Reklama

Multitool Jobi- tani pancerniak (zdjęcia i krótki opis)

Zaczęty przez Landsberger, 11-02-2014, 11:34:36

maba

Mam i ja :D

Ale ciężki skurwielek! Dokładnie 290g.

BP niewielki - nie większy niż w Leathermanach.
Blokada ma niski skok i mocną sprężynę, więc cholernie ciężko się odblokowuje.

Zobaczymy jak z trwałością!

MorawsoN

(...)

Dexter

Pierwsze, czysto subiektywne, wrażenia, jak i późniejsze (po kilku pociętych kartonach, uciętych spinaczach grubszych oraz chudszych, piłowaniu listewki i kawałka grubego gwoździa) bardzo pozytywne. Zdecydowany plus tego tool'a, to sprężynka na kombinerkach, miarka na ramionach i blokada wszystkich narzędzi, przy której ta z Wave Old wygląda jak Vickowa... czyli słabo ;P. Być może Wave New byłby tu bardziej adekwatnym 'rywalem' dla JOBI.

Tool ze względu na swój rozmiar i wagę, raczej wyląduje w schowku Golfika, bo i tak nie mieści się do Vickowego poucha. Ale na pewno kupię taki tacie.

Plusy dodatnie:
- miarka na ramionach
- solidna i ciężka do poluzowania blokada wszystkich narzędzi
- sprężynka w kombinerkach
- "łopatki" chroniące złożone narzędzia przed syfem itp., gdy tool jest otwarty
- rozsądnie dobrany zestaw 'przyborów', zwłaszcza głównych
- bardzo dobre spasowanie, zarówno mniejszych narzędzi z obudową, jak i kombinerek

Plusy ujemne:
- narzędzia dostępne dopiero po rozłożeniu toola - wolę jednak budowę Wave'a w tej kwestii
- 4 główne, niby OH, przybory schowane na amen
- dalszych minusów musiałbym szukać na siłę...

Jeżeli coś dalej wyjdzie w praniu, dopiszę do jednej lub drugiej listy :)

A teraz trochę foto-spamu. Wszystkie foty dostępne w rozdzielczości 1200pix tu: http://www.flickr.com/photos/dlaludzi/

No to lecim...

Edit: 16.02.2014 - "(Ab)use-test"

Pomęczyłem chwilkę dziada w warsztacie, tak jak pisałem... Głównie kombinerki i piły.

Wcześniej pisałem, że pociął kilka listewek (grubszych i chudszych), więc teraz postanowiłem zobaczyć, jak poradzi sobie z "mniej suchym" i miękkim drewnem. Nie zrobiło na nim wrażenia, tu nie różni się od Wave.

Następnie w ruch poszły kombinerki, a dokładnie ich "przecinak" - zarówno ten "prosty", jak i "korytkowy". Pociął miedziane kable domowej instalacji elektrycznej, jakby ciął samą izolację, kilka nitów chudszych i grubszych, kilka stalowych gwoździ oraz jeden gruby ~4mm. Nie poradził sobie dopiero ze stalowym kawałkiem sprężyny, ale dla pocieszenia powiem, że nie poradziły sobie z nim nawet "normalne" kombinerki - strasznie mocno hartowane gówienko. Jak widać, pojawiły się wyszczerbienia - to dlatego, że oburącz próbowałem za wszelką cenę przeciąć ten kawałek sprężyny...
Nie dało się, a na "obcinaku" wyżłobiłem małą wgniotkę, przy okazji pogłębiając też "korytko" do ucinania, bliżej osi kombinerek. Plus jest taki, że mimo tego lekkiego abuse, ani oś kombinerek, ani mocowanie ich do rękojeści nie złapały BP oraz nie wygięły się - w podobny sposób załatwiłem kiedyś dwa gówno-toole za ~50zł z marketu, gdy jeszcze nie byłem "wnożowiony".

Piła do metalu radziła sobie z wyżej wymienionymi materiałami, ale dopiero przy stalowej sprężynie przestała - po prostu ślizgała się po niej, podobnie jak brzeszczot do stali. Dopiero okrągły brzeszczot z posypką diamentową coś tu mógł zdziałać...

