Reklama

Multitool Jobi- tani pancerniak (zdjęcia i krótki opis)

Zaczęty przez Landsberger, 11-02-2014, 11:34:36

Landsberger

Do tej pory do czynienia miałem z dwoma toolami Leathermana (Wingman i Supertool 300), oraz chińczykiem z logo Campus'a. Jakiś czas temu jeden z użytkowników forum pytał o multitool sprzedawany przez firmę Jobi. Po kilku dniach w przypływie nudy i ciekawości kliknąłem w 'Kup Teraz' na popularnym portalu aukcyjnym. Cena toola to kosmiczne 22zł+ 7zł za polecony prio... Co dostajemy w zamian? Na pewno bardzo doby i miły kontakt ze sprzedającym, bardzo szybką wysyłkę no i kawał stali zapakowany w nie najbrzydszy blister. :)

Długość toola złożonego to 115mm. Jak to się przyjęło w takich narzędziach po obu stronach ramion mamy miarkę w centymetrach i calach, wszystkie narzędzia są blokowane. Jak widać tool swoim body bardzo przypomina Supertoola 300 ze stajni Leatherman. Tool nie jest nitowany, a skręcany.

Tool po rozłożeniu ma długość 175mm. Otwiera się z wyraźnym oporem, bez luzów, nic nie lata, nie grzechocze. Ukazuje się nam to co najważniejsze czyli szczypce kombinerek. Przyzwoicie wykończone, bardzo dobrze spasowane i bez luzów. Sprężyna rozwiera szczęki na mksymalne 40mm.

W ramionach prezentowanego toola ukrytych jest 11 podstawowych narzędzi. Umieszczone są pod klapkami, podobnie jak w produktach Sog'a, co niewątpliwie poprawia komfort chwytu podczas pracy kombinerkami.
Z jednej strony:
-nóż z ostrzem gładkim (KT 65mm)
-rozwiertak/przebijak
-śrubokręt płaski średni
-śrubokręt płaski duży
-piłka/pilnik do metalu

Z drugiej strony:
-ostrze ząbkowane
-otwieracz do puszek/butelek
-śrubokręt krzyżakowy
-płaski mały śrubokręt
-piłka do drewna (dł. KT 65mm)

Jak już wspomniałem wszystkie narzędzia są blokowane, blokada zapada z wyraźnym klikiem.

Tool Jobi jest naprawdę masywny i czuć że nie jest to taka zabawka jak by sugerowała to cena.

Tak więc za niecałe 30zł dostajemy kawał narzędzia, na pewno lepszego niż multitool z Biedronki, czy Lidla. Sądzę że warto rozpatrzyć ten zakup jako budżetową alternatywę.
EDIT: Co by daleko nie szukać....
Inne opisy multitoola:
Dexter ~> http://forum.knives.pl/index.php/topic,157705.msg1526539.html#msg1526539

http://forum.knives.pl/index.php/topic,157705.msg1528871.html#msg1528871

maba ~>  http://forum.knives.pl/index.php/topic,157705.msg1527266.html#msg1527266

Osos - >   http://forum.knives.pl/index.php/topic,157705.msg1536905.html#msg1536905

Cytat: mr,cable
...nóż to narzędzie mózgu nie zastąpi...

Klej91

Dzięki za ciekawy opis toola. Testowałeś już w akcji poszczególne narzędzia? Jak się sprawdza ta piłka do drewna?

Les mauvais couteaux coupent les doigts et laissent le bois.

Landsberger

Piłka jak najbardziej daje radę, tnie jak ta Vickowa.

sliwek93

O Panie... Za 30zł? Rewelacja :) Fajnie, że się poświęciłeś. Jeszcze byś kiedyś pokazał jak tnie gwoździki, cienkie wkręty itp :)

Landsberger

Cytat: sliwek93 w 11-02-2014, 13:13:37

Jeszcze byś kiedyś pokazał jak tnie gwoździki, cienkie wkręty itp :)

Nie miałem jeszcze okazji, ale zrobi się. Na razie w pracy szczęki cięły kable 3-żyłowe, drut miedziany, opaski zaciskowe itp.

demon

Cytat: sliwek93 w 11-02-2014, 13:13:37

O Panie... Za 30zł?

