No to chyba w takim razie ja muszę zacząć.
Na wstępnie dziękuję Patrykowi oraz Baw'owi za możliwość przetestowania noża.
Zacznę od małej "video recenzji" oraz technikaliów:
Stal: NC6
Rękojeść: to co wiem to stabilizowane i kolorowane drewno + akryl +(mikarta?) + drewno na kakumaki
KT po prostej: ~170mm
Wysokość przy pięcie: ~53mm
Waga: 172g
O pozostałych danych także mówię w filmie.
Tak to mniej więcej wyglądało. Dalej pociąłem jeszcze trochę marchewkę, jabłko i schab bez kości.
Niestety dużo lepiej nie było jeżeli chodzi o klinowanie noża.
Zdjęcia poniżej są z wczoraj, sprzed dzisiejszego testu, na głowni powstała już patyna na wysokości około 1,5-2cm od kt.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nie wiem czy Kaminari zrobił ten nóż tak trochę na odwal się ze względu na to, że miał być do testów czy o co chodzi ?
Rozumiem, że samo wykończenie i estetyka NIE są tutaj podstawą do oceny, ale jeżeli już oceniamy to skupimy się na wszystkim.
Rzeczy które trochę raziły mnie w oczy:
-Niewykończony tang przy wejściu w rękojeść
-Niewyczyszczony klej na czole rękojeści
-Brak KT przy pięcie z jednej strony(!?)
Są też rzeczy które mi się podobają takie jak:
-Fazowanie grzbietu
-Wygodna rękojeść
-No i to fajne pudełeczko
Podsumowując nożyk bardzo fajny, ale niestety miał jakiś problem z cięciem. Może ktoś będzie w stanie wyjaśnić dlaczego nóż tak się klinuje? Niewiele powiedziałem i pokazałem, ale może ktoś wydedukuje (prawda drogi Watsonie?).
Fotki w wysokiej rozdzielczości na @ lub PW.
EDIT:
Mam nadzieje że trochę więcej pokazałem. Niestety za bardzo wcześniej nie mogłem. (Sorry za foto, bo ma 3MB, ale chciałem dać wyższą rozdzielczość).
Film:
FOTO z pomiarami:
![]()
PS. Ruda prawie w całości zeszła po mleczku.