To tyle, z tego krótkiego "abuse-testu". Mam nadzieję, że niektórym rozjaśniłem nieco kwestię wytrzymałości toola, choć celowo pominąłem testy cięcia ostrzem (serrated i plain), gdyż tu JOBI wypada podobnie jak Vickowa stal... Łatwo tnie, łatwo się ostrzy.

Większe zdjęcia jak zwykle, dostępne tu: klik.

cortezjwrz

Dzięki :)  wygląda na hicior. Cena świetna zwłaszcza dla osób, które tooli używają bardzo sporadycznie.

Chok dee

maba

Landsberger

Kurcze Dexter dopiero patrząc na Twoje zdjęcia zauważyłem że przy dużym płaskim wkrętaku jest otwieracz do butelek. Do tej pory byłem przekonany że ten do puszek to combo i nim piwko otwierałem.... :dodge: :jezor:

Cytat: mr,cable
...nóż to narzędzie mózgu nie zastąpi...

KlasycznyWojtek

Chciałbym zobaczyć minę gościa jak mu nagle wszystko z aukcji wykupili :d

Dexter

Dzięki Panowie ;).

Fajnie, że się nam trochę ostatnio forum rozkręciło w kwestii opisów o budżetowych zabawkach, niekoniecznie gorszej jakości niż niższa półka 'markowych' szpejów :).

Ano, pewnie się Sprzedawca ucieszył :D.

KlasycznyWojtek

Mam nadzieję, że przeżył ten szok bez uszczerbku na zdrowiu ;) Sam tool wydaje się być fajny, jak nazbiera się więcej opinii to z chęcią zanabędę taki do samochodu. O ile cokolwiek zostanie na allegro :D

survivorman

No lepiej żeby wrzucił jeszcze coś po tej samej cenie bo ze 2 bym przygarnął, jeden do auta, drugi dla bratanka, kiedyś chciał toola, ale ceny porządnych nie były już takie piękne :p

Dexter

Swego czasu, jakiś rok z hakiem, był szał wśród for motoryzacyjnych na Kodaka ZX5, bo gość wystawiał nówki sztuki ofoliowane, pochodzące z napraw pogwarancyjnych :D. Sprzęt tylko z kabelkiem Kodaka, ale wszystko nowe w środku, obudowa też. Szło jak ciepłe bułeczki za 199zł, podczas gdy nówki oscylowały wokół 400-600zł :D.

Sam kupiłem jednego i do dzisiaj używam, również jako wideorejestrator :D. Kumple kupowali, po kilka sztuk, bo potem mocowali w środku i na zewnątrz do rejestrowania przejazdów w KJSach :D.

Gość też nie nadążał z wystawianiem nowych aukcji, ale do końca zachował dobrą cenę :D. Fajne są takie aukcje :D.

InQuizitor

Ciekawe jak długo te toole wytrzymają....
Ciekawe jak z gwarancją....
Ciekawe jak z ergonomią, be ze zdjęć to raczej brak jej...
Ciekawe jak szybko śrubokręt się "ukręci"...

Dexter

Cytat: InQuizitor w 13-02-2014, 17:54:38

Ciekawe jak długo te toole wytrzymają....
Ciekawe jak z gwarancją....
Ciekawe jak z ergonomią, be ze zdjęć to raczej brak jej...
Ciekawe jak szybko śrubokręt się "ukręci"...

- Już ja to sprawdzę :D.
- Pewnie nijak - niebotyczne 28zł w kosz, jak coś pęknie :D.
- IMO jest jej tu równie brak, co w dużym ST ;P, ale sam Wave też mega wygodny nie jest, bo to, co jest atutem (narzędzia na wierzchu), bardziej wbija się w łapy niż gładka powierzchnia JOBI
- Też sprawdzę :D.

Jak widać po fotkach Wave, poprzednik oraz ja specjalnie nie pieściliśmy się z nim ;). Złapał lekki BP na osi kombinerek, więc trzeba było punktakiem przydupcyć, by znikł; ostrza swoje przeszły i maja ryski, a ostrzone też nie raz już były; śrubokręty próbowały się już z zardzewiałymi i zastanymi śrubami, a piła do drewna tak energicznie cięła kiedyś drewno na ognisko w lesie, że wygięła się w ")", ale naprostowałem ją trochę :D.

