Reklama

ocena moich noży przez użytkowników

Zaczęty przez garuchi, 13-01-2016, 08:24:45

garuchi

Wzorem innych kolegów zakładam wątek, w którym mogą (jeśli znajdą czas i ochotę) wypowiadać się osoby, które posiadają i/lub użytkują wykonane przeze mnie noże.
Bardzo proszę o przekazywanie opinii nt. urody, funkcjonalności, jakości ostrza, ergonomii, opłacalności i w ogóle każdych wrażeń dotyczących tych noży.
Mile widziane testy ze zdjęciami, filmikami.

garuchi

Ponieważ nikt się nie kwapi - chociaż większość moich noży posiadają ludzie nie związani z tym forum, wstawię na początek komentarze z mojej strony od ludzi, którzy już je używają  :

Okoń :
"Ten nóż zamówiłam dla Taty, czynnego myśliwego, który ceni estetykę, indywidualność i funkcjonalność.
Nóż miał być prezentem, który nie wyląduje jak ....naście innych w szafie, ale będzie nieodzownym elementem częstych polowań.
Ze względu na fantastyczny rysunek rękojeści i niepowtarzalność, dłuuugo trwały rozmowy, aby przekonać Tatę, że to nóż praktyczny i musi być używany :) ufff udało się chociaż nie było łatwo. Noże, które zamówiłam przeszły moje najśmielsze oczekiwania, bo nie ukrywam bałam się tego co zobaczę, ale zaryzykowałam i nie żałuję. NA pewno zrobię to jeszcze kiedyś!
Polecam współpracę z Panem Mieszkiem, to rewelacyjny i rzetelny fachowiec, terminowy (a nawet dużo przed terminem) skłonny do dyskusji, a także fantastyczny człowiek.
Człowiek, który pracuje z pasją, zatem Darz Bór"

Dino :
"Przepięknie wykonany nóż myśliwski - od czasu gdy dostałem go, jestem nim zachwycony, bardzo poręczny, dopracowany w szczegółach dobrze leży w ręce. Będzie wykorzystywany do prac w lesie.
Polecam noże garuchiknives!!!"

Wilczy Kieł :
"Piękny nóż, robi wrażenie. Podziwiam cierpliwość i fachowość! Cenię ludzi pasji. Ten nóż ma duszę!"

Falownik :
"Witam i gorąco polecam współpracę z panem Mieszkiem !
Pan Mieszko jest fachowy, rzeczowy i konkretny a co więcej bardzo się stara aby klient był zadowolony.
Ten nóż zamówiłam dla Brata praktykującego myśliwego, a właściwie maniaka łowiectwa.
Bo chociaż szafa pełna noży, to ten miał być wyjątkowy.... i taki właśnie jest!!!
Estetyczny i praktyczny, jedyny i niepowtarzalny.
Komentarz obdarowanego, był jednoznaczny :) Super, ostry i do blasera będzie i pasował :) a jako że sezon na byki i do tego pełnia wraz z zaćmieniem księżyca pojechał do lasu.
Nóż doskonale dopasowuje się do dłoni, jest taki, jaki powinien być - FANTASTYCZNY.
Polecam jako prezent dla czynnych myśliwych, którzy cenią właściwości funkcjonalne, estetyczne i idnywidialność."

Negatywnych na razie nie stwierdzono  :P
Mi osobiście najbardziej zależy na opiniach krytycznych - co jest źle zrobione, co przeszkadza, co poprawić.

Sagittarius

Cześć,
Jeden nożyk z mojej kolekcji planowałem- projektowałem szczegółowo przez kilka miesięcy, następnie kupno materiałów i kontakt z Makerami z dużym wyprzedzeniem. I tak skontaktowałem się z Garuchi i po wstępnych rozmowach, ugadałem się  na scrimshaw na owym przyszłym nożyku. Na dzień dobry świetny kontakt i otwarta głowa na projekty. I tak prawie po roku nożyk trafił na warsztat to Garuchi-ego. No i co tu pisać... scrimshaw wykonany na NAJWYŻSZYM POZIOMIE. Do wykonania scrimshaw-a podesłałem kilka fotek spreparowanych parostków rogacza upolowanego przeze mnie. I do tego podałem kilka wytycznych. No i efekt był taki, że Mieszko odzwierciedlił moje myśli na rękojeści. Dodam, że Mieszko ma świetne wyczucie i potrafi nawet przedstawić na swoich scrimshow-ach wiek wykuwanego zwierzęcia (Tyczy się to mojego przypadku). No i sama kolorystyka do scrimshaw oczywiście pięknie zlewa się z całością materiałów użytych do wykonania noża. Co tu więcej pisać, OTO EFEKT: https://forum.knives.pl/index.php/topic,180584.msg2092372.html#msg2092372

No i po pierwszym owocnym projekcie i przypadkowym przypatrzeniu się pracy od Garuchi,  udało mi się Go namówić na wykonanie sztyletu.
No i co, podesłałem materiały i w efekcie końcowym otrzymałem świetnie wykonany i zaprojektowany nóż. Jak wiadomo zrobić sztylet to wyższa szkoła jazdy. Szlify równiutkie, KT równo i równomiernie wyprowadzona. Pasowanie okładek, sklejenie wszystkiego, umieszczenie pinów dokładnie wykonane. Do tego detale na rękojeści i same wykończenie czyni owy sztylet naprawdę unikalnym. A i co warto wspomnieć, STYL jaki możemy dostrzec w pracach Mieszka, a w szczególności w nożach myśliwskich odbił się i również na sztylecie. Mówię tu o pękatych rękojeściach z naciskiem na dupkę. Oczywiście co nie podlega ocenie.
Link do sztyletu: https://forum.knives.pl/index.php/topic,181821.0.html Zdjęcia nie oddają uroku noża.

Polecam Makera.
p.s. Nie wiem czy wypada o tym pisać bo dżentelmeni o pieniążkach nie rozmawiają ale chętnym polecam sprawdzić co i za ile jest u Mieszka.

Fortuna sprzyja odważnym...
Noże wymagają i potrzebują czasu.
Kochamy noże.
Nóż to Biżuteria.
Moja kolekcja:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,155697.260.html

garuchi

Nooo, jest pierwszy, który zdecydował się na napisanie tutaj o moich wytworach !
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i treściwą, rzeczową, świetnie napisaną recenzję !
Jako, że skromnością nie grzeszę - dodam, że zgadzam się z nią w 100 %  :rotfl: