Autor Wątek: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni  (Przeczytany 2310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 188
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #40 dnia: 15-09-2018, 08:21:40 »
Dla kogoś kto obraża się i tupie nóżką gdy ktoś przedstawia odmienne zdanie faktycznie lepszym miejscem byłaby pewnie piaskownica.

@baw
Problem jest tylko taki, że to z reguły Ty obrażasz się na kogoś, obrażasz innych i tupiesz nóżką.
Jak ktoś ma inne zdanie to od razu jesteś "nieuprzejmy", i chyba nie tylko ja tak uważam.
Przemyśl trochę swoje wypowiedzi, bo tylko swoją postawą odstraszasz innych od korzystania z tego forum.
Nie mówię tego złośliwie, bo wiedzę masz i często piszesz coś z sensem, ale jak masz PMS, to po prostu tragedia ...

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (31)
  • *
  • Wiadomości: 3357
  • Troskliwy Miś
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #41 dnia: 15-09-2018, 08:27:34 »
Mógłbyś wskazać, w którym miejscu (w zacytowanym przez Ciebie tekście) kogokolwiek personalnie obraziłem?
Otchłań czeka

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 188
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #42 dnia: 15-09-2018, 09:01:43 »
Mógłbyś wskazać, w którym miejscu (w zacytowanym przez Ciebie tekście) kogokolwiek personalnie obraziłem?

Podejrzewam, że z "Erystyką" Schopenhauera sypiasz pod poduszką.
Musisz wiedzieć, że doceniam Twoją inteligencję, także zawartą w tym prostym, aczkolwiek podstępnym pytaniu.
Ja wiem, że Ty wiesz, że czasami przeginasz. Jak chcesz to sprawdzić, to zrób tygodniową ankietę z pytaniem, "Czy baw swoimi wypowiedziami często obraża innych użytkowników forum".
Albo najlepiej nie rób ankiety - po prostu wyluzuj trochę i daj innym pogadać w przyjemnej atmosferze.

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (31)
  • *
  • Wiadomości: 3357
  • Troskliwy Miś
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #43 dnia: 15-09-2018, 09:16:39 »
Najpierw mi coś zarzucasz. Gdy zadaję Ci konkretne pytanie, zamiast odpowiedzieć, ponownie mi coś zarzucasz :) Co więcej, jako rozmówca jestem Ci chyba niepotrzebny, ponieważ sam formułujesz tezy i je od razu udowadniasz :)

Ankieta jest raczej niepotrzebna, ponieważ ja nikogo nie obrażam :) Nawet jeśli wypowiadam się wobec kogoś niepochlebnie, to stwierdzam pewien fakt. Jeśli fakty kogoś urażają, to cóż, nie to forum, nie to miejsce, ale znam dobrych specjalistów (z racji koneksji rodzinnych, kasta, itp. ;)) Jeśli ktoś powie o mnie, że jestem gruby, to mnie nie obrazi, bo to fakt, chociaż wolę stwierdzenie, że choruję na anoreksję puszystą :)

Jak spojrzysz na wątki w tym dziale, to jest to kopalnia wiedzy, tak dla użytkowników jak i twórców. Nawet z ostrych dyskusji płyną moim zdaniem cenne wnioski, ale to fakt, nie wszyscy taką presję ostrej dyskusji wytrzymują ;) Jeśli ktoś ma wolę, czas i pieniądze to może dokonywać spostrzeżeń na własnej skórze, może też wesprzeć się wiedzą innych, którzy już ten czas i pieniądze przekształcili w swoją wiedzę i doświadczenia, ale nie musi, przymusu nie ma :)
Otchłań czeka

Offline Jerzy z bagien

  • knifemaker
  • Opinii: (2)
  • *
  • Wiadomości: 2701
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #44 dnia: 15-09-2018, 20:21:30 »
Jeździłem oboma. W Octavii jednak trudniej. Wg mnie oczywiście.

Ja tysz. Ale jechanie przez ten sam zakręt z jednakową prędkością jest bezpieczniejsze w lepszym aucie. :) A tak sobie myślę że kolega poszukujący noża radośnie ciachałby i takim z ncv1 gdyby był dobrze zrobiony.

Offline WAR

  • Szef
  • Opinii: (532)
  • *
  • Wiadomości: 6469
  • Płeć: Mężczyzna
  • Incomunicado
    • WAR's Shop of Knives
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #45 dnia: 15-09-2018, 22:44:19 »
@gribol problem polega na tym, że masa ludzi przychodzi na forum z przekonaniem, że posiadanie własnego zdania czyni je wartościowym. Nie czyni. Nie ma też obowiązku "nauczania i wychowywania".
Nie widziałem aby baw wpadał do działów w których nie ma zielonego pojęcia o temacie i prezentował tam swoje zdanie obrażając się, jak ktoś mu powie, że nie ma racji.
A jeśli ktoś jest aż tak delikatny... cóż, to naprawdę nie jest problem innych użytkowników forum.
There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

Offline Comret

  • Opinii: (8)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #46 dnia: 06-10-2018, 18:18:24 »
Cóż zastanawiam slę i ja.
Do amatorskiego domowego zastosowania.

Myślę nadctakim zestawem...
https://hamono.pl/pl/takahisa-damascus-octagon-gekko/166-takahisa-damascus-octagon-wa-gyuto-240mm.html

I

https://hamono.pl/pl/takahisa-damascus-octagon-gekko/163-takahisa-damascus-octagon-no-uniwersalny-140mm.html

Chciałbym zestaw 2 noży do wszystkiego, do wydania 1000 zł.

