Reklama

Multitool Jobi- tani pancerniak (zdjęcia i krótki opis)

Zaczęty przez Landsberger, 11-02-2014, 11:34:36

sliwek93

furgon

mamcar

Dexter

furgon

Dexter

Parabole tańczą, tańczą tańczą tańczą :rotfl:.

maba

Cytat: mamcar w 14-02-2014, 10:59:25

Zobaczymy jak wzrost ceny wpłynie na popyt.

Wprawdzie jeszcze nie wiem jak z wytrzymałością, ale patrząc na inne chińskie wytwory, myślę że ten Jobi jest spokojnie wart ~100zł.

Jak koledzy myślą? ;>

Śmieszny LM Wingman kosztuje ~130zł..

sliwek93

Ale wingmana połamiesz i dostaniesz nowego. Jak ten będzie kosztował 100zł praktycznie bez gwarancji (To tylko LM świadome połamanie uwzględnia :)) to już przestanie być opłacalny...

maba

W tej kwestii oczywiście masz rację :)

Mi chodziło wyłącznie o projekt/wykonanie.

Landsberger

Cytat: maba w 14-02-2014, 12:45:52

Mi chodziło wyłącznie o projekt/wykonanie.

To prawda, Jobi jest staranniej wykonany od Wingmana, a i narzędzia bardziej przydatne, bo pilnik w takim Wingmanie to żart jakiś. No i spasowanie narzędzi, miałem Wingmana i tam wszystko latało jak żyd po pustym sklepie.

Cytat: mr,cable
...nóż to narzędzie mózgu nie zastąpi...

mamcar

Ja nie jestem ani za ani przeciw. Zastanawiam się tylko jak szeroki opis i ładne zdjęcia wpłynęły na jego postrzeganie.
Czy to naprawdę rodzynek pośród beznadziejnej chińszczyzny?
Czy okazać się może że wszystkie toole za tą cenę są ok i robią robotę? Nie tylko jobi ale i cała masa innych, które do tej pory były mijane szerokim łukiem.

maba

Nie wiem, możliwe. Ja tam nie widziałem i nie macałem lepszego w tej cenie, ani nawet 3x droższego.

Naprawdę fajny skurczybyk, można się zdziwić :)

Landsberger

Cytat: mamcar w 14-02-2014, 13:33:01

Czy to naprawdę rodzynek pośród beznadziejnej chińszczyzny?

Miałem jednego chinola, dostałem w sklepie do plecaka Campusa, o taki http://www.sailandrock.pl/?str=produkt&id=762

Wykończenie to była porażka, luzy, narzędzia krzywe, tępe ostrza, brak blokady, cała obudowa to była cienka blacha, ramiona się wyginały przy zaciśnięciu kombinerek. W ogóle po otwarciu widać było że to zabawka a nie tool. Jedne co to pouch miał lepszy niż Jobi. :)
Cytat: mr,cable
...nóż to narzędzie mózgu nie zastąpi...

maba

Kilka słów ode mnie..

Jobi 17080 to taka niskobudżetowa hybryda Leathermana ST300 i SOGa. Konstrukcja i komplet narzędzi z tego pierwszego, a klapki z drugiego ;)

Narzędzia:

• ostrze plain
  • ostrze serrated
  • piła i pilnik do stali
  • piłka do drewna
  • otwieracz do butelek z dużym wkrętakiem płaskim
  • otwieracz do puszek
  • średni wkrętak płaski
  • mały wkrętak płaski
  • wkrętak philips
  • szpikulec

Złożony: długość ~11,5 cm, szerokość ~3,5 cm (z blokadami ~4,2 cm), grubość ~1,8 cm.

Waży 290g, czyli minimalnie więcej od dużego Swisstoola i ST300. Po wzięciu do łapy czuć, że to naprawdę ciężki i solidny skurwielek! Może służyć za młotek..

Jobi 17080 / Leatherman PST / Victorinox Ranger:

Cały multitool jest skręcany, nie nitowany, spory plus! Śruby podobne do tych z Leathermanów.

Złożony wprawdzie nie ma blokady jak Victorinox, ale dzięki sprężynce w kombinerkach która utrzymuje go w tej pozycji nie rozjeżdża się jak Leathermany.

Na obudowie dwie przydatne miarki, calowa i centymetrowa.

