Autor Wątek: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd  (Przeczytany 861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline melonmelon

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (152)
  • *
  • Wiadomości: 5806
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Nudzę się, czekam by kurtka wyschła przed wyjściem.
Przeglądam neta, a tam kanapka z k490 z O1 i 15n20. I nie przywalam się do konkretnej osoby, ale do ogólnego trendu.
Innych zestawień nie chce mi się szukać.
Proponuję porównać temperatury austenityzowania do hartowania zalecane przez producentów.
A) K490
B) O1
C) 15N20
Aaaaaa, ciekawe może też być zestawienie stosowanych temperatur odpuszczania dla powyższych przypadków.

Dla przypomnienia, taki zakres temperatur (zalecany w normie czy przez producenta) gwarantuje jakiś tam zakres twardości i ciągliwość na akceptowalnym poziomie.
1. Znaczne przekroczenie zalecanych temperatur (I CZASÓW!!!!) austenityzowania robi co? Właśnie?
2. Zestawienie:
d) stal na rdzeń hartowana z ponad 1000 st. C, odpuszczana np. na twardość wtórną
e) okładki z np. O1, 15N20.
Co się dzieje z okładkami, jaka będą miały twardość? Ciągliwość? Ziarno nikogo nie obchodzące?

Aaaaaa, przypominam.
Wiele stali narzędziowych niskostopowych (temp. hartowania poniżej ok. 900 st. C) nie jest obecnie idiotoodporna, ma za mało w sobie Al, Nb, V by zapewnić idiotoodporność jak prawdziwa np. N10E, z potwierdzonym na ateście ziarnem. Przypominam, jakimś tam ułamkiem. Ktoś to jeszcze pamięta?

Zestawienia typu:
f) 45 + O1
g) St3s + O1
też mogą być dla Was ciekawe, zastanówcie się nad nimi, porównując temp. austenityzowania i jakie dostaniecie efekty: twardość, ciagliwość?

Ktoś sie nad tym zastanawia? Poza wymienionym właścicielem kurtki?
Sprawdza?
Kowal, czy kupujący?

p.s. Flabmberg idź pić na razie. Proszę. :) Zmużdżanie po świętach odchudza, niech chudną!

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Flamberg

  • Opinii: (6)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #1 dnia: 27-12-2018, 16:36:21 »
Ale ja gruby jestem dość. Upasłem się na tych piecach, recepturach, technologiach...
Ale nic się nie odzywam.

Offline kosiarz

  • Nożownik, w dzikich krajach zwany
  • knifemaker
  • Opinii: (72)
  • *
  • Wiadomości: 8472
  • KPF
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #2 dnia: 27-12-2018, 17:32:25 »
Tylko na chwilę sobie przerwę od odpoczynku zrobiłem... i już znikam znów odpoczywać. Ale ostrzeć Was muszę, bo jak takie trudne tematy podnosić będziecie, to usłyszycie: weź wykuj lub skuj coś sam i potem się mądrz.
Podważając tajemnicze metody z dalekiego wschodu, to skończy się tak (wybierzcie sobie):
A. nie będą Was lubić
B. lubić Was nie będą
C. będą Was nie lubić

Pozdrawiam i znikam odpoczywać :)

P.S. A w sumie w temacie owym dużo było powiedziane tutaj https://forum.knives.pl/index.php/topic,194475.0.html
Tylko forma podania tej wiedzy dla  wielu może być niestrawna.
« Ostatnia zmiana: 27-12-2018, 18:58:39 wysłana przez kosiarz »
www.stalowypiotr.eu

...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

Online Rysz

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 566
  • Płeć: Mężczyzna
  • Noktofil
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #3 dnia: 27-12-2018, 18:29:52 »
Odpowiem na jedno pytanie:
Ktoś sie nad tym zastanawia? Poza wymienionym właścicielem kurtki?
Otóż tak, ja. Swego czasu pytałem o dobór stali w damaście NC6 + ŁH15 z rdzeniem z 1095. Twórca nie widział problemu. Reszta dyskutujących do tematu się nie odniosła, więc zapewne większości to nie obchodzi :special:

Offline melonmelon

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (152)
  • *
  • Wiadomości: 5806
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #4 dnia: 27-12-2018, 19:08:34 »
Odpowiem na jedno pytanie:Otóż tak, ja. Swego czasu pytałem o dobór stali w damaście NC6 + ŁH15 z rdzeniem z 1095. Twórca nie widział problemu. Reszta dyskutujących do tematu się nie odniosła, więc zapewne większości to nie obchodzi :special:

Pomijając wszystko poza obróbką cieplną w tym zestawieniu:
Może Ci się chcieć porównać temperatury austenityzowania do hartowania tej stali?

