
T-2 Tungsten high speed steel 72% 92%

Source: Dr. R. F. Barron, Louisiana Tech University"


TOUGHNESS:
"We did a series of preliminary tests this last week on cryoed vs. un-cryoed blades. We bent and/or broke 9 pieces.

All tests were done using S-7 steel, locking the steel in a vice, and bending using a 4 ft. cheater bar. Typical bend radius was approximately 1/4 inch. Rockwell hardness reflects NO differential temper. Process was a multiwave proprietary sequence.

Thick sections, 0.125":
No cryo, RC57, 30 degree bend, crack
No cryo, RC50, 70 degree bend, crack
Cryo, RC57, 100 degree bend, unbroken
Cryo, RC50, 130 degree bend, unbroken

Thin sections, 0.50":
No cryo, RC57, 60 degree bend, snap
No cryo, RC50, 90 degree bend, snap
Cryo, RC57, 110 degree bend, unbroken
Cryo, RC50, 135 degree bend, unbroken

We finally broke one cryoed piece by switching to a 1/8 inch radius bend.

Thin section, 0.50":
Cryo, RC 57, 120 degree bend, snap


Summary: All 4 pieces without cryo broke. The first four cryoed pieces received approximately double the strain without breaking. Only one cryoed piece broke, but under approximately 4 times the strain as any of those without cryo. (One half radius equals 2X strain.)

Comparative visual study of the cross sections revealed much finer grain structure in the single broken cryoed piece.

It is stunning to note that based on the toughness of the RC50 blades, the cryo allowed use of a greater hardness by 7 Rockwell points and still improved the toughness.
"

P.S. Jak tylko skoncze noze z A2 to bede słał do Paula Bosa wiec przetre szlaki

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 04.08.2005r.- 08:38 ]</span>
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline Jumbo

  • NTN
  • Opinii: (86)
  • *
  • Wiadomości: 9083
  • Płeć: Mężczyzna
  • WKMN
(Bez tematu)
« Odpowiedź #10 dnia: 04-08-2005, 10:25:46 »
Cytat: obol
a czemu ja nic o takiej mozliwości nie wiem ????


Bo pewnych rzeczy nie zdradzamy Tym, co nie jeżdżą z Nami!!!!   :p


A co do pytania Cromcruaha:

Jajecznica zawsze będzie jajecznicą, zwłaszcza przy zastosowaniu norm smażenia!!
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
Zdjęcia z gór

Offline Lubomir

  • leniuch
  • knifemaker
  • Opinii: (3)
  • *
  • Wiadomości: 446
  • Płeć: Mężczyzna
(Bez tematu)
« Odpowiedź #11 dnia: 04-08-2005, 12:43:15 »
to się na motto nadaje
słyszałem o uczciwej i rycerskiej walce, nie chcę mieć z nią nic wspólnego

Offline cromcruah

  • knifemaker
  • Opinii: (7)
  • *
  • Wiadomości: 955
  • operator mopa
    • crom knives
(Bez tematu)
« Odpowiedź #12 dnia: 04-08-2005, 13:07:31 »
 Jajecznica zawsze będzie jajecznicą, zwłaszcza przy zastosowaniu norm smażenia!!

cos w tym jest. ciekawe czy zwykły user jak ja czy ktokolwieg inny wyczuł by róznice w eksploatacji takich samych nozy robionych tu i tam. czy to jest jak z reklama jednego proszku? "skoro nie widac róznicy to po co przepłacac?"
_________________________________________________
cromcruah - apostoł
omnia mea mecum porto
http://crom.glt.pl

Offline wojtas13

  • Opinii: (77)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3551
  • Płeć: Mężczyzna
    • www.acousticblades.pl
(Bez tematu)
« Odpowiedź #13 dnia: 27-08-2005, 11:57:40 »
Cytat: cromcruah
Jajecznica zawsze będzie jajecznicą, zwłaszcza przy zastosowaniu norm smażenia!!

cos w tym jest. ciekawe czy zwykły user jak ja czy ktokolwieg inny wyczuł by róznice w eksploatacji takich samych nozy robionych tu i tam. czy to jest jak z reklama jednego proszku? "skoro nie widac róznicy to po co przepłacac?"


Sorki za odgrzanie tematu.

1. No to chyba jest oczywiste. Wystarczy porównać 440C róznych producentów w nożach fabrycznych.

2. S30V, jakby nie było topowa aktualnie stal. Bezpośrednie porównanie W Manixie, Sebenzie i AR. Pomijając oczywiste róznice w konstrukcji (a raczej geometrii kling) w praktyce jest tak, że:
- u Manixa wykrusza się krawędź tnąca przy wbiciu noża w dekiel puszki po piwie i przekręceniu. W Sebenzie i AR'ku nie ma śladu.
- trzymanie ostrości to z moich doświadczeń wychodzi tak, że najlepiej jest u Stridera i Spyderco troche (minimalnie) gorzej w Sebce (jest niżej hartowana niż AR, a w Manixie chyba lekko "przetwardzili").
- w codziennym wykorzystaniu tych noży są to różnice pomijalne, ale z perspektywy czasu można je zauważyć.
- w malutkim Loco ShivWorks/Rinaldi hartowanym przez Bosa, cienki jak igła czubeczek bez problemu wytrzymuje mocne wbijanie w suche twarde drzewo. A sama stal jest całkiem sprężysta i pięknie pracyje pod obciążeniami. Nie powstaja tak łatwo wykryszenia jak w Manixie.

