Reklama

Niepisane zasady.

Zaczęty przez Osos, 17-10-2019, 17:19:00

Osos

Mam nadzieję, że nikt nie odbierze negatywnie tego postu, ale pamiętam jak czytałem podobny wpis Jima Skeltona przed Blade Show i w sumie to fajna sprawa, bo dla jednego coś jest oczywiste, dla innego już nie koniecznie.
Uwagi mile widziane.

Proś o zgodę.
Przed podniesieniem noża ze stołu, zawsze pytaj o zgodę wystawcy.
Jeśli jest to nóż składany, po zapytaniu wystawcy czy możesz go podnieść, jeśli jest zamknięty zapytaj, czy możesz go otworzyć, (chociaż większość twórców folderów oczekuje, że go otworzysz, sprawdzisz działanie, mechanikę itp.), to lepiej jest wpierw zapytać.
Jeśli jest to nóż z wieloma klingami, NIGDY nie otwieraj więcej niż jednego ostrza na raz. Może to nadwyrężyć sprężynę.

Nie palcuj.
Nie palcuj klingi, nie ma nic gorszego niż tłuste paluchy na klindze. Pamiętaj, że stale węglowe momentalnie utrwalają Twoje linie papilarne.
Pamiętaj, że przedmioty, których nie kupiłeś, nie są Twoje! Traktuj je w ten sposób, więc z szacunkiem.

Podawaj noże innym w bezpieczny sposób.

Czekaj na swoją kolej.
Nigdy nie przerywaj trwającej rozmowy przy stole wystawcy. Wystawca może być w trakcie sprzedaży noża, a jeśli wpadniesz i zaczniesz gadać, może to odstraszyć kupującego. Poza tym jest to niegrzeczne.

Jeśli rozmawiasz z wystawcą i nie masz zamiaru kupować noża, a widzisz obok siebie osobę, która najwyraźniej zamierza kupić nóż od wystawcy, uprzejmie ukłoń się i ustąp potencjalnemu nabywcy miejsca.

Najlepiej się nie targuj. To nie pchli targ, czy wyprzedaż garażowa, wystawca wie ile kosztowało go przygotowanie noża, czy innego produktu, jakie poniósł koszty, ile zużył materiałów, czy roboczogodzin. Uszanuj jego pracę. Jeśli już musisz się targować, nie bądź w tym za agresywny.

Przynieś gotówkę.
Niektórzy producenci, majkerzy, twórcy, mają terminale (niemniej nie jest to zbyt powszechne), ale wierzcie mi ... wolą gotówkę. Jeśli nie potrafisz zrozumieć dlaczego, nie zawracam sobie głowy wyjaśnieniem.

Noś wygodne buty.

Przynieś znacznie więcej pieniędzy, niż myślisz, że wydasz.
Na pewno znajdziesz dużo więcej ciekawych noży i akcesoriów niż przewidywałeś. Z pewnością na CEKE będą lepsze oferty i niższe ceny niż regularnie, co spowoduje, że będziesz żałował, jeśli przegapisz takie okazje

Używaj dezodorantu (co nie znaczy, że masz się kąpać w wodzie kolońskiej) i miej ze sobą gumę do żucia. Jesteś w pokoju pełnym dziesiątek ludzi... zgrzejesz się i spocisz. Gadasz cały dzień... będziesz miał gówniany oddech. Na pewno będzie milej innym osobą, jeśli nie będą musiały zatykać nosa.

Spróbuj pamiętać, że podczas gdy TY chcesz po prostu spotykać się ze znajomym/kolegą/idolem, a on stara się być bardzo miły i spędzać z tobą czas ... jest tam, też po to aby prowadzić interesy lub porozmawiać z jak największą ilością osób i nie może skupić się tylko na jednej osobie przez 30 minut przy swoim stole. Z drugiej strony, nie bój się zagadywać do ŻADNEGO z nich, nawet, jeśli są otoczeni przez wielu ludzi. 98% wszystkich twórców, których spotkasz, będzie absolutnie niesamowitymi ludźmi, którzy uwielbiają spotykać się z kolekcjonerami, czy użytkownikami i rozmawiać o nożach lub innych tematach.

