Autor Wątek: Leatherman SURGE NEW - prezentacja i testy [UWAGA dużo zdjęć!]  (Przeczytany 71598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tap

• Opinii: (90)
  • Mieszkaniec knives.pl
Po raz kolejny, dzięki uprzejmości serwisu Militaria.pl trafiły do mnie na testy najnowsze, odświeżone modele Leathermana Surge NEW z linii heavy duty czyli przeznaczonych do cięższych zadań - standardowy srebrny (SYMBOL 830165) i wersja oksydowana (SYMBOL 831333). Długość (złożony): 115 mm. Masa: 335 g.

Obydwa multitoole przyjechały ładnie zapakowane w kartonowe pudełka wraz z papierową instrukcją w języku polskim. W środku standardowo znajdziemy multitoola, oryginalną instrukcję, naklejkę firmową Leathermana oraz w zależności od wersji futerał skórzano-parciany w wersji premium (model srebrny) oraz czarny, taktyczny futerał "molle sheath" (model oksydowany).

Opakowanie i jego zawartość

Futerały

Futerały do obydwu wersji kolorystycznych wyprodukowane w chinach lecz jakościowo i wizualnie nie można im nic zarzucić. Szwy solidne, rzepy mocno trzymają więc na tym etapie ciężko cokolwiek więcej powiedzieć. Działają i spełniają swoją funkcję. Futerał dołączony do srebrnej wersji posiada boczne kieszonki umożliwiające przenoszenie np. małej latarki lub ostrzałki. Poniżej porównanie wielkości - od lewej futerały od: Rebar, Surge, Surge Black, Core Black.

W wersji taktycznej widać kilka zmian w stosunku do poprzednich wersji "molle". Nowe obszycie wnęki na toola i parę innych detali. Czy zmiana na lepsze? Czas pokaże...

Prezentacja ogólna

Pierwsza wersja Leathermana Surge'a prezentowała się tak jak na poniższym zdjęciu:

LM Surge w odświeżonej wersji otrzymał nowe kombinerki z wymiennymi przecinakami ze stali 154CM, znane z już będących w ofercie modeli Super Tool 300 / MUT, nowe mocowanie wymiennych brzeszczotów oraz wymieniono mały bit na płaski śrubokręt.

Obydwie wersje nowego Surge'a prezentują się dość solidnie... Oksydowana na czarno wersja w pierwszych momentach użytkowania brudzi ręce, ale po solidnym wytarciu szmatką nadmiar oksydy znika i można być spokojnym o czystość rąk. Niestety pokazanie detali i szczegółów czarnego narzędzia wymaga oświetlenia pod odpowiednim kątek, co skutkuje też "podbiciem" wszelkich rys i śladów, które widoczne są tylko pod światło. Poniżej kilka ogólnych zdjęć:

Jak widać największy atut tego modelu, czyli możliwość otwarcia 4 głównych narzędzi (ostrze gładkie, ostrze ząbkowane, nożyczki, piła/pilnik) bez konieczności rozkładania toola została zachowana. Poniżej porównanie Surga z popularnymi modelami Core i Rebar:

Jakość wykonania - ogólne wrażenie

Jakość wykonania multitooli Leathermana stoi i najwyższym pozimie, choć czasem zdarzają się drobne niedociągnięcia i chciałoby się, by dość drogie sprzęty, wykonane były perfekcyjnie. O ile spasowanie ramion toola w srebrnym modelu było równe to w wersji oksydowanej niestety jest lekkie przesunięcie zamkniętych ramion względem siebie. Prawdopodobnie jest to wynikiem niezbyt starannego spasowania elementów podczas montażu w fabryce i skutkuje dość szybkim wycieraniem oksydy na kombinerkach.

Narzędzia

Leatherman Surge zawiera 21 narzędzi, a są to:

1. kombinerki wydłużone płaskie
2. kombinerki uniwersalne
3. Standardowy przecinak do drutu (wymienny ze stali 154CM)
4. Przecinak do drutu twardego (wymienny ze stali 154CM)
5. Przecinak do drutu wielożyłowego (za osią kombinerek)
6. Zaciskacz do instalacji elekt. (za osią kombinerek)
7. Przyrząd do zdejmowania izolacji
8. Nóż gładki ze stali 420HC
9. Nóż ząbkowany ze stali 420HC
10. Piła (wymienna)
11. Nożyczki (sprężynujące)
12. Szydło / rozwiertak z oczkiem
13. Linijka (8 cali / 19 cm)
14. Otwieracz do puszek
15. Otwieracz do butelek
16. Pilnik do metalu i drewna (wymienny, strona A)
17. Pilnik diamentowy (wymienny, strona B)
18. Gniazdo na wymienne brzeszczoty
19. Duże gniazdo na wymienne bity + jeden dwustronny bit
20. Duży śrubokręt płaski
21. Mały śrubokręt płaski

