Reklama

Kronika niejakiego pawelmomo

Zaczęty przez pawelmomo, 15-06-2014, 18:16:04

pawelmomo

Pomyślałem że może rzucę na  rozszarpanie przez opinię publiczną moje pierwsze próby nożowe.

Pierwsza sztuka:
danymi technicznymi w tym jak i w następnych przypadkach nie warto zawracać sobie głowy ;-)

Druga sztuka:
jw.

Praca w toku...niedługo następne.

ED. Poprawiłam fotki.

seth13

Tak, tak, do wszystkiego można krytycznie podejść, ale jak tak zaczynasz to będzie tylko lepiej
Gratki za fajne nożydła :D

pawelmomo

ooooo, dziękuję.
Mam nadzieję że będzie lepiej bo bardzo lubię to robić.
Problem jest w tym że ja nie mogę patrzeć na to co zrobiłem , bo zawsze widzę jakieś babole....oby nadszedł ten dzień kiedy uda mi się zrobić coś naprawdę bezbłędnego :-)

Kwaśny

Nie jest źle.  Jak pisał Seth, może być tylko lepiej.  Ładne pochwiszcze, sam szyłeś?

jackdaniels11

Spokojnie, nie będziemy rozszarpywać :)
Jak na początek całkiem nieźle- jeśli wiesz gdzie są błędy-już warto było je pokazać.
Każdy następny będzie lepszy :)

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Piotr Bialy

Dobrze Ci to idzie.Pochewki piekne i zawodowe. Nozyki bardzo ciekawe, czysto wykonane. Na początku wszyscy popelniaja bledy. Masz talent i wyczucie, reszta to tylko kwestia czasu. Szkoda, ze w tym drugim nożyku ,ten drugi pin został tak niesymetrycznie zaprojektowany, bo nożyk bardzo mi się widzi. Fajna glownia, ciekawe piny, super drewienko. Pozdrowienia.

junasz

Wielce zacne i obiecujące początki! Naprawdę fajne noże. A teraz pisz o technikaliach!

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Tartakus

Mocne wejście :D Piękne noże :) I piny mozaikowe bardzo ładnie wyglądają :)

"Zbrojenia trwają ! Nie wiem czy to jeszcze hobby czy już zajob ale była okazja więc trzeba kupić"

Moje próby: http://forum.knives.pl/index.php?topic=160048.new#new

FB: https://www.facebook.com/TartakusKnives/

Instagram: #tartakusknives

pawelmomo

Cytat: Kwaśny w 15-06-2014, 19:13:22

Nie jest źle.  Jak pisał Seth, może być tylko lepiej.  Ładne pochwiszcze, sam szyłeś?

Tak pochwy sam szyje, a raczej dopiero dwie uszyłem bo skóra cholernie droga :<

Cytat: Piotr Bialy w 15-06-2014, 19:22:48

Szkoda, ze w tym drugim nożyku ,ten drugi pin został tak niesymetrycznie zaprojektowany

Kurde!!! do dzisiaj nie zwracałem na to uwagi  :dodge:
Możliwe że jak go robiłem to miałem ochotę zrobić tam przelotkę z rurki albo po porostu wiertło się omsyknęło ...nie miałem wtedy dobrego sprzętu do wiercenia.

Cytat: junasz w 15-06-2014, 19:27:09

Wielce zacne i obiecujące początki! Naprawdę fajne noże. A teraz pisz o technikaliach!

A cóż tu pisać o technikaliach, pierwszy NCV1, drugi 50HS, trzeci jak widać to były pilnik więc pewnie coś koło stali płytko hartującej...ale to tylko przypuszczenia.
Jeśli chodzi o wymiary to zdjęcie powie więcej niż liczby:

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA DOBRE SŁOWO :D

Luminous65

EEEE tam od razu rozszarpać, zaczynasz lepiej ode mnie więc się ciesz  ;>

pawelmomo

Cytat: Luminous65 w 15-06-2014, 20:23:11

EEEE tam od razu rozszarpać, zaczynasz lepiej ode mnie więc się ciesz  ;>

Uwierz mi że cieszę się bardzo :-)

pawelmomo

Witam ponownie, chciałbym zaprezentować moje postępy..lub ich brak, ocena należy do was...

Po pierwsze:
taki eksperyment ze starym kluczem do śrub
stal chrome-vanadium :-) hartowanie Jamall
rękojeść : oliwka upaćkana w superglucie
oszcze : 95mm
drewnochwyt: 90mm
krawędź goląca : 96mm
Piny ze stali nierdzewnej i rurka mosiężna.

Zdjęcia są jakie są.... imageshack zaczął się domagać kasy :-)

Po drugie :
Mój własny, niepowtarzalny i sprawdzony kształt :-) (chyba muszę go jakoś nazwać...może coś związanego z mitologią, no i koniecznie opatentować :-D  )
stal: NCV1-hartowana u Jamalla
rękojeść : palisander upaćkany w superglucie
oszcze: 80mm
drewnochwyt: 100mm
Krawędź okrutnie goląca: 90mm
Piny stal nierdzewna.

Edyta:
Dodałem jeszcze jedno zdjątko:

junasz

No i pięknie, teraz czas na upierdliwe szczegóły... równe i wyraźne wyjścia i linie szlifów, ładniejsza satyna i takie tam "drobiazgi".   :winky:

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Kwaśny

Fajny ten ostatni, tylko rękojeść wygląda na kanciastą.
Zależy jak komu w ręku leży ;-).

eddieiron

Chrome vanadium można użyć do zrobienia noża?
Bardzo fajne te noże co zrobiłeś ,podobają się bardzo a że babole ,pieprzyć to widać przynajmniej ręczą robotę i to dobrą.

seth13

Dobrze wychodzą, ino jak Janusz pisał wyjścia szlifu
jak robisz papierkami to najpierw szlif na gotowo, a potem płazy
samo wyjście papierem na rurce, i kręć jak ołówkiem w palcach
pozdrawiam

YATO-INDA

Nożyk numer 2 rewelacja, oczu oderwać nie mogę od niego :-).

gaspar

Dwójeczka super, ja bym do niego użył tych dużych pinów mozaikowych jak kilka postów wyżej. Ale to tylko ja :)

pawelmomo

Dziękuję za opinie :-)
Pierwszy to tylko eksperyment...więc się w dopieszczanie nie wczuwam.
Drugi to tak jak napisałem taki kształt który mi najbardziej w dłoni leży...jeszcze go będę modyfikował, użyję lepszej stali , pinów mozaikowych ...jeszcze będzie przepięknie :-)
Wymagają oba jeszcze odrobiny posmyrania papierkami tu i ówdzie ale to za dni parę...w wolnej chwili.
Baboli ogólnie jest więcej ale sprytny fotograf je ukrył w cieniu lub w pełnym świetle :-)
Super że się komuś podobają.
Kilka miłych słów od was i aż chce się robić dalej  :D

pawelmomo

Ot taki mały przerabiany ze starego kuchenniaka, ostrze wycięte, przeszlifowane, od nowa zahartowane i w miarę mych możliwości satynowane ;)
Rękojeść: palisander
Prosty, nierdzewny, na grzyby  :D

SMF spam blocked by CleanTalk