Reklama

Ka-Bar - totalna porażka jakości.

Zaczęty przez soldik, 28-08-2014, 22:45:37

matze

I z czasem bedzie to wykonanie chyba coraz czesciej lepsze. Mój Code 4 nie dal mi zadnych powodów do narzekania - wszystko ladnie spasowane, czesci maja elegancki finisz, nóz byl solidnie skrecony, mechanika od poczatku ok, zadnych zlych objawoẃ po pewnym szalenstwie. O takiej innej hamerykanskiej firmie nie bede juz trul, bo dosyc natrulem, ale bylo niestety dno.

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

mikus

Cytat: cypis1125 w 08-06-2015, 14:03:25

umarli amerykanie-niech żyją chińczycy :)

Dokładnie, wygląda na to że producent jedzie tylko na samej legendzie jaką stworzył przed wielu wielu laty. Chyba mają problem ze wszystkim, począwszy od hartowania a skończywszy na ostrzeniu i ogólnej kontroli jakości. I jeszcze te ceny...

kmk84

Ja bym tylko napisał, że nie każda hamerykaniec musi być, zły dobrym zamiennikiem dla ka bara, stal 1095, jest ESSE. Firma dba o jakość i dają dożywotnią gwarancję. Ja teraz czekam na nóż TOPS Brothers of Bushcraft, też stal 1095, jak Ka Bar i ESSE, będzie to mój pierwszy nóż tej firmy, cały made in usa. Mam nadzieję, że nie będę rozczarowany.

cosinus

Świadomie robię wykopaliska w r 2019.
Pięc lat minęło,  jaki dziś macie pogląd na jakość Ka-Barów?
Konkretnie któryś Becker z polskich sklepów, a najważniejsze jest to, co jest nie do skorygowania: stal i obróbka cieplna

rocktomasz

Z Ka-barem jak i wszystkimi dużymi markami jest tak samo. Produkują kilka produktów premium na których się skupiają najbardziej i masę chińskiego, brandowanego badziewia które ludzie kupują ze względu na markę. Co seria to inna jakość. W mojej opinii Ka-bar nie wyróżnia się specjalnie na tle innych i w zasadzie interesujące są tylko noże z serii Legend

LordDisneyland

Raz kupiłem KaBara, był niesprawny, więcej prób nie podejmowałem. Szkoda, że jakość słaba,  bo kilka ich projektów ma moim zdaniem ciekawy wygląd.

...A p o c a t a s t a s i s N o w...

ubot

A czy ktoś miał może już styczność z KA-BAR BECKER BK-62 ...?
Jakieś opinie na temat tego noża?
Byłbym wdzięczny :shades:

hiko

Kupiłem ostatnio kolejnego bk2, nie mam powodow do narzekania,,,

LordDisneyland

Kupiłem kolejny nóż producenta, Mini Dozier...trochę niechlujnie to jest skłądane- nadlewki plastiku przy miejscu, w którym spoczywa czubek ostrza, no i wkurzający, wystający nit, chyba trzymający blokadę? Wystawał na jakiś 1mm i zahaczałem dłonią. Wcisnąłem go na chama, a potem dopiero pomyślałem, że mogłem np. coś zepsuć po drugiej stronie, jakiś element tego tworzywa jadowicie zielonego [wielki plus za kolorek :) ] . Na szczęście głupim szczęście sprzyja  :rotfl:

Ogólne wrażenie- takie sobie, w ręku - jak plastikowa zabawka, większość skalpeli mam cięższych....próbowałem trochę dłubania w drewnie, wąskie ostrze ma tendencję do klinowania się :/    -ale to w końcu MD Zombie, czego ja wymagam ;)

ps- czarna farba z ostrza odpada jak liszaje trędowatemu, czy w większej wersji też jest tak uroczo?
...A p o c a t a s t a s i s N o w...

kamil112

Cytat: hiko w 02-11-2019, 08:41:59

Kupiłem ostatnio kolejnego bk2, nie mam powodow do narzekania,,,

Ja ostatnio kupiłem 3 . Każdy był zjebany. Każdy miał  krzywy czubek. W prawo w lewo. Oddałem do sklepu wszystkie bo mnie wkurwialo to. Kurła

hiko

Nie znałem dokładnie wątku, ale trochę się wyjaśniły słów sprzedawcy: akurat mamy ładny, dobry model... :)

Mzimu

Jeszcze jedna uwaga: "dożywotnia gwarancja" to kolejny bullshit.
Sprzedawcy robią wszystko żeby się wyłgać. Faktury, dowody sprzedaży, potwierdzenia zamówienia...
Ten śliczny patencik z ozdobnym drukiem który był w pudełku można sobie...
Chińskie menagery kupiły markę i jadą po bandzie z robieniem klientów w konia a nasi sprzedawcy też się podpięli pod ten "trynd"
Stal ostrza - beznadziejna, tepi się od samego patrzenia, gorsze były tylko finki ze składnicy harcerskiej.
Ja się nadziałem na <Nóż składany ratowniczy Ka-Bar 3085 Coypu (17651) SP>
Po roku złamał mi się klips. O otrzymaniu jako części zamiennej - zapomnijcie. Nie mówiąc o bezpłatnej dostawie.