Dam 60 niech ktoś zrobi tula na poziomie PST :)

Dzieki za test.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Landsberger

Cytat: depravedsouls w 11-02-2014, 15:01:05

Jaka jest jego waga?

Niestety nie mam na czym zważyć, ale lekki nie jest, w kieszeni nie ponosisz. :)
Ooo zerknąłem na wagę przesyłki. Paczka ważyła 341g, więc po odjęciu opakowań 300g ma jak nic.

Mikko

Tak po fotkach to nie widzę znaczącej różnicy między nim, a Leathermanem.
Co do masy, sprzedawca na allegro podał 0,35 kg.

Landsberger

Cytat: Mikko w 11-02-2014, 15:28:33

Tak po fotkach to nie widzę znaczącej różnicy między nim, a Leathermanem.
Co do masy, sprzedawca na allegro podał 0,35 kg.

W ogólnej budowie bardzo podobny, różnica jest w materiałach wykorzystanych do budowy. LM ostrza i przecinak ma jednak z lepszej stali.

350g to za dużo raczej, chyba bardziej wadze pocztowej bym wierzył. Cała przesyłka warzyła 341g, odejmując kopertę, blister, pouch to sam tool jakieś 300g waży.

maba

Uuu Panie kolego, w tej cenie wygląda na niezły hit. Może sam się skuszę co by potestować?
Dzięki za opis i proszę o systematyczne uzupełnianie wrażeniami z używania :)

P.S. PST ma 150g, więc ten potwór 2x cięższy..

MorawsoN

(...)

Dexter

Zamówię i  ja ;). Nawet kilku kumpli się załapie, bo akurat szukali toola :D.

Edit: na stronie 4 jest trochę opisu i zdjęć ode mnie: http://forum.knives.pl/index.php/topic,157705.msg1526539.html#msg1526539 :)

survivorman

Cytat: MorawsoN w 11-02-2014, 17:09:57

O widzę, że kolega się jednak skusił na tego toola :D Warto było o nim wspomnieć. Jak widać da się zrobić coś sensownego w sensownych pieniądzach :winky: . Mam obawy tylko co do wkrętaka, że za mały nieco. Jakby co to ciekawy też jest ten produkt:

http://www.militaria.banzaj.pl/Multitool-Joker-JKR97-p227566-sklepy.html

PS. A tutaj się to nie nada? http://forum.knives.pl/index.php/topic,101302.0.html
Nie bardzo się nada bo to nie recka tylko opis. A co do recki to czekam Landsberger :) Mam nadzieję, że zrobisz jakieś sensowne testy bo faktycznie może fajny budżetowy tool z tego będzie :) Jak bp? jest? pojawia się?

Landsberger

Cytat: survivorman w 11-02-2014, 17:19:56

Nie bardzo się nada bo to nie recka tylko opis. A co do recki to czekam Landsberger :) Mam nadzieję, że zrobisz jakieś sensowne testy bo faktycznie może fajny budżetowy tool z tego będzie :) Jak bp? jest? pojawia się?

W reckach nie mam za bardzo doświadczenia, ale jak poużywam bardziej to zobaczymy...
Blade Playa nie ma  żadnego, ani na kombinerkach, ani na narzędziach. Pamiętajmy jednak że to tylko chinol i może miałem szczęście :)  Niewątpliwie jednak samo wykonanie toola jest bardzo dobre, gdybym nie znał jego ceny to nie bardzo bym uwierzył.

survivorman

Cytat: Landsberger w 11-02-2014, 17:31:00

W reckach nie mam za bardzo doświadczenia, ale jak poużywam bardziej to zobaczymy...
Blade Playa nie ma  żadnego, ani na kombinerkach, ani na narzędziach. Pamiętajmy jednak że to tylko chinol i może miałem szczęście :)

No ruletka może być, ale bądźmy dobrej myśli :) poużywaj i nie "zobaczymy" tylko daj znać jak będzie recka :D

maba

Dexter

Jak moja sztunia dojdzie, postaram się też 4ry grosze wtrącić ;P.

MorawsoN

(...)

Dexter

Cytat: MorawsoN w 11-02-2014, 17:43:38

Cholera, muszę chyba upomnieć się o jakąś prowizję od sprzedającego hehe.

Pasowałoby :D.

Porównam do Wave Old, o ile to jakieś odniesienie w ogóle :D.