Autor Wątek: Niesort do sprzątnięcia  (Przeczytany 298467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline seth13

• Szef działu
  • Opinii: (52)
  • *
Niesort do sprzątnięcia
« dnia: 15-01-2014, 09:12:05 »
  Witam wszystkich :D
Jako że jest to mój pierwszy post, chciał bym się przedstawić i przywitać
Jestem Piotr
Z Wałbrzycha
Lat 39
Ojciec  trzech kaszojadów
Maszynista lokomotywy spalinowej
Tatuator, modelarz
Chyba tyle o mnie jak na razie, ciężko pisać do ludzi których się czyta na co dzień a którzy cię nie znają. Forum śledzę od roku a zagłębiłem się tak od 6 m-cy.  Zauważyłem ciepłą, obiektywną i rodzinną atmosferę  :D
A na poważnie, siedzę na efajkowym i na kilku innych forach i jest o wiele gorzej, tam zieloni lub silnoręcy robią kipisz czasami naprawdę robi się niesmacznie. Ale dosyć słodzenia
Noże bo o nich mowa interesowały mnie od zawsze, lecz Ne zawsze było na nie stać. Dopiero dzięki forum i filmikom Trollskyego pomyślałem ze można i w tę stronę, więc z wielkim zapałem, blachami od Jamalla (dzięki), pilnikami, dedrą z pasami od Ososa (dzięki) dwoma synkami sru do piwnicy iskry strugać i chmm….. :dodge: cuś nie tak Trollsky chyba korzysta z efektów specjalnych na filmikach bo wcale nie idzie zrobić noża w 8 min. Wiadomo początki Nie są proste i pomaga to przeżyć tylko zapał i cierpliwość, ale ziarno zasiane, podobało się, pilniki sobie wyrywali, łapy brudne. A Jamall pisał w odpowiedzi na moje aspiracje, zacytuję” Ło Matko Bosko ;) height=18

Skup się na JEDNYM - zrób od początku do końca dobrze bez pospiechu.

Łatwy projekt i prosty szlif”  Pomimo wszystkiego ja nadal chciałbym mieć noże które można tak nazwać, wiec pokażę foty dotychczasowej pracy i podpytam co ewentualnie pozmieniać.
I tutaj chroniąc się przed linczem chciałbym przeprosić Jamalla, Trollskyego i Harvestera za posiłkowanie się projektami, a i tak skończyło się na pisaku bez szablonów, mimo wszystko jeśli będzie taka potrzeba to potraktuję blanki szlifierą dla zmiany kształtu. Blanki przejechane są ceramiczną 60-tką, będzie jeszcze 120 na pasie a potem ręcznie do 240 NCV1 i do 600 N690 i 420c. potem wakacje u Jamalla jak będę miał pieniądze bo mi księgowa budżet zamkła.
W tym większym jeszcze popracuję nad wcięciami pod palce bo koślawe takie jakieś, i pytanie o brut, podoba mnie się ale nie wiem ile go zostawić żeby był a żeby było dobrze, zwłaszcza chodzi mi o te dwa z większymi wżerami.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 25-04-2017, 11:35:59 wysłana przez seth13 »

Offline Raptorartur

• knifemaker
  • Opinii: (173)
  • *
  • SzlabanDestrojer
Odp: W piwnicy z kaszojadami struganie
« Odpowiedź #1 dnia: 15-01-2014, 09:28:12 »
Cześć.
Całkiem dobry początek. Popracujesz troszkę nad nimi i będzie gitara. Brut, jak Ci się podoba, zostaw.
Ten narysowany na niebiesko może być hitem.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Offline malkontent

• knifemaker
  • Opinii: (77)
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15-01-2014, 09:50:49 »
W drugim troszkę za duży brzuszek w rękojeści, wydaje mi się, że ręka będzie się niezbyt wygodnie układać.
W trzecim troszkę popraw łuk u góry rękojeści, powinien iść płynnie.

Offline Piotr Bialy

• knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15-01-2014, 10:17:05 »
Przy pierwszym nozyku, czesto ponosza emocje. chce sie go juz miec. Ale nie spiesz sie. Zawsze jest w glowie jakis plan, lub robi sie nozyk wzorowany na innym.Jesli dasz z siebie wszystko, poswiecisz czas, dobrze przemyslisz , dokladnie wykonczysz ,to jest szansa, ze Twoj nozyk nie bedzie gorszy od pierwowzoru. Dobrze uzbroic sie w cierpliwosc, wypiescic szlify, poszukac ciekawego material na rekojesc.Im wiecej dasz, tym wiecej dostaniesz. Trzymam kciuki.

Offline collins81

• Łukasz jestem.
  • knifemaker
  • Opinii: (31)
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15-01-2014, 11:09:21 »
Jak dla mnie musisz popracować nad kształtami, bo jakieś takie kanciaste się wydają.

Offline Osos

• Opinii: (362)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Pocket knife gentleman.
« Odpowiedź #5 dnia: 15-01-2014, 18:57:53 »
Super Piotrze, że ruszyłeś z własnym wątkiem. Trzymam kciuki za dalszy rozwój i będę tu zaglądał regularnie!
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

Offline seth13

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15-01-2014, 19:37:52 »
Dzięki wszystkim za dobre i merytoryczne słowa  :D
Kanty i brzuszki juz przeszlifowane, wiedziałem że lipa ale foty wstawiłem by w/w zaoponowali że sobie nie życzą i wtedy było by przemodelowanie. Jeszcze trochę pracy będzie. Dzięki Arku pasy super, napewno się odezwę jak bedzięsz miał a będą potrzebne.
Malowany już wycięty, nie ukrywam ze będzie moim oczkiem w głowie, chcę przekładki z mosiądzu około 1mm (nie mam), bolstery ss
5-6 mm pod grawer (nie mam) piny mozaikowe (nie mam) i ciemne drewno, szlif około 1/2 może 3/4, wszytko w poler. Zobaczymy
Pozdrawiam

Offline seth13

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20-01-2014, 23:03:42 »
Witam
Panowie prozba, blanki gotowe, jeszcze tylko dziurki, do wykończenia jednego potrzebne mi jest - pręt nierdzewka 4mm na 6 cm, 2x blaszka nierdzewka od 5 do 7mm 5 na 5cm, 2x blaszka 1 do 2mm mosiądz 4 do 5 cm na 13 cm. zamawiać to osobno to duże koszta, może ktoś ma i podzieli się, oczywiście zapłacę
pozdrawiam

Offline Misiu_konkret.

