Reklama

Niesort do sprzątnięcia

Zaczęty przez seth13, 15-01-2014, 09:12:05

seth13

Witam wszystkich :D
Jako że jest to mój pierwszy post, chciał bym się przedstawić i przywitać
Jestem Piotr
Z Wałbrzycha
Lat 39
Ojciec  trzech kaszojadów
Maszynista lokomotywy spalinowej
Tatuator, modelarz
Chyba tyle o mnie jak na razie, ciężko pisać do ludzi których się czyta na co dzień a którzy cię nie znają. Forum śledzę od roku a zagłębiłem się tak od 6 m-cy.  Zauważyłem ciepłą, obiektywną i rodzinną atmosferę  :D
A na poważnie, siedzę na efajkowym i na kilku innych forach i jest o wiele gorzej, tam zieloni lub silnoręcy robią kipisz czasami naprawdę robi się niesmacznie. Ale dosyć słodzenia
Noże bo o nich mowa interesowały mnie od zawsze, lecz Ne zawsze było na nie stać. Dopiero dzięki forum i filmikom Trollskyego pomyślałem ze można i w tę stronę, więc z wielkim zapałem, blachami od Jamalla (dzięki), pilnikami, dedrą z pasami od Ososa (dzięki) dwoma synkami sru do piwnicy iskry strugać i chmm..... :dodge: cuś nie tak Trollsky chyba korzysta z efektów specjalnych na filmikach bo wcale nie idzie zrobić noża w 8 min. Wiadomo początki Nie są proste i pomaga to przeżyć tylko zapał i cierpliwość, ale ziarno zasiane, podobało się, pilniki sobie wyrywali, łapy brudne. A Jamall pisał w odpowiedzi na moje aspiracje, zacytuję" Ło Matko Bosko ;)

Skup się na JEDNYM - zrób od początku do końca dobrze bez pospiechu.

Łatwy projekt i prosty szlif"  Pomimo wszystkiego ja nadal chciałbym mieć noże które można tak nazwać, wiec pokażę foty dotychczasowej pracy i podpytam co ewentualnie pozmieniać.
I tutaj chroniąc się przed linczem chciałbym przeprosić Jamalla, Trollskyego i Harvestera za posiłkowanie się projektami, a i tak skończyło się na pisaku bez szablonów, mimo wszystko jeśli będzie taka potrzeba to potraktuję blanki szlifierą dla zmiany kształtu. Blanki przejechane są ceramiczną 60-tką, będzie jeszcze 120 na pasie a potem ręcznie do 240 NCV1 i do 600 N690 i 420c. potem wakacje u Jamalla jak będę miał pieniądze bo mi księgowa budżet zamkła.
W tym większym jeszcze popracuję nad wcięciami pod palce bo koślawe takie jakieś, i pytanie o brut, podoba mnie się ale nie wiem ile go zostawić żeby był a żeby było dobrze, zwłaszcza chodzi mi o te dwa z większymi wżerami.
Pozdrawiam

Raptorartur

Cześć.
Całkiem dobry początek. Popracujesz troszkę nad nimi i będzie gitara. Brut, jak Ci się podoba, zostaw.
Ten narysowany na niebiesko może być hitem.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

malkontent

W drugim troszkę za duży brzuszek w rękojeści, wydaje mi się, że ręka będzie się niezbyt wygodnie układać.
W trzecim troszkę popraw łuk u góry rękojeści, powinien iść płynnie.

Piotr Bialy

Przy pierwszym nozyku, czesto ponosza emocje. chce sie go juz miec. Ale nie spiesz sie. Zawsze jest w glowie jakis plan, lub robi sie nozyk wzorowany na innym.Jesli dasz z siebie wszystko, poswiecisz czas, dobrze przemyslisz , dokladnie wykonczysz ,to jest szansa, ze Twoj nozyk nie bedzie gorszy od pierwowzoru. Dobrze uzbroic sie w cierpliwosc, wypiescic szlify, poszukac ciekawego material na rekojesc.Im wiecej dasz, tym wiecej dostaniesz. Trzymam kciuki.

collins81

Jak dla mnie musisz popracować nad kształtami, bo jakieś takie kanciaste się wydają.

Osos

Super Piotrze, że ruszyłeś z własnym wątkiem. Trzymam kciuki za dalszy rozwój i będę tu zaglądał regularnie!

Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

seth13

Dzięki wszystkim za dobre i merytoryczne słowa  :D
Kanty i brzuszki juz przeszlifowane, wiedziałem że lipa ale foty wstawiłem by w/w zaoponowali że sobie nie życzą i wtedy było by przemodelowanie. Jeszcze trochę pracy będzie. Dzięki Arku pasy super, napewno się odezwę jak bedzięsz miał a będą potrzebne.
Malowany już wycięty, nie ukrywam ze będzie moim oczkiem w głowie, chcę przekładki z mosiądzu około 1mm (nie mam), bolstery ss
5-6 mm pod grawer (nie mam) piny mozaikowe (nie mam) i ciemne drewno, szlif około 1/2 może 3/4, wszytko w poler. Zobaczymy
Pozdrawiam

seth13

Witam
Panowie prozba, blanki gotowe, jeszcze tylko dziurki, do wykończenia jednego potrzebne mi jest - pręt nierdzewka 4mm na 6 cm, 2x blaszka nierdzewka od 5 do 7mm 5 na 5cm, 2x blaszka 1 do 2mm mosiądz 4 do 5 cm na 13 cm. zamawiać to osobno to duże koszta, może ktoś ma i podzieli się, oczywiście zapłacę
pozdrawiam

Misiu_konkret.

Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

seth13

Dzięki, ale o tym właśnie pisałem, w jednym miejscu ciężko coś znalezc, a przesylki za kazdy element, to fortuna. Myslalem bardziej nad zakupem od jednej (zyczliwej) osoby
Pozdrawiam

Zidaya

No, no, no, wałbrzyszanin wita wałbrzyszanina. W końcu jakiś sąsiad wziął się za robienie noży. :D Ja niestety jak to określiłeś mam "zamknięty przez księgową budżet" więc czekam na odblokowanie i wtedy zakupię materiał - sprzęt już jest no i postaram się zrobić Ci trochę konkurencji w mieście.  :D

Z niecierpliwością czekam na aktualizacje. Moi faworyci #3 (mam jakąś taką słabość do tego kształtu) i #4.
R.

mitryl

Siemanko:D

Całkiem dobrze się zaczyna, ciekaw jestem postępów.

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

seth13

Witam
cieszę się Zidaya, Wałbrzych trochę mały ale może się tu nas trochę znajdzie. a do tego Wrocław blisko i prężna ekipa, jak się uda to może w lutym na spotkanie pojadę.
Dzięki mitryl
Nowe fotki trochę wujowe bo pralką robione. NCV1 przejechane do p240 a 420c do p600, etap przed wierceniem i wysyłką do Jamalla, jeszcze mogę cuś poprawić ale mnie osobiście się podobają, ja podniecony to się nie liczę więc podpowiadać.
pozdrawiam

asik007

Ten pierwszy- inspirowany :winky: Trollsky`m jest najfajniejszy.
Ostatni też fajny tylko mu się ogonek jakiś taki...

Kwaśny

Ten ostatni taki troszkę zawadiacki. Ubierz je ładnie w jakieś drewienka.  :winky:

Jamall

No i zacząłeś na ostro i ładnie.

Zobaczymy co wyjdzie. Stronę techniczną obejrzę w realu ;) co do projektów się nie wypowiadam.
Ma się Tobie podobać - jeśli spodobają się innym - tym lepiej.

Jak robisz satynę najpierw szlif na gotowo potem płazy - jeśli zestopniujesz gradację papierów będzie ładna linia.

Wal na PW coś ci przyszykuję z dodatków - mam tego w pudełkach ;)

J.

seth13

dzięki chopy :D
Jamallu, dziurki machnę i lecą do ciebie,resztę dogadamy. Widzę swoje błędy ale i tak cieszy
pozdrawiam

seth13

witajcie
jako że blanki u Jamalla na feriach to sobie pogrzebałem w szufladach u Babci i znalazłem takie cuś, mocno zdewastowane, zaklepane od góry młotkiem, rysy jak kaniony. I od razu zrodził się plan 6 godzin walki w twardym i zaczęło to jakoś wyglądać. Jako że jetem pośiadaczem dedry to odpadało szlifowanie mechaniczne, jedynie krawędzie, obtłuczenia i lekki lifting tanga. Jak na tę chwilę wygląda dooobrze ale foty dam jak skończę bo diabelski zrodził się plan, i zapeszać nie chcę. a wyglądał tak

pozdrawiam

Kwaśny

Noo schaboszczaki tudzież karkówkę ( ale to dopiero jak zima na opuści) można ciachać. Zawsze coś z czegoś można poczynić. Jak chcesz jakieś klocki na rękojeść to to daj znać na PW. Powodzenia.

Osos

Zostaje w oryginalnej formie, czy przerobisz tego chlastacza na coś zupełnie innego?

Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

SMF spam blocked by CleanTalk