Reklama

moje wytwory AD 2015/2016

Zaczęty przez Siadaka, 02-04-2015, 17:35:53

Siadaka

W tym roku z pod mych rąk wyszło już parę nożydeł, głównie myśliwskich, które wrzucałem do wątku "Noże myśliwskie ręcznie robione"... no ale tam pewnie nie wszyscy zaglądają,  a wszystkim trzeba dać szanse je obejrzeć... poza tym w przygotowaniu mam niemyśliwskie noże, które w najbliższej przyszłości chciałbym pokazać, dlatego własnie utworzyłem ten wątek...

Bergman
stal: 3mm D2
dł / kt: 220 / 100 mm
na rękojeści barwiona, stabilizowana czeczota topoli, mamuci ząbek, alpaka, fibra

Bogart
stal: 3mm D2
dł/ kt: 230 / 110 mm
na rękojeści barwiona, stabilizowana czeczota olchy, mamuci ząbek, alpaka, fibra

Cyrus I
stal: 3mm D2,
dł / kt : 225/105 mm
rękojeść: barwiona,  stabilizowana czeczota olchy, oliwka, alpaka, fibra...

Nitis
3mm D2,
Dł/kt: 270 / 105 mm
rękojeść: poroże łosia, heban, róg bawoła wodnego, alpaka

Lump

Mnie już tu nie ma......

koszmarnykarol32

Siadaka

a dzięki dzięki:) a dzisiaj taki:

Leprechaun
stal to 3mm D2.
Klinga wykończona papierem wodnym 1200 + oksydowana na gorąco = ładnie uwidoczniła się włóknista struktura
dł / kt: 235 / 105 mm
na rękojeści barwiona, stabilizowana czeczota topili, sucupira, dibond.
niestety zdjęcia nie są najszczęśliwsze...

kezsel

8D Piękny zestaw :D dobranie materiałów i wykonanie na bardzo wysokim poziomie :D

nemesis

fajny zadzior :)
bardzo łądna oprawa
drewienko super
z pochwą piękny komplecik :)

kosiarz

Tego ostatniego wcześniej nie widziałem a jest cudny :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

maz77

Bardzo ładne, podoba mi się Twój styl, jeżeli to nie tajemnica mógłbyś podać recepturę tej oksydy ?

Piotr Bialy

Nozyk swietny, pochewka tez. Ja uwielbiam Twoje I Kroko nozyki w tym stylu. Trzymalem je w lapie I wiem, ze sa  idealne w swojej klasie I moze kiedys bede wlascicielem takiego cudenka. Dodatkowo masz swietny zmysl, jesli idzie o dobor materialow I swietnie to wyglada. Z drugiej strony, czasami czekam, az zrobisz tez cos w innym stylu - jakis inny ksztalt glowni, inna rekojesc, inny project.

Tekton

Ten ostatni - rewelacja :)

Siadaka

dzięki wszystkim za komentarze  :)

Cytat: maz77 w 03-04-2015, 17:28:23

Bardzo ładne, podoba mi się Twój styl, jeżeli to nie tajemnica mógłbyś podać recepturę tej oksydy ?

dzieki.. oksyda przemysłowa na gorąco (w azotynach/azotanach). nie robię oksydowania, zlecam specjalistycznemu zakładowi. po oksydowaniu uwidoczniła się włóknistość - efekt też mnie zaskoczył. Wpływ na to miało tez prawdopodobnie wzdłużne ręczne satynowanie papierami wodnymi do gradacji 1200. D2 zahartowana w piecu próżniowym i wymrażana.

Cytat: Piotr Bialy w 03-04-2015, 21:26:49

Nozyk swietny, pochewka tez. Ja uwielbiam Twoje I Kroko nozyki w tym stylu. Trzymalem je w lapie I wiem, ze sa  idealne w swojej klasie I moze kiedys bede wlascicielem takiego cudenka. Dodatkowo masz swietny zmysl, jesli idzie o dobor materialow I swietnie to wyglada. Z drugiej strony, czasami czekam, az zrobisz tez cos w innym stylu - jakis inny ksztalt glowni, inna rekojesc, inny project.

dzięki Piotrze.. a co do projektów w innym stylu to jak to mówią "stay tuned" :) Polecam też zerknąć na moje arhiwalne projekty, choć z pewnością zawieruszyły się w czeliściach forum

Piotr Bialy

Te ostatnie nozyki wysokich lotow. Swietnie kolorystycznie graja I do tego swietnie malujesz do nich pochewki. Pochewki malejesz bejcami? A nastepnie woskujesz? Czy masz jakis inny system?

Siadaka

Cytat: Piotr Bialy w 04-04-2015, 18:05:28

Te ostatnie nozyki wysokich lotow. Swietnie kolorystycznie graja I do tego swietnie malujesz do nich pochewki. Pochewki malejesz bejcami? A nastepnie woskujesz? Czy masz jakis inny system?

dziex! głownie maluje bejcami, ale też farbą do skór (brązowa i czarna) i tuszami  (kolor czerwony, żółty i pomarańcze). by uzyskać dany odcień lub "wzorek" nierzadko trzeba kombinować (mieszać, nakładać kolory w określonej kolejności) - jakoś mi się udaje;) potem opitalam to klejem skórnym i voil

Piotr Bialy

A mozesz zdradzic, co to za klej? Ten sam co do usztywniania pochewki, czy jakis spec. Bo jednak przy woskowaniu pochewki mocno ciemnieja.

Koliba

Ten ostatni nóż - krasnal, bardzo ładny projekt. Idealnie dopasowałeś kolor rękojeści i pochwy... Perfect match!!!

Siadaka

klej dokładnie ten sam co do usztywniania! on przy okazji impregnuje i nadaje połysku

Siadaka

dzień dobry. dziś chcem się pochwalić takim hunterkiem:)

Cazador
stal: 3mm N690 azotowana
Długość całkowita/ kt: ok 225/ 100 mm
rękojeść ze stabilizowanej, zagrzybionej olchy, stabilizowany mamuci ząb trzonowy, alpaka, fibra, dibond.

eddieiron

Noże na wysokim poziomie wykonane,następny młotek chyba dla ciebie :D

Marek Muniak

Bardzo trudny technicznie do wykonania nóż, zwłaszcza rękojeść. Jak widać dla Ciebie to bułka z masłem. Skończyły mi się komplementy, więc nie napiszę nic więcej. Młotek, jak sądzę, to tylko kwestia czasu. Ty i Kroko to moczarze światka hunterków.

Owoc żywota mojego je ZUS.

seth13

Cytat: eddieiron w 08-04-2015, 15:44:13

Noże na wysokim poziomie wykonane,następny młotek chyba dla ciebie :D

podpinam się, bo cudne są

SMF spam blocked by CleanTalk