Jeżeli JOBI wytrzyma chociażby połowę z tego, co wytrzymał mój Wave, to powinien kosztować tak z 4x tyle i mieć wybite Leatherman, Gerber albo SOG... Ale to tylko moja opinia ;).

InQuizitor

Cytat: Dexter w 13-02-2014, 17:59:50

- Pewnie nijak - niebotyczne 28zł w kosz, jak coś pęknie :D.

Sorki Dex, ale mnie nie stać na takie rzeczy, jak się popsuje to muszę kupić nowy, a to kolejny wydatek.
Wolę kupować drożej, ale z pewną gwarancją i wiedzą, że w razie "W" narzędzie mnie nie zawiedzie.
Ale kto bogatemu zabroni.....

survivorman

Cytat: InQuizitor w 13-02-2014, 18:04:31

Sorki Dex, ale mnie nie stać na takie rzeczy, jak się popsuje to muszę kupić nowy, a to kolejny wydatek.
Wolę kupować drożej, ale z pewną gwarancją i wiedzą, że w razie "W" narzędzie mnie nie zawiedzie.

Po to jest to forum, żeby sprawdzić za Ciebie czy ten tool Cie nie zawiedzie... Oczywiście nie próbuje Cię do niego przekonać, bo po pierwsze sam nie jestem jego pewien, bo nie mam, nie używałem itd. tylko próbuje Ci powiedzieć, że nie musi to być złe narzędzie, więc z góry proszę, żebyś tego nie odebrał jakoś negatywnie

Pozdrawiam :)

Dexter

Cytat: InQuizitor w 13-02-2014, 18:04:31

Ja to rozumiem, dlatego m.in. mam Leathermana, a wcześniej miałem nowego Wave New...

I mimo podpisywania się wszystkimi kończynami pod wątkiem o Markowym Toolu, po prostu z czystej ciekawości (i na fali forumowej euforii) postanowiłem sprawdzić, co to warte, bo początkowo będąc sceptycznie przekonanym np. do SRM, obecnie mam o nich opinię bliżej pozytywu, niż negatywu (pomijając kontrowersyjną kwestię oryginalności ich projektów czy ich zwalania - nie to jest tu przedmiotem dyskusji i tak).

Jeżeli okaże się, że rozsypie się po tygodniu średnio-ciężkich prac, wyląduje w schowku jako backup zawartości skrzynki z bagażnika, taki na szybko. Jeżeli jednak nie, poleci do taty, bo strach pomyśleć, że w chwili obecnej używa (czasami) jakiegoś gównianego toola "Bosch", którego dostał od Lellka, gdy zamawiał Skody Fabia do konkursu w Banku... :/. Żadnej blokady, lata to gorzej niż nasmarowane balisongi, a narzędzia są tak tępe, krzywe i miękkie, że od patrzenia się rozlatują... A na drogiego toola po prostu nie przeznaczy kasy, bo priorytety ma inne.

Co do sytuacji "w razie W" - ktoś kiedyś mądrze napisał, że najlepszy nóż (można to odnieść w tym przypadku także do narzędzia, toola) to ten, który ma się w razie potrzeby przy sobie.

InQuizitor

Ależ oczywiście, że może to być hit...
Ależ oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie...
Ależ oczywiście, że kończę OT, bo nie po to jest ten wątek.

Dexter

Cytat: InQuizitor w 13-02-2014, 18:19:31

Ależ oczywiście, że może to być hit...
Ależ oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie...
Ależ oczywiście, że kończę OT, bo nie po to jest ten wątek.

Magnetyzery też były, a to nie znaczy, że był to produkt faktycznie dobry - jak będzie tutaj, wyjdzie w praniu :).
Pewnie, dlatego od razu zaznaczyłem, że wszystko co napisałem przed zdjęciami, jest subiektywne, w sumie - wszystko co zawsze piszę, jest :D.
Oj dobrze, już dobrze :*. Piszesz sensownie, więc to żaden OT, a dyskusja o przedmiocie tematu.

MorawsoN

(...)