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Ajron

  • Suma wszystkich błędów
  • Opinii: (108)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3299
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wszyscy jesteśmy piratami
    • Auto Pomoc Dzik
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #5 dnia: 27-12-2018, 19:16:48 »
Odpowiem na jedno pytanie:Otóż tak, ja. Swego czasu pytałem o dobór stali w damaście NC6 + ŁH15 z rdzeniem z 1095.

 :cry:, ja to wyrozumiały jestem i do tego jeszcze nie ogarnięty ale i tak mam pytanie. Po chuj taki wybór stali? Ładnego kontrastu nie da a na ostrze pójdzie najgorsza z tych trzech już pomijając zawiłości.
"Złomiarz umysłów"

Transport maszyn, dźwig HDS do 10 ton, pomoc drogowa Zachodniopomorskie
 
http://autopomoc-dzik.pl/

Online Rysz

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 566
  • Płeć: Mężczyzna
  • Noktofil
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #6 dnia: 27-12-2018, 19:45:06 »
Pomijając wszystko poza obróbką cieplną w tym zestawieniu:
Może Ci się chcieć porównać temperatury austenityzowania do hartowania tej stali?

pozdro

Temperatury te znam i znałem (w przybliżeniu) w chwili, gdy czytałem tamten wątek i właśnie dlatego zwróciłem na to uwagę. Jest to 840-860 °C dla ŁH15, 830-840 °C dla NC6 i ~780-800 °C dla 1095 (1440-1475 °F). Dane dla NC6 i ŁH15 ze Stali narzędziowych i obróbki cieplnej narzędzi Żmichorskiego, 1095 na podstawie stron producentów (precisionsteel i meadmetals), bo w posiadanych przeze mnie książkach ta stal nie występuje.

Twórca noża i autor wspomnianego wątku stwierdził, że nóż hartowany był 'na rdzeń' i nie widział żadnego problemu.

:cry:, ja to wyrozumiały jestem i do tego jeszcze nie ogarnięty ale i tak mam pytanie. Po chuj taki wybór stali? Ładnego kontrastu nie da a na ostrze pójdzie najgorsza z tych trzech już pomijając zawiłości.

Mnie o to nie pytaj, ja bym tak nie zrobił. Pamiętam, że autor wspominał o łatwości zgrzewania. Jak mi się uda znaleźć, to dodam link do wątku.


Znalazłem:
https://forum.knives.pl/index.php/topic,174019.0.html

@Ajron tam też się wypowiadałeś ;)
Przy okazji zauważyłem, ile mniej wtedy wiedziałem ;P
« Ostatnia zmiana: 27-12-2018, 19:53:49 wysłana przez Rysz »

Offline Flamberg

  • Opinii: (6)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 398
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #7 dnia: 27-12-2018, 20:38:05 »
Tylko na chwilę sobie przerwę od odpoczynku zrobiłem... i już znikam znów odpoczywać. Ale ostrzeć Was muszę, bo jak takie trudne tematy podnosić będziecie, to usłyszycie: weź wykuj lub skuj coś sam i potem się mądrz.
Podważając tajemnicze metody z dalekiego wschodu, to skończy się tak (wybierzcie sobie):
A. nie będą Was lubić
B. lubić Was nie będą
C. będą Was nie lubić

Pozdrawiam i znikam odpoczywać :)

P.S. A w sumie w temacie owym dużo było powiedziane tutaj https://forum.knives.pl/index.php/topic,194475.0.html
Tylko forma podania tej wiedzy dla  wielu może być niestrawna.
A widzisz ja swego czasu kowalstwem się interesowałem i nie jedno ustrojstwo czy nóż wykułem. Próby zgrzewania też były. W sumie gdybym miał warunki to pewnie dalej bym coś dłubał, no ale cóż, życie.
A co do wyboru: mogą nie lubić bardziej?

