Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Ka-Bar TDI Shark Bite plastikowy nóż?

Zaczęty przez Ciutek, 08-05-2019, 17:07:05

Ciutek

Znalazłem dziś właśnie taką ciekawostkę. Co o niej sądzicie?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Duku

Nie plastikowy tylko z ultramidu. O różnicach materiałowych powie Ci google ;)
Uważam, że tego typu noże (ze wzgledu na materiał) nie powinny być dostępne na rynku cywilnym.
S!  `

Nie jest sztuką być dumnym z dokonań swoich przodków i Ojczyzny. Sztuką jest żyć tak, żeby to oni mogli być dumni z Ciebie.
Mój dziadek

kali

Cytat: Duku w 08-05-2019, 17:56:33

Nie plastikowy tylko z ultramidu. O różnicach materiałowych powie Ci google ;)`

Ultramid to poliamid, tworzywo sztuczne, plastik znaczy się. Plastikowe noże tylko dla wojska?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Fred

Cytat: Duku w 08-05-2019, 17:56:33

Nie plastikowy tylko z ultramidu. O różnicach materiałowych powie Ci google ;)
Uważam, że tego typu noże (ze wzgledu na materiał) nie powinny być dostępne na rynku cywilnym.
S!  `

Ale wiesz, ze nóz z G10/FR4, taki jak Frequent Flyer od Mad Doga może zrobiś sobie każdy domorosły knifemaker jedynie przy pomocy pilnika i papieru sciernego :)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

siweq

Cytat: kali w 08-05-2019, 18:41:50

Ultramid to poliamid, tworzywo sztuczne, plastik znaczy się. Plastikowe noże tylko dla wojska?

Jeśli złapałem tok myślenia duku to chodzi o to, że takie noże są niewykrywalne przez detektory metali i możesz go wnieść tam, gdzie nie można używać noży.

bfxXx

Dokładnie.
Zresztą w związku z nowymi przepisami wszystkie plastikowe nożyki będą zakazane *
*Oczywiście to tylko szydera  :rotfl:

kali

Cytat: siweq w 08-05-2019, 18:49:01

Jeśli złapałem tok myślenia duku to chodzi o to, że takie noże są niewykrywalne przez detektory metali i możesz go wnieść tam, gdzie nie można używać noży.

Domyśliłem się, ale można tam wnieść wiele różnych, niebezpiecznych przedmiotów i zakaz sprzedaży ma się nijak do tego ;)

FP

Duku

Cytat: Fred w 08-05-2019, 18:47:10

Ale wiesz, ze nóz z G10/FR4, taki jak Frequent Flyer od Mad Doga może zrobiś sobie każdy domorosły knifemaker jedynie przy pomocy pilnika i papieru sciernego :)

Oczywiście, tak samo jak zdaje sobie sprawę, że do zrobienia bomby wystarczy wejść do dowolnego supermarketu. Tylko po co ułatwiać ?
@kali zestawienie ultramidu z pospolitym plastikiem jest jak porównywanie noża np. od @wolodji czy @mnicha  z jakimś wyrobem nożo-podobnym zrobionym z klucza oczkowego ;)
@siweq, dokładnie tak.
Przyjmijcie, że przemawia przeze mnie skrzywienie zawodowe.;)
S!

Nie jest sztuką być dumnym z dokonań swoich przodków i Ojczyzny. Sztuką jest żyć tak, żeby to oni mogli być dumni z Ciebie.
Mój dziadek

bfxXx

No to powinieneś wiedzieć, że " plastik" jest równie precyzyjnym określeniem co "nóż".

kali

Cytat: Duku w 08-05-2019, 20:16:02

@kali zestawienie ultramidu z pospolitym plastikiem jest jak porównywanie noża np. od @wolodji czy @mnicha  z jakimś wyrobem nożo-podobnym zrobionym z klucza oczkowego ;)

Z takiego plastiku są robione wszystkie plastikowe rękojeści noży, to nic nadzwyczajnego tutaj.

FP

kapfryd

Masz od Cold Steela całą serię FGX, które też są z plastiku (grivory). Można znaleźć też noże z G10, włókna węglowego i innych tworzyw sztucznych, zresztą co za problem naostrzyć sobie samemu kawałek jakiegoś plastiku?

Generalnie bez sensu, do używania się nie nadają, bo stępią się po pierwszym użyciu. Wynalazki dla domorosłych komandosów raczej.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Ciutek

Czyli do "mania" będzie ok. Zawsze coś innego na półce.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Czerwony Pająk

Cytat: Ciutek w 10-05-2019, 01:01:24

Czyli do "mania" będzie ok. Zawsze coś innego na półce.

A niby co do "mania" na półeczce nie byłoby OK, ewentualnie poza radem, plutonem i uranem wzbogaconym? ;)

Ciutek

Cytat: Czerwony Pająk w 10-05-2019, 01:16:02

A niby co do "mania" na półeczce nie byłoby OK, ewentualnie poza radem, plutonem i uranem wzbogaconym? ;)

Na pewno nóż, który mi się nie podoba ;)

Robin_L

Przyspieszę ten wątek - tak, możesz sobie kupić bezsensowny nóż który Ci się podoba, wszyscy tak robimy. Nie ma za co.

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

Rob79

Nóż do samoobrony, raz używasz. Widziałem zastosowanie przez pomysłodawce. Moim zdaniem plastikowe są robione do celów treningowych i na rynek np. USA gdzie noszenie w niektórych stanach noży jest zabronione?

porcelanowy

Powitoł
Mam gdzieś w doniczce:

Grivory? Przy próbie cięcia cienkiego kartonu stopiły się ząbki. Przy próbie wbicia w 3-4 warstwy tego kartonu złamały się ze 3cm ostrza :)
Zrobiłem tanto na cegle, używam przy przesadzaniu kwiatków :D

Do sparingu to chyba lepiej gumy używać ;)

Marek Łysy

Za sam wygląd ,to do innego wątku.