NIE odkładaj swoich prywatnych rzeczy na stolik żadnego producenta.
Twój napój, twoje inne noże, a zwłaszcza twoja duża torba lub plecak. Ryzykujesz uszkodzenie noży sprzedawcy i zażenowanie.

Jeśli robisz noże lub przedmioty EDC i nie masz swojego stołu... nie wciskaj innym swojego szpeju na ich stoliki. Dogadaj się z kimś wcześniej, kupcie wspólny stolik, to nie takie drogie!

Pij dużo wody abyś się nie odwodnił.

Wystawa noży to święto nas wszystkich, spędź miło czas i baw się dobrze!

Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

adamadam01

Fajne :)

I myślę, że te niektóre 'niepisane' sugestie można by przenieść na papier i wywiesić w widocznym miejscu (nie wszystkie, np. punk o dezodorancie ;) ).

EDC Review - portal dla prawdziwych facetów :) https://www.facebook.com/edcreview/
http://edcrev.blogspot.com/

kgrzesiek

Trafne i raczej życzeniowe. Była już podobna dyskusja. Oczywiście zdania były podzielone.

domingez

Spoko temat, postaram sie dopasowac. W tamtym roku bylem na CEKE pierwszy raz. Zaciekawil mnie fakt ogladania noza w rekawiczce. Daje do myslenia, po czasie go zrozumialem.

Pol zartem, pol serio:

To jakie rekawiczki EDC na ceke polecacie ? ;)

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Sami się rodzimy, sami umieramy.

Pillnitz

Fajne. Sugestywnie i jasno, a grzecznie ;). Oczywiste sprawy, a jednak bywa z tym różnie.
Swoją drogą zlot zmienił się już w imprezę takiej rangi, że IMO rozsądnym pomysłem
byłoby opracowanie i umieszczenie przy wejściach oficjalnego regulaminu wystawy,
najlepiej po polsku oraz w językach lengłidż i szprechen.
No chyba, że już tak jest - dwa lata nie byłem :).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

kapfryd

Fajne. Jak pisał @Pillnitz trochę truizmy, podstawa ogólnego (nie tylko wystawowo-nożowego) sawłarwiwru, ale dla niektórych - jak pokazuje historia - wymagające wyartykułowania.

Faktycznie organizatorzy mogliby wydrukować i gdzieś przy wejściu wywiesić, coby trafiło też do przypadkowych gości.

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

hendaye

Cytat: Osos w 17-10-2019, 17:19:00

/.../
Przed podniesieniem noża ze stołu, zawsze pytaj o zgodę wystawcy.
/.../

po tysięcznym pytaniu wystawcy zaczną mordować, a mają czym*).
reszta bardzo ok.
miło, że nie było nic o... no, wiadomo o czym.
---
*) tych pytań mogą być dziesiątki tysięcy, jeżeli pytamy o każdy nóż.

killrathi

Cytat: hendaye w 17-10-2019, 18:22:29

po tysięcznym pytaniu wystawcy zaczną mordować, a mają czym.

nieprawda. Zapytanie jest również informacją gdzie dany nóż się podziewa. Wystawcy łatwiej jest pilnować swojego.

Dodatkowo - jak już weźmiesz nóż do ręki... nie podawaj go do tyłu, raz że to niebezpieczne w tłumie, a dwa... póki go nie kupisz to chciałbym mieć go wciąż na widoku ;)

hendaye

Cytat: killrathi w 17-10-2019, 18:25:05

nieprawda. Zapytanie jest również informacją gdzie dany nóż się podziewa. Wystawcy łatwiej jest pilnować swojego.
/.../

spod stołu dobiega moje hau, hau

banax

Cytat: domingez w 17-10-2019, 17:50:47

Pol zartem, pol serio:

To jakie rekawiczki EDC na ceke polecacie ? ;)

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Z Rossmanna  https://www.rossmann.pl/Produkt/Zabiegi/For-Your-Beauty-bawelniane-rekawiczki-kosmetyczne-1-szt,78981,8638    :)

Krug

By nie ten dezodorant to bym się karwia skusił a tak...  :rotfl:

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Linux

To kupujący jest ważny dla sprzedawcy więc nie narzekajcie tylko się dostosujcie

smutna_niespodzianka

skoro CEKE to taka ewolucja spotkania "rodzinnego" w imprezę ogólnodostępną a w poprzednich edycjach zdarzały się przypadki "lepkich" rąk to apel do formowiczów by w przypadku zauważenia jakichś "dziwnych" zachowań reagować na bieżąco a nie tkwić w "znieczulicy"  (to nie moja sprawa, nie mój towar, przy handlu zawsze coś kradną, nie lubię tego makera, ect.)

puchbeary

Cytat: Linux w 18-10-2019, 11:27:54

To kupujący jest ważny dla sprzedawcy więc nie narzekajcie tylko się dostosujcie

Bo nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem? Kolejny "nasz klient nasz pan? " Serio ? W pupę też powinni całować na do widzenia ?

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

Linux

To sprzedawać cyborgom i nie wpuszczać ludzi

puchbeary

A może "ludzie" też powinni się elementarną kulturą wykazać ?Właśnie udowodniłeś przydatność założenia tego wątku. :)

Świat jest za piękny, żeby marnować czas na cienkich leszczy
--------------------------------------------------
A psy i tak fajniejsze Marcinu...

eddieiron

Cytat: Linux w 18-10-2019, 11:27:54

Ty tak poważnie ?
Wystawiasz się ?
Czyli co -mamy kupujących lizać po jajach bo może coś akurat kupią -a sami troche kultury dla naszych prac nieoczekiwać ?

Cytat: puchbeary w 18-10-2019, 12:17:58

A może "ludzie" też powinni się elementarną kulturą wykazać ?Właśnie udowodniłeś przydatność założenia tego wątku. :)

Trafione w punkt .

łuki

Praktycznie wszystkie wypisane zasady dotyczą zwiedzających. Ja mam natomiast prośbę / uwagę do wystawców - jeśli wystawiony nóż jest na sprzedaż przyczepcie do niego karteczkę z ceną. Jeśli dodatkowo znalazło by się na niej miejsce na podstawowe informacje jak zastosowana stal i materiał okładzin to już w ogóle było by super.

I jeszcze jedna uwaga co do "palcowania" ostrzy - temat wraca z roku na rok ale nie przypominam sobie żebym przy którymkolwiek stoisku widział prośbę/ostrzeżenie aby nie dotykać ostrza palcami czy też używać rękawiczek. Sądzę że taka kartka dobrze widoczna na stoliku zadziałała by lepiej niż wpis na forum. Przy szczególnie cennych egzemplarzach dobrym rozwiązaniem wydaje się przeszklona gablota i udostępnianie do macania pod nadzorem.

szenkx

Cytat: łuki w 18-10-2019, 13:20:31

Praktycznie wszystkie wypisane zasady dotyczą zwiedzających. Ja mam natomiast prośbę / uwagę do wystawców - jeśli wystawiony nóż jest na sprzedaż przyczepcie do niego karteczkę z ceną. Jeśli dodatkowo znalazło by się na niej miejsce na podstawowe informacje jak zastosowana stal i materiał okładzin to już w ogóle było by super.

I jeszcze jedna uwaga co do "palcowania" ostrzy - temat wraca z roku na rok ale nie przypominam sobie żebym przy którymkolwiek stoisku widział prośbę/ostrzeżenie aby nie dotykać ostrza palcami czy też używać rękawiczek. Sądzę że taka kartka dobrze widoczna na stoliku zadziałała by lepiej niż wpis na forum. Przy szczególnie cennych egzemplarzach dobrym rozwiązaniem wydaje się przeszklona gablota i udostępnianie do macania pod nadzorem.

To nie USA, tu nie ma cen na produkcie ;-)

Karteczki były rok temu. Gabloty też, na pewno w 2017 wfmen miał.

Cytat: Trollsky w 24-03-2018, 13:29:38
Jigi są dla pedałów, prawdziwy mejker wali z ręki.

------------------------------------------------------------------
The bird of Hermes is my name eating my wings to make me tame.

LordDisneyland

O ironio- niepisane zasady zostały spisane.

Dla mnie przydatny wątek, bo po raz pierwszy będę na tej imprezie.

Warto pomyśleć o tym, co napisał łuki na temat ostrzeżeń - podobnie rzecz wygląda na konkursach modelarskich i trochę pomaga ;)

...A p o c a t a s t a s i s N o w...