Offline Jaszczur z lasu

  • Opinii: (4)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1035
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #8 dnia: 28-12-2018, 00:04:43 »
A można się wypowiedzieć jak ktoś nie ma poparcia w wiedzy książkowej, czy tylko dla wtajemniczonych?  ;P

45 ; C45 ; (1.0503)  hartowanie temp. 820 - 860 [°C]  odpuszczanie temp. 550 - 660 [°C] (dane multistal)
Stal O1 ~ 1.2510, NMWV   Hartowanie: 780-820stopni chłodzenie olej Odpuszczenie >= 180stopni 2h  (dane damast.com.pl)

Jak dla mnie to temp. hartowania się zgadza. Odnośnie odpuszczania nie jestem pewny.

A co by to dało? 45 na okładkach to duża ciągliwość?

Nie bez znaczenia będzie :

45 ; C45 ; (1.0503)
"Zastosowanie:

na średnio obciążone elementy maszyn i urządzeń jak: wrzeciona, osie, wały, niehartowane koła zębate, wały silników elektrycznych, tarcze, śruby, dźwignie, noże zwykłe, korkociągi, piasty do kół, drążki, walce, wirniki pomp. Wyroby mogą być hartowane powierzchniowo uzyskując twardość do 50 - 60 HRC."
Czyli nie takie znowu miękkie jakby można było się spodziewać po "stali konstrukcyjnej"

Idąc tym tropem to połączenie NCV1 + 45 /St3s  też nie było by takie głupie?

https:/ /www.instagram.com/jaszczur_z_lasu/

Offline melonmelon

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (152)
  • *
  • Wiadomości: 5806
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #9 dnia: 04-01-2019, 01:19:23 »
Temperatury te znam i znałem (w przybliżeniu) w chwili, gdy czytałem tamten wątek i właśnie dlatego zwróciłem na to uwagę. Jest to 840-860 °C dla ŁH15, 830-840 °C dla NC6 i ~780-800 °C dla 1095 (1440-1475 °F). Dane dla NC6 i ŁH15 ze Stali narzędziowych i obróbki cieplnej narzędzi Żmichorskiego, 1095 na podstawie stron producentów (precisionsteel i meadmetals), bo w posiadanych przeze mnie książkach ta stal nie występuje.
(...)
Przyjmujemy obróbkę cieplną wg temperatur jakie podałeś.
Przyjmujemy ideał, nic nie odwęglił, nic nie nawęglił, a co, szalejemy.
Odpuszczał powiedzmy w 180 st. C.
Czyli jeśli hartował na rdzeń z 1095: np. 800 st. C, a co, poszalejemy...
1. ŁH15: Ac1p - 750 st. C; Ac1k - 780 st. C, powiedzmy, ze całość żeloza przeszła na austenit (różnice wytopowe mamy w dupie)
po odpuszczaniu miał twardość min 58HRC
2. NC6: Ac1p - 735 st. C, Ac1k - 760 st. C, powiedzmy, ze całość żeloza przeszła na austenit
po odpuszczaniu miał twardość min. 60 HRC.

Dobrze dobrał?

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Online Rysz

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 566
  • Płeć: Mężczyzna
  • Noktofil
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #10 dnia: 04-01-2019, 03:39:22 »
Przyjmujemy obróbkę cieplną wg temperatur jakie podałeś.
Przyjmujemy ideał, nic nie odwęglił, nic nie nawęglił, a co, szalejemy.
Odpuszczał powiedzmy w 180 st. C.
Czyli jeśli hartował na rdzeń z 1095: np. 800 st. C, a co, poszalejemy...
1. ŁH15: Ac1p - 750 st. C; Ac1k - 780 st. C, powiedzmy, ze całość żeloza przeszła na austenit (różnice wytopowe mamy w dupie)
po odpuszczaniu miał twardość min 58HRC
2. NC6: Ac1p - 735 st. C, Ac1k - 760 st. C, powiedzmy, ze całość żeloza przeszła na austenit
po odpuszczaniu miał twardość min. 60 HRC.

Dobrze dobrał?

pozdro
No tak średnio bym powiedział :P

Ogólnie mamy tu bardzo dużo założeń, niektóre niezwykle optymistyczne. A tyle rzeczy może się zmieniać: niejednorodność składu, mikrostruktura wyjściowa (Cementyt kulkowy? Gruby? Drobny? A może perlit?). Do tego zakładamy, że nasz piec pięknie trzyma zadane 800 °C w całej objętości...

