Autor Wątek: Yanagiba Tojiro  (Przeczytany 453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Macck

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 95
Yanagiba Tojiro
« dnia: 15-06-2019, 17:50:38 »
Cześć,
szukam sobie noża do przygotowywania sushi, ładnego krojenia, plastrowania itp. Mój wzrok kręci się wokół jakiejś yanagiby albo sujihiki - aczkolwiek preferowana yanagiba.
Na hamono jest kilka noży w przedziale 400-500 zł (shirogami) - ale troszkę czytałem że tańsze yana mają problemy. I teraz moje pytanie czy tojiro albo coś w tym przedziale cenowym się już łapie na przyzwoity nóż czy w przypadku yanagiby trzeba myśleć o czymś przynajmniej w stylu Masamoto KK?

« Ostatnia zmiana: 15-06-2019, 18:23:57 wysłana przez Macck »

Offline quba

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: Yanagiba Tojiro
« Odpowiedź #1 dnia: 15-06-2019, 18:40:15 »
Jeśli nie masz doświadczenia z ostrzeniem single beveli to na pewno jako pierwszej yanagiby nie kupuj Masamoto, szkoda tak drogiego noża do nauki ostrzenia - a ostrzyć tak czy siak będziesz musiał.
A co do Tojiro - to całkiem dobra marka noży z niższej półki, znajomy ma właśnie Tojiro yanagi z shirogami i całkiem ją sobie chwali, także pewnie się nie zawiedziesz. Nadal jednak trzeba umieć naostrzyć taki nóż.

Offline Macck

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 95
Odp: Yanagiba Tojiro
« Odpowiedź #2 dnia: 15-06-2019, 19:28:16 »
W sumie kamieni używam od dość dawna a co do single beveli to mój pierwszy i na razie jedyny nóż kuchenny jaki zrobiłem to właśnie single bevel santoku z D2. Nowe kamienie chyba bym przy okazji kupił ale właśnie shirogrami ma dla mnie taką "znośną" cenę bo masamoto troszkę przeginka.

Na razie chcę się rozeznać ile są warte te noże shirogami a może jest coś co po prostu lepiej kupić w tych pieniądzach. No ale yanagi kusi :3

Offline Macck

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 95
Odp: Yanagiba Tojiro
« Odpowiedź #3 dnia: 16-06-2019, 13:42:56 »
Jeszcze ciekawy wydaje mi się ten https://japanesechefsknife.com/collections/white-steel-no-2-carbon-steel

Z tego co rozumiem shirogami no.2 jest wyższej klasy niż no.1?

Troszkę mnie zniechęca jak bardzo shiro podobno łapie zapachy i rdzę, a aogami trochę nie w budżecie - ale też nie mogę się odnieść bo nie miałem w rękach tego nigdy żeby stwierdzić że będzie bardzo przeszkadzać - natomiast starm się o swój D2 nożyk więc wytarcie noża po użyciu/myciu nie jest problemem.

https://hamono.pl/pl/tojiro-shirogami/98-tojiro-shirogami-yanagiba-210mm.html w tym nożu z kolei fajne jest to, że przychylniej bym patrzył na kupienie w zestawie kamienia king 1000/6000 bo moje taidea 1000 i 3000 już są mocno wysłużone (ale raczej skłaniałbym się ku wersji minimum 240mm).
« Ostatnia zmiana: 16-06-2019, 13:51:31 wysłana przez Macck »

Online bfxXx

  • Opinii: (64)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 937
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yanagiba Tojiro
« Odpowiedź #4 dnia: 16-06-2019, 13:57:51 »


Z tego co rozumiem shirogami no.2 jest wyższej klasy niż no.1?

No. 1 jest lepsze.

Sprzedam szczypce VDE Gedore,przedłużka Wera, Wiha Prostar
https://forum.knives.pl/index.php/topic,202935.msg2589705.html#msg2589705

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (33)
  • *
  • Wiadomości: 3522
  • Troskliwy Miś
Odp: Yanagiba Tojiro
« Odpowiedź #5 dnia: 17-06-2019, 20:48:35 »
single bevel santoku z D2.

Santoku to z założenia double bevel, także jeśli zrobiłeś jakikolwiek nóż z single bevel, to nie mogłeś zrobić Santoku.

PS. Nie pisz posta pod postem, tylko używaj opcji edytuj.
Otchłań czeka