Reklama

Rysz: nigdy więcej fibry

Zaczęty przez Rysz, 07-12-2014, 14:29:41

Rysz

Cytat: Ithron w 03-09-2015, 17:04:24

Bo ten był robiony na wyzwanie: http://forum.knives.pl/index.php/topic,173692.0.html

O, ktoś się zaczął znowu udzielać ;P

Tak subiektywnie, to mi też bardziej się poprzedni podoba, ale ten miał być dopasowany do kategorii, więc trochę odszedłem tego, co lubię.

Ja wrócę!

Ithron

Takie dwa kuchenniaki ostatnio popełniłem:
Stal: N690
Hartowanie: Soballa
Rękojeść: Czarne G10 Piny z włókna węglowego fi3
wymiary nie zmierzone a noże rozeszły się na prezent
deska ma części prostokątnej 190 na 335

Rysz

Kolejny nóż skończony.

Tym razem ponownie 'bez wyjścia', ale robione w twardym (znowu masochizm w moim wykonaniu)  :special:
Tak naprawdę jest to ewolucja projektu #2 z tą różnicą, że tym razem w zasadzie wszystko wyszło tak, jak chciałem i naprawdę jestem z tego noża zadowolony. Jest co prawda co poprawiać, ale to chyba mój pierwszy nóż bez żadnego poważniejszego babola :D
Gorzej niż ostatnio wyszła pochwa, ale nie można mieć wszystkiego ;P

#9 Piaskowy twardziel
Stal: HSS-DMo5/M2/SW7M 2,4 mm
Wymiary: długość 22 cm, ostrze 110 x 28 mm
Krawędź tnąca: 0,4 mm ostrzona na 15 stopni
Masa: 118 g (171 g z pochewką)
Rękojeść: Piaskowe G10, czarna fibra i piny węglowe 4 mm
Pochwa: Piaskowy kydex 2,2 mm nie nitowany, szlufka z czarnego kydexu 2 mm, 2 nity kaletnicze skręcane.
Wykończenie: Satyna 800

Zdjęcia:

Trochę zabawy z nim było. Najwięcej problemów miałem z pochewką, bo kydex gruby, a praska z karimaty już w kiepskim stanie była. Muszę przyzwoitą piankę do formowania kupić, będzie lepiej.

Tak swoją drogą, to trzeba będzie porządek w tym wątku zrobić, bo prace Ithrona i moje za bardzo się mieszają.

Ja wrócę!

Ithron

Ale nazwa "Postrach windykatora" jednak mi lepiej pasowała...   ;)

Calot

Przyjemny! Ten pin z przodu powinien być albo niżej albo wyżej i mógłbyś jakoś grzbiet urozmaicić, ew. pokusić się o jakieś trawienie, bo tak jest ładny, prosty i wydaje mi się, że przez to odrobinę nijaki. Może by starczyła faza na grzbiecie? Nie wiem. :) Ale na pewno potrzebuje Twojego loga, a co za tym idzie Ty potrzebujesz swojego loga! :P

The air smelled of limited life expectancy.
X-Clacks-Overhead: GNU Terry Pratchett

Rysz

Wizja loga jest już od jakiegoś czasu.

Trzeba tylko ogarnąć grafika, który przerobi to na wektory i zamówić naklejki, albo dać na laser, bo na puncę zbyt skomplikowane ;)

A grzbiet - bardzo chętnie dałbym nacięcia pod palec - brakuje mi ich w tym nożu.
Niestety w twardym M2 nie dam rady tego zrobić. Jak będzie lepsza wiertarka ze stołem krzyżowym lub frezarka, to się zrobi serię otworków i zeszlifuje górę :)

Ja wrócę!

Marek Muniak

Zgadzam się z Calotem.Z noża na nóż widać postępy. Wykończenie dokładne, klinga świetna. No i M2 w twardym, pełne uznanie. Ja bym klingę pooksydował, bo M2 boi się rudej. Pomyśl o logo!
Nożyk o iwlu możliwych zastosowaniach. Oczywiście do batonowania się nie nadaje.

Owoc żywota mojego je ZUS.

Calot

Cytat: Rysz w 15-09-2015, 19:53:16

Wizja loga jest już od jakiegoś czasu.

Trzeba tylko ogarnąć grafika, który przerobi to na wektory i zamówić naklejki, albo dać na laser, bo na puncę zbyt skomplikowane ;)

A grzbiet - bardzo chętnie dałbym nacięcia pod palec - brakuje mi ich w tym nożu.
Niestety w twardym M2 nie dam rady tego zrobić. Jak będzie lepsza wiertarka ze stołem krzyżowym lub frezarka, to się zrobi serię otworków i zeszlifuje górę :)

Z logiem mogę spróbować, odezwij się na PW - talentu za dużo nie mam, ale jeśli to tylko kwestia przerobienia z rastra (skan, obrazek z internetu) na wektor to sobie poradzę. ;) Weź dremel albo diamentowego iglaka i zrób filework, nie bądź miętki klusek! :P

P.Rafal

Niesamowita elegancja! Piękny nóż do garnituru.