No ale dobrze. Przyjmijmy, że wszystko jest idealnie i poteoretyzujmy:
Skupię się na ŁH15, bo to przypadek ekstremalny i o tej stali wiem więcej/mam więcej danych. Dodatkowo założę sobie, że hartujemy typowo: austenityzacja 20 minut i olej.
Całe żelazo się w austenit zmieni - fajnie. Tylko co z resztą? Stal to nie tylko żelazo, a węgla i chromu w roztworze będzie malutko (można rozpuścić więcej wytrzymując dłużej w tych 800 °C, ale wtedy rozrośnie się nam ziarno w rdzeniu, czyli też źle). Znacznie wzrośnie krytyczna szybkość chłodzenia.

Jaki będzie efekt końcowy? Ciężko przewidzieć. Przynajmniej ja nie zaryzykuję.
Czy osiągniemy wspomniane 58 HRC? Mam poważne wątpliwości, bo podawane przez Lutego 59 HRC bezpośrednio po hartowaniu z 830 °C w oleju (austenityzacja 20 minut) nie napawa optymizmem, a po odpuszczeniu będzie mniej.
Ryzyko miękkiej kupy duże szczególnie, że nasze założenia raczej średnio się mają do rzeczywistości. Mniejsze byłoby, gdyby chłodzenie było w wodzie. Przy odpowiedniej strykturze wyjściowej (bardzo drobny cementyt kulkowy) i małym przekroju (a taki tu mamy) mogłoby się udać.

Offline melonmelon

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (152)
  • *
  • Wiadomości: 5806
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #11 dnia: 04-01-2019, 12:50:26 »
Niejednorodność składu? Przekuwał łożysko, one są dość równe... Nie wpłynie zbytnio na twardość.
Mikrostruktura wyjściowa? Nie mnie decydować, jednak nie wpłynie zbyt mocno na twardość.
A co naprawdę robicie podczas kucia, po kuciu? Dałem kilka danych, by było lepiej, jak jest to inna bajka.
Piec? Nie mnie oceniać kto co ma, czy robicie charakterystykę pieca itd...
Prawie całe żelazo jest uwięzione z perlicie, przy nagrzewaniu żeloz zmienia się w gamma, a węgiel w płytkach cementytu (perlit) też przecież! No chyba, że zrobił se srefoidyzację. Wtedy przemiana eutektoidalna też zachodzi, rozpuści się tyle samo cementytu (wagowo)  jak przy cementycie płytkowym.
Węgla i chromu po austenityzacji będzie więcej niż zawartość eutektoidalna, sprawdź, wcale nie mało... (ile?) Bo przecież przekroczono Ac1k o kilkadziesiąt stopni. Da się nawet okrećlić w miarę dokładnie.
Ziarno się nie rozrośnie, jesteśmy poniżej zalecanej temperatury austenityzowania, przetrzymanie przez kilka godzin (!!!!!!!!) w tej temperaturze nie zwiększy ziarna...
Krytyczna szybkość chłodzenia i tak jest mniejsza od zdolności oleju. Bez wpływu na twardość. Mało tego, tak nisko austenityzowana ŁH15 ma krytyczną szybkość chłodzenia mniejszą od NCV1(dlatego jej nie lubię)...
Co znaczy miękka kupa? To było na okładzinach! Tam wystarczy 50HRC i mniej...

Przecież to jest mały przekrój! Jaka jest grubość blanka (zewnętrznej części kanapki)?

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Online Rysz

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 566
  • Płeć: Mężczyzna
  • Noktofil
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #12 dnia: 04-01-2019, 18:24:28 »
Prosiłbym jednak o czytanie moich wypowiedzi dokładnie i ze zrozumieniem:
Po pierwsze: pisałem o rozroście ziarna w rdzeniu (1095), ale nie w okładzinach (ŁH15/NC6), więc jesteśmy górnym zakresie temperatury austenityzacji.
Po drugie: napisałem przecież (w nawiasie), że mamy mały przekrój, więc nie trzeba mi tego uświadamiać.

A co do reszty:

Bez względu na mikrostrukturę rozpuści się tyle samo cementytu? To chyba w stanie równowagi, a nie po kilkudziesięciu minutach austenityzacji. Śmiem twierdzić, że im drobniejsza struktura, tym cementytu rozpuści się więcej przez te 20 minut w 800 stopniach.

Mam sprawdzić ile będzie chromu i węgla? A może sprawdziłem wcześniej i dlatego to napisałem? Ale proszę:



~0,4% C i 0,5% Cr to niemało? (do tego po austenityzacji przez 25 minut, więc po 20 będzie nie więcej)
Jednak nie więcej niż zawartość eutektoidalna, a mniej. Chromu praktycznie tyle, co w NCV1 (po austenityzacji może być mniej w roztworze, ale tu brak mi danych). Krytyczna szybkość chłodzenia będzie mniejsza? Węgiel hartowność podnosi, więc wychodziłoby wręcz przeciwnie.

Co to jest miękka kupa? Dla mnie jest to materiał po nieprawidłowej OC mający twardość niższą od zakładanej i nie wiadomo jakie właściwości oraz strukturę. To jest moja definicja i nie trzeba się z nią zgadzać.

Offline szenkx

  • Opinii: (10)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4538
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tekst osobisty
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #13 dnia: 04-01-2019, 20:24:09 »
Nie mogę się powstrzymać
Będzie dobrze :)

Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

Online Rysz

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 566
  • Płeć: Mężczyzna
  • Noktofil
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #14 dnia: 05-01-2019, 15:26:19 »
A ja będę sobie kontynuował.
 Te 58 HRC wygląda bardziej realnie, niż mi się na początku zdawało. Nie wiem czemu wcześniej przeoczyłem w Stalach łożyskowych Lutego dane o twardości w zależności od temperatury austenityzacji. Mój błąd, kajam się:



Wnioski?
1. Mikrostruktura wyjściowa zdecydowanie ma znaczenie.
2. Po odpuszczeniu w 180 stopniach twardości pewnie będą trochę niższe, ale 58 HRC wygląda realnie.
3. Sposób chłodzenia niestety nie został podany, więc na podstawie tych danych ciężko cokolwiek stwierdzić.

Czy to sprawia, że zmienię zdanie i uznam, że dobór stali był dobry? Raczej nie. Jest lepiej, niż mi się zdawało, to prawda. Tylko ciągle uważam, że stal możnaby dobrać lepiej i mieć większą pewność, co do uzyskanych właściwości. Tej kombinacji nie zastosowałbym bez wcześniejszego sprawdzenia, jak to się będzie naprawdę zachowywać. A sprawdzać tego też nie będę, mam ciekawsze rzeczy do zbadania ;>

Offline melonmelon

  • Niezlot PGK 2019
  • Opinii: (152)
  • *
  • Wiadomości: 5806
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #15 dnia: 05-01-2019, 16:18:14 »
A najlepsze jest to, że teraz dyskusja jest o relatywnie dobrze dobranych gatunkach w tej kanapce.
Specjalnie i złośliwie zacząłem od innej stali, dlaczego?  Już.
Troszku historii:
http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/stale_nadeutektoidalne/stale_weglowe/
https://forum.knives.pl/index.php?topic=180769.0
I nie wiem skąd kowal wzion 1095. I wcale mnie to nie interesuje...
Gdyby jednak wzion stal N9E, taka polska staroć:

To stale klasy NXE:     SĄ JEDYNYMI STALAMI Z GWARANTOWANĄ W NORMIE IDIOTOODPORNOŚCIĄ NA KOWALI  i HARTOWNIKÓW!
W normie podane są ułamki dla danej temperatury. i co to znaczy?
Czy austenityzujemy stal N9E w temperaturze 760 czy 880 st. C wielkość ziarna się nie zmienia!!!! MUSI BYĆ MIN. 7 w skali Jernoktoret... CUD kurw.. jedyny i prawdziwy.

Wystarczająca zawartość węgla i chroma.
http://riad.usk.pk.edu.pl/~mnykiel/iim/23/dydaktyka/Skrypty/C_0.html   rys. 5. To stal (niestopowa) jak ma 0,4%C to jak może być twarda?
A tu mamy stal stopową (nisko, ale zawsze ten chrom dobły jest...)
A zresztą sam naszedłeś tą zaleźność, szacunek, chciało Ci się.

