Reklama

Multitool Jobi- tani pancerniak (zdjęcia i krótki opis)

Zaczęty przez Landsberger, 11-02-2014, 11:34:36

MorawsoN

(...)

survivorman

Dzięki Maba za opis i porównania :) Jak będą to biorę 2 albo 3 :D do auta, dla bratanka i może dla taty jak się okazja znajdzie :D

count_martin3z

Cytat: dE w 14-02-2014, 20:15:22

"Jak im się to opłaca ?"

No właśnie. Zakładając marże sklepu internetowego
i jakiegoś europejskiego czy krajowego dystrybutora
to Panowie z Chin  sprzedają go może za dolara.
Kosmos.
Fajną ma miarkę w cm. Dużo wygodniejszą niż LT NS
... Tacie to bym go chyba nawet kupił  :winky:  Ha ! Tylko teraz gdzie ..........

Moim zdaniem oni kupuja bezposrednio w Chinach. Przy cenie det. 22zl komu by sie oplacalo ściągać i robić w hurcie... chyba że sprzedawane jest dziesiątkach tysięcy sztuk - wątpię.

Dzięki Marek. Przekonałeś mnie. Auto dostanie nowego pasażera :)

.

dragosani

czyli podsumowujac na dziś dzień nigdzie tego nie kupi? :D

dzieki wszytkim za recki, czekam az sie pojawi i biore.

Kupię używany wolnowar, jak największy, ceramiczna wyjmowalna misa, najchętniej analogowe sterowanie.

Dexter

Ładne jajca ;). Nie było o nim nic wiadomo - sztuk dostępnych od groma. Im więcej wiadomo, tym sztuk mniej :D.

MorawsoN

(...)

daniel33mc

teraz jak Jobi znów bedzie dostępne to pewnie cena wzrośnie

Dexter

Dexter

Pomęczyłem chwilkę dziada w warsztacie, tak jak pisałem... Głównie kombinerki i piły.

Wcześniej pisałem, że pociął kilka listewek (grubszych i chudszych), więc teraz postanowiłem zobaczyć, jak poradzi sobie z "mniej suchym" i miękkim drewnem. Nie zrobiło na nim wrażenia, tu nie różni się od Wave.

Następnie w ruch poszły kombinerki, a dokładnie ich "przecinak" - zarówno ten "prosty", jak i "korytkowy". Pociął miedziane kable domowej instalacji elektrycznej, jakby ciął samą izolację, kilka nitów chudszych i grubszych, kilka stalowych gwoździ oraz jeden gruby ~4mm. Nie poradził sobie dopiero ze stalowym kawałkiem sprężyny, ale dla pocieszenia powiem, że nie poradziły sobie z nim nawet "normalne" kombinerki - strasznie mocno hartowane gówienko. Jak widać, pojawiły się wyszczerbienia - to dlatego, że oburącz próbowałem za wszelką cenę przeciąć ten kawałek sprężyny...
Nie dało się, a na "obcinaku" wyżłobiłem małą wgniotkę, przy okazji pogłębiając też "korytko" do ucinania, bliżej osi kombinerek. Plus jest taki, że mimo tego lekkiego abuse, ani oś kombinerek, ani mocowanie ich do rękojeści nie złapały BP oraz nie wygięły się - w podobny sposób załatwiłem kiedyś dwa gówno-toole za ~50zł z marketu, gdy jeszcze nie byłem "wnożowiony".

Piła do metalu radziła sobie z wyżej wymienionymi materiałami, ale dopiero przy stalowej sprężynie przestała - po prostu ślizgała się po niej, podobnie jak brzeszczot do stali. Dopiero okrągły brzeszczot z posypką diamentową coś tu mógł zdziałać...

To tyle, z tego krótkiego "abuse-testu". Mam nadzieję, że niektórym rozjaśniłem nieco kwestię wytrzymałości toola, choć celowo pominąłem testy cięcia ostrzem (serrated i plain), gdyż tu JOBI wypada podobnie jak Vickowa stal... Łatwo tnie, łatwo się ostrzy.

Większe zdjęcia jak zwykle, dostępne tu: klik.

sliwek93

Zajebiście! :) Prawdziwy twardziel za 30zł. Szaleństwo!

Landsberger

Dexter dzięki za test i piękne zdjęcia.
U mnie kombinerki codziennie w pracy mają co robić, tnę kable, uszczelki zbrojone. Pilnik ostatnio wygładzał zadziory na nierdzewnej filter ramie.
Myślę nad zakupem jeszcze 2 sztuk jak się pojawią. :P

Cytat: mr,cable
...nóż to narzędzie mózgu nie zastąpi...

Dexter

Thx panowie, dla potomności wszystko :D.

BTW. Tatko wziął w łapy i stwierdził, że też chce. Czyli czekam aż się znowu pojawią. Już zapowiedział, że wszystkie gówniane m-toole otrzymane jako reklamówki, wywali :D.

P.S. Fajnie by było to wszystko co tu napisaliśmy i pofociliśmy, spiąć jednak w jeden, konkretny opisik ;>.

MikeKilo

Ciekawa sprawa, pozostaje czekać na nową dostawę i mieć nadzieję, aby nie podnieśli ceny. Bo za ok. 30 zł z wysyłką, skoro piszecie o nim dobrze, to chyba ten tool może u mnie wygryźć Huntsmana z samochodowego schowka ;)

wysuszony

Wszyscy tacy napaleni na te Jobi, że pewnie znowu nie zdążę kupic :D. Ten sprzedawca z aukcji allegro odpisał mi, że za 2 tygodnie będzie miał te toole, ale niestety nie napisał ile.

survivorman

Cytat: MikeKilo w 16-02-2014, 17:03:10

Ciekawa sprawa, pozostaje czekać na nową dostawę i mieć nadzieję, aby nie podnieśli ceny. Bo za ok. 30 zł z wysyłką, skoro piszecie o nim dobrze, to chyba ten tool może u mnie wygryźć Huntsmana z samochodowego schowka :winky:

No no do auta zdecydowanie tool lepszy :)

Dexter

Cytat: survivorman w 16-02-2014, 17:13:46

No no do auta zdecydowanie tool lepszy :)

Mój także wyląduje w schowku. Obok Vicka Waitera i Pen-wkrętaka z Casto i czołówki z Biedry. Takie samochodowe EDC.

survivorman

mój tak samo :P Jak tylko będą jeszcze do kupienia :)

cortezjwrz

Dzięki za fajny opis i zdjęcia. Jak będą dostępne to pewnie też kupie jednego (w razie W), a już też myślę o sprezentowaniu paru osobom... :)

Chok dee

maba

To jeszcze kilka takich skrzynkowych-przesadzonych :D