Dużo przydatnych narzędzi w solidnej obudowie, choć przyznam, że zamiana standardowego małego bita na płaski śrubokręt nie wszystkim się podoba i w sumie jest to chyba jedyna zmiana budząca kontrowersje użytkowników. Przejdźmy zatem do przeglądu poszczególnych narzędzi i ich funkcji.
« Ostatnia zmiana: 20-01-2014, 00:20:59 wysłana przez tap »

Offline tap

• Mieszkaniec knives.pl
Odp: Leatherman SURGE NEW - prezentacja i testy [UWAGA dużo zdjęć!]
« Odpowiedź #1 dnia: 20-01-2014, 00:16:19 »
Kombinerki (funkcje 1-6)

Czyli serce multitoola. Nowe szczęki z wymiennymi przecinakami to zmiana, która najbardziej rzuca się w oczy. Dzięki niej Surge stał się solidniejszy i agresywniejszy z wyglądu. Co więcej nowe przecinaki naprawdę spisują się świetnie, o czym przekonacie się w dalszej części testowej.

Porównanie szczęk z Core i Rebarem:

Nie do końca wiadomo czy zmiana podyktowana "chęcią ulepszenia" czy też zmniejszeniem kosztów serwisowych/gwarancyjnych, bo przecinaki w kombinerkach to elementy, które w starszych wersjach dość często ulegały uszkodzeniu przy cięciu twardszych gwoździ, linek itp. 

Ostrze gładkie (funkcja 8)

Ostrze o fajnym profilu i ostrym, dość wytrzymałym czubku. Szlify niezbyt symetryczne, ale swoje zadanie spełniają - nóż tnie i to dość dobrze. Trzymanie ostrości na przyzwoitym poziomie, mając na uwadze stal z jakiej zostało wykonane ostrze (420HC). Zastosowana blokada to liner-lock. W srebrnym egzemplarzu dodatkowo zauważyłem drobne uszkodzenie krawędzi tnącej, ale naprawdę delikatne,  które najprawdopodobniej zniknie po pierwszym ostrzeniu.

Ostrze ząbkowane (funkcja 9)

Duże, ząbkowane ostrze idelanie sprawdza się przy cięciu włóknistych materiałów, kartonu i materiałów twardych. Zastosowana blokada to liner-lock.

Nożyczki (funkcja 11)

W modelu Surge zastosowano chyba największe nożyczki jakie można spotkać w multitoolach. W porównaniu do poprzedniej, starszej wersji, zmieniono oparcie kciuka na końcu ramienia nożyczek z plastikowego na metalowe, "zintegrowane". Moim zdaniem zmiana na lepsze, bo przy poprzednim rozwiązaniu zdarzały się przypadki luziwania się plastiku, co w efekcie skutkowało często jego zgubieniem.

Gniazdo wymiennych brzeszczotów + piła do drewna / pilnik diamentowy lub do metalu (funkcja 16, 17, 18)

Piła jak i pilnik są dość krótkie, ale spełniają swoje zadanie. Piła do drewna standardowo osadzona jest w gnieździe, a pilnik jest dołączony do zestawu i schowany w specjalnym plastikowym futerale.

W pilniku z jednej strony jest standardowy pilnik do metalu z drugiej strony wersja "diamentowa". Takie rozwiązanie jest dość praktyczne, gdyż umożliwia ostrzenie narzędzi Surge'a w warunkach polowych.

Zmodyfikowane gniazdo wymiennych brzeszczotów (T-SHANK) w nowej wersji Surge'a umożliwia stosowanie, oprócz dołączonych przez producenta piły i pilnika, ostrzy od wyrzynarek innych producentów, a tu mamy naprawdę spory wybór. Blokada brzeszczotów firm zewnętrznych działa nawet mimo tego, że nie posiadają one specjalnego otworu, w jaki zostały wyposażone firmowa piła, choć przy cieńszych brzeszczotach może się pojawić lekki luz nie mający wpływu na pracę. Ogólnie zmiana bardzo mi się podoba i myślę, że obok wymiennych bitów, jest to jedno z ciekawszych, uniwersalnych rozwiązań stosowanych w multitoolach.