Zawartość eutektoidalna dla układu FeC-Cr 1,6%     w tej samej książce są dwa wykresy równowagi. Co jest dobłe, bo pokazuje, ze zawartość węgla eutektoidalna jest zmienna rzeczywiście.

Nie cały chrom w NCV1 (podczas austenityzowania) przechodzi do roztworu stałego. Ponadto huty są skąpe, nigdy nie dają maksymalnej zawartość składnika stopowego...   I nagle się okaże, że niedogrzana ŁH15 jest i tak lepsza od NCV1 poprawnie austenityzowanej.

Co do kupy, każdy ma swoją definicję, szanuję. :)

Szenks, daj coś w temacie, bo mi się kukurydza usypuje z monitora.

Mikrostruktura ma ogromne znaczenie na ciągliwość detalu. Jednak, dokąd nie robisz łożysk, tylko noże tu na forum:
Marketing i źli ludzie popsuli ludziom w głowach, że 58HRC w nożu jest wystarczające.
A i makerzy hartujący na pow. 61HRC to się zmieszczą na palcach jednej ręki...
Jak dla mnie twardość na płazach kanapki pow. 55HRC jest zajebistością.

Większość makerów w Polsce nawet nie próbuje sprawdzać twardości swoich produktów
https://forum.knives.pl/index.php?topic=104165.0
https://forum.knives.pl/index.php?topic=121576.0   do dziś mnie i Astro się to odbija, nienawiść makerów bezcenna i niemierzalna żadną miarą.....

Nie mam zamiaru przekonywać, że to zestawienie jest zajebiste, w porównaniu z ..... + 45, St3S i podobne. To niebo, a ziemia.
Szacun, chciało Ci się, musiałem wyciągnąć literaturę z pudełek, jak mnie znajdziesz, żądaj picia! :)

A komuś się będzie chciało spojrzeć na pierwszy post i A, B, C?

pozdro
« Ostatnia zmiana: 07-01-2019, 14:02:19 wysłana przez melonmelon »
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Online Rysz

  • Opinii: (12)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 566
  • Płeć: Mężczyzna
  • Noktofil
Odp: Dobieranie stali do kanapek, san mejów, dziwerów itd
« Odpowiedź #16 dnia: 06-01-2019, 13:27:03 »
W tym przypadku nie miałem dużo szukania, bo książki mam pod ręką i wiedziałem gdzie szukać.
Na ABC mogę spojrzeć, ale nie teraz. Za dużo zaległości mam. Przypomnij mi za tydzień-dwa ;)

Co do eutektoidalnej zawartości węgla, to opierałem się na Metaloznawstwie Przybyłowicza, według którego rzeczywiście spada ona wraz ze wzrostem zawartości chromu, ale nie do 0,4%.

Co do 58 HRC - nigdzie nie napisałem, że to za mało. Początkowo wątpiłem, czy tyle wyjdzie. Wątpliwości miałem co do krytycznej szybkości chłodzenia i uzyskanych w efekcie właściwości mechanicznych. Przy takiej twardości rzeczywiście może być nieźle, bo ziarno drobne, węgla w osnowie niedużo. Jeśli jeszcze nierozpuszczony cementyt był i jest kulkowy, to zysk na udarności/ciągliwości może być niemały. Martwi mnie jedynie rygor technologiczny, jakiego trzeba by było dotrzymać, żeby rzeczywiście tyle wyszło. Sądzę, że można łatwiej i lepiej.

Co do NCV1: mnie się ta stal podoba (potencjalnie). Dobrać odpowiednie chłodziwo (Wodol-160 może nadać się świetnie, jeszcze szybkość chłodzenia można regulować stężeniem) i bardzo ciekaw jestem osiąganych właściwości w porównaniu z innymi niskostopowymi narzędziówkami. Ale to nie temat na dziś.

Jeśli zaś chodzi o kanapki, to w pierwszej kolejności celowałbym pewnie w coś w stylu ŁH15 + 50HF. Ale jeśli kiedykolwiek się za to wezmę, to nie będzie to przesadnie szybko. Może do tego czasu zmienię zdanie.

A co do żądania pica: teoretycznie jestem abstynentem, nieraz Ci już odmawiałem :P
Ale ostatnio neurolog zalecił mi napić się w celach diagnostycznych (to nie żart), więc jak się w niedalekiej przyszłości nadarzy okazja, to czemu nie? :)