Cześć
@Cichy, mógłbyś coś napisać o tej stali? Bo,
myślałem, że jak już się decydujemy na bułat, to po to żeby wyeksponować na ostrzu jego strukturę, a nie czernić. Wydawało mi się, że bułat w efekcie specyficznej obróbki cieplno-plastycznej ma specyficzną strukturę, tj. Miękki środek otoczony twardym płaszczem.
Czyli, żeby ta brzytwa miała właściwości tej stali, z której została zrobiona to nie mógłbyś zeszlifować tej najważniejsze warstwy, bo ten bułat by został tylko na szyjce i grzbiecie. Dlatego się zastanawiam, jak to zrobiłeś, bo wydaje się logiczne, że gdybyś nie zeszlifował tej warstwy bułatu, to byś ją wyeksponował, a nie czernił. Z tego co kojarzę to Gienek emeryt o tym kiedyś pisał na brzytwie to wyjaśniał.
Czy dobrze mi się wydaje, że ostrze ma zeszlifowany płaszcz zewnętrzny, zniknęła struktura i dlatego czerniłeś?