Reklama

szybkie pytania dotyczące pochworóbstwa

Zaczęty przez nemesis, 24-12-2013, 07:26:13

shs

Cytat: Kozak w 23-07-2015, 08:27:04

W czym lepsza jestod płaskiego blatu i cutting pad'a?

Mnie wydaje się zbędnym wydatkiem. Z naciskiem na "mnie wydaje się".

Wydaje mi się, że głównie chodzi o stabilność oraz o brak sprężystości co przekłada się na większą precyzję. Cutting pady są super do cięcia, ale są sprężyste (bo mówimy o tych warstwowych "samoleczących"?). Płyta w tych wymiarach kosztuje mniej więcej tyle co cutting pad (np. OLFA).

Corn

Cytat: Kozak w 23-07-2015, 08:27:04

W czym lepsza jestod płaskiego blatu i cutting pad'a?

Mnie wydaje się zbędnym wydatkiem. Z naciskiem na "mnie wydaje się".

Masz rację, wydaje Ci się.

Żeby uzyskać ładne i równomierne tłoczenia potrzebujemy stabilnego i twardego podłoża. Inaczej będzie nam odbijało stempel i nie ma siły żeby to się udało.
Przy szarfowaniu płyta nie jest aż tak ważna, ale warto jej użyć z tego względu żeby nóż nam się ześlizgiwał po płycie, a nie wbijał w blat stołu (tym sposobem niszczymy zarówno nóż jak i stół).
A mata samoregenerująca do cięcia jest dobrym rozwiązaniem na początek. Lepszym jest płyta PE (pod cięcie cieńsza, pod wybijaki grubsza). Przede wszystkim mata hamuje ostrze noża, natomiast płyta PE nie.

P.S. Po kawałek marmuru/granitu idziemy do najbliższego kamieniarza i za jakieś 20 zł mamy to co nas interesuje.

shs

Cytat: Corn w 23-07-2015, 09:28:45

... Płyta PE (pod cięcie cieńsza, pod wybijaki grubsza). Przede wszystkim mata hamuje ostrze noża, natomiast płyta PE nie.

Chodzi o polietylen?

Kozak

Żeby uzyskać ładne i równomierne tłoczenia potrzebujemy stabilnego i twardego podłoża. Inaczej będzie nam odbijało stempel i nie ma siły żeby to się udało.

Jest wiele sposobów aby uzyskać stabilne podłoże - blat kuchenny chroniony np. kawałkiem deski czy metalowy stół warsztatowy z blatem ze stalowej płyty 4mm ;) Oba mam i oba działają.

Przy szarfowaniu płyta nie jest aż tak ważna, ale warto jej użyć z tego względu żeby nóż nam się ześlizgiwał po płycie, a nie wbijał w blat stołu (tym sposobem niszczymy zarówno nóż jak i stół).

Na stole/blacie/ławie w salonie kładę stary cutting pad i nic nie niszczę - na kamiennej płycie zniszczę "tylko" nóż  :special:

A mata samoregenerująca do cięcia jest dobrym rozwiązaniem na początek. Lepszym jest płyta PE (pod cięcie cieńsza, pod wybijaki grubsza). Przede wszystkim mata hamuje ostrze noża, natomiast płyta PE nie.

Ciekawe! Dzięki - muszę spróbować. Podpowiedz jaki typ polietylenu wybrać: 80, 100, 300, 500 czy 1000?

Corn

Pochwal się jak ci idzie rzeźbienie na metalowym blacie bo naprawdę jestem cieka jak to będzie wyglądało (naprawdę jestem ciekaw).

Podczas szarfowania nóż jest ustawiony pod kątem poniżej 30 stopni do podłoża, dzięki czemu ześlizguje się po marmurze, a nie wbija w niego, po macie się niestety nie ześlizgnie.