Duże gniazdo na wymienne bity + bit dwustronny (funkcja 19)

Opcja wymiennych bitów to naprawdę genialna spawa, gdyż każdy może sam sobie dopasować zestaw najpotrzebniejszych mu końcówek zależnie od wykonywanych czynności. Producent standardowo daje nam jeden podwójny bit osadzony w gnieździe - czyli średnie śrubokręty: gwiazdkowy i płaski. Niestety w porównaniu do modeli Core/Rebar/ST300 ten rodzaj śrubokrętu działa zdecydowanie gorzej. Mniejszy zasięg jest główna wadą tego rozwiązania.

« Ostatnia zmiana: 20-01-2014, 00:22:27 wysłana przez tap »

Offline tap

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 20-01-2014, 00:17:03 »
Płaskie śrubokręty (funkcja 20,21)

Śrubokręty są duże i solidne z ostro zakończonymi końcówkami. Dobrze się nadają również do podważania jako mini-łomik.

Szydło / rozwiertak z oczkiem (funkcja 12)

Mocne i ostre narzędzie, dobrze sprawdza się w wierceniu otworów w skórze, drewnie i plastiku.

Przyrząd do zdejmowania izolacji + Otwieracz do puszek + Otwieracz do butelek (funkcja 7, 14, 15)

Konstrukcja znana z poprzednich modeli Leatherman więc sprawdzona i faktycznie działa, choć jako "combo" na pewno ciut gorzej niż pojedyncze dedykowane narzędzia.

Podsumowanie

Po przeprowadzonych testach muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem możliwości tego cacka :)
Owszem ma pewne słabsze strony, ale trzeba powiedzieć otwarcie - w kategorii "heavy duty" SURGE to mocny zawodnik i już znalazł miejsce w czołówce moich ulubionych multitooli...

Ze swojej strony dziękuję Bartkowi Heimdall'owi z serwisu Militaria.pl za możliwość z zapoznania się długo oczekiwanym przeze mnie multitoolem oraz za udostępnienie sprzętu do testów :)

ps. jakby ktoś czuł niedosyt zdjęć to poniżej jeszcze kilka ;P

« Ostatnia zmiana: 20-01-2014, 00:23:38 wysłana przez tap »

Offline maba

• Opinii: (710)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 20-01-2014, 00:39:08 »
Dżizas, ale zdjęcia.. Idę schować aparat..

Świetna recka, dzięki Tomek! :-*

Offline rot

• Opinii: (138)
  • Użytkownik knives.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 20-01-2014, 08:37:49 »
Zdecydowanie za mało zdjęć - poza tym mankamentem jak zawsze pro  :winky:

Offline Heimdall

• Moderator
  • Opinii: (70)
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20-01-2014, 10:04:33 »
Dzięki Tomek,
to nie recenzja, to monografia  8D
Foty rewelacja.

ps: Wrzuciłem na firmowego FB: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151856559566976.1073741898.310801631975&type=1

Offline rambo

• Opinii: (42)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • سكاكين رر
« Odpowiedź #6 dnia: 20-01-2014, 10:22:05 »
dobra robota Tomku
picie to jest życie, a nie zabawa, bo zabawa to kurwy i strawa!

Offline InQuizitor

• Oj tam, oj tam!!!
  • Opinii: (144)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Nikt nie spodziewa się Kieleckiej Inkwizycji!!!
« Odpowiedź #7 dnia: 20-01-2014, 10:44:30 »
Noo Tomku, ładnie poszalałeś.
Kawał świetnej pracy! Dzięki wielki.

Cóż, zaczynają mi się LM podobać...chyba czas konto zablokować ;)

Offline tap

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 20-01-2014, 10:50:42 »
Jaka tam praca.... takie testy to czysta przyjemność :) kiedy się robi co się lubi....   dzięki :)
i bardzo się cieszę, że się podoba...
« Ostatnia zmiana: 20-01-2014, 11:33:58 wysłana przez tap »

Offline Lisek777

• Opinii: (527)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 20-01-2014, 11:44:46 »
   Panie, toż to tłusta monografia i fotorelacja a nie opis!  :)  Bardzo fajne i zgodnie z zasadą: jedno zdjęcie więcej warte niż 100 słów. A tutaj tych fotek nieco się nazbierało! Fajnie, że Ci się chciało i szacunek za poświęcony czas.
   A Surge to faktycznie prawdziwa hardcorowa maszyna wciągająca nosem resztę toolwoych zabawek.  ;-P

Offline Lutz

• Opinii: (0)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 20-01-2014, 11:45:09 »
Świetna recenzja z super zdjęciami, doskonale się czytało. Wielkie dzięki.