Dobrze wybrałem czy coś innego polecacie?

Online bfxXx

  • Opinii: (49)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 464
  • Płeć: Mężczyzna
  • Ja
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #47 dnia: 06-10-2018, 18:23:29 »
Dobra. Jedynie byś mógł poszukać z rękojeścią zachodnią, jak tutaj:
https://hamono.pl/pl/takahisa-damascus-gekko/70-takahisa-damascus-gyuto-210mm.html?search_query=gekko&results=10
Edit: Widzę teraz że to 210.

Online KarKar

  • Opinii: (16)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 208
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #48 dnia: 06-10-2018, 18:32:21 »
Albo pomysl nad czyms.od naszych rodzimych nozorobow :)

Offline Comret

  • Opinii: (8)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #49 dnia: 06-10-2018, 19:23:37 »
Duży chcę duży 24 cm, dlatego nie 21.

Rękojesć, gdzieś czytałem, że te proste japońskie są wygodniejsze niż europejskie.

A custom, hmm pewnie byłby 1 zamiast 2.

Mniejszy tak 130-150 mm pewnie będzie ok do dużego.

Online bfxXx

  • Opinii: (49)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 464
  • Płeć: Mężczyzna
  • Ja
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #50 dnia: 06-10-2018, 20:21:56 »
Osobiście preferuję wersję europejską.
Jakbyś przypadkiem wolał jednak ją, to są tutaj:
https://www.santoku.pl/japonski-noz-kyusakichi-gekko-gyuto-240mm
https://www.santoku.pl/japonski-noz-kyusakichi-gekko-petty-135mm

Online szenkx

  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4049
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #51 dnia: 06-10-2018, 21:13:39 »
Weź sobie 2 gekko, tylko pewnie na ebayu lepiej wyjdzie
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Offline Darek59

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 18
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #52 dnia: 09-10-2018, 18:53:00 »

Rękojesć, gdzieś czytałem, że te proste japońskie są wygodniejsze niż europejskie.



I bardzo dobrze ktoś pisał :-) a ośmioboczne najwygodniejsze :-).

Offline gribol

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 188
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niespotykanie spokojny człowiek
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #53 dnia: 10-10-2018, 09:23:41 »
I bardzo dobrze ktoś pisał :-) a ośmioboczne najwygodniejsze :-).

Mam takie i takie, i to naprawdę jest rzecz gustu. Rękojeść w Wusthofie jest mega poręczna i komfortowa - kto używał, ten wie.

Online Raptorartur

  • knifemaker
  • Opinii: (88)
  • *
  • Wiadomości: 4205
  • SzlabanDestrojer
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #54 dnia: 10-10-2018, 09:35:36 »
Rękojeść zdecydowanie WA czyli "japońska". Masz możliwość zastosowania większej ilości chwytów/technik krojenia.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Offline Sir-Shrek

  • Opinii: (3)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 78
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #55 dnia: 10-10-2018, 12:37:21 »
Ja też jestem za WA. Bałem się, czy te kanty nie będą niewygodnie w użytkowaniu, ale rzeczywistość okazała się zupełnie inna. Teraz każdy nóż jaki kupuję i będę kupował ma ośmiokątną rękojeść.

Offline Fred

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 4897
  • Płeć: Mężczyzna
    • se bloguje ;)
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #56 dnia: 10-10-2018, 12:41:50 »
Dla kogoś, kto nigdy nie używał, Wa potrafi być niesamowitym zaskoczeniem.
Jest zdycydowanie wygodniejsza w operowaniu od tradycyjnych europejskich, nie wymusza chwytu. Powiedziałbym, że wrecz jest bardziej intuicyjna w użytkowaniu.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Offline Comret

  • Opinii: (8)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #57 dnia: 10-10-2018, 13:13:03 »
Własnie o to chodzi.

Dlatego zamówiłem jak planowałem.

Przyjdą to bedę... gotował :).


Offline iceberg30

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #58 dnia: 08-11-2018, 22:09:48 »
Zawsze jest coś za coś, jak super twardo, to krucho ( jak ktoś chce rąbać nożem kości, to trzeba kupić toporek), jak nie stainless, to trzeba wycierać po każdym użyciu (jaki to kłopot?) ... w końcu taki nóż, to dzieło sztuki i trzeba by o nie trochę inaczej zadbać ... jakbym miał 2k na nóż, to wydałbym tysiąc na jeden, za tę kasę jest już mozna nabyć (oczywiście nie w naszym pięknym i smutnym kraju, bo tutaj tną nas na kasę za byle co) aogami super +"stainless steel cladding" ... np. Makoto Ryusei ... podobno wybitne ostrze. Nie ma to jak ostrze wykute przez konkretną osobę. Sam miałem Zwillingi i na pewnym etapie są ok. Dla wielu nawet za ostre ;-). Co więcej, nóż do pieczywa tej firmy uwielbiam i nie zamienię na nic innego. Ale choćby Gyuto czy Santoku powinien być made in Japan, tak dla przyzwoitości. A jak ma być stainless, to może coś z VS1 (semi stainless) albo Ginsan ... w końcu do Hitachi. Wybór jest olbrzymi. Szkoda, że nie w Polsce.

Online Raptorartur

  • knifemaker
  • Opinii: (88)
  • *
  • Wiadomości: 4205
  • SzlabanDestrojer
Odp: pierwszy "przyzwoity" nóż do kuchni
« Odpowiedź #59 dnia: 09-11-2018, 08:10:13 »
Przeprowadzka do Japonii rozwiąże Twoje problemy ;)
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P