Autor Wątek: Sliwkosky struganie :] wątek warsztatowy  (Przeczytany 152318 razy)

Offline sliwkosky

• Szef działu
  • Opinii: (49)
  • *
Sliwkosky struganie :] wątek warsztatowy
« dnia: 16-12-2013, 13:05:58 »
  Na początku chciałem sie przywitać bo jest to mój pierwszy temat oraz post tak wiec Czesc Wam ;].
Forum czytam od pewnego czasu i złapałem straszną zajawkę na robienie noży podejść miałem juz kilka wszystkie nie udane to ze względu na zły materiał to na coś innego to na brak doświadczenia (którego prawdę mówiąc nie mam do tej pory ^^), ale w końcu zrobiłem nożyk z którego jestem dumny (w zasadzie z każdego byłem, a najbardziej z pierwszego którego zrobiłem ze zwykłego płaskownika co poskutkowało tym ze jest miękki jak masło^^).
Wiec tak z racji tego ze mój sąsiad przez płot ma złomowisko znalazłem u niego dość sporą tarczę od piły tartecznej bez widii? grubości 3.2 mm. Sąsiad trochę kręcił nosem i nie chciał jej wyciagać z pod pieca, gdzie robiła za podstawkę :jezor: , ale w końcu uległ i mi ją sprzedał z paroma innymi gratami za 10 zł co by miał na fajki;) dostałem od niego jeszcze troche drewna owocowego, i troche egzotycznego na okładki, ale o tym kiedy indziej;]. Tak więc przedstawiam wam mojego bowie? hartowanego przeze mnie (rozgrzałem palnikiem tak, żeby magnez sie nie czepiał i siup do ciepłego oleju z biedronki). Nożyk sie troche wygiął, ale podczas odpuszczania ściśnięty pomiędzy dwoma pilnikami sie naprostował;] Teraz jest dosć twardy bo pilnik go nie rusza a jak probówałem go ostrzyć na ostrzałce prętowej to ja zwyczajnie strugał. Rękojeść jest wykonana z drewna śliwkowego blaszek miedzianych skóry i mosiądzu. Test ostrosci przeprowadziłem na papierze i wyszedł pomyślnie wg. mnie, chociaż pewnie można go bardziej naostrzyć ;]. Prosze was o ocene co poprawić co dopicować. Pozdrawiam.
Foteczka:
« Ostatnia zmiana: 12-03-2017, 15:55:39 wysłana przez sliwkosky »

Offline malkontent

• knifemaker
  • Opinii: (77)
  • *
Odp: Postanowiłem ze też coś pokażę
« Odpowiedź #1 dnia: 16-12-2013, 13:09:06 »
A odpuszczałeś jakoś?

Daj więcej zdjęć, na pierwszy rzut oka wygląda obiecująco.

Offline Barni

• knifemaker
  • Opinii: (21)
  • *
  • Hobbysta
« Odpowiedź #2 dnia: 16-12-2013, 13:17:14 »
bardzo fajny debiut, fałszywka jest szersza niż szlif główny czy to takie złudzenie optyczne?
"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

Offline katz

• Szef
  • Opinii: (144)
  • *
  • Ordo Theutonicus
    • Moje skóry
« Odpowiedź #3 dnia: 16-12-2013, 13:21:01 »
A odpuszczałeś jakoś?

Nożyk sie troche wygiął, ale podczas odpuszczania ściśnięty pomiędzy dwoma pilnikami sie naprostował;]
Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

Offline Osos

• Opinii: (362)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Pocket knife gentleman.
« Odpowiedź #4 dnia: 16-12-2013, 13:21:33 »
Wygląda schludnie, tylko co kierowało Tobą robiąc tak dużą fałszywkę? Tak Ci się podobało, czy może coś innego?!
Jak dla mnie trochę za duża ta fałszywka, i może delikatnie wydłużył bym KT, kosztem riccasa.
Ale oprawa super!
Powodzenia przy kolejnych projektach!
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

Offline Jamall

• http://www.kornalski.com
  • knifemaker
  • Opinii: (292)
  • *
  • Kupas, kupatum et omnia kupas.
    • Kornalski Handmade Knives
« Odpowiedź #5 dnia: 16-12-2013, 13:22:42 »
Niewiele widać na zdjęciu daj zbliżenia, to coś nabazgrzemy krytycznego.

Na pierwszy rzut łoka - mało podcięcia pod palce, rękojeść zbyt prostokątna w przekroju i rzeczywiście stosunek wysokości ostrza prawdziwego do fałszywego zbyt zbliżony do jedności.

J.

Offline Pinecha

• CZARNA LISTA
  • Opinii: (63)
  • *
  • Dobra faza to podstawa...
    • PINECHA KNIVES
« Odpowiedź #6 dnia: 16-12-2013, 13:23:22 »
Jakie wejście  :kopara:  Gratuluje!!

Offline Jamall

• http://www.kornalski.com
  • knifemaker
  • Opinii: (292)
  • *
  • Kupas, kupatum et omnia kupas.
    • Kornalski Handmade Knives
« Odpowiedź #7 dnia: 16-12-2013, 13:24:38 »
tylko co kierowało Tobą robiąc tak dużą fałszywkę? Tak Ci się podobało, czy może coś innego?!

Mam wrażenie, że użył tego samego kąta do tworzenia ostrza co fałszywki.

J.

Offline Piotr Bialy

• knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16-12-2013, 13:26:35 »
Jutro pelnia ksiezyca i moze z tego powodu, tak wiele osob pokazuje swoje pierwsze noze  i wszystkie na wysokim poziomie. Noz zeje...Co tu picowac? Wyglada profesjonalnie. Szkoda tylko, ze wczesniej tyle sie narobiles, a stal byla nieodpowiednia. Na forum znajdziesz adres sklepu ze stala do nozy, jest tanio wiec mozesz tam sobie cos kupic. Na forum sa tez ludzie ktorzy Ci to dobrze zahartuja. Moze ktorys  jest z twoich okolic. Czekam na wiecej.Teraz pochewka i bedzie komplet.

Offline sliwkosky

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16-12-2013, 14:01:02 »
Hehe. Nie spodziewałem się tak dużego zainteresowania :) jamall ma rację użyłem tego samego kąta co przy ostrzu nie było to zamiarem ale ważne że się odbiorcy noża podoba którym jest mój bart:) nożyk był odpuszczany w 175 st przez 90 min _gdzieś tak wyczytałem że się w takiej temp odpuszcza :p więcej fotek dodam jak wrócę do domu bo pisze teraz z telefonu
Dodatkowe fotki :

« Ostatnia zmiana: 16-12-2013, 14:36:58 wysłana przez sliwkosky »

Offline mitryl

• knifemaker
  • Opinii: (28)
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16-12-2013, 16:21:40 »
Mi sie podobają, niezłe wejście :D
I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

Offline sliwkosky

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17-12-2013, 14:44:48 »
Siemanko, dzisiaj wyczarowalem 2 blanki i na jednym wstępny szlif fotki

Oraz mam do was pytanko bo dostałem takie drewienko,które jest bardzo ciężkie i twarde na dodatek dodam że jest to deska wycieta z z podkładów kolejowych kolei transyberjskiej. Może mi ktoś powiedzieć co to za drewno i czym to pociąć? Fotka: pozdrawiam :)

Przepraszam za takie chaotyczne napisanie posta ale pisze z telefonu :)

Offline Beny

• Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17-12-2013, 15:07:23 »
Na pewno liściaste, mi najbardziej przypomina dąb ale trudno rozpoznać drewno w takim stanie po samych zdjęciach. Jak duże to najlepsza byłaby chyba piła taśmowa, tarczowa też może być jak mocna i wystarczająco duża. Jak nie masz dostępu to oczywiście pozostaje ręczna..   

Offline LUCYFER

• Opinii: (94)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • KREW ZA KREW
« Odpowiedź #13 dnia: 17-12-2013, 17:21:54 »
Oj będzie jebało to drewienko przy obróbce...
Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

Offline Piotr Bialy

• knifemaker
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17-12-2013, 18:03:17 »
Jesli jest to podklad kolejowy, to moze byc tak, ze nie bedzie on nadawal sie na noz. Ale moze byc tez inaczej, to zalezy .Czasami podkaldy nasaczaja w jakis chemikaliach, czesto w czyms podobnym do smoly, co by woda sie ich nie trzymala-impregnuja. Wez odetnij kawalek tego drewienka I zabierz do domu, niech przez noc w cieplym postoji i zobaczysz, czy nie smierdzi czyms smolistym. Jesli smierdzi, to na noz sie nie nadaje, bo ten zapach nigdy nie zginie.

Offline sliwkosky

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 17-12-2013, 18:25:08 »
To drewienko już ma paręnaście lat i mój sąsiad z tego parapety w domu porobil więc nie sądzę że jest nasączone czymś :p mówił że to heban czy mahoń ale na mahoń to nie wygląda :)

Offline Piotr Bialy

• knifemaker
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17-12-2013, 18:26:23 »
Doczytalem dodatkowo, ze nasaczane sa substancjami rakotworczymi. Nie wiem jak to w Rosji, ale pewnie to samo. Ze lepiej ich nie dotykac.

Offline Piotr Bialy

• knifemaker
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 17-12-2013, 18:33:57 »
To drewienko już ma paręnaście lat i mój sąsiad z tego parapety w domu porobil więc nie sądzę że jest nasączone czymś :p mówił że to heban czy mahoń ale na mahoń to nie wygląda :)

A teraz cytat  Wikipedii:,,Aleksander Sołżenicyn w książce Archipelag Gułag wspomina, iż praca w zakładach nasycających podkłady kolejowe kreozotem należała do jednej z najbardziej wyniszczających więźniów sowieckich obozów,, Krezot pachnie troche tak jak cos smolistego. Wiec jesli parapet, ma lekki zapach wedzonki, asasiad odejdzie na raka, to bedziesz tym ktory zna przyczyne.

Offline sliwkosky

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 17-12-2013, 18:42:32 »
Jutro sproboje to pociąć i dam znać nie pachnie niczym wygląda na czyste drewno , więc dam znać :))

Offline Piotr Bialy

• knifemaker
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 17-12-2013, 18:55:16 »
Powodzenia.Jesli jest nasaczone, to poczujesz przy cieciu, bo to przechodzi przez cale drewno. Drewno nasaczone tym jest bardzo twarde i jak sie tylko troche papierkiem po nim przejedzie, to pieknie sie swieci.