Nie jest mi potrzebny kolejny tool, ale po przeczytaniu recenzji i obejrzeniu zdjęć mam wielką ochotę sprawić sobie nową zabaweczkę :winky:

Offline Poziu

• Opinii: (14)
  • Użytkownik knives.pl
  • NÓŻ NOŻOWI WIDELCEM
« Odpowiedź #11 dnia: 20-01-2014, 11:54:10 »
I po co ja tu zaglądałem :) ? Znowu trzeba będzie zbierać kasę na nową "zabawkę".

Kiedy za długo patrzysz w ciemność,  ciemność zaczyna patrzeć w Ciebie.

Offline sliwek93

• Opinii: (6)
  • Użytkownik knives.pl
  • Victorinox Lover :)
« Odpowiedź #12 dnia: 20-01-2014, 15:32:41 »
Bardzo, bardzo dobra recka, niezłe foty no i ten nowy Surge... Ach  :slini: 
Szkoda tylko, że nikt nie nagrywa filmików z testami tool'i :) Brakuje tego, może sam kiedyś nagram o starym surge, co mnie kusi  :winky:

Offline Mr.Siwy

• Opinii: (5)
  • Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20-01-2014, 17:00:55 »
Świetny opis, no i zdjęcia na poziomie :)

Offline SlavaSvarog

• Opinii: (120)
  • Użytkownik knives.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 20-01-2014, 19:18:02 »
doje**&&*&ś do pieca! Super recenzja!
HAIL MASTER QUORTHON!

Bogi naszych Praojców
Czekając świtu śnią...

Offline Squad

• knifemaker
  • Opinii: (10)
  • *
  • garażowy dłubacz
« Odpowiedź #15 dnia: 20-01-2014, 22:38:02 »
Świetna recenzja, po tym jak LM wprowadził nowego surga do sprzedaży w USA napaliłem się na taktyczną czarną wersję, ale w militariach mieli tylko srebrnego. Jako niecierpliwy człowiek zakupiłem srebrnego, patrząc po zdjęciach nie żałuję, prezentuje się o wiele lepiej (wiadomo, kwestia gustu). W sumie zawsze można spróbować go pomalować cerakote na jakiś taktyczny kolorek. Używam może już 2-3 miechy i sprawdza się, kawał solidnego toola, jakością wykonania bije na głowę gerbera diesel (którego ktoś mi zakosił na nyskim stalkerze)  :D  Pzdr.

Online nielet

• Opinii: (136)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 20-01-2014, 23:00:05 »
A więc mamy już drugą reckę ze zdjeciami, pierwsza http://forum.knives.pl/index.php/topic,155929.msg1481301.html#msg1481301 , dzięki panowie. Miałem możliwość sobie podotykać nowego Surge, jest fajny, czy znowu się skuszę na zakup. Nie wiem, cały czas walczę ze swoją słaboscią   :D
MÓJ ULUBIONY TOOL PALADIN TOOLS PT 540 (SOG): https://forum.knives.pl/index.php/topic,158729.msg1550576.html#msg1550576

SPRZEDAM:

Offline niuniek_84

• Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 21-01-2014, 19:33:43 »
Bardzo fajna recenzja ... szkoda że jej nie było wcześniej jak walczyłem ze sobą nad zakupem ....

Panowie, co tu dużo opowiadać ... nie można wstrzymywać, bo grozi zawałem ... tylko szybkie przytulenie jest w stanie załagodzić brak nowego LM ... jednak prędzej czy później będzie trzeba nabyć go :)
Jest naprawdę zawodowy ... a linki stalowe tnie jak zwykły drucik.

Offline demon

• Nóż w wodzie.
  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Mój nóż jest częścią mnie - tą lepszą częścią ...
« Odpowiedź #18 dnia: 21-01-2014, 19:42:17 »
Foty idealne na rozkładówkę ;) Dzięki za recnzję. Zaczynam żałoważ, że w żadmym tylu nie mam wymiennych przecinaków.
Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Purple czy Ceppelini?

Offline dE

• Lublin/Chełm/Okuninka/UK/Gdańsk
  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Kilometr Do Lasu dE - Youtube
« Odpowiedź #19 dnia: 21-01-2014, 22:22:44 »
I po co ja tu zaglądałem :) ? Znowu trzeba będzie zbierać kasę na nową "zabawkę".

He He. Przez tą recenzję już niebawem wystawiam LT New Wave na Allegro.
Wahałem się do LT New Surge... już się nie waham.