SJ-knife

Eleganci  :) jedynie co mi się nie podoba to kształt rękojeści

Moje pracę:
 https://sj-knife.pl/

Rysz

Cytat: Calot w 15-09-2015, 19:59:22

Z logiem mogę spróbować, odezwij się na PW - talentu za dużo nie mam, ale jeśli to tylko kwestia przerobienia z rastra (skan, obrazek z internetu) na wektor to sobie poradzę. ;) Weź dremel albo diamentowego iglaka i zrób filework, nie bądź miętki klusek! :P

Fileworków w tym wątku wiele nie będzie - był na poprzednim nożu, ale to na "wyzwanie" było. Nie jestem fanem tego rozwiązania - wolę prostotę.
Ale muszę przyznać, że specjalnie do nacięć w tym nożu kupiłem iglaki diamentowe, ale się poddałem - miałem wrażenie, że szybciej ściera się pilnik, niż stal (może zbyt kiepska jakość) ;P
Teraz już go nie będę ruszał, bo jest udany i jak go popsuję to się wścieknę.

Co do loga, to dzięki za propozycję. Spróbuję zrobić przyzwoity szkic i wysłać skan. Na razie robiłem tylko rysunki koncepcyjne, ale nie udało mi się tego przyzwoicie naszkicować (trochę noga w rysowaniu jestem).

Cytat: SJ-knife w 15-09-2015, 20:13:11

Eleganci  :) jedynie co mi się nie podoba to kształt rękojeści

A widzisz. Dla mnie kształt rękojeści to jedna z bardziej udanych rzeczy w tym nożu - zgodnie z projektem i zaskakująco wygodnie. Przyznam, że trochę bałem się, że ostry profil podcięcia będzie wbijał się w palec. Wyszło dobrze, bo akurat w tamtym miejscu układa się staw i jest wygodnie :)
Ja wrócę!

Calot

Podeślij co masz, najwyżej zabiję trochę czasu.

iwan00

Piękne stwierdzenie: "Nóż do garnituru" - Trzymasz poziom a ja pozostaję Twoim fanem!

Jak Calot nie ogarnie loga to ja z przyjemnością oferuję pomoc w tym temacie.

- nie ważne co masz w sercu - ważne co masz w dupie - ktp Bomba

Rysz

Dzięki wszystkim za miłe słowa. Pierwotną koncepcję loga po rozmowie z Calotem odrzuciłem, ale udało się wykombinować coś prostszego i lepszego :D

Żeby nie było, że się obijam krótki raport.
Pomału kształtu nabierają "Brutale":

NC6 4,4 mm. Prawy trochę cieńszy, bo wżery były i musiałem zeszlifować.
Cztery z lewej identyczne nie są, bo nie musiały być. Robione jak zwykle - ogólny zamysł jest i szlifujemy do momentu, kiedy będzie mi się podobać ;P
Jutro przygotowanie i frezowanie drewienek na rękojeści, dopasowywanie trzpieni i szlify (jak czasu starczy).

Oprócz tego równolegle powstaje kuchenniak z M2. Żeby zmotywować się do pracy relacjonuję prace przy nim jako gość w 12. edycji Młodego Knifemakera:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,174166.0.html

Ja wrócę!

eddieiron

Nożyk pierwszą klasa,a te też się fajnie zapowiadają.

Rysz

Tym razem nie będzie nowego noża, tylko fotorelacja z małego SPA.

W zeszłym tygodniu dostałem paczkę z taką zawartością:

Robol Aleksa i Neck Jahjachu.

I zadanie:
Usunąć rdzę z necka i położyć oksydę.
Dorobić nowe okładki z zielonej micarty do Robola i w miarę możliwości poprawić powłokę.

No to do roboty.

Neck najpierw zaliczył kąpiel w odrdzewiaczu, a później wziąłem się za nową satynę:

Po wyjęciu z kąpieli oksydacyjnej wyglądał tak:

Następnie czas na robola.
Wycinamy i wiercimy okładziny:

Następnie przeszlifowałem blank papierem P400, żeby usunąć warstw chlorku i poszedł do oksydowania. Równolegle zacząłem profilować okładki:

Jaki widać nóż nabrał barwy miedzianej, co najpewniej jest skutkiem reakcji z resztkami chlorku. Chciałem poprawić, ale wysłałem właścicielowi zdjęcie i się spodobało, więc zostawiłem.

Na koniec dodałem jeszcze nacięcia na okładzinach dla poprawy chwytu.
Efekt końcowy:

Ja wrócę!

Calot

Całkiem niegłupio Ci to wyszło!

Będziesz jutro? Odebrałeś PW? ;)

Rysz

Cytat: Calot w 30-09-2015, 17:25:28

Całkiem niegłupio Ci to wyszło!

Będziesz jutro? Odebrałeś PW? ;)

Będę. Może chwilę później, bo o 18 zajęcia kończę, ale będę. PW odebrałem, nawet odpowiedź pisałem, ale gdzieś ją wcięło. No nic, pogadamy jutro osobiście. Wezmę też Green Horneta i piaskowego :)
Ja wrócę!

iwan00

Ładnie Ci to poszło ale osobiście darowałbym te nacięcia na rękojeści - trącają lekko odpustem :)
Mimo wszystko pozostaję Twoim fanem...

ps. mógłbyś podać jakiś odnośnik do przepisu z którego korzystasz przy oksydowaniu?

- nie ważne co masz w sercu - ważne co masz w dupie - ktp Bomba

Skiper

Cytat: iwan00 w 01-10-2015, 08:04:00

Ładnie Ci to poszło ale osobiście darowałbym te nacięcia na rękojeści - trącają lekko odpustem :)...

To jest oczywiście Twoje zdanie z którym się nie zgadzam.