Cześć
Jestem Kuba lat szesnaście nożami zajmuję się od 2 lat (tak na poważniej). Po wizycie na zlocie (było super) postanowiłem się przełamać i opublikować efekty swojej pracy. Noże przedstawiam w kolejności chronologicznej od 1 roku wstecz do dziś.
1) Stal sprężynowa ze starej sprężyny samochodowej.
Dokładnych danych nie pamiętam. Przepraszam za jakość fotek ale wtedy nie przykładałem do tego większej wagi.
![]()
![]()
![]()
2) Nóż składany z NCV1 czarnego dębu i mosiądzu (moje ulubione materiały) robiony w sylwestra

Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie popsuł jednego bloczka tego jakże szlachetnego drewna (uczę się na błędach zbyt często). Do dopracowania wyjście szlifu.
![]()
![]()
![]()
3) Pierwsza próba zgrzania laminatu, wyszło nieźle. Materiału to stal konstrukcyjna+NCV1 (moja ulubiona) Cz dąb, jakieś ładne drewno którego nazwy nie znam, mosiądz.
![]()
![]()
![]()
4) Kuty nóż kabłączkowy, pierwszy który wypolerowałem na lustro. Stal sprężynowa.
![]()
![]()
![]()
![]()
5) Poprzednie noże robiłem tylko kątówką, te i kolejne są zrobione na taśmówce od Dedry (tej małej)
NCV1+orzech+mosiądz/aluminium. W zamyśle miały to być noże do lasu na pierwszym miał być szlif 3/4 ale dopiero ogarniałem użycie taśmówki wyszedł pełny płaski

. Na drugim lepiej ale ciut nierówno. Ogólnie jestem zadowolony.
![]()
![]()
![]()
6) Pierwsze próby zrobienia skandynawa, wyszedł trochę zbyt pękaty do poprawy. Materiał to NCV1

+ stal konstrukcyjna, mosiądz, orzech.
![]()
![]()
![]()
7) Nóż robiony aby sprawdzić swoje umiejętności

. NCV1, Cz dąb i mosiądz. Namęczyłem się ale warto było

satysfakcja po pracy bezcenna.
![]()
![]()
![]()
![]()
8 ) Zgrzewane stare żelazo kiedyś był to element drewnianego mostu na zamku Grodziec ma ok 200 lat, rdzeń z NCV1

. Na rękojeści mosiądz, cz dąb i zebrano.
![]()
![]()
![]()
To by było na tyle. Jak narazie największy problem mam z równym wyjście szlifu, szlifami (nie są do końca równe) i spasowaniem gardy (muszę kupić te małe pilniczki).