Dostęp do narzędzi wygodny i bezproblemowy. Każde oddzielone dwoma podkładkami, więc nie występuje efekt klejenia jak w LM, gdzie otwierając jedno, inne przyklejają się do niego. Tutaj elegancja niczym w Swisstoolu ;)

BP niewielki, nie większy niż w LM. Blokada jednak ma niski skok i mocną sprężynę, więc cholernie ciężko ją odblokować jedną ręką.

Klapki wprawdzie są upierdliwe gdy chcemy wydobyć jakieś narzędzie, bo przed tym musimy je otworzyć, ale sprawiają, że rękojeść nie ma żadnych ostrych krawędzi i jest przez to super wygodna.

Dodatkowo pełnią rolę dodatkowego zabezpieczenia gdyby główna blokada puściła i jakieś narzędzie chciało się złożyć. Chronią też środek przed brudem, smarami, klejami, cokolwiek..

Kombinerki mają lekki luz boczny, a końcówka ścięta lekko pod skosem. Poza tym są naprawdę niezłe.

Mają też sprężynki, znane z chińskich multituli, które znacznie podnoszą komfort pracy. Nie wiem dlaczego uznani producenci tak rzadko korzystają z tej opcji.

Narzędzia wykończone raczej słabo, ale nie ma dramatu. Tutaj szlif trochę nierówny, końcówki wkrętaków lekko krzywe/zaokrąglone i takie tam drobne pierdółki.

Ostrza i piłki mają mniej więcej 6,5 cm długości roboczej.  Niewielkie jak na wielkość całego multitula, szkoda że nie upchnęli dłuższych, bo w środku trochę miejsca jeszcze jest.

Stal nieznana, producent się nie chwali. Na kombinerkach tylko oznaczenie 2CR, a w wewnątrz obudowy słynne "Stainless Steel" :D

Coś tam lekko pociąłem, pokręciłem, popiłowałem i takie tam.. Oczywiście nie ma tej jakości i komfortu jak w ST, w końcu to chińczyk, ale robotę zrobi.

W zestawie dostajemy materiałowe etui. Bez szału, wykonanie poprawne, rzep trzyma kiepsko, możliwość noszenia pion/poziom. Tool ze względu na wystające blokady wchodzi/wychodzi trochę ciężkawo.

Miałem kilka Leathermanów i Victorinoxów, i przyznać muszę, że ten Jobi naprawdę robi wrażenie :)

Cena niewiarogodnie niska - 22zł!
Więcej kosztuje prosty folderek Sanrenmu. Ba, więcej kosztuje nawet zwykły KLIPS do folderka Spyderco.. :rotfl:

A tutaj mamy prawie 300 gramowy kawałek stali, sporo narzędzi, podkładek, śrubek, nitów, sprężynek.. A to wszystko naprawdę niezłej jakości. Nie jest to pierwszy z brzegu badziewny chińczyk, którymi rynek jest zalany i znamy je wszyscy. Całkiem fajna, solidna i przemyślana konstrukcja wzorowana na najlepszych.

Skąd taka cena? Jak im się to opłaca? Nie wiem, ale warto! ;)

W zasadzie w tej cenie nie ma on żadnych wad, ma same zalety.. Zobaczymy jak z wytrzymałością.

Vigo

Panowie dzięki za foto-opisy.
Wykonanie tego JOBI widzę jest całkiem spoko, a przy jego symbolicznej cenie równej 1/2 ceny etui do jakiegoś Leathermana to nie ma żadnej dyskusji.
Jeżeli jeszcze jakość zużytej na niego stali nie odpowiada wprost tej jego rewelacyjnej cenie, to sprzęt ma przyszłość, ale to wyjdzie już w "praniu".
Nie jest też zerżniętą wprost kopią żadnej markowej konstrukcji, zatem wielkich rozterek moralnych też przy zakupie i używaniu nie będzie.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

wysuszony

Pytał ktoś sprzedawcę z tej aukcji kiedy będzie miał nową partię?

maba

Masz na poprzedniej stronie, że w dikel.pl za około 2 tygodnie ;P

MorawsoN

(...)

maba

dE

"Jak im się to opłaca ?"

No właśnie. Zakładając marże sklepu internetowego
i jakiegoś europejskiego czy krajowego dystrybutora
to Panowie z Chin  sprzedają go może za dolara.
Kosmos.
Fajną ma miarkę w cm. Dużo wygodniejszą niż LT NS
... Tacie to bym go chyba nawet kupił  :winky:  Ha ! Tylko teraz gdzie ..........