• knifemaker
  • Opinii: (31)
  • *
  • użytkownik z wykształceniem żadnym.
Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

Offline seth13

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20-01-2014, 23:28:25 »
Dzięki, ale o tym właśnie pisałem, w jednym miejscu ciężko coś znalezc, a przesylki za kazdy element, to fortuna. Myslalem bardziej nad zakupem od jednej (zyczliwej) osoby
Pozdrawiam

Offline Zidaya

• :)
  • Opinii: (104)
  • Użytkownik knives.pl
  • Rafał :)
« Odpowiedź #10 dnia: 21-01-2014, 07:58:49 »
No, no, no, wałbrzyszanin wita wałbrzyszanina. W końcu jakiś sąsiad wziął się za robienie noży. :D Ja niestety jak to określiłeś mam "zamknięty przez księgową budżet" więc czekam na odblokowanie i wtedy zakupię materiał - sprzęt już jest no i postaram się zrobić Ci trochę konkurencji w mieście.  :D

Z niecierpliwością czekam na aktualizacje. Moi faworyci #3 (mam jakąś taką słabość do tego kształtu) i #4.

R.

Offline mitryl

• knifemaker
  • Opinii: (28)
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21-01-2014, 17:21:41 »
Siemanko:D

Całkiem dobrze się zaczyna, ciekaw jestem postępów.
I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

Offline seth13

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21-01-2014, 18:53:40 »
Witam
cieszę się Zidaya, Wałbrzych trochę mały ale może się tu nas trochę znajdzie. a do tego Wrocław blisko i prężna ekipa, jak się uda to może w lutym na spotkanie pojadę.
Dzięki mitryl
Nowe fotki trochę wujowe bo pralką robione. NCV1 przejechane do p240 a 420c do p600, etap przed wierceniem i wysyłką do Jamalla, jeszcze mogę cuś poprawić ale mnie osobiście się podobają, ja podniecony to się nie liczę więc podpowiadać.
pozdrawiam

Offline asik007

• Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Leń
    • [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6dd9f8a86dd0e3ed.html][IMG]http://images64.fotosik.pl/592/6dd9f8a86dd0e3edm.jpg[/IMG][/URL]
« Odpowiedź #13 dnia: 21-01-2014, 20:13:52 »
Ten pierwszy- inspirowany :winky: Trollsky`m jest najfajniejszy.
Ostatni też fajny tylko mu się ogonek jakiś taki...

Offline Kwaśny

• knifemaker
  • Opinii: (156)
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 22-01-2014, 21:30:40 »
Ten ostatni taki troszkę zawadiacki. Ubierz je ładnie w jakieś drewienka.  :winky:

Offline Jamall

• http://www.kornalski.com
  • knifemaker
  • Opinii: (292)
  • *
  • Kupas, kupatum et omnia kupas.
    • Kornalski Handmade Knives
« Odpowiedź #15 dnia: 22-01-2014, 21:46:02 »
No i zacząłeś na ostro i ładnie.

Zobaczymy co wyjdzie. Stronę techniczną obejrzę w realu ;) co do projektów się nie wypowiadam.
Ma się Tobie podobać - jeśli spodobają się innym - tym lepiej.

Jak robisz satynę najpierw szlif na gotowo potem płazy - jeśli zestopniujesz gradację papierów będzie ładna linia.

Wal na PW coś ci przyszykuję z dodatków - mam tego w pudełkach ;)

J.

Offline seth13

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 22-01-2014, 21:57:59 »
dzięki chopy :D
Jamallu, dziurki machnę i lecą do ciebie,resztę dogadamy. Widzę swoje błędy ale i tak cieszy
pozdrawiam

Offline seth13

• Szef działu
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01-02-2014, 21:30:17 »
witajcie
jako że blanki u Jamalla na feriach to sobie pogrzebałem w szufladach u Babci i znalazłem takie cuś, mocno zdewastowane, zaklepane od góry młotkiem, rysy jak kaniony. I od razu zrodził się plan 6 godzin walki w twardym i zaczęło to jakoś wyglądać. Jako że jetem pośiadaczem dedry to odpadało szlifowanie mechaniczne, jedynie krawędzie, obtłuczenia i lekki lifting tanga. Jak na tę chwilę wygląda dooobrze ale foty dam jak skończę bo diabelski zrodził się plan, i zapeszać nie chcę. a wyglądał tak

pozdrawiam

Offline Kwaśny

• knifemaker
  • Opinii: (156)
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01-02-2014, 21:57:13 »
Noo schaboszczaki tudzież karkówkę ( ale to dopiero jak zima na opuści) można ciachać. Zawsze coś z czegoś można poczynić. Jak chcesz jakieś klocki na rękojeść to to daj znać na PW. Powodzenia.

Offline Osos

• Opinii: (362)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Pocket knife gentleman.
« Odpowiedź #19 dnia: 01-02-2014, 23:02:02 »
Zostaje w oryginalnej formie, czy przerobisz tego chlastacza na coś zupełnie innego?
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.