Watek będzie o jednym z Terminatorów – T? – znak zapytania ponieważ nie wiem do końca który to numer

( jeśli uda się to ustalić podmienię )
Na początek myślę istotna informacja – nie jest to nowa produkcja Wojtka – nóż powstał jeśli dobrze liczę jakieś 4 lata temu. Ale jeśli dobrze widzę nie ma tu jeszcze swojego wątku więc postanowiłem takowy założyć . Tym bardziej że ostatnio mało się tu dzieje więc może znajdzie się ktoś kto i o takiej nie najnowszej produkcji poczyta
Dodam jeszcze że nóż trafił do mnie z adnotacją iż coś mogło pójść nie tak przy hartowaniu ( przyznam że już nie pamiętam o co chodziło dokładnie ) w związku z czym nóż nie był specjalnie dopieszczany . Pomiar pilnikami Tsubosan faktycznie pokazał że nóż nie jest tak twardy jak być powinien .
Mimo powyższego po dłuuuugim czasie zdecydowałem się na mały opis ponieważ w czasie użytkowania noża nie zauważyłem problemów wynikających z hartowania . Ale o tym niżej 
Kilka suchych faktów
Wymiary na fotce :
![]()
Grubość : ~5,5mm
Stal - A2
Na rękojeści spieniona guma .
Tak się trzyma w łapie :
![]()
Tutaj dodam że rękojeść jest naprawdę wygodna. Dobrze wypełnia dłoń , nie ma obawy że nóż nam wypadnie. Dodatkowa zastosowana na rękojeści guma (pomijając fakt że nie jest może najatrakcyjniejsza wizualnie ) to chyba najlepszy materiał na rękojeść dużego , roboczego noża z jakim się spotkałem . Daje pewny chwyt nawet mokra , dodatkowo amortyzuje , nie obciera, zimą daje „ciepły” chwyt – generalnie naprawdę polecam

Nóż z założenia miał być nożem konkursowym , stąd wysoki szlif i niezbyt pancerna krawędź tnąca . Daje to naprawdę rewelacyjne właściwości jeśli chodzi o cięcie. Mały przykład poniżej :
![]()
![]()
Mimo to T? nie boi się tez cięższej pracy , jak np. rąbanie :
![]()
Rąbac można nie tylko zimą
![]()
Dzięki dobrym właściwością tnącym nóż , jak na nie-kuchenniaka , fajnie sprawdza się przy żarełku i spokojnie może przejąć rolę dużego kuchenniaka podczas wyjazdu ( no może kartofelki ciężko obrać

).
Stal lubi złapać przebarwienia ( widać je na niektórych zdjęciach mam nadzieję ) . Po pewnym czasie przestałem się nimi przejmować i je czyścic bo i tak ciągle wracały po używaniu . Nie zauważyłem aby miały na nóż jakikolwiek wpływ poza wizualnym .
T? towarzyszy mi w plecaku naprawdę często i nigdy nie miałem nieprzyjemniej niespodzianki jeżeli chodzi o krawędź tnącą. Nie wykrusza się , nie zawija. Nie zauważyłem aby nóż tracił ostrość w jakimś zastraszającym tempie .Ostrzenie też nie jest problematyczne . W związku z tym mimo testu Tsubosanami który wypadł słabo albo Terminator jest na tyle twardy że mnie to wystarcza , albo pomiar był błędny albo ( tutaj to tylko moje gdybanie ) w trakcie hartowania coś stało się z wierzchnią warstwą stali a krawędź tnąca jest ok.
Nóż miało okazję obejrzeć sporo osób , kilka miało tez okazję coś nim porobić krótką chwilę – jeśli te osoby miały by coś do dodania – zapraszam

![]()
I na koniec jeszcze kilka luźnych fot
![]()
![]()
![]()
*foty słabe jak zwykle ale mam nadzieję że coś widać