Jeśli dobrze pamiętam to mam PE 300 (musiałbym spojrzeć na fakturę, ale wszystkie leżą u księgowej). Pod wybijaki chyba 30mm do cięcia chyba 3 albo 4, ale polecam nieco grubsze 5-6mm. Te cienkie to naprawdę groszowe sprawy bo 1 metr kw to wydatek do 50 zł, natomiast za grube trzeba dać kilkaset zł. Ponoć w supermarketach czasami zdarzają się takie kawałki wielkości desek do krojenia, ale nie nie sprawdzałem tego nigdy.

Kozak

Cytat: Corn w 23-07-2015, 13:11:12

Pochwal się jak ci idzie rzeźbienie na metalowym blacie bo naprawdę jestem cieka jak to będzie wyglądało (naprawdę jestem ciekaw).

Masz na myśli odbijanie stempli/tłoczenie? Ok - znajdę chwile to zrobię fotkę ale mam wrażenie, że to technika pobijania (stałą siłą) ma największy wpływ na równe głębokości tłoczenia. Stół jest mniej istotny - po prostu ma stać stabilnie. Problemem były duże stemple ale i tu sobie poradziłem kupując małą praskę:

Podczas szarfowania nóż jest ustawiony pod kątem poniżej 30 stopni do podłoża, dzięki czemu ześlizguje się po marmurze, a nie wbija w niego, po macie się niestety nie ześlizgnie.

Mnie nie udaje się przy tej czynności utrzymać stałego kąta równego kątowi KT ostrza (być może innym niewprawionym również nie) więc nieuniknione jest trafienie samą krawędzią w płytę a co za tym idzie zamiast "polerowania na sucho" mamy tępienie - szkoda czasu na częste podostrzanie. Korzystając ze starej maty nie zależy mi na zachowaniu jej powierzchni (mam jeszcze 2 inne wyłącznie do cięcia) w nienagannym stanie - ostrze wycina sobie kawałki i pewnie jeszcze wiele miesięcy/lat upłynie zanim zniszczę ją całkowicie.

Jeśli dobrze pamiętam to mam PE 300 (musiałbym spojrzeć na fakturę, ale wszystkie leżą u księgowej). Pod wybijaki chyba 30mm do cięcia chyba 3 albo 4, ale polecam nieco grubsze 5-6mm. Te cienkie to naprawdę groszowe sprawy bo 1 metr kw to wydatek do 50 zł, natomiast za grube trzeba dać kilkaset zł. Ponoć w supermarketach czasami zdarzają się takie kawałki wielkości desek do krojenia, ale nie nie sprawdzałem tego nigdy.

Może zechcesz odsprzedać mi mały kawałek takiej 3-6mm do potestowania jak się na tym tnie? Wolałbym nie kupować metra kwadratowego aby się przekonać, że to nie dla mnie... Pod wybijaki używam 2 ścinków grubej skóry (w sumie 10-12 mm) i to mi wystarcza.

Corn

Nie mówię o stemplach a o rzeźbieniu (1:16)
https://youtu.be/LeSPDDOmBGM?t=1m16s

Do stempli najlepsza jest praska. Natomiast nawet przy stemplach ważne jest żeby nam nic nie odbijało.

Płytę PE mam przykręconą do stołu także nie bardzo mogę jej ruszyć. Kupić można najmniej 0,5 m (przynajmniej tam gdzie ja kupowałem).

Kozak

Cytat: Corn w 23-07-2015, 18:32:15

Nie mówię o stemplach a o rzeźbieniu (1:16)

To co widzę w 1:16 to nacinanie nożem obrotowym - na stabilnym podłożu (cutting pad na ławie w salonie/marmur/blacha stalowa) tnie się tak samo - o efekcie decyduje siła docisku/prowadzenie noża ;)

Corn

Ech to sobie obejrzyj kilka sekund dalej. Napisałem 1:16 bo tam się zaczyna proces rzeźbienia (nie licząc transferu).

shs

Wie ktoś gdzie i czy w Warszawie mogę kupić od ręki wood slickera i/lub kostkę rymarską?

Kozak

Cytat: Corn w 29-07-2015, 13:48:26

Ech to sobie obejrzyj kilka sekund dalej. Napisałem 1:16 bo tam się zaczyna proces rzeźbienia (nie licząc transferu).

Znalazłem w 1:22  ;-)
Metalowy stół daje taki sam efekt jak podkład na filmiku - nic nie "odpowiada".

Cytat: shs w 29-07-2015, 14:41:24

Wie ktoś gdzie i czy w Warszawie mogę kupić od ręki wood slickera i/lub kostkę rymarską?

Tak na szybko zapalniczka i/lub łyżeczka. Nieprofesjonalne i niezalecane w literaturze fachowej ale działa  ;)

Corn

Po co się w ogóle pytasz jak wszystko wiesz najlepiej? Negujesz sprawdzone metody używane przez setki/tysiące osób. Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że białe jest białe a czarne jest czarne. Swoje napisałem, co z tym zrobisz to już Twoja sprawa.

Kozak

Cytat: Corn w 31-07-2015, 10:42:04

Po co się w ogóle pytasz jak wszystko wiesz najlepiej? (...)

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Niczego nie neguję - odpowiadam na Twoje:

pisząc:

Cytat: Kozak w 31-07-2015, 10:38:03

Metalowy stół daje taki sam efekt jak podkład na filmiku - nic nie "odpowiada".

Ciekaw jestem metod stosowanych przez innych i z uwagą im się przyglądam - byle nie podawanych w formie "jedynie słusznej drogi"...

Corn

Cóż póki co nie widziałem żadnej Twojej rzeczy rzezbionej na metalowym stole. Za to widziałem masę fantastycznych rzezbień robionych na granicie. Tak się składa, że ta metoda się sprawdza.

eddieiron

Panowie i Panie naturalny wosk pszczeli do konserwacji skóry wystarczy czy jeszcze jakiś podkład musi być?

pupcuch

Witam ! Wiecie może gdzie można w Krakowie dostać skórę która nadaje się na pochwę na nóż ?? Chodzi mi o mały kawałek , cały płat trochę za drogi ;/

Corn

@eddieiron wystarczy

@pupcuch szukaj w sklepach szewskich, ale na pewno wyjdzie drożej niż za cały płat (licząc za metr oczywiście).

Zagończyk

@eddieiron A co masz na myśli mówiąc "konserwacja"? Bo wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć.

www.facebook.com/ZagonczykSkororob
www.facebook.com/CavalloRossoLeather
www.etsy.com/shop/CavalloRossoLeather

na chwile

Pytanie kydeksowe mam. Wczoraj dotarła do mnie pochwa bez otworu odpływowego. Nie sposób przez to jej umyć, co potwierdziło się, jak zajrzałem do środka. Jak najlepiej zrobić takowy otwór i w którym miejscu? Widzę, że od spodu ktoś próbował coś wiercić, ale pewnie się zorientował, że za mało miejsca i odpuścił. Wykombinowałem sobie wieczorem, że poprawię w tym samym miejscu gorącym gwoździem, ale widzę takie zagrożenia:
- kydeks na skutek nagrzania zmieni swoje właściwości w tym miejscu, zrobi się miękki i będzie ryzyko, że kiedyś tam czubek noża wyjdzie dołem
- kydeks na skutek nagrzania utwardzi się i to, co wepchnę do środka gwoździem będzie tępiło czubek noża
Więc może zrobić większy otwór ale z boku jakoś? Taki na przelot, wiertarką... Załączam foty z telefonu na szybko.

Przepraszam jeśli zadałem pytanie w złym miejscu, ale nie znalazłem takiego wątku o kydeksie. Jeśli jest, to proszę o przeniesienie.

mialo byc na chwile, ale nie zostane chyba dluzej ;)

eddieiron

Po woli bym przewiercił nie dużym wiertlem z 2 mm,2,5mm