3. Na szybko mogę napisać, ze to co zrobił z 154cm Carillo ni jak ma się do moich dotychczasowych dośiwadczeń z ta stalą, czy ze stalą Ats-34 (bardzo zbliżona).

4. To że w Visie hartują z narzedziami ma swoje plusy w nożach stricte do cięcia, bo mamy wysoką twardość. Ale bardziej zaawansowane procesu hartowania (wielokrotne z odpuszczaniami, wymrażaniami, itp.) na pewno nie są bez znaczenia.

5. Dobra próbą jest przetoczenie mosiężnego pręta pod kątem po krawędzi tnącej. Noże o podobnych twardościach potrafią zachować się bardzo różnie. Jedne wykruszają się na całej długości. Inne łapią pojedyńcze szczerby, a jeszcze inne odkształcają się sprężyście bez uszczerbku. I te ostatnie są godne polecenia. Tak że sama twardość to nie wszystko. Ale to oczywiste.

P.S.
Mój manix pochodzi z pierwszej serii produkcyjnej, po której były opisywane różne wpadki w tym nożu. Oglądane przeze mnie późniejsze egzemplarze manixa były lepiej zrobione, więc podejrzewam, że ta kruchość s30v u mnie to choroba wieku dziecięcego.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21482
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #14 dnia: 27-08-2005, 15:08:37 »
Hi wojtas13,

Cytat: wojtas13
- u Manixa wykrusza się krawędź tnąca przy wbiciu noża w dekiel puszki po piwie i przekręceniu. W Sebenzie i AR'ku nie ma śladu.


a pomijajac choroby dzieciece i nie do konca geometrie - nie jest tak, ze Manix jest blizej "zero grind" niz AR i Sebenza?
A kat samej krawedzi? To tez moze grac role i to spora.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline wojtas13

  • Opinii: (77)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3551
  • Płeć: Mężczyzna
    • www.acousticblades.pl
(Bez tematu)
« Odpowiedź #15 dnia: 27-08-2005, 21:38:26 »
Cytat: rybak
a pomijajac choroby dzieciece i nie do konca geometrie - nie jest tak, ze Manix jest blizej "zero grind" niz AR i Sebenza?
A kat samej krawedzi? To tez moze grac role i to spora.


Trzykrotne wykruszenie czubka przy śmiesznym obciążeniu (wykruszenie niemałe) sugeruje raczej jakiś defekt w obróbce cieplnej.

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21482
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
(Bez tematu)
« Odpowiedź #16 dnia: 27-08-2005, 22:00:51 »
OK, jasne, Ty widziales, ja nie.

Tak mi to przyszlo do glowy, bo Manixy ktore widzialem mialy na oko 5-10 stopni mniejszy kat na krawedzi, niz Sebenzy albo ARy.

Szkoda, bo to niezly noz.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline Jumbo

  • NTN
  • Opinii: (86)
  • *
  • Wiadomości: 9083
  • Płeć: Mężczyzna
  • WKMN
(Bez tematu)
« Odpowiedź #17 dnia: 28-08-2005, 01:27:36 »
Miśkowie moi kochani, a przyszło komuś do głowy, że stal S30v, nie zawsze musi być idealna i doskonała w sensie swego składu? Pamiętacie, jak swego czasu Melonmelon pouczał nas o tym, że  kupując stal warto znać XX parametrów tej stali?

Z ciekawostek, obrabiam któryś już kawałek D2 i zauważyłem, iż stal ze zloty w Bochni, jest jakby bardziej podatna na obróbkę, niż stal z innego miejsca. Oczywiście mowię o niehartowanej stali.

Więc nawiązując do jajecznicy:

Jajecznica zawsze będzie jajecznicą, zwłaszcza przy zastosowaniu norm smażenia oraz dobrze dobranych jajkach.

Inna sprawa, że właściwie to My jako użytkownicy, nie mamy pojęcia, co za stal tak naprawdę mamy w nożu. Wierzymy w napis walnięty sitodrukiem, bądź laserem i gra muzyka. Napisali że to S30V, to pewnie tak będzie i amen. A już kilkakrotnie zdarzało się, iż na temat jednego noża z tej samej firmy, z tej samej stali bywału różne opinie.

Bardzo mnie kusi by poddać próbom kilka noży, ale nie stać mnie.   :badass:   :(
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
Zdjęcia z gór

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
(Bez tematu)
« Odpowiedź #18 dnia: 28-08-2005, 06:10:21 »
Problem Spyderco, szczególnie VG10, w niestabilności. W tym samym modelu z różnych dostaw bywa stal przesuszona, innym razem zbyt mięka. Dotyczy noży z Seki.
Sukcesów,
Gienek.

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
(Bez tematu)
« Odpowiedź #19 dnia: 28-08-2005, 06:18:59 »
Cytat: wojtas13
...1. No to chyba jest oczywiste. Wystarczy porównać 440C róznych producentów w nożach fabrycznych...

Skład 440C, nawet abstrachując się od obróbki cieplnej i mechanicznej, może być bardzo różny.
Sukcesów,
Gienek.